Sprawozdanie SSR Pułtusk za 2011

Wędkarstwo – ogólnie

@bysior Archiwum
20.01.2012 18:35

W 2011 roku Społeczna Straż Rybacka w Pułtusku przeprowadziła 107 patroli.

Społeczna Straż Rybacka w roku 2011 współpracowała z Komendą Powiatową Policji w Pułtusku, Państwową Strażą Rybacką w Warszawie: Posterunkami Terenowymi w Ostrołęce i w Pułtusku, Społeczną Strażą Rybacką w Ostrołęce i Strażą Miejską z Wyszkowa.

Podczas wykonywanych patroli:

• skontrolowano 790 osób
  • stwierdzono 353 naruszenia przepisów
  • 331 osób ukarano mandatami karnymi kredytowymi na kwotę 68900 zł
  • pouczono 14 osób
  • przekazano Policji 5 sprawców przestępstw

Zabezpieczono następujący sprzęt:

• 182 sieci
  • 41 wędek
  • 4 podbieraki
  • 2 sadze
  • 1 żak
  • 3 więcierze
  • 2 kłomie
  • 11 rzutek
  • 19 sznurów hakowych
  • 3 podrywki
  • 70 wnyków na zwierzynę
  • 7 środków pływających
  • 9 wioseł
  • 2 podpórki
  • wypuszczono do wody ok. 296 kg ryb złowionych lub pozyskanych z naruszeniem prawa

Zabezpieczony sprzęt zdeponowano w magazynie PSR bądź przekazano Policji jako dowód w sprawie.

Ponadto Społeczna Straż Rybacka brała udział w następujących zdarzeniach:

1. W związku z ogłoszonym alarmem powodziowym strażnicy SSR Pułtusk brali udział w patrolowaniu wałów przeciwpowodziowych i zalanych miejscowości łącznie 60 godzin.

2. W miejscowości Łubienica wspólnie z Policją zabezpieczono niewypały po czym przekazano patrolowi saperskiemu.

3. SSR brało również udział w akcji poszukiwania zaginionej osoby.

Materiał pochodzi z posterunku PSR Pułtusk i został przeredagowany przez Krzysztofa Millera NaSpinning.pl[/size]
32948 wyświetleń 24 odpowiedzi

Odpowiedzi

24 odpowiedzi · 32,948 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
20.01.2012 18:44 · Odpowiedź #28017
No tak sporo tej roboty mieli strażnicy🤔 , ale jak widać to wszystko jeszcze mało :bezradny:
20.01.2012 19:33 · Odpowiedź #28021
U mnie , kumpel kumpla podobno widział " Strażnika " trzy lata temu :bezradny: ale to chyba jakaś ściema była 🤔
20.01.2012 19:41 · Odpowiedź #28022
Zwróciliście uwagę na to ze skontrolowano 790 osób, u 353 stwierdzono naruszenia przepisów.Przecież to połowa :boisie:
20.01.2012 19:44 · Odpowiedź #28024

Zwróciliście uwagę na to ze skontrolowano 790 osób, u 353 stwierdzono naruszenia przepisów.Przecież to połowa :boisie:

W sprawozdaniu też nie uwzględniono tych którzy zauważyli " ich " pierwsi i co tchu zwieli ...
20.01.2012 21:39 · Odpowiedź #28036
Na moją wyobraźnię działa ilośc pozyskanych sieci kłusowniczych oraz wnyków na zwierzynę. Koszmar :krzyk: 😲😲😲
21.01.2012 07:35 · Odpowiedź #28042
Piotruś na moim jeziorku pewnego razu została zgłoszna siatka w wodzie i wyobraż sobie moje zdziwenie 😲 SIATA miała długość na pół jeziora (szczena mi opadła)😲😲😲:bezradny:
21.01.2012 17:53 · Odpowiedź #28065

W 2011 roku Społeczna Straż Rybacka w Pułtusku przeprowadziła 107 patroli.

...

