Sprężyna kabłąka Jaxon Elegance HT100

Kołowrotki, multiplikatory

@Marcin Archiwum
17.08.2011 22:03
Słuchajcie, macie może jakieś info gdzie taką sprężynkę od zamykania kabłąka można dostać. Wiem że kręciołek już leciwy, ale przy tym kiju co on jest sprawdza się wyśmienicie i zamiast kupować nowy kołowrotek chciałbym go jeszcze jakoś naprawić.
Sprężynka była już wymieniana z tego co pamiętam chyba 4 razy. Raz na gwarancji i trzykrotnie zanosiłem kołowrotek do znajomego w sklepie wędkarskim i on tam gdzieś go oddawał i naprawiali. Oddał bym go znów gdyby nie czas takiej naprawy, która w poprzednich wypadkach wynosiła ponad miesiąc :krzyk:, a koszta były ogromne bo w granicach 10zl.
A więc ktokolwiek widział, ktokolwiek wie to piszcie co i jak, będę wdzięczny.

PS: zesra** się wtedy gdy jest potrzebne. Dziś pierwszy raz od kilku tygodni zabrałem lekki spinning na okonie. Złowiłem 2szt, jeden miał już ponad 30cm więc się ucieszyłem że połapię i po którymś z kolejnych rzutów przy zamykaniu kabłąka usłyszałem "klik" i kabłąk lata luzem :nerwus::krzyk:.
16976 wyświetleń 16 odpowiedzi

Odpowiedzi

16 odpowiedzi · 16,976 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
18.08.2011 06:41 · Odpowiedź #19697
Poszukaj na Waliców w Warszawie, ewentualnei zadzwoń do tego serwisu co na forum go polecają.
18.08.2011 17:14 · Odpowiedź #19704
Powinienem mieć. Sprawdzę najpóźniej pojutrze jak będę na działce.
18.08.2011 21:24 · Odpowiedź #19707
Hairy - dzwoniłem do jakiegoś serwisu do którego miałem wizytówkę i dostałem info że sprzęt za stary a osoba, która może wiedzieć o jakimś zamienniku jest na urlopie.

Tymon - mniej to na uwadze, jeśli byś znalazł chętnie odkupię.

Dzięki chłopaki.
20.08.2011 21:07 · Odpowiedź #19758
Marcin, przykro mi bardzo, ale sprężynka podczas wyciągania uległa zniszczeniu :(
A miałem się zapytać, czy byś całego młynka nie chciał, a tu taka lipa. No nic, chciałem ale nie wyszło.
A chcę jeszcze dodać, że sprężynka jednak nie była oryginalna a dorabiana przeze mnie kilka ładnych lat temu. Jak masz starą nawet w dwóch częściach to proponuję skołować drut sprężynowy o podobnej średnicy i uwinąć samemu. Zrobisz kilka sztuk, będzie problem z głowy.
20.08.2011 21:42 · Odpowiedź #19766
Tymon - trzeba było nie ruszać!, po co chciałeś rozbierać na części kołowrotek?. Ach tam teraz aż mi głupio.

Zebrałem od znajomych wszystkie kołowrotki jakie mieli w częściach lub uszkodzone i żadna ze sprężyn nie pasowała. Zrobię tak jak mówisz że poszukam odpowiedniego drutu i coś powyginam. Widzisz, o tym żeby ją samemu zrobić to nie pomyślałem, jak to mówią człowiek się uczy całe życie, a i tak głupi umiera. Jutro będę rzeźbił jeśli tylko nie pojadę gdzieś nad wodę po pogodynka mówi że będzie dobrze.
21.08.2011 09:52 · Odpowiedź #19773
Wstaw zdjęcia sprężynki może coś się da dobrać.
21.08.2011 20:36 · Odpowiedź #19787
Wstawię jak odbiorę korebutek od znajomego, bo on ma tam coś dopasować.

