Łowienie Podlodowe

Łowienie Podlodowe

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo Podlodowe

Łowienie Podlodowe

Wędkarstwo Podlodowe

Strona 17 z 17
Następna →

Odpowiedzi

387 odpowiedzi · 328,553 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
DN
06.12.2012 21:38 · Odpowiedź #40937
No po czymś takim na pewno ten zespół drugiego dnia mu się odbije😲
GA
07.12.2012 11:59 · Odpowiedź #40956
ta dam 😊 znalazłem ostrza do świdra kręcącego w prawą stronę 🎉 przy pomyślnych wiatrach w weekend będę miał je u siebie 😎
Akc001020.JPG
KK
14.12.2012 15:11 · Odpowiedź #41110
Panowie jakiej grubości żyłki stosujecie do:
spławika
blaszki podlodowej
mormyszki

AW
@andrew (edytowany 13 lat temu)
14.12.2012 15:34 · Odpowiedź #41111
Na splawik nie lowie
Blaszka 12-14tka
Mormyszka 10tka
KK
14.12.2012 15:44 · Odpowiedź #41112

Na splawik nie lowie
Blaszka 12-14tka
Mormyszka 10tka

a 0,16mm do blaszki może być? czy za gruba
KO
@krzyko (edytowany 13 lat temu)
14.12.2012 15:58 · Odpowiedź #41113

Na splawik nie lowie
Blaszka 12-14tka
Mormyszka 10tka

nie za gruba

AW
14.12.2012 16:28 · Odpowiedź #41114

Na splawik nie lowie
Blaszka 12-14tka
Mormyszka 10tka

jak duza blaszka to da rade
KK
14.12.2012 17:17 · Odpowiedź #41116
Jeszcze jedno pytanie:

jaki spławik lepszy "przelotowy" czy "stały" ?
D_
14.12.2012 17:52 · Odpowiedź #41119
jak lowisz na glebokosci przekraczajacej dlugosc kija to przelotowy bedzie chyba lepszy....;)
w tym roku lowie na 0.14czy 0.16 przeznaczone do spina i wydaja mi sie za grube do "moich" blaszek.
PI
03.01.2013 14:15 · Odpowiedź #41465
http://allegro.pl/sonar-echosonda-wykrywacz-ryb-dla-wedkarzy-firma-i2916046793.html
GA
05.12.2013 08:32 · Odpowiedź #51485
Hejka podlodowcy :) Jak tam Wasze przygotowania do sezonu ? 🤔 Ja wczoraj zmontowałem dwa zestawy: pod blaszkę i pod mormyszkę. Pod mormyszkę kupiłem młynek mitchell'a avocet gold rozmiar 500 i 50 metrów żyłki Trabucco XPS 0,10mm ... Sprawdziłem i dokręciłem ostrza w świdrze. Znacznie wcześniej na wyprzedaży dorwałem śniegowce Arpenaz Snow 100. Skrzynka spakowana tak więc jestem zwarty i gotowy 😄 Tylko czekać na stabilny lód, kupić ochotkę i mogę atakować :ostr:
DN
05.12.2013 20:27 · Odpowiedź #51547
Cholera a ja jeszcze w powielakach, zima się szykuje a wszystkie graty podlodowe kurzą się na strychu od zeszłego sezonu :zly: Ale na myśl o lodzie dostaję trzęsawki 😂
AW
@andrew (edytowany 12 lat temu)
06.12.2013 11:15 · Odpowiedź #51572
Wczoraj dokupilem trzy srebrne blaszki, krwista mormyche z cyrkonia, styropianowe pudelko na robale i fajna ruska sztuczna ochotke. Wyglada jak zywa ciekawe czy okoniom spodoba sie tak samo jak mi.

Na wybrzezu maja kupe fajnego sprzetu podlodowego litewskiej firmy SALMO 😂 min.: nakolanniki, porzadne metalowe czerpaki i fajne acz drogie przynety.
PS
06.12.2013 18:33 · Odpowiedź #51575
Witam.

Ja w te wakacje zrobiłem sobie sprytną podlodóweczkę ze szczytówki starej wędki, którą znalazłem nad wodą. Blank wędki zrobiłem z korków od wina, zrobię zdjęcie to wstawię. W zeszłym roku łowiłem tylko na błystkę, natomiast w tym roku samoróbka posłuży mi do łowienia szczupaków i okoni na spławik. Sezon na szczupaka się kończy, ale każdy wie że trafia się przez całą zimę, więc pozostaje nam tylko fota i do wody. Moje ulubione błystki to miedziane łezki i srebrne romby. Może uda się przed świętami pierwsze trzcinowiska obłowić 🥺, pierzchnie obspawane przed sezonem tylko kuć !!!
KY
10.12.2013 17:02 · Odpowiedź #51695

