Opłaty 2012

Wędkarstwo – ogólnie

← Poprzednia
Strona 1 z 5
@kaczy Archiwum (edytowany 14 lat temu)
19.12.2011 12:27
Okręg Mazowsze podał tabelę opłat na 2012:
Opłaty 2012 OM PZW
Tanio nie jest, w moim przypadku:
-Składka członkowska 64PLN
-składka okręgowa wody nizninne: 102PLN
-dopłata za trolling: 100PLN
Razem: 266PLN
A jeszcze pewnie dojdzie składka okręgowa w Toruniu na wody górskie, żeby móc łowić na Drwęcy:/

Mam nadzieję, że przynajmniej raz zostanę skontrolowany na Zegrzu i Wiśle.
122668 wyświetleń 133 odpowiedzi

Odpowiedzi

133 odpowiedzi · 122,668 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
19.12.2011 12:29 · Odpowiedź #25788
Z cały szacunkiem ale OM PZW przegina z porozumieniami. Witam Siedlce w 2012...
19.12.2011 12:47 · Odpowiedź #25792

Z cały szacunkiem ale OM PZW przegina z porozumieniami. Witam Siedlce w 2012...

ja chyba przyłącze się do wojtka tylko jeszcze nie mogę namierzyć porozumień z siedlec ale jak są takie jak w 2011 to żegnaj mazowieckie i witam siedlce
@kaczy (edytowany 14 lat temu)
19.12.2011 12:31 · Odpowiedź #25789
Porozumienia OM PZW dostępne są tutaj
19.12.2011 12:33 · Odpowiedź #25790
Widziałem Grzesiek i dlatego się zasmuciłem. Szkoda, że znowu nie ma podpisanego z Radomiem porozumienia. Ale to znak, żeby po prostu zmienić punkt opłat:dobani:
19.12.2011 12:33 · Odpowiedź #25791
Ja też postanowiłem postapic podobnie jak Wojtek. MImo wyższej składki wole "przepłacić" w Ciechanowie gdzie mam odczucie dobrze gospodarowanych pieniązków niż wrzucać do dużego mazowieckiego worka.

Tak więc ja w 2012 żegnam Mazowsze :papa: i witam Ciechanów 🎉
Teraz muszę tylko wybrac sobie koło do którego sie przeniosę
@wojtek_b (edytowany 14 lat temu)
19.12.2011 12:50 · Odpowiedź #25793
Naprawdę krew mnie zalewa. Ale widocznie wędkarzom to nie przeszkadza i lista okręgów im odpowiada. Żeby nie narzekać po prostu zmienię koło. Jak dobrze, że chociaż na to mam jeszcze jakiś wpływ. A co do listy porozumień siedleckiego okręgu jestem przekonany, że zostanie: mazowieckie, ciechanowskie i radomskie-choć sama strona dawno nie była u nich aktualizowana.Ciekawe jak będzie wyglądała kwestia wysokości opłat🤪
19.12.2011 13:02 · Odpowiedź #25795
Okręg siedlecki na rok 2012 nie ma podpisanego porozumienia z okręgiem radomskim, a z : mazowieckim, ciechanowskim, białostockim,bialsko-podlaskim (taka informację otrzymałem bezpośrednio u źródła zainteresowania). Istnieje możliwość wykupienia dodatkowego pozwolenia na radomską Wisłę w kwocie 15pln (resztę dofinansowuje okręg). Składki odpowiednio: 100, 50, 25 pln Także szukam dalej:boisie:.
19.12.2011 13:07 · Odpowiedź #25796

Okręg siedlecki na rok 2012 nie ma podpisanego porozumienia z okręgiem radomskim, a z : mazowieckim, ciechanowskim, białostockim,bialsko-podlaskim (taka informację otrzymałem bezpośrednio u źródła zainteresowania). Istnieje możliwość wykupienia dodatkowego pozwolenia na radomską Wisłę w kwocie 15pln (resztę dofinansowuje okręg). Składki odpowiednio: 100, 50, 25 pln Także szukam dalej:boisie:.

