Okuma Black Rock 7-30 g

Wędki

@tomasky Archiwum
02.11.2012 20:40
Szukam sprawdzonych w praktyce informacji na temat tej wędki.Łowię w zbiorniku zaporowym o głębokości do 10m.na gumy 3" główki do 15gr.i kogutki też do 15gr.Co o tym sądzicie?
20931 wyświetleń 10 odpowiedzi

Odpowiedzi

10 odpowiedzi · 20,931 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
02.11.2012 22:12 · Odpowiedź #39508
Salmo_Salar Też mi się wydaje że ten kijek powinien to ogarnąć.Zastanawiam się też nad Daiwa Ryukon Jigger 2,75m 14-28g lub DAIWA Infinity Q Jiggerspin 2,70m 7-28g. Z wyczytanych informacji wynika,że Ryukon ma bardzo sztywną akcję(x fast).
06.11.2012 21:00 · Odpowiedź #39642
Nikt, z tak szerokiego grona wędkarzy tego forum nie łowi na Okumę.W poprzednim poście zwracałem się do Salmo_Salar ,ale to nie znaczy, że innych wypowiedzi nie będę brał pod uwagę.
@winiarr (edytowany 13 lat temu)
02.01.2013 17:03 · Odpowiedź #41444
Przymierzam się do kupna tego kijka... Jakieś doświadczenia z zeszłego sezonu? Używał ktoś? :)

02.01.2013 19:12 · Odpowiedź #41448

Przymierzam się do kupna tego kijka... Jakieś doświadczenia z zeszłego sezonu? Używał ktoś? :)

Mam trochę mocniejsza i krótszą wersję, późno kupiona i tylko raz łowiona(bez kontaktu z rybą niestety) na Narwii. Docelowo kij am być pod ciężkiego sandacza na Wiśle. Mój krótki opis z innego wątku:
Okuma Black Rock 14-42g 218cm:
Bardzo szybki, można go spokojnie przeciążyć sporo powyżej deklarowanych 42g. Max jakim machałem to Savage Gear Soft 4play 13cm z główką 35g. Rzucać trzeba było ostrożnie, ale podbijał w nurcie Narwii z dna bez problemu.
Dolny zakres określony jako 14g jest według mnie trochę zaniżony. Kopyto 4 z główką 15g już odpowiednio ładuje ten kij, ale niżej jest raczej słabo, również jeśli chodzi o pokazywanie opadu.
Pod rybką testu niestety nie byłoSmutny
Na chwilę obecną kij spełnia swoje zastosowanie(ciężki rzeczny opad), jest naprawdę czuły no i bardzo lekki. Po całym dniu łowienia ręka nie jest zmęczona.
Test odbywał się z pontonu i tutaj długość(albo krótkość) 218cm była akurat, dolnik kończy się tuż przed łokciem, dzięki czemu nie przeszkadza w łowieniu(ale może go trochę brakować przy dłuższym holu dużej ryby).
02.01.2013 19:28 · Odpowiedź #41451

Mam trochę mocniejsza i krótszą wersję, późno kupiona i tylko raz łowiona(bez kontaktu z rybą niestety) na Narwii. Docelowo kij am być pod ciężkiego sandacza na Wiśle. Mój krótki opis z innego wątku:
Okuma Black Rock 14-42g 218cm:
Bardzo szybki, można go spokojnie przeciążyć sporo powyżej deklarowanych 42g. Max jakim machałem to Savage Gear Soft 4play 13cm z główką 35g. Rzucać trzeba było ostrożnie, ale podbijał w nurcie Narwii z dna bez problemu.
Dolny zakres określony jako 14g jest według mnie trochę zaniżony. Kopyto 4 z główką 15g już odpowiednio ładuje ten kij, ale niżej jest raczej słabo, również jeśli chodzi o pokazywanie opadu.
Pod rybką testu niestety nie byłoSmutny
Na chwilę obecną kij spełnia swoje zastosowanie(ciężki rzeczny opad), jest naprawdę czuły no i bardzo lekki. Po całym dniu łowienia ręka nie jest zmęczona.
Test odbywał się z pontonu i tutaj długość(albo krótkość) 218cm była akurat, dolnik kończy się tuż przed łokciem, dzięki czemu nie przeszkadza w łowieniu(ale może go trochę brakować przy dłuższym holu dużej ryby).

Dzięki za info. U mnie ma być z przeznaczeniem boleniowym i lekkim sandaczem.
W sklepie kijek prezentuje się super. Więc pewnie się skuszę... Szkoda że dopiero od maja będzie testowany.... :)
05.01.2013 15:10 · Odpowiedź #41502

Mam trochę mocniejsza i krótszą wersję (...)

A jak wygląda wykończenie dolnika? Zaciekawił mnie ten patyk, ale trochę mnie martwi brak dobrej jakości korka tylko zastosowanie pianki...

05.01.2013 18:30 · Odpowiedź #41508
a ja coś powiem na temat całej serii black rock... Jak przyszły do nas do sklepu i zaczęliśmy je macać a potem zobaczyliśmy cenę to niemalże szczęki nam opadły. Pozytywnie oczywiście :) Sprzedaliśmy ich bardzo dużo i jak na razie nikt z reklamacją nie wrócił. A wiemy,ze łowią na nie duże ryby i wędy dają radę. To tak od strony "sklepowej" :)
05.01.2013 23:03 · Odpowiedź #41522
Potwierdzam słowa Maćka. W tej chwili u mnie to najlepiej sprzedające się kijki- i to zarówno zwykłe spinningi, travele jak i casty. Względem wszystkich Milleniumów, Expresów i Thytanów to jest to kijek, który przebija je o minimum dwie klasy.
Fajne, mocne, szybkie, lekkie. Pianka może niektórych zniechęcić ale to użyta do rękojeści jest serio twarda i pasuje do agresywnego designu tej serii.
A w tym roku okuma wchodzi jeszcze z wklejkami i teleskopami. Ciekaw jestem jak im to wyjdzie :-)
05.01.2013 23:09 · Odpowiedź #41523
ja już te nowości macałem na pokazie :) No powiem,że może też być nieźle :)

Potwierdzam słowa Maćka. W tej chwili u mnie to najlepiej sprzedające się kijki- i to zarówno zwykłe spinningi, travele jak i casty. Względem wszystkich Milleniumów, Expresów i Thytanów to jest to kijek, który przebija je o minimum dwie klasy.
Fajne, mocne, szybkie, lekkie. Pianka może niektórych zniechęcić ale to użyta do rękojeści jest serio twarda i pasuje do agresywnego designu tej serii.
A w tym roku okuma wchodzi jeszcze z wklejkami i teleskopami. Ciekaw jestem jak im to wyjdzie :-)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.