Zabezpieczono następujący sprzęt:
[list]
...
  • 2 podpórki
    ...
  • Najbardziej rzeźniczy sprzęt pośród wszystkich. Wybacz, ale mnie to rozbawiło 😄

Bo to były podpórki dębowe strugane za cara a dąb jest pod ochroną 😄

31.05.2012 13:39 · Odpowiedź #34119
    Wywiad z Adamem Kisielewskim - Komendantem Posterunku PSR w Pułtusku, przeprowadzony przez Zbigniewa Tołłoczkę (źródło: www.pultusk24.pl, http://www.pultusk24.pl/content/view/4764/52/)

Dodatkowo galeria zdjęć z patroli naszych Strażników: http://www.pultusk24.home.pl/FOTO%20GALERIA%20pultusk24.pl/FOTO%20GALERIA%202012/MAJ%202012/stra%C5%BC%20w%C4%99dkarska/index.html

Panie Komendancie, pytania które przygotowałem do naszej rozmowy pochodzą między innymi od moich kolegów wędkarzy, dla których przyjemność łowienia ryb wiąże się też z troską o stan środowiska przyrodniczego, bezpieczeństwa nad wodą, zagrożenia kłusowniczego itp. Czy można prosić Pana Komendanta o zapoznanie Czytelników, szczególnie wędkujących, z efektami działań interwencyjnych w 2011 roku strażników z posterunku w Pułtusku istniejącego, jak pamiętamy, zaledwie od ponad roku?

W Posterunku Terenowym Państwowej Straży Rybackiej w Pułtusku pracuje 3 strażników oraz dodatkowo strażnik miejski z Wyszkowa, przydzielony nam do pomocy w efekcie porozumienia pomiędzy burmistrzem Wyszkowa, a Państwową Strażą Rybacką w Warszawie. W 2011 roku dokonaliśmy 1666 kontroli. Stwierdziliśmy 695 naruszeń przepisów Ustawy o rybactwie śródlądowym oraz przepisów wydanych na jej podstawie, a także czynów naruszających inne przepisy. 641 osób ukaraliśmy mandatami na łączną kwotę 127.850 zł, pouczyliśmy 31 osób, 16 osób ujęliśmy, jako sprawców przestępstw i przekazaliśmy Policji Dwie sprawy dotyczące nielegalnych wysypisk śmieci przekazaliśmy Straży Miejskiej w Wyszkowie, celem dalszego postępowania. Skierowaliśmy 5 wniosków do sądu o ukaranie. Ze Społeczną Strażą Rybacką Powiatu Pułtuskiego przeprowadziliśmy 67 wspólnych akcji przeciw kłusownikom, a ze Strażą Miejską z Wyszkowa 138 takich akcji, nakładając 24 mandaty karne na łączną kwotę 3.300 zł. Również akcje przeciw kłusownicze przeprowadziliśmy wspólnie z policjantami z KPP w Pułtusku /33 akcje/ oraz ze społecznymi strażnikami rybackimi powiatu wyszkowskiego /3 akcje/. Zatrzymaliśmy następujący sprzęt służący do popełniania przestępstw oraz wykroczeń: 211 sieci rybackich, 3 pontony, 7 łodzi, 25 sznurów, 65 wędek, 77 wnyków na zwierzynę, klatkę na ptaki drapieżne, 20 rzutek, 2 żaki, 2 kłomie, 5 więcierzy, 4 podrywki wędkarskie, 4 podbieraki, 4 sadze, 7 podpórek, przetwornicę prądową, akumulator, silnik spalinowy, podbierak z przewodami elektrycznymi, wypuściliśmy gołębia z klatki. Z 360 kg ryb złowionych z naruszeniem prawa, część wpuściliśmy do wody, część przekazaliśmy uprawnionemu do rybactwa. Zatrzymany sprzęt zdeponowany jest w magazynie naszego posterunku. Ponadto uczestniczyliśmy w akcji przeciw powodziowej na rzekach Narew i Bug. Odnaleźliśmy w wodzie zwłoki poszukiwanego mężczyzny.

Czy po utworzeniu posterunku terenowego w Pułtusku widać różnicę w efektach działania strażników?

