Młynek spinningowy do 300pln

Kołowrotki, multiplikatory

Odpowiedzi

87 odpowiedzi · 87,115 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
@kojoto (edytowany 13 lat temu)
27.05.2013 19:27 · Odpowiedź #45643
Krzysztof jak chcesz to uruchom Twój przecież znakomity kontakt z Mikado i spytaj się przedstawiciela na Wawę czy był dziś u nas w sklepie i czy zainteresował się z pewnego względu Airspace'ami. Wziął je od nas "sprawdzić".. Ja nie żartuję,że jednemu klientowi już on się rozsypał i to po 2 wypadach i normalnym kręceniu. Dlaczego niby mam to ukrywać? My w sklepie nie boimy się krytykować sprzęt bo niezbyt możemy sobie potem pozwolić na ciągłe reklamacje itp.
Dwoma palcami kabłąk się ugina spokojnie. No nie ma siły żeby takie ażurowe ramionka były mocne. Kręci się ok ale nie piejmy nad tym modelem bo jest po prostu zwyczajny. A coś musiało być na rzeczy,że został wzięty pod lupę.

Rychu masz pełny przegląd i "zażartą" "walkę" co lepsze :) Niczym pasjonaci komórek czy nokia lepsza od Samsunga :P Możesz teraz usiąść z fajką i podumać :P

p.s. Trochę mi tu takich dyskusji brakowało :P Prawda Królu Tarcho? :P ;)
27.05.2013 23:22 · Odpowiedź #45664

Krzysztof jak chcesz to uruchom Twój przecież znakomity kontakt z Mikado i spytaj się przedstawiciela na Wawę czy był dziś u nas w sklepie i czy zainteresował się z pewnego względu Airspace'ami.

Problem z pierwszymi partiami Airspace znam... handlowcy mają być wyposażeni w "klucze serwisowe"... obecne partie tych kołowrotków są już bez tej przypadłości... ktoś tu już pisał o kontroli jakości...

Ja nie mam nic wspólnego z handlowcami Mikado i się z nimi nie kontaktuje...

Co do wyboru kołowrotka to każdy powinien sobie najpierw zadać pytanie do czego będzie go używał, rozumiem że każdy poszukuje "złotego gralla" ale... cudów za 300 zł nie ma... bo kto by kupował droższe modele... ważne aby dostosować model jak najbardziej pod swoje łowienie... jeżeli łowimy ciężko to nie porozumieniem jest kupowanie kołowrotka wielkości 2500... musimy też zdawać sobie sprawę o bardzo dużym rozrzucie jakościowym w tej klasie sprzętu...

27.05.2013 20:20 · Odpowiedź #45646
Airspace dla mnie jest jednym z większych rozczarowań w 2013 roku. Miało być coś jak Quantum Exo na Polski rynek, a wyszła kaka. Gołym okiem widać punkty gdzie do kołowrotka dostawać może się syf różnorakiej maści. To moim zdaniem go dyskwalifikuje. Poza tym na karnego k***ha zasługuje plastikowy, tandetny uchwyt korbki oklejony jakąś tam pianką (konstrukcja full metal body, hehehe).
Szkoda, bo jak kręciłem nim na początku roku i nie zwracałem uwagi na pierdoły to byłem miło zaskoczony. Dodatkowo cena zdecydowanie w zasięgu plus ładne pudełeczko, kolorki i takie tam :-)
Moim zdaniem faworytem w tym przedziale cenowym jest Team Dragon 7xx, który wszelkiej maści Exage, Airspace'y, czerwone Trio, Megaforce'y i inne zjada już po sezonie częstego użytkowania przy czymkolwiek.
Mam u siebie te Airspace'y, ale nie odważyłem się nikomu pokazać 😄
27.05.2013 20:37 · Odpowiedź #45652

Rychu masz pełny przegląd i "zażartą" "walkę" co lepsze :) Niczym pasjonaci komórek czy nokia lepsza od Samsunga :P Możesz teraz usiąść z fajką i podumać :P

