Co Wy o tym sądzicie????
pozdrawiam Strus
Wędkarstwo – ogólnie
Moim zdaniem każdy powinien opłacać składki w okręgu, na wodach którego najczęściej łowi.
Wtedy pieniądze z naszych składek, jakby one nie były marnotrawione, częściowo posłużą na zarybienia i ochronę wód, w których łowimy.
Przepisywanie się do innego okręgu "po to, żeby nie opłacać głąbów" i tak nic nie da. Bo głąby i tak opłacą siebie, a najwyżej mniej kasy pójdzie pójdzie na istotne cele.
(...) Jeżeli tak jest to BYSIOR łowi na mazowieckiej Narwi nie do końca za darmo. 😜
Witam. Czy wiecie coś na temat opłat na 2014rok w okręgu mazowieckim? Słyszałem że opłatę podnoszą o 19zł względem 2013roku. Podobno mamy spłacać dług , który jest w byłym (od nowego roku) płocko-włocławskim. Jeżeli to prawda to trzeba się będzie przepisać do ciechanowskiego (w moim przypadku). Nie mam zamiaru płacić za błędy jakichś "głąbów" . Pieniądze pójdą w błoto. Myślę że w okręgu ciechanowskim moje kilka pln zostanie lepiej wydane niż w mazowieckim.
Co Wy o tym sądzicie????
pozdrawiam Strus
mam nadzieję od nowego roku także widełki dla klenia i jazia 🎉🎉🎉
mam nadzieję od nowego roku także widełki dla klenia i jazia 🎉🎉🎉
Czyżby jakieś plotki lub przecieki? 😏 :)
Po raz kolejny zachęcam wszystkich wędkujących min. we Wkrze do opłacania składek w Okręgu Ciechanów,gdzie prowadzona jest gospodarka wędkarska a nie rybacka czy tfu rybacko/wędkarska!
A gdzie zapłaciliby wędkarze z Pułtuska w przypadku braku porozumienia między OM i OC?
A gdzie zapłaciliby wędkarze z Pułtuska w przypadku braku porozumienia między OM i OC?
Problem nie istnieje bo będzie porozumienie.
Po raz kolejny zachęcam wszystkich wędkujących min. we Wkrze do opłacania składek w Okręgu Ciechanów,gdzie prowadzona jest gospodarka wędkarska a nie rybacka czy tfu rybacko/wędkarska!
Ja na Wkrze nie wędkuję ale z OM wyniosłem się do siedleckiego już kilka lat temu.
Będzie gorzej jeśli na 2014 OM nie podpisze z OS porozumienia :bezradny: wtedy zupełnie Wisła warszawska, ZZ, Narew i Bug mi bym odpadła więc byłbym zmuszony do powrotu do OM.
Darku też jestem w Kole należącym do okręgu siedleckiego za wody mazowieckie musiałem dopłacić 120 czy 130 pln bo nie ma porozumienia
Proszę się nie śmiać, tylko łopatologicznie mi wytłumaczyć.
Czy mieszkając w Pułtusku i opłacając składkę też w tym mieście, odprowadzam składkę na wody Okręgu Mazowieckiego wspierając też jakąś sumą pieniędzy swoje Pułtuskie koło - dobrze rozumiem.
Teraz, czy opłacając składkę w Okręgu Ciechanowskim, bo o nim piszecie, też składka odprowadzana jest do Okręgu Mazowieckiego i do koła tyle że Ciechanowskiego? (które wprowadziło wymiary widełkowe). Ja jakoś tego nie ogarniam, nigdy się tym człowiek jakoś tak nie interesował i teraz wychodzi.
Okręg Ciechanowski wprowadził w zeszłym roku widełki i to jest zgodnie z moją że tak to nazwę "drogą wędkarską" więc chciałbym to jakoś wynagrodzić i wesprzeć w działaniach choćby opłacając u nich składkę, czyli rezygnując z wspierania swojego rodzimego koła, z którym prawdę mówiąc nic prócz miejsca zamieszkania mnie nie łączy - bo ktoś wspominał że zarybień i tak w Pułtusku nie było.
Czy dobrze to rozumuję?.
Czy mieszkając w Pułtusku i opłacając składkę też w tym mieście, odprowadzam składkę na wody Okręgu Mazowieckiego wspierając też jakąś sumą pieniędzy swoje Pułtuskie koło - dobrze rozumiem.
