Muchowe łowy - 2013

Muchowe łowy - 2013

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo Muchowe

Muchowe łowy - 2013

Wędkarstwo Muchowe

← Poprzednia
Strona 1 z 6
S9
@szymanek69 Archiwum
07.04.2013 21:55
Po długiej zimowej hibernacji ktoś musi otworzyć wątek - padło na mnie :oczko:
Podpiołem się wczoraj do spiningowej ekipy, zaliczając fajny wypad.
Rzeczka budządza się z odrętwienia

[/img]

Jej mieszkańcy

Rybki zgrupowane na miejscówkach, głównie okonie i klenie do 25 cm, w grupach po kilkanaście sztuk. Przytrafiło mi się parę dubletów kleni i kleni z okoniami. Skusiły się na małe czarne mokre uwieszone na skoczku i modyfikacje brązki jako mucha kierunkowa. Wypadzik udany i pozwolił naładowac akumulatorki na cały tydzień pracy.
120464 wyświetleń 134 odpowiedzi

Odpowiedzi

134 odpowiedzi · 120,464 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
CN
20.04.2013 17:52 · Odpowiedź #44464

Ja też już poławiam, póki co stillwater, ale ilościowo jest niesamowicie dobrze!
HP
20.04.2013 23:11 · Odpowiedź #44477
biorą , biorą !!! Ja w zeszłym tygodniu trafiłem kilka wzdręg , płotkę okonia i leszcza.
CN
21.04.2013 21:37 · Odpowiedź #44493

biorą , biorą !!! Ja w zeszłym tygodniu trafiłem kilka wzdręg , płotkę okonia i leszcza.

No ja mam już z 70 niewielkich krasnopiórek i ze 20 płotek :-) Nic ponad to nie przyłowiłem, ale jutro będę na miejscu kolejny dzień z rzędu i może uda się coś oszukać. Ekstra sprawa takie łowienie. Dziś nawet uwieczniłem na fotce dublecik krasnopiórek :-)
KO
22.04.2013 07:29 · Odpowiedź #44504
Ja jako muchowy "lejek" znaczy się laik 🥺 proszę o przybliżenie chociaż ogólnikowe tematu łowienia wczesno wiosennego na muszkę w małych płytkich stawikach.Jest w Warszawie kilka takich zbiorników w których Drakersi łowią fajny białoryb.Najważniejsze co mnie interesuje to jakie muchy stosować (tonące raczej ciemne kolory?) i jak ściągać sznur (wolno z przerwami ?).
S9
22.04.2013 23:13 · Odpowiedź #44531
Do takiego łowienia najlepiej delikatny kijek #3 - #4 pływający sznur, przypon zakończony 0,12mm ( póki nie ma zielska ) Przykładowy zestaw nimfek ( imitacje ochotek, buzzerów ) bez obciążenia,główki plastikowe i metalowe. Co do prowadzenia to generalnie stosuję wolno, spokojny opad muszek, choć czasami agresywne prowadzenie jest skuteczniejsze ( trzeba wstrzelić się w gusta rybek danego dnia )

Można też ćwiczyć suchą muchą, jeżeli trafimy na sprzyjące warunki jak zbierają sieczkę z powierzchni
KO
23.04.2013 07:18 · Odpowiedź #44534

Do takiego łowienia najlepiej delikatny kijek #3 - #4 pływający sznur, przypon zakończony 0,12mm ( póki nie ma zielska ) Przykładowy zestaw nimfek ( imitacje ochotek, buzzerów ) bez obciążenia,główki plastikowe i metalowe. Co do prowadzenia to generalnie stosuję wolno, spokojny opad muszek, choć czasami agresywne prowadzenie jest skuteczniejsze ( trzeba wstrzelić się w gusta rybek danego dnia )

Można też ćwiczyć suchą muchą, jeżeli trafimy na sprzyjące warunki jak zbierają sieczkę z powierzchni

Dziękuję @szymanek69 za przybliżenie tajników muchowych łowów w stojącej wodzie.A jak wygląda sprawa prowadzenia nimfy w zbiorniku o głębokości przykładowo 1,5 metra? Rozumiem że wzdręga żeruje pod powierzchnią, a jak jest z płocią, karasiem czy krąpiem?.Trzeba prowadzić "owada" przy dnie czy w/w gatunki potrafią się podnieść do przynęty prowadzonej w toni? 🤔
Dzięki za podzielenie się wiedzą 👍
Pozdrawiam serdecznie Ciebie i jeszcze jednego Drakersa , który również mi pomógł.;)

HP
23.04.2013 07:21 · Odpowiedź #44535
gdzies na forum jest świetnie opisane łowienie wzdręg na muchę. Sam nawet to napisałem. No i filmik jest jak prowadzić.
KO
23.04.2013 07:52 · Odpowiedź #44536

gdzies na forum jest świetnie opisane łowienie wzdręg na muchę. Sam nawet to napisałem. No i filmik jest jak prowadzić.

