Muchowe łowy 2012 czyli plątanie sznura
Wędkarstwo Muchowe
po 10 minutach stwierdził... "tato chodź pojedziemy po normalną wędkę bo tą nie umiesz zarzucić" :)
:) :) :) :) :) :) :) :) :)
Sam oczywiście też spróbował i powiem Wam że nie wychodziło mu to chyba gorzej ode mnie:)
Fly Fishing - czyli próba wejścia na kolejny level....... bardzo długa droga:)
Poza tym należy energicznie machać kijem z raptownym zatrzymaniem na godzinie 11 i 1. Należy czekać aż sznur niemal całkowicie przeleci na drugą stronę i dopiero wówczas rozpoczynać wymach. Czas przelotu szura do przodu i do tyłu jest taki sam, więc jak trudno wyczuć ten moment na czuja, to można sobie liczyć, np. raz, dwa i wymach do przodu, raz, dwa i wymach do tyłu etc :)
No i należy pamiętać, że wymachy nie mogą być za słabe, bo sznur będzie gasł w wodzie, zupełnie jak mi w zeszłym roku na wiosnę, gdy miałem pierwszy raz muchówkę w ręku :) Tak to wyglądało mniej więcej onego czasu: ;)
[youtube]nYj0Wl8tAtw[/youtube]
Gdy będziesz już chciał przestać machać i rzucić linkę na wodę to po prostu ... zatrzymujesz wędkę na 11 i nic więcej nie robisz. Sznur poleci do przodu i opadnie ładnie na wodę :)
Ćwicz :)
Potworów nie było jednak brań było dużo. Fotki nie zawsze dobrej jakości bo i szkoda było męczyć rybkę w taki upał i wyciągać lustrzankę.
Były jeszcze klenie, zjawiskowo piękny lipionek, i gigantyczne dunajeckie ukleje(naprawdę ogromne).
Życzę Ci rychłego powrotu na akweny, które tę radość na nowo w Tobie wzbudzają.
😎
Starałem się spotkać z głowatką lecz nie dane mi było. Strimer w tych miejscach gdzie byłem nie jest odpowiednią metodą. Następnym razem będę lepiej przygotowany.
I napiszę po raz enty - aaaaale Ci zazdroszczę tego Dunajca, o jaaaaaa ....!
Gratuluję i podziwiam ;)
Czermin zastanawiam sie nad tołpygami. Ale ostatnio ich nie widzę a są takie po 40kilo. Wszystko weźmie na muchę. To metoda jednak bardziej elastyczna niż pozostałe. Już niebawem sezon na sandacze muchowe się zacznie.
Już chyba wiem jak sie do nich dobrać. Gdyby czasu było więcej. W tym roku byłem tylko 2 razy na bolkach i miałem 3 brania. Zmieniłem troche uzbrojenia i efekt jest.
Czermin zastanawiam sie nad tołpygami. Ale ostatnio ich nie widzę a są takie po 40kilo. Wszystko weźmie na muchę. To metoda jednak bardziej elastyczna niż pozostałe. Już niebawem sezon na sandacze muchowe się zacznie.
Wielkie brawa @Harp za wiedzę i umiejętności,👏👏👏
to naprawdę wielka sztuka łowić na muchę
wszystko co w wodzie pływa, czekam na
muchowego sandacza, co ja gadam sandacza,
sandacze i na📷
Gratuluję i pozdrawiam waldi-54:papa2:
Niestety wczoraj nie miałem ze sobą miarki :bezradny: Z pomiarów przy kiju i proporcjach wychodzi 47-48 cm. Było z nim troszkę zabawy bo na sprzęt w 4 klasie w trudnych warunkach.
Może zabrzmi to dziwnie, ale mam w planach poprawić muchowy PB do końca sezonu. Bucek już widział moje przyszłe zdobycze 😏
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.