a o lubelskim nic nie mówili??
19.12.2011 13:11 · Odpowiedź #25799

a o lubelskim nic nie mówili??

lubelskie górskie to i tak trzeba dopłacac i tak będzie jeszcze dlugo jak nie zawsze. Zobaczyli,ze lepsza kasa jest i na tamte rzeczki pstrągowe dobrze to robi
ogolnie masakra... takze dodatkowe koszta żeby lowić na pilicy. pewnie 80zł i ciekawe czy za ta kase bedzie mozna lowić na radomskiej wisle
19.12.2011 13:12 · Odpowiedź #25800
Nic, a nic. Jestem teraz głupszy niż byłem. Straciłem alternatywę. A w tym roku nawet razu nie dawałem papierów do kontroli (w zeszłym roku, wręcz przeciwnie). Osobiście nic nie sugeruję...
@radekg (edytowany 14 lat temu)
19.12.2011 13:13 · Odpowiedź #25801
co do opłat to poczekam aż będzie wiadomo z kim będą miały porozumienia SIEDLCE 😎
bo jak się dowiedziałem to okręg siedlecki miał porozumienia w 2011r z: Ciechanowem, Radomiem, Skierniewicami i Mazowieckim 😄
jeśli będzie to samo w nadchodzącym roku to tak jak pisał Wojtek WITAJCIE SIEDLCE 😄😄😄😄😄
co prawda tylko na wody nizinne ale mi osobiście i tak wystarczy 👍

no to na próżno się rozpisywałem....
19.12.2011 13:15 · Odpowiedź #25802
Radku-to musisz czuć się rozczarowany. W tym roku Siedlce z Radomiem-no way:krzyk: Gdyby było tak jak napisałeś...euforia gwarantowana:beczy:
19.12.2011 13:16 · Odpowiedź #25803
no. Wojtek dzwonił i pytał się. Także trza Pilicę opłacać...
19.12.2011 13:20 · Odpowiedź #25804
albo na 😏
i co znowu ten BETENOWY okręg zostanie :zly:
19.12.2011 13:23 · Odpowiedź #25805
Wolałbym siedzieć w domu, niż czuć czyiś wzrok na plecach. Składki same w sobie chyba też poszły o kilka złotych w górę. Przykra sprawa-trzeba odkurzyć spławiki i łowić na wujkowych stawach🤪
19.12.2011 14:12 · Odpowiedź #25806
Wojtek_b dla mnie poszły w górę o ponad 100PLN przez dopłatę do trolla(w zeszłym roku nic takiego nie było), ciekawe tylko czy pójdzie za tym pozwolenie na trolling na wszystkich wodach OM PZW, czy tylko Wisłę i ZZ jak było w tym roku.
Jeśli mógłbym trollować po Narwii to jestem w stanie przełknąć tą dopłatę, choć uważam, że to dyskryminowanie.
19.12.2011 14:18 · Odpowiedź #25807
Szczerze, dla mnie te naście złotych nie robi różnicy. Samo podejście mnie przybija...w kwestii dyskryminowania przypomina mi się sytuacja sprzed 2 lat, kiedy za spiningowanie na Wiśle powyżej ujścia Pilicy trzeba było opłacać kolejny znaczek...Ale takie są fakty, kto ma opłacić pozwolenie i tak to zrobi-czy to będzie jedna składka na OM czy kolejnych 15 uzupełniających plus pieniądze na badania naukowe, troling i możliwość załatwienia potrzeby fizjologicznej nad brzegiem rzeki. Takie życie.
19.12.2011 14:31 · Odpowiedź #25808
oprócz dopłaty za trolling nic w tej materii się nie zmieniło
19.12.2011 14:41 · Odpowiedź #25809

