RAPR 2011 zmiany

Wędkarstwo – ogólnie

Odpowiedzi

14 odpowiedzi · 20,684 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
18.02.2011 21:40 · Odpowiedź #14043
odpowiem Ci dokładnie tak samo jak na innym forum:

"młody jesteś możesz nie znać tego punktu, sprawdź jak było wcześniej polecam do lektury RAPR z poprzednich lat"
@Slavko (edytowany 15 lat temu)
19.02.2011 09:02 · Odpowiedź #14046
Salmo to jeszcze pytanie (nie wczytywałem się jeszcze w nowy rapr) czy dziecko do lat 14 też musi posiadać kartę wędkarską
19.02.2011 09:07 · Odpowiedź #14047
Dziecko do lat 14 nie musi posiadać karty wędkarskiej wykorzystuje limit i stanowisko opiekuna
19.02.2011 15:26 · Odpowiedź #14051
nieletni do 14 roku życia nie może miec karty wędkarskiej może natomiast posiadac karte młodego wędkarza lub juniora,tak było kiedyś nie wiem jak jest obecnie co do wędkowania współmałżonków to posiadający kartę wędkarską może przekazac jedną wędkę tylko i wyłącznie (żonie lub mężowi)osoba ta łowi w obrębie łowiska i dziennego limitu połowowego
19.02.2011 15:44 · Odpowiedź #14052
"kartę wędkarską posiadać musi każdy"

sam nie wiesz co piszesz i się w tym wszystkim gubisz

zacytuję moją odpowiedź:

"Ty co było już jest zakończone, więc nie będę się spierał pomimo kilku kontroli.
Zobaczymy co przyniesie nowe..."
19.02.2011 15:55 · Odpowiedź #14053
Chłopaki jedzie na ryby ,Salmo i turkuć po co się sprzeczać :)
19.02.2011 19:29 · Odpowiedź #14066
Salmo. O tym czy się jest mniej lub bardziej inteligentnym człowiekeim nie świadczą tylko wpisy na internetowych forach więc więcej powściągliwości doradzam i Tobie i kontrozmówcy ;)
19.02.2011 21:23 · Odpowiedź #14081

Łapanie za słówka, tym bardziej celowe nie jest według mnie przejawem inteligencji. Byłem młodszy to tak robiłem...

Pozdrawiam

Salmo

zostawiam bez komentarza
11.04.2011 17:58 · Odpowiedź #15813
Panowie. W tym roku jako że 30 kwietnia wypada w sobotę ( a ta jako taka nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy) rozumiem że okres ochronny szczupaka nie ulega skróceniu i tegoż pięknego drapieżnika możemy świadomie i w zgodzie z własnym sumieniem ( oraz obowiązującym regulaminem) łowić począwszy od niedzieli? Czy mam rację?
11.04.2011 18:00 · Odpowiedź #15814
Czy mam rację?

Masz.
11.04.2011 18:07 · Odpowiedź #15815
Sobota w żadnym ze znanych mi przepisów prawa nie jest uznana za dzień wolnym od pracy, w związku z tym łowcy szczupaków muszą poczekać do niedzieli 1 maja z zarzuceniem przynęt w tym roku w poszukiwaniu tego drapieżnika :) Z pozdrowieniami :)
11.04.2011 18:12 · Odpowiedź #15816
I wszystko jasne. 😎
@morouk (edytowany 15 lat temu)
11.04.2011 18:48 · Odpowiedź #15818
Wyciąg z art. 7 nowej ustawy o rybactwie śródlądowym:

2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej "kartą wędkarską" lub "kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie.

3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski połów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę.

4. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego są także zwolnione osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach znajdujących się w obiektach przeznaczonych do chowu lub hodowli ryb, jeżeli uzyskały od uprawnionego do rybactwa zezwolenie na połów w tych wodach.

6. Kartę wędkarską wydaje się osobie, która ukończyła 14 lat. Kartę łowiectwa podwodnego wydaje się osobie, która ukończyła 18 lat.

Z tego wynika, że:

1. kartę wędkarską musi mieć każdy, kto chce łowić ryby amatorsko w RP, chyba, że ustawa zwalnia od tego obowiązku (czyli tych, ktrózy nie ukończyli 14 lat i cudzoziemców) i wówczas można łowić bez posiadania takiej karty, po spełnieniu innych warunków przewidzianych przez tę ustawę;

2. współmałżonek nie jest osobą wyłączoną przez ustawę z obowiązku posiadania karty wędkarskiej, więc jeśli chce łowić ryby amatorsko legalnie to kartę posiadać musi;

3. PZW nie może NIKOGO swoim regulaminem (RAPR de facto jest regulaminem obowiązującym na wodach PZW co do zasady) zwolnić od obowiązków nałożonych ustawą, w tym obowiązku posiadania karty wędkarskiej przez współmałżonka, który chce łowić z mężem / żoną. Takie postanowienie byłoby NIEWAŻNE z mocy prawa, jako sprzeczne z ustawą, która jest aktem prawa powszechnie obowiązującym (tzn. obowiązującym wszystkich, również PZW), w przeciwieństwie do RAPR, który obowiązuje jedynie członków PZW lub osoby łowiące na wodach PZW nie będące członkami tej organizacji.

4. To czy punkt zacytowany przez turkucia był w regulaminie czy go nie było nie ma znaczenia dla istnienia obowiązku posiadania karty wędkarskiej przez osobę, która chce amatorsko łowić ryby w RP. Istotne jest bowiem to, że przepis o obowiązku posiadania karty wędkarskiej BYŁ w ustawie OD POCZĄTKU JEJ ISTNIENIA, tj. od uchwalenia tej ustawy w 1985 roku. W związku z tym nawet wówczas, gdy RAPR milczał na ten temat, to udostępnianie wędki współmałżonkowi nieposiadającemu karty wędkarskiej było niezgodne z prawem i narażało jednego i drugiego na mandat.

I na koniec jeszcze zasada:

to regulaminy muszą być zgodne z ustawami, a nie odwrotnie. Jeśli regulamin nie powieli przepisu ustawy, to nie znaczy, że przepis nie obowiązuje :) RAPR trzeba czytać tylko łącznie z ustawą o rybactwie śródlądowym. Jeśli będziemy go czytać bez tej ustawy, mogą być niemiłe niespodzianki, ponieważ RAPR to de facto tylko taki zbiór zasad postępowania na wodach PZW. PZW, jak każdy własciciel (piszę tu w uproszczeniu rzecz jasna), może sobie ustalić zasady, których muszą przestrzegać wszyscy, któzy chcą z jego własności korzystać. Zasady te muszą być zgodne z przepisami powszechnie obowiązującymi, czyli ustawami.

Generalnie więc Salmo miał rację.

A tak w ogóle to nie warto się kłócić niepotrzebnie panowie... :) Nie lepiej spokojnie sobie sprawę wyjaśnić ? Na Shrapie preferuje się taki właśnie sposób załatwiania spraw :)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.