Wędkarskie plany na nowy sezon A.D. 2009

Rozmaitości

← Poprzednia
Strona 1 z 2
@bysior Archiwum
08.01.2009 10:47
Wczoraj wieczorem, znalazłem kilka chwil wolnego czasu i wygrzebałem nie oglądane jeszcze filmy WMH, jeden o trociach drugi i klenio - jaziach. W trakcie oglądania, zacząłem się zastanawiać nad nowym sezonem, planować co chciałbym w tym roku zrealizować pod względem wędkarskim. Podzielę sie z Wami moimi wstępnymi planami :)

Sezon chciałbym rozpocząć z pickerem, wczesną wiosną na płociach. Tak 3-4 wypady. Taka mała rozgrzewka przed spinningiem :)
Potem Wkra - nasz zlot wiosenny i kilka wypadów w 2 - 3 osobowym gronie. Oczywiście z nastawieniem się na klenio - jazie :) To samo się tyczy Orzyca, nigdy w nim nie łowiłem, a chciałbym spróbować, zwłaszcza że mam przewodnika :). Do tego chciałbym dorzucić w między czasie bolenie.

W tym czasie oczywiście, mam zamiar kompletować sprzęt na sandacze oczywiście, bo z nimi wiążę największe plany ( jak zawsze ). Na pewno nie będzie łatwo na Narwi, ale obiecałem sobie pojeździć trochę po Polsce. Na pewno chciałbym w tym roku odwiedzić południowe zaporówki ( włącznie z tą najbliższą oczywiście ;) ), pojeździć na Bug, w okolice Wyszkowa, Kanii - te mam blisko, ale oczywiście chciałbym znowu zagościć na tym granicznym odcinku ( tym razem, poproszę bez burz :)).

Mam ochotę w tym roku połowić trochę leszczy - kilka wypadów w lato - na Narwi są piękne sztuki, a potężna łopata w nurcie, na delikatnego pickera czy bata z gumą też pięknie walczy.

Chciałbym złapać też w tym roku suma... Ale z tym raczej nie wiążę większych nadziei, może trafi się jako przyłów :)

Podsumowując mój skromny plan. Gatunki ryb na które się nastawiam:
- kleń
- jaź
- boleń
- sandacz
- leszcz

Zobaczymy co z tego wyjdzie, pod koniec tego sezonu. Mam nadzieję, że nie uśmieję się czytając tego posta za 12 miesięcy! :D

A Wy Panowie?? Jakie plany macie? :)
28735 wyświetleń 29 odpowiedzi

Odpowiedzi

29 odpowiedzi · 28,735 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
08.01.2009 11:51 · Odpowiedź #748
Bysior ambitne plany masz, niech Ci się spełnią jak najbardziej, ale jak będą takie brania jak w zeszłym roku to słabo to widzę.
Ja to plany mam takie żeby poprawić parę rekordów bo na razie to mizernie to wygląda, a poza tym to złapać więcej niż Rapa i będzie git :P
08.01.2009 14:58 · Odpowiedź #749
Początek roku ze spławikiem, później wdrażam muszkę, sezon spinningowy rozpoczynam 8 maja, chętnie wybiorę się w czerwcu do Bulby bo nie miałem jeszcze okazji😄
Wakacje pod patronatem żony więc z wędkowania tylko Morze Czerwone.
W wolnej chwili od dawna odwlekane dorsze jak się zacne grono zbierze.
A każda wolna chwila Wisła i Narew.