No to żegnajcie marzenia o sunącym za łódką woblerze Wąchały w wodach Narwii:(
19.12.2011 16:03 · Odpowiedź #25813

No to żegnajcie marzenia o sunącym za łódką woblerze Wąchały w wodach Narwii:(

No i bardzo dobrze 😜😜😜. Ja jestem w stanie płacić o 100% wyższą składkę jeśli tylko zakazali by trolingu na wszystkich wodach.
19.12.2011 19:00 · Odpowiedź #25832

No i bardzo dobrze 😜😜😜. Ja jestem w stanie płacić o 100% wyższą składkę jeśli tylko zakazali by trolingu na wszystkich wodach.

A powiedz mi dlaczego chciałbyś ograniczać innym możliwość łowienia legalną metodą?
Ją nie chciałbym żeby zabroniono gruntu mimo, że sam tak nie łowię.
19.12.2011 19:32 · Odpowiedź #25845

A powiedz mi dlaczego chciałbyś ograniczać innym możliwość łowienia legalną metodą?
Ją nie chciałbym żeby zabroniono gruntu mimo, że sam tak nie łowię.

W moim (dzięki Bogu) rejonie jak wiesz jest to metoda nielegalna, więc nie wiem o jakiej legalności mówisz.
O tym jak troling jest wykorzystywany tam gdzie jest on dozwolony chyba nikomu pisać nie muszę, w każdej grupie wędkarskiej trafiają się czarne owce lecz z tego co wiem i co mówią inni to najwięcej tych czarnych owiec wychodzi podczas trolingu.
Do gruntowców, muchowców, pływankowców i innej maści poławiaczy ja nie mam nic, tak jak i nie mam nic do trolingowców z "głową" na karku lecz zezwolenie na tego typu połów udostępni kolejny sposób na trzebienie ryb w zbiornikach dlatego od dłuższego czasu jestem na NIE dla trolowania.
19.12.2011 21:19 · Odpowiedź #25857
O tym jak troling jest wykorzystywany tam gdzie jest on dozwolony chyba nikomu pisać nie muszę,

A chyba powinieneś.Przez kilka lat zagranicą bardzo często łowiłem na trolling i
jakoś nie zauważyłem żeby ta metoda była jakąś zabójczą,nawet więcej:zdecydowanie więcej ryb złowiłem "z ręki".Nie sądzę żeby ryby polskie były bardziej chętne do łykania czegoś z trolla.

19.12.2011 21:56 · Odpowiedź #25859

W moim (dzięki Bogu) rejonie jak wiesz jest to metoda nielegalna, więc nie wiem o jakiej legalności mówisz.
O tym jak troling jest wykorzystywany tam gdzie jest on dozwolony chyba nikomu pisać nie muszę, w każdej grupie wędkarskiej trafiają się czarne owce lecz z tego co wiem i co mówią inni to najwięcej tych czarnych owiec wychodzi podczas trolingu.
Do gruntowców, muchowców, pływankowców i innej maści poławiaczy ja nie mam nic, tak jak i nie mam nic do trolingowców z "głową" na karku lecz zezwolenie na tego typu połów udostępni kolejny sposób na trzebienie ryb w zbiornikach dlatego od dłuższego czasu jestem na NIE dla trolowania.

Marcin nie swiruj prosze. Gawedy o tym ze trolling trzebi ryby wloz sobie pod poduszke. Jakos na Zegrzu ryb nie brakuje? Bug podlaski gdzie trolling jest dozwolony jest bardziej rybny niz mazowiecki gdzie jest zakaz. To tez wbrew Twojej teorii. Trolling jest bardziej selektywny. Ale ilosciowo nie lowi wiecej.

Oplata za trolling jest danina wymyslona przez komuchow z PZW w mysl marksistowskiej zasady: ma silnik buli wiecej.

