Żadnych decyzji nie ma na razie, a Ty już oceniasz i analizujesz :)
Poczekaj chłopie aż coś będzie wiadomo :)
Wędkarstwo – ogólnie
Marcin, ale Ty jesteś w gorącej wodzie kąpany :)
Marcin, ale Ty jesteś w gorącej wodzie kąpany :)
👍
Nasze koło jest okręgu ciechanowskiego. I jak płacisz u nasz to kasa idzie na OC - tylko OC musi zapłacić OM za porozumienie, za to że możemy łapać na Narwi, bodajże do Orzyca bo tam się bynajmniej kończy obwód. Więc na pewno część Twojej kasy leci do OM Usmiech
No i zapytam jeszcze raz, czysto teoretycznie, co stanie się z kołem Pułtuskim jeśli wędkarze z Pułtuska lawinowo przeniosą się do OM i opłacą składki np. w Zegrzu?.
Musimy poczekać na decyzję OM.Podobno ma być wiadomo po 15 grudnia.
Musimy poczekać na decyzję OM.Podobno ma być wiadomo po 15 grudnia.
Tutaj :
http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?topic=3813.0
rzecznik mówi o tym że raczej nie podpiszą z nikim.
[quote='DarekP' pid='82420' dateline='1417982498']Musimy poczekać na decyzję OM.Podobno ma być wiadomo po 15 grudnia.
Tutaj :
http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?topic=3813.0
rzecznik mówi o tym że raczej nie podpiszą z nikim.
Zapewne pan rzecznik i cały zarząd OM chciał by aby w całej Polsce był tylko jeden okręg zapewne Mazowiecki. Szczycą się że mają 22 tyś wód... Tylko co z tego ... Jeziora wyrabowane do cna. Z rzekami jest nie lepiej. Z roku na rok coraz gorzej . Polityka OM odwzorowuje politykę naszych sąsiadów ze wschodu ... "My jesteśmy zajebiści i to co robimy jest fantastyczne a cala reszta psu w dupę"
o to chodzi, OM nie zależy na nas wędkarzach, na dobru wód. Dzierżawią Bug i Narew i myślą że mogą wszystkim ościennym okręgom grać na nosie( co tu ukrywać duża cześć wędkarzy OS, czy OC wędkuje na tych wodach) i jeśli nie będzie porozumienia sporo członków przeniesie się do OM( i o to chodzi temu całemu zarządowi z OM) ahhh żeby tak wszyscy się zbuntowali i nie opłacili ani jednej składki do tego zasranego OM( rozmarzyłem się)
A tak przy okazji ja mam takie pytanie. Pewnie ktoś się orientuje.
Czy dany okręg ma taką samą kwotę w budżecie z wędkarza który jest jego członkiem i wykupuje dwa znaczki - członkowską i okręgową jak z wędkarza który ma członkowską w innym okręgu a w tym pierwszym kupuje tylko okręgową?
Chodzi mi o to, że gdzieś słyszałem że opłata członkowska to na utrzymanie związku itp. Wtedy dla budżetu okręgu nie miało by znaczenia czy łowiący na jego terenie wędkarz jest jego członkiem, czy np jest z okręgu na końcu Polski albo sąsiedniego, a tu wykupił np dodatkowo opłatę okręgową jako nazwijmy to "trzeci znaczek" 🤔
Czy dany okręg ma taką samą kwotę w budżecie z wędkarza który jest jego członkiem i wykupuje dwa znaczki - członkowską i okręgową jak z wędkarza który ma członkowską w innym okręgu a w tym pierwszym kupuje tylko okręgową?
Chodzi mi o to, że gdzieś słyszałem że opłata członkowska to na utrzymanie związku itp. Wtedy dla budżetu okręgu nie miało by znaczenia czy łowiący na jego terenie wędkarz jest jego członkiem, czy np jest z okręgu na końcu Polski albo sąsiedniego, a tu wykupił np dodatkowo opłatę okręgową jako nazwijmy to "trzeci znaczek" 🤔
Składka członkowska jest niezmiernie ważna dla Okręgu.To z niej idą pieniądze na pracę z młodzieżą,na sport,na koło w którym została wykupiona.Niestety aż 10% ze Składki Członkowskiej płynie do Zarządu Głównego :(
Składka okręgowa w całości jest przeznaczona na ochronę i zagospodarowanie wód.