@ Masło liczysz te złapane w kraju czy zapis video też jest punktowany:dokuczacz:
08.01.2009 15:00 · Odpowiedź #750
Czemu nie na Narwi?
08.01.2009 17:05 · Odpowiedź #751
Ja też jakieś tam mam plany.Zima i wiosna to pstrągi i klenio-jazie.Maj-szczupak,czerwiec -sandacz na Zalalewie Zemborzyckim.Lato to urlop cały lipiec na działce na poj.Łęczyńsko-włodawskim,i spining,żywiec, filet oczywiście z łódki,świtami spining i okonie.W między czasie pstrąg.Wrzesień to już prawie spining,czsem nocka nad Zalewem Zem. z żywcem i filetem z łajby.Póżniej to już tylko spining,a gdzie to nie wiem gdzie mnie koledzy wyciągną.:bezradny:👋
08.01.2009 17:34 · Odpowiedź #754
Bysior - tym wątkiem jakbyś czytał w moich myślach. Dziś właśnie powstała lista moich dużych i małych marzeń wędkarskich. Są na niej między innymi:
- połowy spinningowe na Omulwi
- spływ łódką na Omulwi jesli wyniki z pk pierwszego będą obiecujące
- połowy spinningowe/spływ Biebrzą
- spinning na pewnej tajemniczej i mało uczęszczanej rzeczce mazurskiej w której wiem ze są fajne szczupaki
- Szwecja-szczupaki

Powyższe do realizacji w systemie przynejmniej jedno marzenie na rok :-).

A rok 2009 to napewno pogoń za szczupakiem na wodach mazowsza i mazur, liny na mazurach - czyli standard od lat mam jednak nadzieje że z lepszym skutkiem niż w sezonie 2008.
..też chciałbym złowić "sumka" ale chyba nie łowię w miejscach i porach gdzie go mogę spotkać :-(
..a no i może żlowić sandacza większego niż mój dotychczasowy rekord czyli 28cm :-) ... - ale wtedy to mam przerąbane bo podobno "sandały" wciągają .....
08.01.2009 17:35 · Odpowiedź #755
A jeśli chodzi o moje plany to wygladają nastepująco: Sezon to mam nadzieję rozpocząć na Dorszach na Borholmie, następnie spotkanko mam nadzieję w większym gronie na Nieliszu u Puzia,lato to działka i jez. Tomaszno i poj. Łęczyńsko-Włodawskie,następnie spotkanko z kolegami na Narwi?,a dalej to się zobaczy!!!.
08.01.2009 17:54 · Odpowiedź #756
KAZ ja też mam działkę i to bardzo blisko Tomasznego.Dawno nie byłem nad tą wodą.Co tam teraz się dzieje.👋 sąsiad
08.01.2009 18:18 · Odpowiedź #757
Darek a gdzie leży ta Twoja działka? Pytam, bo może znajdzie się okazja na „spiknięcie” w realu. Ode mnie do Sosnowicy 60km do Łęcznej 50km. 😄
08.01.2009 18:38 · Odpowiedź #758
Wszystko po staremu, nadal jak jak w starym filmie😄. A jeśli chodzi o spotkanko to i tak miałem wszystkich zaprosić na swoją działke, jak tylko zakończe budowę domku!😎..A co do jeziora to dzierżawca w zeszłym roku napuścił sporo wymiarowego karpia.
08.01.2009 18:44 · Odpowiedź #759

Wszystko po staremu, nadal jak jak w starym filmie😄. A jeśli chodzi o spotkanko to i tak miałem wszystkich zaprosić na swoją działke, jak tylko zakończe budowę domku!😎..A co do jeziora to dzierżawca w zeszłym roku napuścił sporo wymiarowego karpia.

To karpiówki można brać może uda się rozłożyć :boisie:
08.01.2009 19:03 · Odpowiedź #760
Nad pięknym jez. Łukcze😄
08.01.2009 19:25 · Odpowiedź #761
Z Łukcza mam nawet kilka zdjęć. Faktycznie ładne jeziorko i nie zatłoczone domkami letniskowymi jak inne na pojezierzu. Szkoda tylko że w dzierżawie pewnie i z rybą kiepsko?:boisie:
08.01.2009 19:32 · Odpowiedź #762
Oj bardzo kiepsko:beczy::beczy: z roku na rok gorzej,dzierżawca tłucze siatami strasznie:beczy:
09.01.2009 07:41 · Odpowiedź #763
Szwecja się nie liczy bo już na starcie będę spalony:)
09.01.2009 13:08 · Odpowiedź #764