No właśnie siedzę, tylko nie z fajką:dobani:, a zimnym złocistym napojem 😋 i ...czytam, czytam, czytam.
Zdania są mocno podzielone, ale tego się spodziewałem, bo tak jest ze wszystkim, o czym by nie dyskutować.
Red Arc wysuwa się zdecydowanie na prowadzenie, ale ja, powiem Wam szczerze, zastanawiam się nad tym Dragonem Maximą 1030i. W sumie za 2 stówki mamy całkiem niezły młynek, dobrze nawijający żyłkę ( widziałem fotki ) no i ten wielki plus - 5 lat gwarancji. Na Shimano i Daiwę mamy tylko rok - pytałem w jednym ze sklepów. Te 5 lat gwarancji pozwala spokojnie łowić, nie wiem tylko jak wygląda sprawa ewentualnych reklamacji, ale mimo wszystko tak długi okres gwarancji daje jakiś komfort.
Red Arca i Daiwy Lexy nie miałem jeszcze w ręku, muszę wpaść do CW i go trochę pomacać.

W sumie to nie jestem jakimś sprzętowym fetyszystą, do tej pory łowiłem damowskim Quickiem 430Lti, kupionym ponad 15! lat temu i muszę Wam powiedzieć, że poza lekkim chrobotem podczas kręcenia, hamulec pracuje nienagannie, żyłkę i plecionkę nawija bardzo dobrze, żadnych luzów na korbie, czy kabłąku. Tylko ten chrobot trybików, nieco przytartych ze starości. Przez te 15 lat NIGDY nie miałem z nim żadnego problemu, choć pływał w wodzie i zasypywany był piachem. Najchętniej to kupiłbym znów taki sam, oczywiście made in Germany!
Tydzień temu dopiero go rozebrałem na części pierwsze, dokładnie wyczyściłem i nasmarowałem, a wcześniej tylko raz do roku dokładałem smaru do środka i oliwiłem rolkę.
Mam wielki sentyment do tego młynka, ale chyba zasłużył już na swoją emeryturę...ehh.

27.05.2013 20:56 · Odpowiedź #45657
Rychu...po prostu wpadnij do mnie pogadamy, pomacasz sobie młynki, pokażę Ci różne nie tylko Dragona I Okumę :P Tak będzie najlepiej. U nas rozmowa nic nie kosztuje a dostaniesz na pewno garść różnych opinii.
A pytasz o sprawę reklamacji. Przez 5 lat jak coś się stanie z młynkiem ( nie mówię tu o rozjechaniu samochodem ) to przynosisz i załatwiamy wszystko. Dragon ma to do siebie ,że szywtko ma w PL i z serwisem nie ma problemu. Ponadto co roku przez 5 lat możesz sobie przynosić młynek do czyszczenia i smarowania za darmo. O ile będzie taka potrzeba oczywiście.

Jak wpadniesz to szukaj mnie, daj tylko znać, że będziesz bo mam różnie wolne. Oczywiście nie będziesz musiał nic kupować bo nic na siłę nie będę Ci wciskał :P Pomyślisz, przemyślisz itp.
Daj tylko znać ,że Ty to Ty bo nie wiem czy się znamy z widzenia. Ksywy na forum a rzeczywistość.. sam wiesz ;)

a Quicka w ramkę i do gablotki ;) Kto wie czy jeszcze nie będziesz go używał :)

zapraszam :)
27.05.2013 21:15 · Odpowiedź #45659
Rychu...po prostu wpadnij do mnie pogadamy, pomacasz sobie młynki, pokażę Ci różne nie tylko Dragona I Okumę

Ja tak z ciekawość z zapytaniem do siły fachowej:
czy znajdzie się w CW na półce jakiś kołowrotek nówka-sztuka który będzie rzęził, skrzypiał, zacinał się 😜 bo takich Shimano jak zalinkowałem to u nas nie kupi a ten byłby świetnym przykładem gruchotania, tarcia i nierównej pracy korbki.

