Kiedyś na pytanie naszego kolegi @Sacha o ilość rybaków na wodach OM,rzecznik ZG PZW odpowiedział,że są to DANE WRAŻLIWE.Ja tam za bardzo wrażliwy nie jestem a,że wpadło mi w ręce to proszę.
Wędkarstwo – ogólnie
To aż tylu ich jest ?? Pewnie jeszcze nie wszystko bo nie widze wód byłego okręgu plocko -włocławskiego ... Pytanie do kolegi niszczu ... Nie ma rybaków w warszawie ?? A ten od mostu grota to nie Warszawa ???
To aż tylu ich jest ?? Pewnie jeszcze nie wszystko bo nie widze wód byłego okręgu plocko -włocławskiego ... Pytanie do kolegi niszczu ... Nie ma rybaków w warszawie ?? A ten od mostu grota to nie Warszawa ???
Ten od mostu grota to chyba Rybak Stefan, czyli Pan Stefan Maciszewski.
Polecam obejrzeć reportarz o nim z przed paru lat:
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/ostatni-rybak-w-stolicy,214611.html
Nie wiem czy przy takiej skali można go nazwać rybakiem. :)
Nie ma go już w CEIDG czyli nie prowadzi działalności. Pewnie na emeryturę przeszedł.
Strusiu, zwróć uwagę, że właściwa Wwa (od siekierkowskiego do grota) nie jest nawet rewirem rybackim.
Kiedyś na pytanie naszego kolegi @Sacha o ilość rybaków na wodach OM,rzecznik ZG PZW odpowiedział,że są to DANE WRAŻLIWE.Ja tam za bardzo wrażliwy nie jestem a,że wpadło mi w ręce to proszę.
Czy to na pewno wszystko czy zeskanowałeś tylko fragment z pułtuską Narwią, o której najwięcej tu się pisze? Wychodziłoby że nie ma odłowów rybackich poniżej Dębe czyli Narew nr 8?
Czy to na pewno wszystko czy zeskanowałeś tylko fragment z pułtuską Narwią, o której najwięcej tu się pisze? Wychodziłoby że nie ma odłowów rybackich poniżej Dębe czyli Narew nr 8?
Jest rybak ponizej pultuska (od 57 km do samego zalewu) powyżej (gdzies okolice Lubiela) i z tego co wiem w Rozanie. Malo??
Jak to wlasciwa ? Co to znaczy wlasciwa ?? To są jakieś dwie ? Miało nie być a jest i koniec . Są i przed i za Warszawą to myślisz że ich działalność nie ma wpływu na populacje ryb w Warszawie ??? 22 tyś hektarów wody w posiadaniu OM. OC ma 7,5 tys hektarów . Wynika tylko z tej listy że macie rybaków 6 razy tyle niż w OC .Moje galratulacje jest się z czego cieszyć ...
Pisze "WY" czytaj członkowie okręgu mazowieckiego . Ja mam w dupie Twoją Narew ...
A może gdyby PZW nie zapisał jakiś tam odłowów, to wodę zgarnęłoby jakieś gospodarstwo rybackie jak np. wyżej na Narwi GR Łomża?
Dokument pokazuje dużą liczbę rybaków - zgadza się, ale nie pokazuje ile oni mogą odławiać. Bez tego nie da się poznać skali zjawiska, tak jak chciałby tego Morouk. A przecież wg danych prezentowanych przez PZW (oczywiście mogą być sfałszowane) wędkarze odławiają kilkukrotnie więcej niż rybacy...
Poznanie całości problemu byłoby bardzo ciekawe, na podstawie wybiórczych danych można tylko snuć mniej lub bardziej trafne domysły.
Wam w OC jest łatwo powiedzieć "u nas nie ma rybaków" - pewnie, że nie ma, bo jak Marcin napisał, gdzie mieliby być? Ale może na dużych rzekach i zalewie całkowite wywalenie rybaków nie jest takie proste... A może PZW musi pewne wielkości ryb odławiać, żeby mieć pozytywnie zaopiniowane operaty przez RZGW i wygrywać konkursy na obwody rybackie? A może gdyby PZW nie zapisał jakiś tam odłowów, to wodę zgarnęłoby jakieś gospodarstwo rybackie jak np. wyżej na Narwi GR Łomża?
Dokument pokazuje dużą liczbę rybaków - zgadza się, ale nie pokazuje ile oni mogą odławiać. Bez tego nie da się poznać skali zjawiska, tak jak chciałby tego Morouk. A przecież wg danych prezentowanych przez PZW (oczywiście mogą być sfałszowane) wędkarze odławiają kilkukrotnie więcej niż rybacy...
Poznanie całości problemu byłoby bardzo ciekawe, na podstawie wybiórczych danych można tylko snuć mniej lub bardziej trafne domysły.
