Krystek, dzięki za objaśnienie męczącego mnie tematu :)
Zlot - Wkra 2010
Wędkarstwo – ogólnie
Krystek, dzięki za objaśnienie męczącego mnie tematu :)
niema problemu, jaką posiadam wiedzę to się nią podziele :)
@Killerek31
trzeba było fotki zrobić zebysmy mogli oko nacieszyć :)
pozdrawiam
" Jak u was jest z rejestrami połowów :D" Czy macie ciechanowskie ? Bo w rodzimym nie ma spisu wód z zaprzyjaźnionego okręgu. Pytanie oczywiście dla typowych mazowieckich wędkarzy :)
cytat z rejestru:
LICZĄC NA ZROZUMIENIE I SUMIENNE WYPEŁNIANIE REJSTRÓW ŻYCZYMY "POŁAMANIA KIJA".
PO ZŁOWIENIU I ZABRANIU RYBY Z ŁOWISKA, WĘDKARZ MA OBOWIĄZEK WPISAC JĄ DO REJESTRU WG PONIŻSZEGO WZORU,ZGODNIE Z PONIŻSZYM WYKAZEM NUMERYCZNYM GATÓNKÓW RYB.
Trzeba miec na dany okręg rejestr połowu i oczywiście zdać jeśli go wypełnisz.
(wypełniasz tylko wtedy jak złowisz rybkę , zapisujesz dane w rejestrze i zabierasz ją do domu. A jak łowisz C&R to nie muszisz wypełniać bo nie zabierasz im ryb z łowiska. W rejestrze jest napisane że dotyczy on ryb złowionych i zabranych do domu z łowiska. (cytat wyżej)
Także jak będziesz załatwiał rejestr to mogę Cię poprosić o jeden dla mnie? Tak dla świetego spokoju w razie kontroli bo na różnych można trafić :)
A rejestr jak będę załatwiał. Musiałbym na Twardą iść, a nie zamierzam, bo boję się, że mogą mnie nerwy ponieść :D
Jak woda niska to ładne miejsce tam jest.
Dla mnie bolęcińska Wkra jest raczej nieznana, na poprzednich zlotach nie byłem:beczy:.
Więc poproszę o małą poradę🥺.
Jakich tam woblerków powinno się w tym czasie używać?
Skupmy się na kleniu.
Nie chodzi mi o firmę.
Tylko o wielkość: czy małe (do 3 cm), średnie (4-5), a może spore (od 6 w górę).
No i kolory, ciemne czy jasne.
O więcej danych nie pytam (np. przy którym filarze stoi uwiązany okoń, albo czy na czwartym zakręcie jest może piękny dołek), bo pewnie bym przegiął😄.
Zwracam uwagę, że odpowiadając na to pytanie, można zamieszać innym, mniej doświadczonym, a tym samym wyciąć już konkurencję na wstępie😄😄😄!
😄 Mam nadzieję, że Ci pomogłem 😄
Jak widzisz zawody odbędą się w przyjacielskiej atmosferze, od koleżeńskich rad nie można się opędzić😄!
Dzięki nim już prawie wiem wszystko😏!
Za radą Piotrka na nogi najlepiej klapki (motylki, japonki), bo woda i tak powyżej spodniobutów😄.
Wypieszczone woblerki, jak radzi Krzysio, można sobie wsadzić…, no głęboko, w każdym razie do następnej wiosny😄.
Jeśli chodzi o kij to już mam pomysł. Zamiast skracać do 1,80, biorę tylko pierwszy skład od spinningu. Półtorej metra – to będzie to😄!
A na najlepszą przynętę naprowadził mnie Rafał (bo Piotrkowi nie wierzę, coś mi się wydaje, że z tymi blachami to bluff!):kwiatek:.
Między wierszami przeczytałem – tylko spore gumy👍! Ale Rafałku, z tą dozbrojką to przyszalałeś, przecież wiadomo, że kleń to ostrożna ryba, a taka dodatkowa kotwiczka – żegnajcie brania:bezradny:!
A jako, że zastosuję porządną plecionkę i zaczepów się nie boję, biorę tylko trzy przynęty (w różnych kolorach).
Na fotce przedstawiam tylko jeden egzemplarz, pozostałe kolory to będzie moja tajemnica (proszę nie regulować odbiorników, przynęta celowo nieostra, wszak konkurencja nie śpi!!!)😄😄😄

Woda opadła. Nie jest mętna, lecz jak na tę porę roku - przezroczysta. Kleni, ani jazi jako żywo - nie uświadczyłem. Ale może w przyszłym tygodniu ... :) W porównaniu do zeszłego tygodnia to zmiany są takie: w zeszłym tygodniu rybek nie było widać, w tym już pojawiły się klonki w stadkach, stoją sobie tu i ówdzie w wodzie. Są to kolnki, prawdziwych kleni ani widu ani słychu. Miałem 1 pobicie (chyba ...) i przez 3 sekundy coś na kiju, ale mój wędkarski refleks po zimie kiepski i zanim zaciąłem, to ... juz było po kaczaku.
Budzi się przyroda, niech się budzi szybciej, w przyszłym tygodniu ma już być obudzona na maxa, coby zawody się udały :)
Pozdrowienia
Zwiadowca udaje się na spoczynek ;) Misja wypełniona :) Do zobaczenia w sobotę :)
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.