1 sierpnia

Off Topic

@mario Archiwum
01.08.2013 14:43
Dziś o godzinie 17 00 zawyją syreny.
Oddajmy cześć Powstańcom.

pamiętamy.bmp
218 wyświetleń 9 odpowiedzi

Odpowiedzi

9 odpowiedzi · 218 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
01.08.2013 16:28 · Odpowiedź #48166
Szkoda, że ostatnio tyle niezdrowych emocji przy tej okazji. Buczenie, gwizdy na cmentarzach. Ubliżanie Powstańcom i wyzywanie ich od zdrajców. Czasem słyszę i czytam teksty przy których blednie nawet negatywna propaganda PRL na temat Powstania. Ja niedawno znalazłem zdjęcie z Powstania, na którym widać mojego dziadka. Szkoda, że nie zdążyłem mu go pokazać. W środkowym rzędzie, drugi od lewej. Trzyma szczeniaka :)
01.08.2013 18:19 · Odpowiedź #48168
"Nie pytali czy warto - obcy był im strach
Za ten j****y kraj umierali co dnia
Nie pytali się jakie są kolory sztandaru
Chcieli tylko zwycięstwa, chcieli tylko wygranej

Chcieli zemsty za krzywdy, chcieli dotrzeć do celu
Chcieli wrócić do domu lecz przeżyło niewielu
Kości leżą ich wszędzie, a odwagę zna świat
Chociaż groby ich trawa już porasta od lat

Choć dla Ciebie walczyli, choć dla Ciebie ich śmierć
Ciągle zdradzasz ich pamięć, ciągle zdradzasz ich krew
W naszych sercach wciąż żyją tamci bohaterowie
Którzy zgnietli swastykę dumnie unosząc głowy.

Gdyby nie przelali krwi,
Kim byś teraz był?
Gdyby bali się jak Ty,
Czy dzisiaj byś żył?"

The Analogs " 39-45"

Cześć i chwała bohaterom walczącej Warszawy 1944 !
@ajmo (edytowany 13 lat temu)
01.08.2013 18:40 · Odpowiedź #48169
Miło mieć świadomość, że są ludzie pamiętający o Powstaniu. A niestety jest nas coraz mniej, ludzi w moim wieku (25 lat) bardziej interesują rozterki miłosne Marka Mostowiaka, niż poświęcenie kilku pokoleń dla niepodległości kraju. Osoby myślące w sposób podobny do mnie postrzegane są jak dinozaury :/
01.08.2013 20:24 · Odpowiedź #48175
Chwała Bohaterom. Polegli na Polu Chwały. Cześć Ich pamięci !!! !!! !!!

W sumie to napisałem niemal esej nt tego co myślę o tych buczących , gwiżdzących i tych rozważających modne ostatnio pytanie o słuszność Powstania Warszawskiego.
Napisałem i skasowałem bo poziom emocji w tym tekście upodabniał mnie właśnie do stylu tych "ludzi", a nie o to dziś chodzi.

Swoje zdanie mam i nie podejmuję nawet dyskusji z ludzmi, którzy rozważają słuszność zrywu wyzwoleńczego w tamtych dniach. Pojęcia bowiem nie mają co było w sercach i umysłach Powstańców w tamtym czasie. Pozornie się im wydaje że poprzez wiedzę z perspektywy dnia dzisiejszego rozgryźli temat i głoszą słuszności w tym temacie. Nonsens

01.08.2013 21:34 · Odpowiedź #48177
Ku chwale powstańcom.

a tych co marudzą nie ma co słuchać bo tylko krew nam psują. Wiele się na słuchałem o tamtych dniach od wujka i babci i wiem że w chwili obecnej nie wielu podjęło by takie ryzyko.
Ku chwale bohaterom.
02.08.2013 12:30 · Odpowiedź #48185
ku chwale :kwiatek:
02.08.2013 16:57 · Odpowiedź #48188
Nie ważne jaka była polityka, kto z jakiego obozu - Oni walczyli za Polskę , za nas...
Cześć i chwała!!!
09.08.2013 14:06 · Odpowiedź #48344
Moja Babcia nie walczyła a Dziadek w tym czasie siedział od kapitulacji Warszawy w stalagu gdzieś koło Murnau w Bawarii. Całe Powstanie przesiedziała z 9 letnią wtedy moją matką na Czerniakowie i Ochocie a później zwiała z Pruszkowa i ukrywała się pod Warszawą na Ulrychowie tam gdzie teraz Wola Park.
Dzień po wyzwoleniu była z powrotem na Czerniakowie ale musiała szukać lokalu zastępczego bo nie było gdzie mieszkać. Urodziła się w czasie I WŚ w 1915, uciekła ze swoją matką z W-wy w 1920 zresztą też na Ulrychów, II WŚ przesiedziała z krótkim epizodem po Powstaniu w W-wie. Był głód, choroby, strach i ciężko uwierzyć że po takich przeżyciach dotrwała do 97 urodzin. Zmarła w ub. roku.
Myślę że my nie doświadczając tego wszystkiego, mając zupełnie inny styl życia, opiekę medyczną, dostęp do zdrowej żywność i wszelkich dóbr bedziemy mieli problem z dociągnięciem do 80.

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.