27.05.2013 21:35 · Odpowiedź #45660

Rychu...po prostu wpadnij do mnie pogadamy, pomacasz sobie młynki, pokażę Ci różne nie tylko Dragona I Okumę

Ja tak z ciekawość z zapytaniem do siły fachowej:
czy znajdzie się w CW na półce jakiś kołowrotek nówka-sztuka który będzie rzęził, skrzypiał, zacinał się 😜 bo takich Shimano jak zalinkowałem to u nas nie kupi a ten byłby świetnym przykładem gruchotania, tarcia i nierównej pracy korbki.

oj znajdzie się :) mamy takiego jednego i to nowy model na rok 2013 :P Nie powiem jakiej firmy :P I nie Airspace :P

27.05.2013 21:09 · Odpowiedź #45658
Mam 2 Shimano (Japan), jakieś duże Spro, Okumę Salinę,Daiwę Ceratę, Kastor i Caprice więc nie można mi zarzucić że obstawiam Mikado. Ale mam kołowrotek Mikado (nazwy nie pamiętam a nie sprawdzę bo jest na działce).
Kilka lat temu w Pratulinie montujemy sprzęt i kolega z PW i WCWI pyta:
-też kupiłeś spro?
patrzę na jego sprzęt i widzę że mamy takie same kołowrotki, no może nie do końca bo różnią się kolorem nakrętki na szpuli. Nie pamiętam czy jego to był blue, red, black czy inny arc ale miał Spro a ja miałem Mikado
a kolor nakrętki nie stanowi chyba o klasie kołowrotka 😜
Wszyscy znamy się na piłce, na medycynie, na prowadzeniu pojazdów i oczywiście na kołowrotkach i wędkach. Dragon będzie robił kołowrotki w tej samej fabryce co Konger, Robinson czy Mikado więc o wyższości jednego nad drugim nie ma sensu dyskutować. Pierwszą sprawą będzie kontrola techniczna prowadzona na miejscu przez przedstawiciela importera, jeśli jest to dobrze, jeśli nie ma to gorzej.
Sprawą drugą będzie koszt zakupu przez importera i zaplanowany zysk.
Na przykładzie z przeszłości:
Jeśli ktoś ma w sklepie z art. metalowymi wkręty firmy X i może zarobić na tych wkrętach 30% a na wkrętach od firmy Y tylko 25% to której firmy wkręty będzie polecał? Robiłem kiedyś w tej branży i zawsze starałem się sprzedawać to na czym było więcej dla mnie (i wspólnika).
Chyba z 10 lat temu zamówiłem sobie u rodziny z Kanady kołowrotek Shimano.
Przysłali mi poprzednika tego złoma :
http://www.canadiantire.ca/AST/browse/5/SportsRec/Fishing/FishingReels/PRDOVR~0784572P/Shimano+IX2000+Spin+Reel.jsp?locale=en tylko że był jeszcze tańszy bo kosztował 11,99 cad$ 🤪
Nikt w Polsce by tego do wędki nie przyczepił ale jednak SHIMANO :dokuczacz:
Panowie, i Shimano robi gówniane kołowrotki, i Dragon, i Robinson, i Okuma, i Daiwa, i Mikado, i Konger.
Ważne jest to co wcześniej napisałem : kontrola produktu na każdym etapie produkcji.

28.05.2013 06:17 · Odpowiedź #45668
Z tym wyborem do czego itd to się w pełni zgadzam.

Co do shimano to próbowałem ale niestety dalej brak przekonania :-)
28.05.2013 08:58 · Odpowiedź #45672

Kup coś powyżej Techniuma to się przekonasz :-)
28.05.2013 10:53 · Odpowiedź #45676

Kup coś powyżej Techniuma to się przekonasz :-)

e tam:) dalej cienki kabłączek :P
@tomek-1990 (edytowany 13 lat temu)
28.05.2013 18:51 · Odpowiedź #45682
Podpinam się pod temat.
Zastanawiam się nad kupnem kołowrotka do spiningu .Będę łowił na Narwii ma to być typowy uniwersał o ile coś takiego istnieje 😎
Kwota jaką mogę wyłożyć na nowy kręcął to około 200zł , zastanawiam się na razie nad tymi dwoma kołowrotkami Nr1 albo ten Nr2 doradzicie coś ?
Znalazłem jeszcze ciekawą Daiwę Daiwa
28.05.2013 19:22 · Odpowiedź #45685

Podpinam się pod temat.
Zastanawiam się nad kupnem kołowrotka do spiningu .Będę łowił na Narwii ma to być typowy uniwersał o ile coś takiego istnieje 😎
Kwota jaką mogę wyłożyć na nowy kręcął to około 200zł , zastanawiam się na razie nad tymi dwoma kołowrotkami Nr1 albo ten Nr2 doradzicie coś ?