Do momentu utworzenia posterunku w Pułtusku obszar powiatu pułtuskiego patrolowany był przez posterunek terenowy w Ciechanowie. Efekt działania posterunku w Pułtusku obrazują wyniki za 2011 rok, które przedstawiłem. Uzyskanie takich wyników było możliwe tylko dzięki utworzeniu i działaniu posterunku w Pułtusku. Właściwa lokalizacja posterunku, umożliwia zwiększoną ilość patroli.

Do zadań Państwowej Straży Rybackiej należy nie tylko kontrolowanie łowiących ryby?

Podstawowym obowiązkiem PSR jest kontrola przestrzegania ustawy o rybactwie śródlądowym i przepisów wydanych na jej podstawie oraz decyzji i zarządzeń administracyjnych w sprawach rybactwa śródlądowego. PSR współdziała z Policją, Strażą Leśną, Społeczną Strażą Rybacką oraz innymi jednostkami organizacyjnymi i społecznymi działającymi na rzecz zwalczania kłusownictwa rybackiego i ochrony wód oraz ochrony przyrody i przestrzegania prawa w tym zakresie. Ponadto PSR nadzoruje działalność Społecznej Straży Rybackiej na terenie województwa.

Z czego niezadowoleni są wędkarze?

Głównym problemem zgłaszanym przez wędkarzy są odłowy sieciowe.

Z czego niezadowoleni są strażnicy Państwowej Straży Rybackiej?

Głównym problemem strażników jest brak reakcji świadków na kłusowników lub osoby w inny sposób naruszające prawo. Państwowa Straż Rybacka nie jest instytucją wyłącznie od ścigania sprawców wykroczeń i przestępstw. Naszą podstawową rolą jest prewencja. Zwrócenie naszej uwagi na miejsce, w którym dokonuje się aktów łamania prawa, pozwala na częstsze pojawianie się patroli w tej okolicy, na przeszukaniu wody, na zapobieganiu wykroczeniom i przestępstwom.

Czym uzasadniony był zakaz połowów wędkarskich z łodzi do końca kwietnia bieżącego roku?

Zakaz połowów wędkarskich ze środków pływających wprowadził okręg mazowiecki PZW.

Jakie warunki musi spełnić ubiegający się o koncesję połowu ryb siecią?

Koncesję na połowy ryb siecią wydają okręgi PZW, a nie PSR.

Wędkarze niezadowoleni są z udzielania zezwoleń na połowy ryb siecią. Skarżą się, że rybacy zawodowi nie przestrzegają przepisów, stawiają sieci w miejscach i w czasie niedozwolonym, niszczą ryby niewymiarowe oraz ryby w okresie tarła. Czy działania kontrolne strażników z Pułtuska potwierdzają nieprawidłowe postępowanie rybaków z Dzierżenina i rybaka ze Strzyż?

Państwowa Straż Rybacka dokonuje kontroli rybaków i osób wędkujących. Rybacy zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym podczas połowu mają prawo zabrać 5% ryb niewymiarowych przy połowie narzędziem stawnym, a 10% masy wszystkich złowionych ryb przy użyciu narzędzia ciągnionego. Podczas częstych kontroli rybaków w 2011 roku, stwierdzono dwa naruszenia przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym: jedno zakończyło się postępowaniem mandatowym, drugie przekazano Policji.

Wysokość kar pieniężnych za najczęściej popełniane wykroczenia?

Do najczęściej popełnianych wykroczeń należą:

- brak dokumentów uprawniających do amatorskiego połowu ryb - w postępowaniu mandatowym do 500 zł za jedno wykroczenie; naruszenie wymiaru ochronnego ryb, okresu ochronnego oraz połów ryb na więcej niż dwie wędki – w postępowaniu mandatowym od 200 do 500 zł za każde z wykroczeń.

Co obowiązkowo musi mieć wędkarz w łodzi?