20.12.2011 08:19 · Odpowiedź #25872

Piszę o legalności metody jako takiej(RAPR).
Argument o braku moralności u "pseudtrollingowców" jest mocno nietrafiony, bo czy ze względu na szarpiących twisterami leszcze "dżigujących sandaczowców", należałoby zakazać łowić skokami? Czy przez biorących nadkomplety lipieni "muchowców" należy zakazać łowienia na sztuczną muchę?
To nie metoda jest zła tylko ludzie ją stosujący.
To samo się tyczy kultury osób stosujących różne metody połowu(i tutaj głównie mam na myśli kulturę grunciarzy).
Zakazami nic się nie wskóra(patrz prohibicja alkoholowa w USA, lub inna prohibicja mająca miejsce w tej chwili w naszym kraju). Tylko edukacja i egzekwowanie istniejących przepisów.
A wprowadzanie nowych zakazów na siłę prowadzi tylko do frustracji wędkujących i szukania sposobów obchodzenia ich, co niestety przekłada się na ogólne wrażenie, że prawo jest do dupy, więc można je łamać.
20.12.2011 15:25 · Odpowiedź #25887

Piszę o legalności metody jako takiej(RAPR).
Argument o braku moralności u "pseudtrollingowców" jest mocno nietrafiony, bo czy ze względu na szarpiących twisterami leszcze "dżigujących sandaczowców", należałoby zakazać łowić skokami? Czy przez biorących nadkomplety lipieni "muchowców" należy zakazać łowienia na sztuczną muchę?
To nie metoda jest zła tylko ludzie ją stosujący.
To samo się tyczy kultury osób stosujących różne metody połowu(i tutaj głównie mam na myśli kulturę grunciarzy).
Zakazami nic się nie wskóra(patrz prohibicja alkoholowa w USA, lub inna prohibicja mająca miejsce w tej chwili w naszym kraju). Tylko edukacja i egzekwowanie istniejących przepisów.
A wprowadzanie nowych zakazów na siłę prowadzi tylko do frustracji wędkujących i szukania sposobów obchodzenia ich, co niestety przekłada się na ogólne wrażenie, że prawo jest do dupy, więc można je łamać.

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem, piszę teraz tak tylko dlatego że zabrakło mi argumentów, nie mniej jednak jestem wniebowzięty że ta metoda na wodach w których łapię jest zakazana i mam nadzieję że tak zostanie - tyle w tym temacie i z góry przepraszam że mam inne zdanie niż Ty.
Nie chcę drążyć już tego tematu.
Pozdrawiam 😎

PS: wejdzie zakaz połowu z opadu, składam wędki i nie łowię 👍.
20.12.2011 16:08 · Odpowiedź #25892

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem, piszę teraz tak tylko dlatego że zabrakło mi argumentów, nie mniej jednak jestem wniebowzięty że ta metoda na wodach w których łapię jest zakazana i mam nadzieję że tak zostanie - tyle w tym temacie i z góry przepraszam że mam inne zdanie niż Ty.
Nie chcę drążyć już tego tematu.
Pozdrawiam 😎

PS: wejdzie zakaz połowu z opadu, składam wędki i nie łowię 👍.

Luzik:)
19.12.2011 14:44 · Odpowiedź #25810
Ja tylko przypomnę zainteresowanym "banitom" 😄 ze przeniesienie wiąże się z pełnym przeniesieniem tj w niektórych przypadkach z fizycznym odebraniem pisemka "wypisujacego" z aktualnego koła i złożeniem dokumentów w kole docelowym. Nie jest tak jak niektórzy mogą myślec (w tym ja rok temu) ze składkę członkowską opłacasz w mazowszu a opłate za wody w np w siedlcach - wówczas nie moznaby korzystac z porozumień miedzyokręgowych siedleckich ( takie info uzyskałem w okienku na Twardej rok temu).