Do 200zł to ta Daiwa ok. Dragon ten wymieniony słabiej. Jeden odnośnik się nie otwiera ale z linku widzę,że to maxima hs. Też ok ale dosyć szybki więc nie jest uniwersalny ( zresztą nie za bardzo da się zrobić uniwersał ). Kup sobie z mniejszym przełożeniem najwyżej jak polecisz na bolenie to szybciej pokręcisz korbką :) a dłużej Ci wytrzyma. Pomyśl ewentualnie o TD 730 lub 735 one dużo wytrzymują. U nas po 239zł ale może gdzieś znajdziesz za 200. Dragon Viper też spokojnie da radę a koszt to ok 140zł a młynek naprawdę zacnie się kreci. Możesz jeszcze o Mikado SHT pomyśleć.

10.06.2013 08:57 · Odpowiedź #46304

Podpinam się pod temat.

Jako użytkownik młynka do tych 200 peelenów, mogę śmiało polecić wspomnianego już w dyskusji Dragona Viper FD830i. Co ja z nim nie robiłem? W wodzie średnio co drugi wypad ląduje (zmiana przynęty brodząc), zapiaszczanie, leży w torbie bez pokrowca... Działa bez zarzutu 😄
Mam go dwa sezony, używałem go do gruntówki na koszyk 100g :boisie: , do spławikówki, a najczęściej do spinningu cięższego (jerki) i lekkiego paprochy, poprzez średni (gumy z główkami 10g).

Myślę o zmianie, tylko dlatego że jeden markowy kręcioł to za mało :nerwus:
@Krzysztof (edytowany 13 lat temu)
29.05.2013 16:23 · Odpowiedź #45719
Procaster to zupełna "kaszana" nie ma co sobie nim zawracać głowy...

Na Narwi sprawdzają się Shimaniaki 😎 do 200 zł super będzie Nexava i jak ma być jeden do wszystkiego rozmiar 4000, no chyba że łowimy na małe i średnie przynęty to 3000 wystarczy... dobry nawój żyłki/plecionki, nic się nie plącze, płynna praca, brak "ząbkowania"...

Ja jednak zwrócił bym uwagę na Airspace Mikado... tylko trochę ponad 200 zł., jeszcze z Mikado zuberopodobny SkyDream ma całkiem fajną pracę.
29.05.2013 16:32 · Odpowiedź #45720
Brak ząbkowania w nexave? hahaha :P:):):) bez komentarza :P

Procaster jakoś sobie nie przypominam żeby wrócił do nas na gwarancję. Nie ma jakiejś super pracy ale na pewno jest nieco mocniejszy od nexave. Na pewno nexave nie będzie do wszystkiego. Polecałbym go ewentualnie ale na spławikowe tematy.
To już się zgodzę przy SkyDream - o niebo lepszy od Nexave.
29.05.2013 23:59 · Odpowiedź #45734

ja myślę, że najpierw połap a później się wypowiadaj... teoretyzujesz
30.05.2013 06:18 · Odpowiedź #45736

ja myślę, że najpierw połap a później się wypowiadaj... teoretyzujesz

A to Ty myslisz,że tylko Ty łowisz? O ile łowisz. Bo jak narazie piszesz same dziwne rzeczy nie mające się nijak do rzeczywistości. No może poza dwoma wyjątkami,z którymi jakoś się zgodziłem. Miałem nexave jako prezent od ciotki i w tydzien się tego mlynka pozbylem. To samo było z cataną, która po pół sezonu zaczęła się zacinać. A nawet nie powachalapiasku i wody. O sprzęt się dbało. Wpadnij do sklepu to wyciagne Ci wszystkie nexave jakie mamy i zobaczysz czy nie ząbkuja. I to na sucho a co jak dojdzie obciążenie?

