Podczas wczorajszego spotkania, padła propozycja wspólnego wyjazdu nad Drwęcę celem uganiania się za marzeniem wielu wędkarzy tj. Trocią wędrowną. Jakże demokratyczną decyzją zostałem ogłoszony organizatorem całego zamieszania.
Zanim przystąpię do jakichkolwiek rezerwacji, ustaleń itp chciałbym, aby osoby zainteresowane takim wyjazdem określiły się co do takich kwestii jak proponowane daty oraz długość pobytu.
W przypadku wyjazdu nad Drwęcę mamy możliwość organizacji zlotu zarówno weekendowego(np. wyjazd w przed świtem w sobotę, powrót po zmierzchu w niedzielę) jak i jednodniowego(wyjazd przed świtem, cały dzień łowienia z przerwą na wspólne ognisko, powrót wieczorem). Odległość łowiska od Warszawy to około 200km, czyli spokojnie oba warianty są możliwe bez zbędnego nadszarpywania zdrowia.
Oczywiście zlot weekendowy daje dużo większą możliwość integracji Shrap-Drakersów.
Noclegi są do zorganizowania w Lubiczu, co daje możliwość dotarcia nad rzekę spacerkiem. Ewentualnie gdyby była ochota na bardziej urozmaicone rozrywki wieczorne :oczko:, można zorganizować nocleg w Toruniu, wtedy nad rzekę jest około 10km, także spacer raczej odpada.
Co do terminu na dobrą sprawę w grę wchodzi cały styczeń jak i luty. Ja proponuję pojechać w połowie stycznia, kiedy presja wędkarska nieco już opadnie po rozpoczęciu sezonu, ale nie wszystkie ryby zdążą już spłynąć.
TERMIN 16-17.01.2010.
Teraz może kilka słów o samej rzece.
Drwęca jest prawym dopływem Wisły. Wypływa ze wschodnich stoków Góry Dylewskiej w okolicach wsi Czarci Jar.
Dla nas najbardziej interesujący będzie jednak odcinek od tamy w Lubiczu do wsi Złotoryja.
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=pl&q=Lubicz+G%C3%B3rny,+Toru%C5%84ski,+Kujawsko-Pomorskie,+Polska&ie=UTF8&cd=1&geocode=FXkfKQMdmG4eAQ&split=0&sll=37.0625,-95.677068&sspn=23.875,57.630033&hq=&hnear=Lubicz+G%C3%B3rny,+Toru%C5%84ski,+Kujawsko-Pomorskie,+Polska&ll=53.009206,18.736668&spn=0.048441,0.219727&t=h&z=13
Według mnie najciekawszy fragment tego odcinka znajduje się od Lubicza do mostu drogowego na trasie S10. Rzeka pięknie tam meandruje tworząc głębokie rynny z dość często pozwalanymi ogromnymi głazami za którymi uwielbiają się kryć dorodny trocie.
LISTA UCZESTNIKÓW:
1. janek kos
2. bysior
3. rapa(+1) zapłacił
4. andrew(+1) zapłacił
5. Kaz zapłacił
6. mario zapłacił
7. kaczy(+1) zapłacił
8. Szalona zapłaciła
9. Paweł zapłacił
10. Wozik77(tylko sobota)
11. colednik (?)
---
Koszt noclegu od osoby to 30pln.
Kwaterę już zarezerwowałem, ale w miarę możliwości(dostępnych miejsc na kwaterze) prawdopodobnie uda się jeszcze kilka osób upchnąć. Prosiłbym jednak o szybkie decydowanie się, żeby nie było później rozczarowania, że już nie ma wolnych miejsc.
Prośba o wpłacanie na konto:
Grzegorz Gronkiewicz
52 1140 2004 0000 3502 3305 2934
w tytule umieszczajcie swój nick z dopiskiem Ekspedycja Zimowa Troć 2010
A to mała próbka widoków jakie czekają nas podczas tej wyprawy:
A jeśli szczęście nam dopisze to mamy szansę na spotkanie z taką lub dużo większą Panią:
Czekam na Wasze sugestie, oraz prośba o wstępną deklarację chęci uczestnictwa w takim przedsięwzięciu.