Jaki kołowrotek jaki sznur do wędki wchf 4/5?
Wędkarstwo Muchowe
A więc powiem ci z mojego dość nikłego doświadczenia :bezradny:
Kołowrotek:
Z tańszej opcji to kołowrotek Okuma airframe 4/6 nowe są od 75-80zł jak poszukasz używańca to i za 50 będzie :P
Ja osobiście używałem i nadal używam Team Dragon FX-400 cena już ciut wyżej bo 160-170zł ale można szpulę dokupić.
Sznur:
Używałem Cortland 444 WF4F i całkiem nieźle byłem zadowolony do póki nie wpadł mi w ręce
Rio Selective Trout II WF4F no ten to baja już jest. Co prawda tylko te dwie miałem i nic więcej nie mogę napisać.
A więc powiem ci z mojego dość nikłego doświadczenia :bezradny:
Kołowrotek:
Z tańszej opcji to kołowrotek Okuma airframe 4/6 nowe są od 75-80zł jak poszukasz używańca to i za 50 będzie :P
Ja osobiście używałem i nadal używam Team Dragon FX-400 cena już ciut wyżej bo 160-170zł ale można szpulę dokupić.
Sznur:
Używałem Cortland 444 WF4F i całkiem nieźle byłem zadowolony do póki nie wpadł mi w ręce
Rio Selective Trout II WF4F no ten to baja już jest. Co prawda tylko te dwie miałem i nic więcej nie mogę napisać.
Ta Okuma Airframe ciut za duża jest do tej wędeczki i słabo wchodzi w uchwyt.
Pampi.Będę brał tego Balzerka od Morouka ale tylko jednego.
Pozdro
zobacz sobie jaxon spectra, jaxon pelton i jaxon fuga. stylizowane na te droższe. lepiej dołożyć więcej do sznura ale z kolei jeżeli jesteś początkujący to może do nauki kup jakiś tani. na początku to się wszystko plącze, robią się supły itd. :stres:
Nie polecam Ci od razu jakiegoś droższego sznura ze wszględów, o których pisze kol. Sajdol. Pierwszy sznur będzie sznurem do nauki i szybko (stosunkowo) się wystrzępi, straci gładkość etc.
Dlatego nie inwestuj na początek w sznur, kup jakiś sprawdzony, budżetowy.
Ja mam akurat 2 nowe sznury, nieużywane kompletnie na rybach, rozwinięte tylko raz po to, żeby pomachać wędką w sklepie i zwinięte do pudełka spowrotem. Są to sznury w 5 klasie jeden to WF (jaxon) koloru pomarańczowego:
a drugi to DT (o ile dobrze pamiętam) Robinsona, również pomarańczowy:
Obydwa fajnie latają i na początek powinny Ci wystarczyć. Jeśli byłbyś zainteresowany, to co do kwoty odstępnego się na pewno dogadamy, tym bardziej, że to nie są towary za szokujące pieniądze ;).
W kołowrotek na początku nie warto inwestować. Ja miałem i używałem na początku, czyli ok 2,5 roku (w tym sezonie również - z powodzeniem) taki oko kołowrotek w klasie 5/6:
To Balzer Titan Fly - ładny, z szeroką szpulą i daje radę. Kupiłem jako używany od Garbusa, przesmarowałem i łowiłem. Potem na Flyfishing dokupiłem drugi, bo spodobał mi się no i chciałem mieć możliwość wymiany szpulek - również w doskonałym stanie. Obecnie chcę je również sprzedać, bo kupiłem inny, ale pierwokup ma Darek P :)
Mam również nówkę, kompletnie przeze mnie nieśmiganą, zakupioną tu na Shrapie tj. aluminiową Daiwę Wilderness idealną do sznura w 4 - 5 klasie, z papierami, która wygląda tak:
Oddam również za uzgodnione odstępne ;)
Jakbyś miał pytania jeszcze, to wal śmiało.
PS. Foteczki są poglądowe, jeśli się zdecydujesz, to wszystko pomacasz sobie na żywo, bo chyba moglibyśmy się złapać gdzieś w Ciechanowie.
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.