Powiem szczerze Michał że liczyłem na Ciebie 😄.Kurczę jakoś mi ten post umknął :bezradny:, już szukam.
Dzięki ;)
HP
@harp (edytowany 13 lat temu)
23.04.2013 08:23 · Odpowiedź #44537
"Słoneczna alternatywa" to się nazywało.
Jak by co to możesz do mnie zadzwonić w celu umówienia choć przyznam że jak wychodzę na ryby to nie jest to nigdy planowane niestety.

Wiosenne muchy na wzdręgi i inne
_DSC1594web.jpg
S9
23.04.2013 12:17 · Odpowiedź #44539
krzyko napisał :
Rozumiem że wzdręga żeruje pod powierzchnią, a jak jest z płocią, karasiem czy krąpiem?.Trzeba prowadzić "owada" przy dnie czy w/w gatunki potrafią się podnieść do przynęty prowadzonej w toni?

Wszystko zależy od stadium owadów na których żerują ryby. Wczesna wiosna to czas rójki ochotkowatych i na takie imitacje najczęściej łowię. Czy to będzie klasyczna ochotka z główką prowadzona bliżej dna, czy jej imitacja w fazie przeobrażania się weryfikują ryby. Zakładam jedną i drugą ( na skoczka ) i kombinuję z prowadzeniem i warstwą wody w której znajdują się muszki. Ważną rzeczą jest też długi przypon 3-4 m przy łowieniu w toni. Obserwuję końcówkę sznura przy bliższych odległościach, lub styk sznura z taflą wody przy opuszczonej wędce na dalszych dystansach.
KO
25.04.2013 06:33 · Odpowiedź #44553

Obserwuję końcówkę sznura przy bliższych odległościach, lub styk sznura z taflą wody przy opuszczonej wędce na dalszych dystansach.

Styk sznura z taflą wody jest dla mnie zrozumiały ale w takim razie jak rozumieć końcówkę sznura?Czy chodzi o miejsce łączenia sznura z przyponem? I jak wygląda branie, czy jest agresywne czy raczej subtelne?

HP
25.04.2013 08:44 · Odpowiedź #44558
zacznij od wzdręg a nauczysz się rozpoznawać brania. Subtelne pierd......nięcie wzdręgi to branie jakich mało.
HP
28.04.2013 18:33 · Odpowiedź #44642
Krzyko graulacje za pierwszą muchową rybę!! Nie zrobiłem tego nad wodą więc się poprawiam. Tym bardziej że brały dzisiaj wyjątkowo kiepsko..
KO
29.04.2013 08:42 · Odpowiedź #44663

Krzyko graulacje za pierwszą muchową rybę!! Nie zrobiłem tego nad wodą więc się poprawiam. Tym bardziej że brały dzisiaj wyjątkowo kiepsko..

🎉🎉🎉 i stało się, dzięki radom,pomocy i muszce Harpa pojmałem swoją pierwszą w życiu rybkę o pięknych krwisto czerwonych płetwach i złotawo pobłyskujących bokach.Dziękuję Michale i Kubo za cierpliwość i nie szydzenie z moich śmiesznych poczynań ze sznurem. O w mordkę misia ile to jeszcze nauki mnie czeka, ale warto próbować bo muszenie to piękna sprawa 😂

S9
29.04.2013 16:26 · Odpowiedź #44669
Tak się właśnie zaczyna rozwijać nieuleczalna choroba zwana flyfishingiem 👍 Gratulacje 👏
S9
@szymanek69 (edytowany 12 lat temu)
07.05.2013 20:07 · Odpowiedź #44911
Czas chruścika ;)

Zbierają że aż miło :-)
HP
08.05.2013 05:15 · Odpowiedź #44917
Swobodny spływ czy smużenie chruścikiem?
KO
08.05.2013 08:18 · Odpowiedź #44921
Zdjęcie jak zawsze klasa 🎵.Chruścik roji się cały dzień czy tylko przed wieczorem?
MK
08.05.2013 11:57 · Odpowiedź #44925
Ale na mokrą również biorą ;) 30 minut łowienia przed pracą:

[youtube]ZaXA7ofnTn0[/youtube]