29.05.2013 17:15 · Odpowiedź #45722
A co powiedzie koledzy o takiej propozycji do 200 zł - Spro Passion 740 lub 741M ?
30.05.2013 18:09 · Odpowiedź #45774
Obrażanie kolegów poprzez wypowiadanie że jestem lepszy ... nie należy do słodkości. Także Krzysiu ( wybacz mi Per Pan ) odkryj klatę i powiedz co jest na rzeczy albo co nie jest , tylko błagam żartu tu już dość !!!
31.05.2013 00:02 · Odpowiedź #45784

Obrażanie kolegów poprzez wypowiadanie że jestem lepszy ... nie należy do słodkości. Także Krzysiu ( wybacz mi Per Pan ) odkryj klatę i powiedz co jest na rzeczy albo co nie jest , tylko błagam żartu tu już dość !!!

Tylko nie bardzo rozumiem?
31.05.2013 11:09 · Odpowiedź #45792
To ja nie bardzo rozumiem dlaczego wszystko spłycasz do najprostszego " połap a zobaczysz ". To taki tani i prosty ruch. Ale jak widzisz najlepszą obroną jest atak. Nie chciałem się włączać do dyskusji w ten sposób ale widząc to co wypisujesz po prostu mnie zmusiłeś. Dlatego apeluje do Ciebie zastanów się nad tym jeszcze raz. Zastanawiające jest twarde polecanie Airspace'a, wiedza o problemach ale wciąż mocne zaprzeczanie że z handlowcami Mikado nie masz nic wspólnego.
Pozdrowienia
31.05.2013 11:55 · Odpowiedź #45794

Zastanawiające jest twarde polecanie Airspace'a, wiedza o problemach ale wciąż mocne zaprzeczanie że z handlowcami Mikado nie masz nic wspólnego.
Pozdrowienia

Chcesz powiedzieć, że wiesz to lepiej ode mnie?
31.05.2013 13:45 · Odpowiedź #45797
Żeby wyjaśnić do końca: pracuję na własny rachunek, Mikado jest jednym z moich klientów...

Nie polecam twardo Airspace, tylko była to jedna z propozycji, walory użytkowe tego modelu są ciekawe, jeśli są problemy z usterkami i awariami dopiero zakupionych kołowrotków to od wyeliminowania tego jest serwis i gwarancja i nie dyskwalifikuje to jego użyteczności... polecałem też kołowrotki Shimano...

Rozmawiamy tu o kołowrotkach za 200-300 zł, Red Arca też się uda w tej cenie kupić polecali go inni.

Ja z jedynym Red Arcem jakim miałem do czynienia to był kołowrotek Bysiora :) ale jego już dawno się rozleciał...

Kręcenie kołowrotkiem w sklepie to jedno, zabranie go nad wodę i łowienie to drugie...
31.05.2013 21:47 · Odpowiedź #45809

Żeby wyjaśnić do końca: pracuję na własny rachunek, Mikado jest jednym z moich klientów...

Nie polecam twardo Airspace, tylko była to jedna z propozycji, walory użytkowe tego modelu są ciekawe, jeśli są problemy z usterkami i awariami dopiero zakupionych kołowrotków to od wyeliminowania tego jest serwis i gwarancja i nie dyskwalifikuje to jego użyteczności... polecałem też kołowrotki Shimano...

Rozmawiamy tu o kołowrotkach za 200-300 zł, Red Arca też się uda w tej cenie kupić polecali go inni.

Ja z jedynym Red Arcem jakim miałem do czynienia to był kołowrotek Bysiora :) ale jego już dawno się rozleciał...

Kręcenie kołowrotkiem w sklepie to jedno, zabranie go nad wodę i łowienie to drugie...

ale dalej twierdzisz,że my tylko w sklepie nimi kręcimy. Wyobraź sobie,że podczas łowienia także wiele młynków przeszło przez nasze ręce. Do tego sklep ma masę znajomych, którzy łowią dzień w dzień i tym czym nie kręciliśmy kręcą po części oni i zdają PRAWDZIWE relacje więc mamy totalny przegląd co i jak.