Sensownym wyjściem dla ŚWIADOMEGO WĘDKARZA,przy braku porozumień wydaje się opłacenie Składki Członkowskiej w Okręgu z którego pracy i podejścia do wędkarzy jesteśmy zadowoleni oraz Okręgowej tam gdzie będziemy najczęściej łowić."Trzeci znaczek" tj. opłatę okręgową zawsze można kupić.Koszt porównywalny do szpulki plecionki...
[quote='anguiler' pid='82458' dateline='1418076036']
Składka członkowska jest niezmiernie ważna dla Okręgu.To z niej idą pieniądze na pracę z młodzieżą,na sport,na koło w którym została wykupiona.Niestety aż 10% ze Składki Członkowskiej płynie do Zarządu Głównego :(
Sensownym wyjściem dla ŚWIADOMEGO WĘDKARZA,przy braku porozumień wydaje się opłacenie Składki Członkowskiej w Okręgu z którego pracy i podejścia do wędkarzy jesteśmy zadowoleni oraz Okręgowej tam gdzie będziemy najczęściej łowić."Trzeci znaczek" tj. opłatę okręgową zawsze można kupić.Koszt porównywalny do szpulki plecionki...
Dla mnie to jednak nie jest głupota, lecz ważna sprawa.
W realiach, które mogą nastąpić każdy będzie musiał dokonać świadomego wyboru, zwłaszcza Ci, którzy będą chcieli łowić w OC/OS (etc.) i OM.
Ja zamiast na dzi...ki wolę jednak kasę przeznaczyć np. na ochronę wody w okręgu, który jej nie przepierniczy.
Efekt tak wydanych pieniędzy będzie chyba trwalszy.
Powtórzę jeszcze raz, jeśli OC chce naprawdę działać to nie tędy droga by robić jak "mała dziewczynka na złość" i na pokaz mówić że opłaci się tu i tu bo to niestety dla mnie jest głupota.
Powtórzę jeszcze raz, jeśli OC chce naprawdę działać to nie tędy droga by robić jak "mała dziewczynka na złość" i na pokaz mówić że opłaci się tu i tu bo to niestety dla mnie jest głupota.
Marcin, masz racje ale nie do końca. OC jeśli podpisze porozumienie to i tak musi zapłacić dla OM 120 (w/g innej wersji 180 tys.). OM może nie chcieć podpisać bo liczy na to że:
a. większość wędkarzy z Pułtuska i okolic przeniesie się do OM
b nawet jak się nie przeniesie to i tak chcąc łowić w Narwi musi im zapłacić po 118.
Obydwie wersje mogą doprowadzić do tego że w OC zmniejszy się ilość wędkarzy i kasy i jeśli nie w 2015 to rok lub dwa później na spokojnie będzie można przejąć wszystkie wody OC. Jak czytam o te wody się do tej pory dba, chroni, zarybia itd;itp. No to będzie dla OM fajna sprawa, wprowadzi się rybaków, zarybienia się jakoś ograniczy albo zarybi karpiem i będzie git :dokuczacz:
Ciągle jesteś czarnowidzem Darku ;) Już któryś rok "wieszczysz" wchłonienie,przejęcie czy też połknięcie OC przez OM i jakoś nic się nie dzieje.Myślę,że władze OC potrafią liczyć i wiedzą co robią.
Czasem faktycznie odlatujesz Marcin, jak to niedawno napisał hlehle.
Jeszcze troche popiszesz i dojdziesz do absurdalnego wniosku, że jedynym winnym braku porozumienia z OM jest niedobry OC.
Ja zdania nie zmienię - lepiej być świadomym i rozważnie inwestować swoją kasę, niż bezmyślnie napychać woreczek postkomunistycznym reliktom z zacofanego OM.
Ty zrób jak uważasz, ja zrobię jak uważam. Nie masz jednak prawa twierdzić, że moja decyzja jest głupia, tym bardziej, że nikt nie twierdzi że Ty piszesz tu głupoty.
Jeśli o mnie chodzi to możesz i pół swojej wypłaty co miesiąc przeznaczać dobrowolnie na OM i mi nic do tego. Twoja kasa i rób z nią co chcesz.
Pozwól, że ja także będę na takich samych zasadach decydował o swoich pieniądzach.
Jeśli zaś jesteś tak bardzo chętny do pomocy na rzecz wód jak pisałeś kilka postów wcześniej, to chętnie z tej pomocy skorzystamy jednocześnie trzymając Cie za słowo, że chętnie pomożesz.
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.