Ja jednak w płeni swiadomy praw i obowiązków zrobię "prezent" mazowszu i zasile szeregi ciechanowa 🎉🎉

19.12.2011 16:10 · Odpowiedź #25814
Piotrze-jestem tego świadomy-z tym,że nadal poszukuję wyjścia awaryjnego. Przejście z mazowieckiego okręgu do ciechanowskiego tak naprawdę nic, oprócz wewnętrznej satysfakcji mi nie da-a dla samej satysfakcji, której i tak nikt nie poczuje nawet w małym palcu nie zamienię koła i wron, na podobne koło i ciechanowskie wrony. Lepszy wróg na własnej piersi wyhodowany:wnerw:
19.12.2011 18:06 · Odpowiedź #25820
Ja od jakiegoś czasu jestem w okręgu siedleckim w kole Sobienie-Jeziory.
W ub. roku też nie było do końca wiadomo z kim Siedlce będą miały porozumienie a było z :
http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/39885/64/porozumienia_2011
czyli dużo więcej niż mazowieckie.
Na początku stycznia będę pewnie jechał do Sobień do skarbnika więc jak kto się namyśli to może się zabrać.
W ub. roku sporo osób z Mazowsza wyniosło się do Siedlec a jak ja byłem to skarbnik czekał na grupę wędkarzy z Łodzi.
20.12.2011 08:52 · Odpowiedź #25876
W ub. roku też nie było do końca wiadomo z kim Siedlce będą miały porozumienie a było z :
http://www.pzw.org.pl/siedlce/wiadomosci/39885/64/porozumienia_2011
czyli dużo więcej niż mazowieckie.

Cóż,porozumienia siedlecki zostały mocno okrojone,poniżej kopiuje fragment maila z okręgu siedleckiego z dzisiejszego ranka:
Okręg PZW w Siedlcach zawarł porozumienia z Okręgami w Białymstoku, Białej Podlaskiej, Ciechanowie oraz Mazowieckim. Dodatkowo wędkarze Okręgu PZW w Siedlcach za dopłatą w wysokości 15,00 zł mają prawo do wędkowania na radomskim odcinku Wisły.
Dla mnie tak jak pisałem w zupełności wystarcza,chełmski najwyżej sobie wykupię jak będę jechał na tydzień gdzieś w ich rejony.
19.12.2011 18:20 · Odpowiedź #25821
Ja też planowałem być w kole Sobienie-Jeziory, miałbym najbliżej. Tylko, że w tym roku porozumienia są jakie są...no chyba,że skarbnik z OS był wczorajszy i myślał o baletach a nie o konkretnym pytaniu:bezradny:
19.12.2011 18:28 · Odpowiedź #25824

Ja też planowałem być w kole Sobienie-Jeziory, miałbym najbliżej. Tylko, że w tym roku porozumienia są jakie są...no chyba,że skarbnik z OS był wczorajszy i myślał o baletach a nie o konkretnym pytaniu:bezradny:

Mnie generalnie interesuje Bug białopodlaski,być może Bug chełmski,do Wisły radomskiej mogę dopłacić,Wisłę i Narew mazowiecką mam w porozumieniu.
A mazowieckie wq.....a mnie uporem odłowów tfu....gospodarczych.
Latem tego roku nad Narwią w Lubielu pojawiła się szopa z napisem "Rybaczówka" i ponoć świeżą rybę kupić można.

19.12.2011 18:24 · Odpowiedź #25822
Dobrze zrozumiałem że w 2012 musze dopłacić 100 zeta za trolling na ZZ? No do ku... jasnej, ja co zawsze ryby wypuszczam?
19.12.2011 18:29 · Odpowiedź #25826

Dobrze zrozumiałem że w 2012 musze dopłacić 100 zeta za trolling na ZZ? No do ku... jasnej, ja co zawsze ryby wypuszczam?

No i masz powód żeby z tym skończyć 😜

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.

← Poprzednia
Strona 1 z 5