Tajne wody 2012
Sezon wędkarski 2012
Rzeka piękna, szkoda, że tak wypłycona i praktycznie bezrybna:bezradny:
A tyle czasu w dzieciństwie tu spędziłem👍
Ale dziś popedałowałem sobie wzdłuż, parę woblerów do wody wrzuciłem coby poczuć wiosnę...:)
Wiosna niby jest, ale jeszcze zimny wiatr wzbudza obawę, że walka Zimy z Wiosną trwa...
Wiosno, Wiosno - Tobie kibicujemy🎉🎉🎉
dzięki Paweł :kwiatek:
Aż nie chce mi się wierzyć że taka woda jest " ... praktycznie bezrybna ... " 🤔
Niestety tak, co prawda tajne/poufne jest jej położenie ale myślę że płynie pod mostem trasy W-wa-Otwock.
Gdzieś w necie znalazłem "Badania rybostanu w 2002" prowadzone przez jakiś instytut i PZW Mazowsze.
http://ompzw.pl/badania/swider/index.html
Bardziej wrażliwych uprasza się o NIE czytanie.
To faktycznie bardzo trudno z niej cokolwiek wyłuskać,choć urody i wdzięku nie jedna "renomowana" rzeka jej zazdrości:)
Były kiedyś lata, właśnie na takim przedwiośniu, że sporo wędkarzy okupowało te miejsca, które dziś objechałem, i łapali w rynienkach płotki czy jazie na przepływankę..
Dawno, dawno temu kiedy jeszcze wielu userów SD było małymi, wesołymi plemnikami zdarzyło mi się bywać nad Swidrem. Sprawdziłem na mapach przed chwilą i tej nazwy którą pamiętam nie ma: Tarachowizna?
Było o w górę od Glinianki i była tam powyżej progu hodowla pstrąga, powyżej było zastoisko i łowiłem tam płotki całkiem zgrabne i gatunek którego już całe wieki nie widziałem-jelce. Zdarzał się szczupak pewnie okołowymiarowy i jakieś okonie. Ale moje doświadczenia to mało, cóż kilka wypadów pociągiem do Otwocka, pekaesem do Glinianki i dalej z buta. Do czego zmierzam? kiedyś spotkałem osobę pilnującą hodowli pstrąga.
Gość musiał pamiętać okres książąt mazowieckich bo miał chyba ok. 60 lat. Mówił że w latach 50-60 w stronę Kołbieli na robaki brały pstrągi, z jam rękami wyciągali miętusy, jazia i klenia było na gęsto.
I nie zwalajcie od razu na takich jak on. Jak ja tam jeździłem to nad brzegami funkcjonowały hodowle drobiu, lisów i chyba 2 tuczarnie świń i wszystko spływało do rzeki bezpośrednio:bezradny:
Tyle że pojąć nie mogę bo od chyba ponad 20 lat tych obiektów nie ma a okręg mazowiecki jakoś jakby zapomniał że ma taką rzekę w dzierżawie.
Były kiedyś lata, właśnie na takim przedwiośniu, że sporo wędkarzy okupowało te miejsca, które dziś objechałem, i łapali w rynienkach płotki czy jazie na przepływankę..
Dawno, dawno temu kiedy jeszcze wielu userów SD było małymi, wesołymi plemnikami zdarzyło mi się bywać nad Swidrem. Sprawdziłem na mapach przed chwilą i tej nazwy którą pamiętam nie ma: Tarachowizna?
Było o w górę od Glinianki i była tam powyżej progu hodowla pstrąga, powyżej było zastoisko i łowiłem tam płotki całkiem zgrabne i gatunek którego już całe wieki nie widziałem-jelce. Zdarzał się szczupak pewnie okołowymiarowy i jakieś okonie. Ale moje doświadczenia to mało, cóż kilka wypadów pociągiem do Otwocka, pekaesem do Glinianki i dalej z buta. Do czego zmierzam? kiedyś spotkałem osobę pilnującą hodowli pstrąga.
Gość musiał pamiętać okres książąt mazowieckich bo miał chyba ok. 60 lat. Mówił że w latach 50-60 w stronę Kołbieli na robaki brały pstrągi, z jam rękami wyciągali miętusy, jazia i klenia było na gęsto.
I nie zwalajcie od razu na takich jak on. Jak ja tam jeździłem to nad brzegami funkcjonowały hodowle drobiu, lisów i chyba 2 tuczarnie świń i wszystko spływało do rzeki bezpośrednio:bezradny:
Tyle że pojąć nie mogę bo od chyba ponad 20 lat tych obiektów nie ma a okręg mazowiecki jakoś jakby zapomniał że ma taką rzekę w dzierżawie.
Tarachowizna... piękne miejsce.
fotki wstawione na prośbę kolegi domin :P
pozdrawiam Grisha
A kijek zdecydowanie powinieneś zmienić na krótszy, chociażby 2,4 :)
dzięki @domin za sobotni spot w WGM ... mam nadzieję, że bardziej naprawisz niż popsujesz mojego sprzęta 😂
pozdrawiam Grisha
Ja w sobotę zaliczyłem uczciwą prawie dwunastogodzinną dniówkę w woj. W-M na kropkach. Rybki jakieś były a teren hardcore-owy :)
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.