Składkę opłacasz w kole, nie w mieście ;P
Nasze koło jest okręgu ciechanowskiego. I jak płacisz u nasz to kasa idzie na OC - tylko OC musi zapłacić OM za porozumienie, za to że możemy łapać na Narwi, bodajże do Orzyca bo tam się bynajmniej kończy obwód. Więc na pewno część Twojej kasy leci do OM :)
Składkę opłacasz w kole, nie w mieście ;P
Nasze koło jest okręgu ciechanowskiego. I jak płacisz u nasz to kasa idzie na OC - tylko OC musi zapłacić OM za porozumienie, za to że możemy łapać na Narwi, bodajże do Orzyca bo tam się bynajmniej kończy obwód. Więc na pewno część Twojej kasy leci do OM :)
No i o taką odpowiedź mi chodziło - czyli zostaję tu gdzie byłem mając świadomość że część pieniędzy idzie tu gdzie powinno.
Darku też jestem w Kole należącym do okręgu siedleckiego za wody mazowieckie musiałem dopłacić 120 czy 130 pln bo nie ma porozumienia
118plz, zapłaciłem 2 tygodnie temu a wcześniej miałem zapłacony OS. Tym sposobem mogę łowić na wodach OM i w wodach OS + wszystkie porozumienia OS ale nie mam pewności czy te 118 zapłacone OM uprawnia mnie do łowienia w wodach OC?
Zresztą i tak mi zależało na Bugu na weekendy i urlopy a na dzień powszedni Wisła w W-wie.
Niestety, ale nie możesz:bezradny:.
Niestety, ale nie możesz:bezradny:.
Pozostaje mi więc kibicować działaniom OC który jako chyba jeden z nielicznych stara się wprowadzić jakieś rozsądne zasady. Obawiam się jednak że czy to w 2015 czy w 16 zostanie wchłoniety przez OM i wszystko wróci do normy z której przechodząc do OS się wypisałem.
[quote='wojtek_b' pid='75959' dateline='1396868317']Niestety, ale nie możesz:bezradny:.
Pozostaje mi więc kibicować działaniom OC który jako chyba jeden z nielicznych stara się wprowadzić jakieś rozsądne zasady. Obawiam się jednak że czy to w 2015 czy w 16 zostanie wchłoniety przez OM i wszystko wróci do normy z której przechodząc do OS się wypisałem.
Myślę że może nie tak szybko, ale może się tak stać.... A wtedy wypisuję się z razem Darkiem z tego związku....
Myślę że może nie tak szybko, ale może się tak stać.... A wtedy wypisuję się z razem Darkiem z tego związku....
Należałoby się zastanowić ile OC zapłacił dla OM w 2014 a ile będzie musiał zapłacić w 2015 i 16.
Nie wiem czy moje informacje są dokładne ale słyszałem o 80 w tym roku, 120 w 2015 a 160 w 2016, oczywiście tysięcy. 80 tys. dla małego okręgu jakim jest ciechanowski to dużo a 120 czy 160 to już zdecydowanie więcej. Jakie jest wyjście? połączyć się z większym i mającym kasę okręgiem.
[quote='sacha' pid='75962' dateline='1396879831']
[quote='wojtek_b' pid='75959' dateline='1396868317']Niestety, ale nie możesz:bezradny:.
[quote='DarekP' pid='75978' dateline='1396898734']
[quote='sacha' pid='75962' dateline='1396879831']
Da radę OC, nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby mogło być wchłonięte przez OM. Tyle pracy i zaangażowania co chłopaki włożyli żeby stworzyć to co już jest i to co będzie na wodach
OC, nie można pozwolić na to. Jeśli tak by się stało przy obecnej polityce OM to na pewno nie zapłacę nawet grosza do takiego okręgu. TYLKO OC Z OBECNĄ POLITYKĄ OKRĘGU 👍👍👍 !!!!!
Da radę OC, nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby mogło być wchłonięte przez OM.
http://ompzw.pl/skladki_i_oplaty_na_2015_rok,news,566.html
Składki na 2015 r OM. Trolling ze 100 zł na 250 zł :spadaj: PZW
👏👏👏👏.
Stać Was na paliwo do trollingu??? 😂😂😂.
Wiecznie tylko mlaskanie że to za drogo a tamto źle, mogli by jeszcze spinning podnieść choć o stówkę w górę 👍.
Eee tam, ogólnie przywalić pińćset i łapać tych co nie zapłacili.
O to to to, dobrze prawi 👍, polać mu. (załapałem ironię ;P)
Ze wszystkim tak mamy. Ktoś kłusuje dostanie 100zł mandatu, ktoś po pijaku zabija samochodem kogoś innego dostaje zawiasy, ksiądz jedzie na ciepłe wyspy gwałcić dzieci i przenoszą go do innej parafii 👍.
Zajebiście 😄.
Powinno być tak:
Kłusujesz dostajesz 5000zł mandatu i zakaz łowienia do końca życia - recydywa 50000tys i za każdym następnym wielokrotność a jak nie spłacasz do kopalni kilofem machać.
Zabijasz po pijaku samochodem - na stadion w południe i czapa tak żeby inni widzieli.