W sumie to już się rozglądam za czymś innym, kołowrotek nie musi być naj-naj-naj, wystarczy aby żyłkę zwijał i był lekki bo wędka też najwyższych lotów nie jest.
22.08.2011 06:03 · Odpowiedź #19792
Marcin a jakim budżetem dysponujesz na nowy młynek
22.08.2011 09:46 · Odpowiedź #19821

Marcin a jakim budżetem dysponujesz na nowy młynek

Hairy - sprawa z kwotą nie jest do końca jasna i już wyjaśniam dlaczego.
Kołowrotek pracuje na lekkim spiningu Konger Maxim Twist 240 2-12g. Wędka nie jest najwyższych lotów tak jak i kołowrotek i można powiedzieć że przechodzi na wyposażenie Martusi. Ja sobie muszę kupić coś innego, przede wszystkim już nie wklejankę no i kijek musi być raczej jeszcze krótszy (preferuję krótkie kije), dlatego nie chcę w ten zestaw inwestować. Marcie kij i kołowrotek pasuje (wagowo) i dlatego szukałem (bo już załatwiłem 😄 ) tej sprężynki.

Dobra teraz dobre wieści.
Dziś rano kopałem trochę w internecie i nagłym bodźcem wpisałem w wyszukiwarkę magiczne słowo Jaxon. Wyskoczyła mi główna strona Jaxona, wybrałem zakładkę kontakt - serwis i zadzwoniłem. Ku mojemu zdziwieniu (zatkało mnie 👍 ), Pan serwisant miłym głosem powiedział że mają, mało tego, że mi wyśle to sprężynkę zupełnie gratis 😄😄😄 . Zaraz ktoś pewnie powie - e tam sprężynka ze 2zl to faktycznie zrobili ci promocję :luzik:, mi chodzi o fakt, że mają i w dobrym geście ją wyślą 👏.
Tak więc teraz pozostało mi czekać na list ze sprężynką, jak przyjdzie oczywiście napiszę 😎.
23.08.2011 21:54 · Odpowiedź #19902
Mam w domu nie uzywana Okumę Spectrum SPF 520.Jakby cos odzywaj się na prv.
24.08.2011 07:48 · Odpowiedź #19907

Mam w domu nie uzywana Okumę Spectrum SPF 520.Jakby cos odzywaj się na prv.

Zobaczę co wyjdzie z Jaxonem i jaki padnie wybór z wędek, lekkich wędek okoniowych i być może się odezwę. Na razie jestem na etapie przeglądania i dobierania kijka pod siebie a wybór jest dość ograniczony :bezradny:.
29.10.2011 20:51 · Odpowiedź #23137
Jeśli chodzi o taką sprężynkę to znajdziecie tutaj:

http://allegro.pl/sprezyna-do-kablaka-kablak-kolowrotek-rozmiar-3-i1859613835.html

pozdrawiam
30.10.2011 09:38 · Odpowiedź #23150
Z Jaxona to powinni dawać cały serwis za darmo dożywotnio. Kiedyś się starali mam nawet ich 2 kręciołki Harmony i dalej śmigają a teraz taka lipa że hej. Kumpel kupił sobie za 200 stówy jaxon machine czy jakoś tak, 3 miesięcy nie wytrzymał.
30.10.2011 09:47 · Odpowiedź #23152
A to dziwne, bo mój wujek ma właśnie do połowu sumów Jaxon ZX Machine 4000 i powiem, że naprawdę kawał dobrej maszyny. Łowi nim na żyłkę bodajże 0,40mm. Jak za te pieniądze jest zadowolony.
@Marcin (edytowany 14 lat temu)
30.10.2011 19:51 · Odpowiedź #23186

Jeśli chodzi o taką sprężynkę to znajdziecie tutaj:

http://allegro.pl/sprezyna-do-kablaka-kablak-kolowrotek-rozmiar-3-i1859613835.html

pozdrawiam

Zapomniałem odpisać. Sprężynki oczywiście Jaxon wysłał na swój koszt. Pasowały lecz stary coś musiał "przymotać" po swojemu bo ja w ogóle kołowrotka w domu nie widzę a pytając starszego o ten kołowrotek odpowiada "po co Ci jak masz nowy" :bezradny:.
Tak czy inaczej ja na stare kołowrotki Jaxona złego słowa powiedzieć nie mogę. Sprzęty traktuję dość intensywnie i dawały radę - prócz tej nieszczęsnej sprężynki.

IMG_1241-800.jpg
IMG_1242-800.jpg

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.