Zgodnie z § 5 ust. 9 pkt 1 i 2 Zarządzenia Dyrektora Urzędu Żeglugi Śródlądowej z dnia 30 lipca 2004 roku w sprawie określenia szczegółowych warunków bezpieczeństwa ruchu i postoju statków wynikające z charakteru i właściwości dróg wodnych, podczas połowu ryb z łodzi powinny być zachowane następujące warunki: osoby przebywające na łodzi powinny być wyposażone w ratunkowe środki zabezpieczenia osobistego: kamizelki ratunkowe; łódź musi być wyposażona w: wiosło (wiosła), kotwicę z linką, czerpak do wody i latarkę, a łódź wyposażona w silnik spalinowy dodatkowo w gaśnicę.

Zakaz żeglugi rzeką w nocy, a swoboda wędkowania z łodzi?

Zgodnie z § 7 Zarządzenia Dyrektora Urzędu Żeglugi Śródlądowej z dnia 30 lipca 2004 roku w sprawie określenia szczegółowych warunków bezpieczeństwa ruchu i postoju statków wynikające z charakteru i właściwości dróg wodnych, uprawianie żeglugi w porze nocnej może odbywać się wyłącznie na drogach wodnych, na których oznakowanie szlaku żeglownego zostało odpowiednio przygotowane do żeglugi nocnej. Wykaz dróg wodnych dopuszczonych do żeglugi nocnej ogłasza w komunikacie o otwarciu żeglugi administracja dróg wodnych. Statki znajdujące się w ruchu na szlaku żeglownym po zapadnięciu zmroku, gdzie nie jest dozwolona żegluga nocna, obowiązane są dopłynąć do najbliższego bezpiecznego miejsca postoju i zatrzymać się na postój nocny. Narew na odcinku powiatu pułtuskiego nie jest w nocy żeglowna.

Zezwolenie na trolling i gdzie zakaz w tym roku?

Połów metodą trollingową jest dozwolony po uiszczeniu składki uzupełniającej, tylko na wodach Zbiornika Zegrzyńskiego (od zapory z Dębem do mostu w Wierzbicy, do ujścia rzeki Bug, do ujścia rzeki Rządzy i ujścia Kanału Żerańskiego w Nieporęcie), a także w Wiśle od ujścia Pilicy do ujścia Mołtawy. Na pozostałych wodach Okręgu Mazowieckiego PZW, trolling jest zabroniony.

Czy można już łowić żywce na podrywkę?

Żywce podrywką można łowić w miejscu i czasie dokonywania połowu ryb wędką.

Dlaczego w rzekach jest coraz mniej ryb?

Nie jestem w posiadaniu takich informacji. Z tym pytaniem proszę zwrócić się do Okręgów PZW.

Bardzo dziękuję Panu Komendantowi za rozmowę.
    @maniek72 (edytowany 14 lat temu)
    31.05.2012 13:59 · Odpowiedź #34125
    osoby przebywające na łodzi powinny być wyposażone w ratunkowe środki zabezpieczenia osobistego: kamizelki ratunkowe; łódź musi być wyposażona w: wiosło (wiosła), kotwicę z linką, czerpak do wody i latarkę, a łódź wyposażona w silnik spalinowy dodatkowo w gaśnicę.
    Ale numer; pierwsze słyszę, i w życiu nie widziałem, żeby ktoś miał na łódce gaśnicę. Na szczęście u mnie takich durnot nikt sie nie czepia.
    31.05.2012 14:15 · Odpowiedź #34128
    No widzisz bo tak to jest jak masz tak daleko do cywilizacji, przepis z gaśnica obowiązuje od 2002 lub 2003 roku.. Wszystko wolniej do Ciebie dociera, jestem ciekawy czy i wyniki meczy na euro tez będziesz miał opóźnione
    31.05.2012 16:19 · Odpowiedź #34135

No widzisz bo tak to jest jak masz tak daleko do cywilizacji, przepis z gaśnica obowiązuje od 2002 lub 2003 roku.. Wszystko wolniej do Ciebie dociera, jestem ciekawy czy i wyniki meczy na euro tez będziesz miał opóźnione

A co to jest to"euro"?? gdzieś coś na forum o tym słyszałem, ale dokładnie nie wiem o co w tym chodzi,
    a tak serio, to wyniki meczy w ogóle mnie nie interesują- tak jak i cała- zwłaszcza polska piłka nożna. Co innego ta gaśnica- to jest dla mnie ciekawostka.😄