Ja w te wakacje zrobiłem sobie sprytną podlodóweczkę ze szczytówki starej wędki, którą znalazłem nad wodą. Blank wędki zrobiłem z korków od wina, zrobię zdjęcie to wstawię. W zeszłym roku łowiłem tylko na błystkę, natomiast w tym roku samoróbka posłuży mi do łowienia szczupaków i okoni na spławik. Sezon na szczupaka się kończy, ale każdy wie że trafia się przez całą zimę, więc pozostaje nam tylko fota i do wody. Moje ulubione błystki to miedziane łezki i srebrne romby. Może uda się przed świętami pierwsze trzcinowiska obłowić 🥺, pierzchnie obspawane przed sezonem tylko kuć !!!

Błysnąłeś chłopie, oj błysnąłeś...
Jeśli już to z korków od wina zrobiłeś nie blank tylko rękojeść- ale to mało istotne...

Celowe łowienie szczupaków w okresie ochronnym jest nawet nie to, że nieetyczne, ale po prostu bezprawne.
Na dobrą sprawę wszystkie ryby żerują przez cały rok(w niektórych okres intensywniej, w innych mniej), czy to znaczy, że możemy je łowić? Odpowiedź jest tylko jedna - nie, bo obowiązują nas zapisy RAPR i dodatkowe warunki narzucone przez dzierżawcę danej wody(o obostrzeniach nakładanych przez samych siebie nie wspomnę).

Nie wiem czy czytałeś ten tekst naszego forumowego kolegi @Pawła: Na wiślanej główce
jeśli nie, to przeczytaj, może skłoni Cię do przemyślenia swojego postępowania.
Tak czy owak, raczej Twoje podejście nie znajdzie tu poklasku.
GA
06.12.2013 19:34 · Odpowiedź #51577
@andrew - jak byś miał możliwość wrzuć fotki tych mormyszek :) Ja muszę gdzieś ogarnąć wolframowe maleństwa w kolorze zielonym fluo i wściekłym czerwonym
GA
09.12.2013 14:23 · Odpowiedź #51634
@pilros - pominę fakt, że łowienie na żywca jest mało etyczne i nie będę z tym polemizował :) Ale łowienie na żywca po 31 grudnia, gdzie pewnie w 90% przypadków żywca łyka szczupak to mocne naginanie przepisów zawartych w RAPR :dobani: No offence kolego, ale obecność osób takich jak Ty na tym forum (forum propagującym C&R) jest co najmniej śmieszna ...
NU
09.12.2013 14:31 · Odpowiedź #51636
Dokładnie - okres ochronny to zakaz połowu danego gatunku, a nie zakaz zabierania danego gatunku.

"3.2. Zabrania się łowić ryby w ustalonych dla nich okresach i oznakowanych miejscach
ochronnych
, takich jak tarliska, krześliska, zimowiska, mateczniki. Zabrania się połowu ryb w
obrębach ochronnych i hodowlanych."
SA
10.12.2013 15:05 · Odpowiedź #51691

Dokładnie - okres ochronny to zakaz połowu danego gatunku, a nie zakaz zabierania danego gatunku.

"3.2. Zabrania się łowić ryby w ustalonych dla nich okresach i oznakowanych miejscach
ochronnych
, takich jak tarliska, krześliska, zimowiska, mateczniki. Zabrania się połowu ryb w
obrębach ochronnych i hodowlanych."

Ale chyba iżywiec i okres ochronny nie ma zastosowania na łowiskach spec typu "Okoń" czy "Eldorado".
Etyka była już tu wałkowana wiele razy i nie każdy musi mieć ją taką samą, np. zbliżoną do etyki Grishy.
No chyba że Grishy jest jedynie słuszna 😜 to wtedy co innego.
PS
10.12.2013 14:54 · Odpowiedź #51688
Wasze argumenty nie biorą pod uwagę że szczupak i tak jest łowiony spod lodu za pomocą błystek i tak.
Tak samo jak i okonie łowione są na błystkę i na żywczyka. Jak się łowi szczupak to się go wypuszcza i tyle.
Chociaż można pisać że się ich nie łowi spod lodu, mimo że się je łowi - to wg. mnie najgorsze co może być. Jeśli chodzi o żywca to nie uważam go nie etycznym i go stosuję , i nie rozumiem co to ma wspólnego z trendem 'złów i wypuść'.🤔;)

pzdr.
MN
10.12.2013 21:40 · Odpowiedź #51708

Jeśli chodzi o żywca to nie uważam go nie etycznym i go stosuję , i nie rozumiem co to ma wspólnego z trendem 'złów i wypuść'.🤔;)

pzdr.