Pedofil - chcecie abym napisał 🤔.
Nie ma kary nie ma miary i przez to większość ma gdzieś nakazy, zakazy i później strach dzieciaka puścić gdziekolwiek co by jakaś ... .
Zdenerwuję się znowu :(.
[quote='michaln' pid='82169' dateline='1417545327']
Ze wszystkim tak mamy. Ktoś kłusuje dostanie 100zł mandatu, ktoś po pijaku zabija samochodem kogoś innego dostaje zawiasy, ksiądz jedzie na ciepłe wyspy gwałcić dzieci i przenoszą go do innej parafii 👍.
Zajebiście 😄.
Powinno być tak:
Kłusujesz dostajesz 5000zł mandatu i zakaz łowienia do końca życia - recydywa 50000tys i za każdym następnym wielokrotność a jak nie spłacasz do kopalni kilofem machać.
Zabijasz po pijaku samochodem - na stadion w południe i czapa tak żeby inni widzieli.
Nie ma kary nie ma miary i przez to większość ma gdzieś nakazy, zakazy i później strach dzieciaka puścić gdziekolwiek co by jakaś ... .
Zajebiście 😄.
Powinno być tak:
👏👏👏👏.
Wiecznie tylko mlaskanie że to za drogo a tamto źle, mogli by jeszcze spinning podnieść choć o stówkę w górę 👍.
[quote='urasenty' pid='82162' dateline='1417539454']
👏👏👏👏.
Nie mam pojęcia. Na pewno za dużo.
A twoje podejście do trollingu miałem okazję wcześniej już poznać: laska na pokładzie , papierosek,muzyczka itp.
Niestety w naszych okolicach tak wygląda "statystyczny trollingowiec" - który nie ma nic wspólnego z wędkarstwem, ot wędka w burtę, jakiś wobler w kilwater i "może się coś zaczepi" - najlepiej za kapotę. Nie wspominając już nawet że u nas jest zakaz. :bezradny:
Za łowienie na żywca by się dopłata przydała, ale na to nie ma co liczyć.
Z tego co mi wiadomo nic takiego jak wrogie przejęcie dobrze zarządzanego okręgu nie ma prawa się wydarzyć.
Z tego co mi wiadomo nic takiego jak wrogie przejęcie dobrze zarządzanego okręgu nie ma prawa się wydarzyć.
W tym roku z OS odeszło ok. 1000 wędkarzy a w 2015 pewnie jeszcze trochę. Tak pewnie postapią wędkarze z koła w Sobieniach a nie wiem jak z innymi kołami położonymi nad Wisłą czy Bugiem OM.
Może nie tyle wrogie przejęcie ile spadek członków w okręgu spowoduje spadek ilości kasy.
Mam nadzieję że tak się nie stanie i w końcu OM da dupy przy takim postępowaniu.
Jak na razie wszystkie znaki na niebie wskazują że nie będzie porozumienia OC z OM . 🤔
Potwierdzam: w tym roku nie będzie żadnych porozumień OM z innymi okręgami.
Powody są dwa:
1. Wszystkie okręgi, które chciały porozumieć się z OM chciały to zrobić na tzw zasadzie 50/50, czyli pomimo porozumienia wędkarz i tak dopłaca 50% składki ze swojej kieszeni. Takie propozycje padały pomimo, ze OM jasno proponował, że daje swoje wszystkie wody bez żadnych dopłat. Z ciekawostek to nawet zgłosił się do OM z propozycją porozumienia 50/50 Okręg Wrocławski PZW.
2. Okręg Ciechanowski sam stwierdził, że w tym roku daruje sobie porozumienie z OM PZW. W poprzednich latach płacił do kasy OM sporą kwotę za wędkarzy, którzy masowo łowili na Narwi. W tym roku stwierdzili, że jest to zbyt duże obciążenie budżetu OC PZW i cyt. "spróbują poradzić sobie sami".
W kwestii "wrogich przejęć": nie widzę w nich nic wrogiego. Niedawno OM połączył się z Okręgiem Płocko-Włocławskim po tym jak władze tego okręgu same zgłosiły się do OM z taką prośbą. Po prostu mieli gigantyczny spadek liczby członków i stali na skraju bankructwa. Po roku od połączenia efekt jest taki, że na tamtym terenie obserwowany jest stały "powrót" wędkarzy do już połączonych w jeden okręgów. Pozmieniano pewne archaiczne kwestie związane z zarządzaniem i funkcjonowaniem niektórych kół i zaczyna to wyglądać nieźle.
Podobne propozycje odnośnie połączenia padły ostatnio ze strony okręgu Łódzkiego ale na razie nie ma konkretów. Głównie dlatego, że mają troszkę mało wody do zaoferowania.....
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.