31.05.2012 16:56 · Odpowiedź #34140
    Tak zauważyłem że bardzo emocjonalnie podchodzisz do forum.
    31.05.2012 17:27 · Odpowiedź #34141
    W akcjach przeciwko kłusownikom wystawiono 24 mandaty na łączna kwotę 3300zł - znaczy się średnia "mandatowa" to niecałe 140zł o ile się nie mylę :) Zajebiaszczo że chłopaki prężnie działają ale przy tym taryfikatorze to walka z wiatrakami :(
    31.05.2012 20:42 · Odpowiedź #34150
    Za działania PSR w Pułtusku należą się im brawa - zawsze to jedna jednostka terenowa więcej i co by nie mówić jakiś odzew w Polsce nadbrzeżnej z tej działalności na pewno jest.
    👏👏👏👏

PS. Dużo emocji ostatnio na forum zauważyłem. Nie sposób ich wszystkich czytać, nie sposób wszystkich komentować... nie sposób do wszystkich się odnosić, bo i nie to jest moim celem zaglądania tutaj, ale...
    Bizonik. Rozumiem "zgrzyty" i pewnie zakulisowe privy, ale po co na forum prezentować taki ton wypowiedzi (tym bardziej z pozycji moderatora) wg mnie nie sprzyjający kompromisom w dyskusjach, a tylko będący jak dla mnie zaczepnym do - wg mnie - zupełnie normalnego stwierdzenia Mańka, że u niego temat wyposażenia łodzi to abstrakcja.

Nie bronię Mańka, bo pewnie przy innych Jego postach mógłbym wypowiedzieć się w kontrze do Niego. Nie zamierzam też oceniać Twoich powodów skłaniających do takiej formy wypowiedzi, ale nachodzi mnie tylko zwykła ludzka ciekawość - PO CO W TAKIM TONIE PISAĆ POST ??? 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Staram się trzymać od tych "naszych Shrapowych Wielkich dyskusji" ostatnio nieco dalej i czerpać ze Shrapa to co było i jest jego siłą od zawsze - wędkarskie newsy, ładne zdjęcia, wieści z nad wody, a to wszystko z nutą koleżeństwa jak połączyła mnie z częścią tu obecnych. Wobec powyższego mój dzisiejszy post to zapewne efekt gorszego mojego dnia więc.. nie miejcie mi tego za złe, że tak to widzę...:bezradny:

31.05.2012 20:51 · Odpowiedź #34151

PS. Dużo emocji ostatnio na forum zauważyłem. Nie sposób ich wszystkich czytać, nie sposób wszystkich komentować... nie sposób do wszystkich się odnosić, bo i nie to jest moim celem zaglądania tutaj, ale...
    Bizonik. Rozumiem "zgrzyty" i pewnie zakulisowe privy, ale po co na forum prezentować taki ton wypowiedzi (tym bardziej z pozycji moderatora) wg mnie nie sprzyjający kompromisom w dyskusjach, a tylko będący jak dla mnie zaczepnym do - wg mnie - zupełnie normalnego stwierdzenia Mańka, że u niego temat wyposażenia łodzi to abstrakcja.

Nie bronię Mańka, bo pewnie przy innych Jego postach mógłbym wypowiedzieć się w kontrze do Niego. Nie zamierzam też oceniać Twoich powodów skłaniających do takiej formy wypowiedzi, ale nachodzi mnie tylko zwykła ludzka ciekawość - PO CO W TAKIM TONIE PISAĆ POST ??? 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Staram się trzymać od tych "naszych Shrapowych Wielkich dyskusji" ostatnio nieco dalej i czerpać ze Shrapa to co było i jest jego siłą od zawsze - wędkarskie newsy, ładne zdjęcia, wieści z nad wody, a to wszystko z nutą koleżeństwa jak połączyła mnie z częścią tu obecnych. Wobec powyższego mój dzisiejszy post to zapewne efekt gorszego mojego dnia więc.. nie miejcie mi tego za złe, że tak to widzę...:bezradny:

