Wigilia 2013

Rozmaitości

@rapa Archiwum
21.12.2013 16:00
Ponieważ temat Wigilii nadal spędza mi sen z oczu :dokuczacz: zacząłem się zastanawiać nad potrawami jakie warto przygotować. Wielu z was na pewno oprócz tego że je pomaga mamom, żonom i kochankom w kuchni 😋 Ciekawi mnie co gości na waszych stołach bo jak wiadomo pochodzimy z różnych stron polski i potrawy są często zupełnie różne 👍 Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Od siebie dodam że od zeszłego roku na naszym stole króluje łosoś w ziołach w polewie z miodu i włoskich orzechów. Karpia praktycznie wyeliminowaliśmy z karty dań 👍 niech karpiarze się cieszą 😂
12821 wyświetleń 13 odpowiedzi

Odpowiedzi

13 odpowiedzi · 12,821 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
22.12.2013 08:21 · Odpowiedź #52201
Oto przepis na czerwony barszczyk. Po raz pierwszy przygotowałem go trzy lata temu i podbił serca mojej rodziny. Od tego czasu wszystkie święta czy większe rodzinne uroczystości posiadają w menu barszczyk. Co w nim jest takiego, że zostawia w tyle wszelkie kartonowo- butelkowe barszcze ze sklepów? Ano sama natura i smak " taki jak kiedyś".

- włoszczyzna: seler , pietruszka, kapusta, cebula, marchewka
- 2-4 ząbki czosnku obrane ale w całości
- 1- 1,5 kg buraków obranych i startych na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki octu
- 2 jabłka ze skórką ( Szara Reneta), pokrojone na ćwiartki bez gniazd nasiennych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 5 suszonych grzybków
- 2 listki laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżeczka majeranku
- 200 ml soku z czarnej porzeczki ( tylko eko- żadne nektary i soki 35 %)

Potrzebny jest garnek minimum 5 litrowy. Wrzucić buraki, jabłka, włoszczyznę obrana ale w całości, zalać wodą aby sięgała 4-5 cm powyżej warzyw. Dodać ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, goździki i ocet. Zagotować i na małym ogniu gotować około 30 minut. Wyłączyć, dodać majeranek i pozostawić na noc. Nazajutrz przecedzić barszcz przez sitko, dodać sok z porzeczki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ew. sokiem z cytryny.

Smacznego !!!
22.12.2013 09:23 · Odpowiedź #52204
Ja mam prosty przepis na śledzie który zawojował nie jeden stół wigilijny :)
Płaty śledziowe należy wymoczyć i odsączyć (ja to robię w mleku przez kilka godzin) pokroić na kawałeczki i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny na kilka minut. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i ją też zalewamy sokiem z cytryny. Kroimy ogórki kiszone i pomidora w kostkę.
Do śledzi dodajemy cebulkę, połowę ogórków kiszonych i przyprawy (to w nich tkwi cały sekret): bazylia, tymianek i cząber. Mieszamy z pomidorem i wkładamy do miski. Na wierzch układamy pozostałe ogórki kiszone i zalewamy całość olejem z pestek winogron.
Miskę trzeba zafoliować i wstawić na 24h do lodówki :)
22.12.2013 22:05 · Odpowiedź #52222

Płaty śledziowe należy wymoczyć i odsączyć (ja to robię w mleku przez kilka godzin) pokroić na kawałeczki i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny na kilka minut. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i ją też zalewamy sokiem z cytryny. Kroimy ogórki kiszone i pomidora w kostkę.
Do śledzi dodajemy cebulkę, połowę ogórków kiszonych i przyprawy (to w nich tkwi cały sekret): bazylia, tymianek i cząber. Mieszamy z pomidorem i wkładamy do miski. Na wierzch układamy pozostałe ogórki kiszone i zalewamy całość olejem z pestek winogron.

Jutro je sprawdzę :D.
16.01.2014 20:03 · Odpowiedź #52845

Rbiłem ostatnio na posiadówkę:) śledzie palce lizać:) Dzięki Rafał za przepis!:)

22.12.2013 19:04 · Odpowiedź #52217
A gości u kogoś na stole wigilijnym taka potrawa jak kuba?? 🤔
22.12.2013 21:18 · Odpowiedź #52221

Może chuba? Pierwsze słyszę o takiej potrawie :bezradny:
22.12.2013 22:16 · Odpowiedź #52223

Może chuba? Pierwsze słyszę o takiej potrawie :bezradny:

A nie, nie. Właśnie kuba. To czeska potrawa. Kasza perłowa z grzybami (prawdziwki i pieczarki) i czosnek drobno posiekane/zmielone. Wszystko razem upróżone. Potrawa pyszna, każdy w rodzinie się tym zajada na święta.
Tak zapytałem z ciekawości czy ktoś to zna.

@gtsphinx (edytowany 12 lat temu)
22.12.2013 23:07 · Odpowiedź #52225
Nie pytaj, tylko wrzucaj przepis 😜 Smaka mi narobiłeś tym, a w domu pół zamrażalki grzybów 😏
U mojej żony w rejonach, zajadają się kluskami z makiem 😂
23.12.2013 07:30 · Odpowiedź #52229

Nie pytaj, tylko wrzucaj przepis 😜 Smaka mi narobiłeś tym, a w domu pół zamrażalki grzybów 😏
U mojej żony w rejonach, zajadają się kluskami z makiem 😂

Kluski z makiem 😄 i z migdałami 😋 takie robią w moich rodzinnych stronach 👍
23.12.2013 14:31 · Odpowiedź #52234
To sie chyba MAKIELKI nazywa

24.12.2013 09:50 · Odpowiedź #52261
Taki przepis na karpia po żydowsku:

Kupujesz karpia,
sprzedajesz drożej.
24.12.2013 13:26 · Odpowiedź #52274

Taki przepis na karpia po żydowsku:

Kupujesz karpia,
sprzedajesz drożej.