Więc skończmy taką gadkę bo szkoda czasu.
01.06.2013 08:32 · Odpowiedź #45818

Krzychu umowmy się. Testu Bysiora nie wytrzymałaby nawet betoniarka😄.
01.06.2013 07:14 · Odpowiedź #45814
Ja bym miał prośbę do kolegów Kojoto i Krzysztofa o zakończenie nieustającej wymiany "docinek". Zamiast merytorycznej wymiany zdań z której każdy może coś wynieść, mamy wzajemne obrzucanie się błotem którego już prawie nikt nie czyta poza dwoma panami wymienionymi na początku.
01.06.2013 18:36 · Odpowiedź #45836

Ja bym miał prośbę do kolegów Kojoto i Krzysztofa o zakończenie nieustającej wymiany "docinek". Zamiast merytorycznej wymiany zdań z której każdy może coś wynieść, mamy wzajemne obrzucanie się błotem którego już prawie nikt nie czyta poza dwoma panami wymienionymi na początku.

jest proste wyjście...nie czytaj.

Malcz wszystko się zgadza :)

Radek - to,że nic nie robimy to się nie zgadza...no może czasami :P ;)

01.06.2013 20:48 · Odpowiedź #45840

[quote='pawello' pid='66075' dateline='1370070880']

jest proste wyjście...nie czytaj.

Jest prostsze Maćku.Piszcie na temat a to co macie do siebie piszcie na priv.

Pozdrawiam.

01.06.2013 15:19 · Odpowiedź #45829
Na ogół nie zabieram zdania w tego typu dyskusjach, za małe mam doświadczenie i zdecydowanie zbyt mało sprzętu przeszło przez moje ręce abym mógł się równać z innymi i fachowo wypowiadać.
Jednak po przeczytaniu tej całej epopei udałem się dzisiaj specjalnie do sklepu na Sadybie żeby pokręcić i zapoznać się z AirSpace'em.....no i wiem jedno, nawet jakby kosztował stówkę to bym się na niego nie skusił....i nie była to tylko moja opinia....:bezradny:a co do exage'a to akurat mogę się wypowiedzieć bo użytkowałem dobre 6 lat, świetny sprzęt ale do lekkiego łowienia...klenio-jazie, okonie na paprochy super młynek👍 Obecnie ze względu na to że, lubię sobie coś zmienić kołowrotek przeszedł w ręce Bobka i po fachowym przesmarowaniu śmiga jak nowy i daje dużo radości:)

Pozdrawiam
malcz
01.06.2013 16:25 · Odpowiedź #45830
@Kojoto WY w sklepie WMh i i nnych sklepach nic nie robicie 😁
01.06.2013 16:39 · Odpowiedź #45831
nie znam dokladnie tematu bo nie chce mi się czytać WASZYCH wypowiedzi ale jeśli chodzi o Mikado (z racji tego że tam pracuję) ja osobiście się zastanawiam nad kupnem kołowrotka COMMANDER 3006FD

do tego są jeszcze takie kołowrotki:

NANO CRYSTAL, SHT, AIRSPACE oraz ABRAMS właśnie w takiej kolejności :)

sam od 4 lub 5 lat jestem użytkownikiem SPRO RED ARC i jestem z niego bardzo zadowolony i dlatego szczerze polecam ten kołowrotek i ogólnie SPRO bo słyszałem dużo, bardzo dużo dobrego o tych kołowrotkach :)
01.06.2013 20:55 · Odpowiedź #45841
jest na temat :) dyskusja toczy się wciąż wokół kołowrotków do 300 zł :P Żywa, zażarta walka do krwi :P

A to tylko kołowrotki :P

Bez odbioru :P
02.06.2013 15:17 · Odpowiedź #45859
Rychu co kupiłeś ? 🤔
02.06.2013 19:58 · Odpowiedź #45873

Rychu co kupiłeś ? 🤔

Jeszcze nic...nie miałem za bardzo czasu się tym zając, ale pewnie w przyszłym tygodniu się wybiorę do CW i pomacam kilka młynków.
Cały czas myślę o Dragonie Maximie 1030i. 5 lat gwarancji i 200pln to jest spory argument.
Choć może jak na żywo zobaczę Red Arca i nim trochę pokręcę, to moja awersja do czerwonego zniknie:D

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.