To ja od siebie dodam wklejając punkt regulaminu:

1.3. Portal i forum Shrap-Drakers.pl propagują Catch&Release w związku z tym treści nieetyczne wędkarsko będą usuwane.

Tak więc samo łowienie na "żywca" to tak z deka nie pasuje do ogólnej treści forum.

Podobnie ma się sytuacja z wiosną, łowienie na gumę, raczej nie okoniową bo o wielkości ok.7-10cm i opowiadanie że to nie za szczupakiem tylko za okoniem, a jak się uwiesi szczupak to i tak się później wypuści ;). Później przychodzi 1 maj i zaczyna się nocne łowienie z opadu szczupaków 😂, każdy chyba się domyśla że to polowanie na sandacze, które podobnie jak szczupaki wiosną jeśli się przypadkiem uczepią to i tak się je wypuszcza.
Dobrym rozwiązaniem jest od tego roku w OC zakazu połowu na sztuczne przynęty większe niż 5cm 👏 w wyznaczonym okresie czasu, jeszcze skuteczniejsze byłoby całkowite zakazanie spiningowania do 1 maja - ocalało by jeszcze więcej ryb.
bysior
11.12.2013 06:07 · Odpowiedź #51721

Jeśli chodzi o żywca to nie uważam go nie etycznym i go stosuję , i nie rozumiem co to ma wspólnego z trendem 'złów i wypuść'.🤔;)

pzdr.

To ja od siebie dodam wklejając punkt regulaminu:

1.3. Portal i forum Shrap-Drakers.pl propagują Catch&Release w związku z tym treści nieetyczne wędkarsko będą usuwane.

Tak więc samo łowienie na "żywca" to tak z deka nie pasuje do ogólnej treści forum.

Podobnie ma się sytuacja z wiosną, łowienie na gumę, raczej nie okoniową bo o wielkości ok.7-10cm i opowiadanie że to nie za szczupakiem tylko za okoniem, a jak się uwiesi szczupak to i tak się później wypuści ;). Później przychodzi 1 maj i zaczyna się nocne łowienie z opadu szczupaków 😂, każdy chyba się domyśla że to polowanie na sandacze, które podobnie jak szczupaki wiosną jeśli się przypadkiem uczepią to i tak się je wypuszcza.
Dobrym rozwiązaniem jest od tego roku w OC zakazu połowu na sztuczne przynęty większe niż 5cm 👏 w wyznaczonym okresie czasu, jeszcze skuteczniejsze byłoby całkowite zakazanie spiningowania do 1 maja - ocalało by jeszcze więcej ryb.

Ta ciechanowska piątka to strzał w dziesiątkę :)

Co do zakazu spinningowania to byłbym przeciwny - bo marzec i kwiecień - klenie i jazie... Super sprawa na wysokim sobie połazić w woderach z aparatem na szyi i co i raz sobie machnąć mini wobkiem :)
KO
11.12.2013 06:30 · Odpowiedź #51724
Ja w tym zimowym sezonie będę łowił na suchą muchę z przerębla :dokuczacz:
PI
11.12.2013 11:15 · Odpowiedź #51732
Sucha suchą ale na mokra muszke doskonale biora jazgarze :P
MN
11.12.2013 19:59 · Odpowiedź #51737

Co do zakazu spinningowania to byłbym przeciwny - bo marzec i kwiecień - klenie i jazie... Super sprawa na wysokim sobie połazić w woderach z aparatem na szyi i co i raz sobie machnąć mini wobkiem :)

No i często za tymi kleniami chodzą z kijem o CW koło 40g i przynętami 10cm :bezradny: - wspominałem o tym wiosną tego roku co widywałem, i nie tylko ja.

Sucha suchą ale na mokra muszke doskonale biora jazgarze :P

Które bardzo często marnie kończą. Niemal zawsze gdy jestem na lodzie widzę te rybki często rozdeptane. Przypomniało mi się to bo dziś byłem na przepompowni i widziałem dwie sztuki ze śladami butów :uoeee:.
PI
12.12.2013 15:25 · Odpowiedź #51782
Jazgarz traktowany jest jako chwast. Nic na to raczej nie poradzisz:(
MN
12.12.2013 19:11 · Odpowiedź #51787

Jazgarz traktowany jest jako chwast. Nic na to raczej nie poradzisz:(

Jaki chwast skoro to ryba 😜, a na poważnie to masz niestety chyba rację. Odkąd i ja pamiętam to dookoła szła plotka że jazgarz to szkodnik, nazywany chwastem wyżerającym ikrę (okoń też wyjada). Tyle że to ciągle zwierzak i bezmyślne tępienie nic nikomu nie daje :dobani:.

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.

Strona 17 z 17
Następna →