Szwecja się nie liczy bo już na starcie będę spalony:)

Ja bardziej liczyłem na Morze Czerwone niż na Szwecję😏
09.01.2009 19:25 · Odpowiedź #767
To ja nie wiedziałem, że taką wycieczkę też masz w planach, ale też się nie liczy nie ma lekko nie ułatwisz sobie sprawy sesese..:P
09.01.2009 22:33 · Odpowiedź #770

To ja nie wiedziałem, że taką wycieczkę też masz w planach, ale też się nie liczy nie ma lekko nie ułatwisz sobie sprawy sesese..:P

Korzystając z nieuwagi Moniki mam plan wyrwać się na jednodniowy rejs 😏 W zeszłym roku zrobiłem przymiarkę a w tym na pewno o ile hotelu nie zbombardują :krzyk:
09.01.2009 20:23 · Odpowiedź #769
A na Łukcze -dzierżawca nie tłumacze się tym że zastawia siatki , tylko poto aby odłowić kolucha (sumik karłowaty). Bo jak wiem to jest praktyka na wszystkich jeziorach Poj.Łęczyńsko-Włodawskiego, tam gdzie są dzierzawcy danych jeziorek.🤔
10.01.2009 13:17 · Odpowiedź #771
Sezon 2009.

Myślę że rozpocznę jednym może dwoma wypadami na lód.. Chciałbym odwiedzić jezioro Borowe nad którym nie byłem już kilka lat.Może latem czy jesienią też bym je odwiedził.. kiedyś było tam z rybami naprawdę dobrze.
Wiosną może uda mi się wreszcie jakiegoś Jazia i Klenia poćwiczyć, bo nie miałem do tej pory szczególnych wyników w tym temacie.
Koniecznie polowanie na płocie z bacikiem.
Maj Czerwiec -- szczupak i okoń - głównie Narew.. ostatecznie Gnojno może uda mi się namówić kogoś na jakiś spływik dwudniowy z okolic Pisy do Gnojna..
Leszcz i pickerek to coś co na stałe jest wpisane w mój kalendarz
Mam nadzieję na spotkanie Shrap-Drakersów nad Narwią... może gdzieś indziej ..ale koniecznie
Boleń to temat za którym muszę pochodzić.
Lipiec -- sum -- Wisła przynajmniej jedna - dwie nocki
Sierpień - Liny jak co roku
Wrzesień - Drapieżnik... Narew
Może wypad na jakiś zbiornik zaporowy.
Może Wisła w okolicach Miączyna.
Może weekendowy wypad nad Wigry.
Może kuter z Łeby.
może.. może.. może.. zobaczymy..
Oby nadchodzący sezon dał tę adrenalinkę którą znamy wszyscy :)
10.01.2009 16:13 · Odpowiedź #772
My sezon 2009 nad jez. Kalwa , już się nie możemy doczekać .
10.01.2009 16:46 · Odpowiedź #774
Paweł, ale mam nadzieje, że uda wam się wyrwać, choć na jeden dzień na inne jezioro tudzież łowisko😄
10.01.2009 17:57 · Odpowiedź #775
Sławek na pewno w twoje strony też przyjade ,bo z 2008 mam miłe wspomnienia z wyjazdów do ciebie
11.01.2009 03:52 · Odpowiedź #777
Robson na klenie i jazie koniecznie nad Wkrę na wiosenny zlot musisz przybyć! Ale mam 3 miejscówki na Narwi na te ryby, w tym jedną gdzie złapałem jazia 46 cm, klenia 41 ( klenie widziałem tam większe, pewnie i jazie też są ) - jeśli się nie wyniosą w tym roku to zapraszam na wspólny wypad na te ryby :)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.

← Poprzednia
Strona 1 z 2