Natomiast też bardzo ciekawe jest to, że najwięcej do powiedzenia o odłowach gospodarczych w Okręgu Mazowieckim i rybności np. Wisły w Warszawie mają osoby z Okręgu Ciechanowskiego... 🤔
Ja nie namawiam do przenoszenia się do OC, bo według mnie idealnym rozwiązaniem jest działanie w OM i wywalczenie tam zmian. Jednak obserwuję od dawna jak to wygląda i nikomu nie chce się ruszyć dupy, a garstka która próbuje nie jest w stanie skruszyć betonu.
@Peter nie bądź naiwny. Myślisz że OC olał sobie Narew od tak sobie?
Przejście tej rzeki w łapska OM to największa porażka.
Myślisz, że od tak sobie tę rzekę oddali?
W naszym kraju realizowanych jest mnóstwo przetargów w każdej dziedzinie, niestety w większości przypadków od razu wiadomo kto wygra. Często jest tak, że już same warunki są ustalone tak, że dziwnym zbiegiem okoliczności tylko jedna firma je spełnia i nie ma konkurencji ...
@Peter nie bądź naiwny. Myślisz że OC olał sobie Narew od tak sobie?
Czy obwód Narew 7 zawsze był taki duży, że obejmował ZZ, Narew aż do Orzyca, Bug do Liwca i kanał Żerański?
Daniel masz dobre kontakty z Adamem - spytaj go o ten przetarg, był już wtedy Dyrektorem...
pewnie, że nie olał (Okręg) sobie Narwi od tak sobie...
Obwód nr 7 nie był tak duży, sięgał chyba do Kluska, a połączenie z ZZ chyba nastąpiło ostatnio - ostatnie lata.
Jeszcze jedna sprawa dot. tzw. operatów rybackich - czemu się nikt nie czepia tej sprawy - to jeszcze zaszłości komunistyczne - od definicji roli jaką mają spełniać wody śródlądowe trzeba zacząć jakiekolwiek zmiany.
Jeszcze jedna sprawa dot. tzw. operatów rybackich - czemu się nikt nie czepia tej sprawy - to jeszcze zaszłości komunistyczne - od definicji roli jaką mają spełniać wody śródlądowe trzeba zacząć jakiekolwiek zmiany.
Czy właśnie tu Krzysztof nie trafił w sendo?
Czy jedyną drogą do wyeliminowania patologii rybactwa śródlądowego nie jest droga ustawodawcza?
[quote='Krzysztof' pid='82887' dateline='1419290493']
Czy właśnie tu Krzysztof nie trafił w sendo?
Czy jedyną drogą do wyeliminowania patologii rybactwa śródlądowego nie jest droga ustawodawcza?
Niszczu nazywaj wszystko po imieniu .Piszesz jak to jest dobrze co można zrobic że trzeba działać aby było lepiej w OM. A jak masz napisać że jest źle , że okradaja wędkarzy to piszesz już PZW. A to nie całe PZW . Tak jak Ci napisał Sacha są "normalne okręgi " które nie mają nic przeciwko porozumieniom itp. Nie pisz że PZW jest złe. To wątek o OM i to tam się dzieją zle rzeczy ...
Trochę faktycznie wyglądasz na obrońcę RZ GW (bronisz ich cytując wprost ich uchwały) i całego systemu racjonalnej gospodarki rybackiej. ;)
Trochę faktycznie wyglądasz na obrońcę RZ GW (bronisz ich cytując wprost ich uchwały) i całego systemu racjonalnej gospodarki rybackiej. ;)
Nie RZGW, tylko zarządu OM. A cytowanie uchwał to żaden problem - wystarczy wejść na stronę OM PZW. Wszystko jest ogólnodostępne.
Lektura bardzo ciekawa, bo pokazuje, że koła (a więc wędkarze, przynajmniej Ci udzielający się) składają bardzo różne wnioski. Np. o likwidację SSR (sic!).
Ale też np. o wprowadzenie okresu ochronnego dla okonia 01.01 - 31.03 co zarząd OM uznał za słuszne i przekazał do ZG PZW pracującego nad zmianami w RAPR.
Ja przepisałem się z koła "betonu" do koła, które opiekuje się odcinkiem Wisły na którym łowię. Dwa razy w roku organizują sprzątanie brzegów Wisły, pomagają w zarybieniach (częściowo z kasy koła), ich SSR pływa po Wiśle i kontroluje. W tym roku składali wnioski do władz okręgu o usunięcie rybaków z obwodu nr 7. Prezes wydaje się być porządnym gościem. Jak będzie, zobaczymy. Ale przynajmniej będę miał poczucie, że coś robię dla swojej wody.
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.