Na ulepszoną wersję "kury w wylince" ;) :P
MZ
08.05.2013 12:50 · Odpowiedź #44928
Fajny kleksior @Morouk i jeszcze na taki sprzęt, powoli zaczynam myśleć o muchówce🤔

pewnie nie mierzyłeś, ale ze 35+?
Z jakiego miejsca wziął?

pozdro
MK
@morouk (edytowany 12 lat temu)
08.05.2013 14:16 · Odpowiedź #44931

Fajny kleksior @Morouk i jeszcze na taki sprzęt, powoli zaczynam myśleć o muchówce🤔

pewnie nie mierzyłeś, ale ze 35+?
Z jakiego miejsca wziął?

pozdro

Kleń rzecz można - typowy średniak jeśli chodzi o wielkość z Rzeczki, dlatego nie mierzyłem Go, aby mógł szybko wskoczyć do wody. Ale jako, że to jedna z pierwszych muchowych rybek na wiosnę, która mocniej przygięła wędkę, to cieszy i raduje potrójnie ;)

Sprzęt to muchówka w 4 klasie, długość 8,4 cala, sznur oczywiście 4 DT. Miejsce - rynienka 1 m głębokości. Bzynkął mniej więcej na środku rynienki. Liczę na rychłą powtórkę :D

Szymanek - łowisz na nizinach czy na górskich wodach?

Krzyko, bier muchówke na Zlot! Witaj wśród "muchołapów"! ;)

Wozik - na Ciebie również czeka miejsce w tej "bandzie" ;) :D ;)
KO
09.05.2013 08:50 · Odpowiedź #44959

Krzyko, bier muchówke na Zlot! Witaj wśród "muchołapów"! ;)

"Biere" i cały zlot ćwicze rzuty na sucho na łące bo technikę mam taką raczej :boisie:😄

S9
08.05.2013 13:28 · Odpowiedź #44930
harp napisał :
Swobodny spływ czy smużenie chruścikiem?

Swobodny spływ z prądem.

krzyko napisał :
Chruścik roji się cały dzień czy tylko przed wieczorem?

Najintensywniej roi się wieczorem, i wtedy ryby dostają spazmów ;) wyskakują nad powierzchnie jak delfiny, zbiórki są niemiłosierne. W sumie udało się mi oszukać 3 szt . Byłem dzisiaj do południa ze spinem i widziałem sporadyczne zbiórki,także wieczorkiem powtórka 👍
HP
08.05.2013 17:17 · Odpowiedź #44938
Szymanek masz zdjęcie tej rybki całej? Po pysku mi to na bolenia wygląda bardziej niż kleniowo.
DP
08.05.2013 18:25 · Odpowiedź #44942
Ha!" Kura w wylince" robi robotę 😄😄
Tak trzymaj Michał 👍 Pół godz. przed pracą i już o niczym innym się nie myśli przez cały dzień 😄
S9
@szymanek69 (edytowany 12 lat temu)
08.05.2013 20:11 · Odpowiedź #44946
harp napisał :
Szymanek masz zdjęcie tej rybki całej? Po pysku mi to na bolenia wygląda bardziej niż kleniowo.

Hi hi jak najbardziej boleń - jeden z trzech oszukanych wczoraj 👍

morouk napisał:
Szymanek - łowisz na nizinach czy na górskich wodach?

Moim łowiskiem jest Warta w okolicach Gorzówa Wlkp. - na niej najczęściej.
Ps. Graty za klenika - na #4 już fajnie pochodził i zazdroszczę tak czystej wody do prezentacji muchy. Jeżdżę po moich okolicznych siurkach żeby na takiej połowić 👍
Dzisiaj wieczorkiem liczyłem na powtórkę dobrego żerowania, lecz jak to w życiu bywa nic dwa razy sie nie zdarza:bezradny: Po burzy rójka chrusta była zdecydowanie mniejsza, a i bolesławy żerowały dalej od brzegu i jakby z pewną nieśmiałością 😎 Także oszukał się tylko jeden, nieduży ( z 35-37 cm ) ale na suchą cieszy 😄
MK
09.05.2013 09:36 · Odpowiedź #44962
Na wodzie będziesz ćwiczył, w wodę chyba trafiasz już?! Generalnie najłatwiej na wodzie się nauczyć, bo o trawę nie zawadza linka ;) Pomożemy, pokażemy, wytłumaczymy ... Damy radę!
DP
09.05.2013 10:55 · Odpowiedź #44965

Na wodzie będziesz ćwiczył, w wodę chyba trafiasz już?! Generalnie najłatwiej na wodzie się nauczyć, bo o trawę nie zawadza linka ;) Pomożemy, pokażemy, wytłumaczymy ... Damy radę!

Popieram👍👍👍

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.

← Poprzednia
Strona 1 z 6