Piotruś post w stronę Manka był pisany w żartobliwym tonie. Wiem jak nie bardzo trawi te wszystkie wynalazki i dlatego ciut się naśmiewałem z tego pisząc że emocjonalnie podchodzi do forum. Nie miałem nić złego na myśli. Sam czasem bym chciał uciec w te dzikie rejony i oderwać sie od cywilizacji. Ale niestety prawo mamy wszędzie jednakowe i to że mieszkamy gdzieś daleko od cywilizacji nie zwalnia nas od znajomości prawa. Także mam nadzieje że Maniek się nie obraził.
    01.06.2012 06:19 · Odpowiedź #34161

Ale niestety prawo mamy wszędzie jednakowe i to że mieszkamy gdzieś daleko od cywilizacji nie zwalnia nas od znajomości prawa. Także mam nadzieje że Maniek się nie obraził.

Na włościach Mańka pod Stulnem jest tak że jakby się ktoś zaszył przed wojną i siedział do tej pory to by nie wiedział że się wojna skończyła 🎉 To jest inny świat i co prawda byłem tam raz ale jest BAJKOWO.
    Połaziłem nad Bugiem i były miejsca gdzie odnosiło się wrażenie że nie ma tam śladów białego człowieka.
    (oprócz "jedenastki" Mańka).

@turkućpodjadek (edytowany 14 lat temu)
    01.06.2012 15:31 · Odpowiedź #34184

Ale niestety prawo mamy wszędzie jednakowe i to że mieszkamy gdzieś daleko od cywilizacji nie zwalnia nas od znajomości prawa. Także mam nadzieje że Maniek się nie obraził.

Na włościach Mańka pod Stulnem jest tak że jakby się ktoś zaszył przed wojną i siedział do tej pory to by nie wiedział że się wojna skończyła 🎉 To jest inny świat i co prawda byłem tam raz ale jest BAJKOWO.
    Połaziłem nad Bugiem i były miejsca gdzie odnosiło się wrażenie że nie ma tam śladów białego człowieka.

Potwierdzam słowa sachy 😄
    Byłem dwa razy 😄
    @moczykij (edytowany 14 lat temu)
    01.06.2012 16:06 · Odpowiedź #34185

[quote='Bizonik' pid='52808' dateline='1338497502']
    ... nie ma tam śladów białego człowieka.

Wszyscy szukali Yeti w stanach 🤪 a wielką stopę można spotkać nad Bugiem 😄
    01.06.2012 17:15 · Odpowiedź #34186

Wszyscy szukali Yeti w stanach 🤪 a wielką stopę można spotkać nad Bugiem 😄

Yeti żyje (?) w Himalajach a w Stanach żyje (?) Bigfoot czyli Sasquatch. Maniek jest podobnego wzrostu
    (o ile pamiętam ma gdzieś tak 6 stóp i 4-5 cali wzrostu) tylko mniej owłosiony.

31.05.2012 20:57 · Odpowiedź #34152
    No widzisz - zamiar w takim razie Koleżeński a odbiór mój zupełnie nie trafiony :bezradny:. Dobrze że Maniek to odebrał właściwie, bo po tym wszystkim czego ostatnio się naczytałem na forum to... nie ważne.

W takim razie zwracam honor, i jeszcze bardziej zwiększam dystans w czytaniu 🤐
    31.05.2012 21:00 · Odpowiedź #34153
    Piotrze ale tu nie ma co się denerwować. Właśnie ja z pozycji moderatora miałbym wszczynać jakaś trudna dyskusje. Chyba znasz mnie na tyle dobrze że wiesz że nie będę się starał rozkręcać kolejnej zadymy żeby zaraz jej łeb ukręcać banami. To nie w moim stylu.
    31.05.2012 21:06 · Odpowiedź #34154
    👍👍 Clear
    31.05.2012 21:12 · Odpowiedź #34156
    i tak ma być a jeśli Maniek poczułeś się urażony to sorki nie było to celowe

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.