Slammer 360
Kołowrotki, multiplikatory
W moim przypadku sprawe rozwiązuje przykręcenie hamulca kołowrotka na maxa i nie stosowanie go do łowienia bardzo lekkimi przynętami .
Czyli nie korzystasz z hamulca?
Jak nie zostanie sprzedaż jako uszkodzony lub próba jakiejś przeróbki.
To ja chętnie kupię Twojego uszkodzonego slammera, podaj tylko rozsądną cenę.
Właśnie dostałem plećkę ze stanów spiderwire i niby podają że ma 0,20mm czyli weszła by cała (274m), jednak mam obawy, bo na penn capivita 5000 nawinąłem 30lb tej samej firmy i ledwo mi się cała zmieściła.
Pozdrawiam
A teraz całą szpulę 300yd mam nawiniętą na full na szpulach caldi 3000 i właśnie penna więc nie wiem co mam o tym myśleć teraz. Jutro ją jeszcze rozciągnę na łące by ja podzielić na pół, ewentualnie jeszcze raz spróbuję ją ciasno nawinąć przy użyciu wiertarki, może się uda.
0.25mm/30lb 13.5- wytrzymałość na węźle 22.95- tutaj liniowa
czyli 40lb będzie coś koło 30mm a nie jak piszą 20!!!
Być może ta ultracast jest też dużo cieńsza od Stealth
Ale nic jak się nie uda to będę miał kolejną połowę zapasu do wymiany :)
W końcu efekt końcowy zadałem sobie nieco trudu i tak:
- 30lb na ścisk wejdzie 230m czyli pozostało jeszcze 44 metry
- 40lb ns ścisk wejdzie 214m czyli pozostało jeszcze 60 metrów
Zmierzyłem to co pozostało, nawinięcie wiertarką dało ścisły splot na szpuli jednak niektórych barier się nie dało już przeskoczyć. A więc po krótkich namysłach szpulki zostały przecięte na pół. Teraz na slamerku mam po 137m 30 i 40lb, jak się zużyje to będzie na wymianę:) Całkiem przyzwoicie nawinięte, kilka rzutów kontrolnych i bardzo zadowalające odległości rzutowe.
Drugi kawałek 30lb nawinąłem do caldi 3000 która szczelnie wypełniła szpulę, to tak w zapasie gdyby coś się slamerkowi stało nad wodą.
Chodzi mi o to, że slamerek skręcam mi plecionkę 40lb przy używaniu wahadeł typu gnom czy alga 3. Przy gumach tego problemu nie ma. Stosuję agrafkę z krętlikiem więc raczej powinno być ok, a jednak nie jest. Rozebrałem rolkę wyczyściłem dziś byłem nad wodą rolką kręci się w każdym monecie, czy to z wodą czy pod prąd czy też z małym czy dużym ciężarem, a jednak plecionka się skręca i niestety co kilka rzutów zdarzyło mi się mieć nieco rozplątywania od pojawiającej się brody.Możecie mi coś więcej doradzić co może być tego przyczyną?
Chodzi mi o to, że slamerek skręca mi plecionkę .Możecie mi coś więcej doradzić co może być tego przyczyną?
przynęty takie jak gnom czy alga dość mocno skręcają linki, a slammer jest kołowrotkiem dość prymitywnym
ja proponuję ci zmniejszyć ilość plecionki na szpuli, tak aby do krawędzi było chociaż ze 3 mm, wtedy ilość splątań powinna być mniejsza, trzeba też bardzo uważać aby plecionka po zamknięciu kabłąka i trafieniu na rolkę była od razu ściśle nawijana...
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.