Opłaty 2012

Wędkarstwo – ogólnie

Odpowiedzi

133 odpowiedzi · 122,664 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
19.12.2011 18:27 · Odpowiedź #25823
no i to by mi w siedleckim pasowało
-Ciechanów
-Okręg Mazowiecki
-Radom (na podstawie zezwoleń wydanych przez ww. okręgi)
A do tego :
Okręgi PZW w Lublinie 😏 , Chełmie, Skierniewicach i Zamościu udostępniają do wędkowania swoje ogólnodostępne wody nizinne po wniesieniu dopłaty w wysokości 50% składki okręgowej ww. okręgów.

a na górskie to już bym sobie dokupił jak bym miał jechać 😜
Tylko żeby tak było w tym roku :bezradny:
19.12.2011 19:17 · Odpowiedź #25839
Piotrze Woziku :) Z otwartymi ramionami przyjmiemy Cię w Ciechanowie :) Ze swej skromnej strony, jesli mogę się oczywiście podzielić swoimi wrażeniami oraz wrażeniami moich znajmomych, to polecam koło w Nowym Miescie, w którym również i ja opłacam składki. Tam zostaniesz przyjęty z otwartymi ramionami, opłacisz składeczki w miłej atmosferze i pogadasz przy okazji z fajnymi ludźmi. Natomiast nie polecam koła w Płońsku, albowiem z pewnego źródła wiem, ze to koło jest tak archaiczne, że nadal tam panują zasady rodem z czasów gomułkowskich i generalnie zarówno gospodarka zarybieniowa, jak i kultura obsługi pozostawia wiele do życzenia... Nasłuchałem się w zeszłym roku tyle o opłacaniu tam składek (od znajomego, którego niniejszym serdecznie pozdrawiam 👋 ), że już raczej mnie tam nigdy nie zobaczą :)
19.12.2011 19:22 · Odpowiedź #25842
Ot Michale dziękuję za przybliżenie informacji 😎 Nie ukrywam także że chciałem podstępem jakowymś Cię poprosić o pomoc i dokonanie tej realokacji...ale o tym juz pogadamy na privie ;)

No chyba że Pułtusk, ale tam Bysior grasuje ;);););)
19.12.2011 19:31 · Odpowiedź #25844
Piotr, pewnie, że Ci pomogę. Ugadamy się na priv.
19.12.2011 22:32 · Odpowiedź #25861
Nie chodziło mi o to że troling jest skuteczniejszy niż inna metoda połowu, lecz o to że możliwość jej używania daje już pole do popisu tym mniej uczciwym wędkarzom. Mogę dać Wam świadka który był ze mną kilka lat temu przy rozmowie ze strażnikami z Ciechanowa którzy to opowiadali o dziesiątkach trolingowców pływających za rybą nie z samą przynętą np. woblerem, lecz także z dozdbrojką a nawet Ci lepsi ze sznurem z kilkoma przynętami - chyba mi nie napiszecie że to nie ma skuteczności szarpaka. Strażnik wspomniał o częstym "gubieniu" przynęty przez co niektórych trolujących podczas próby kontroli.
Druga sprawa to "kultura" trolujących do innych użytkowników wód, i nie chodzi mi tu tylko i wyłącznie o wędkarzy - wiem, wiem nie każdego do tego wora można wcisnąć.

PS: osobiście ja jestem przeciwko trolingowi, a to że nie jest to np. po Waszej myśli to trudno :dokuczacz:. Nie muszę się ze wszystkimi we wszystkim zgadzać :oczko:. Zresztą i tak troling jest na Narwi często stosowany mimo że nie wolno i mam na to mały dowód :dokuczacz:.
20.12.2011 10:48 · Odpowiedź #25878

Biała Podlaska ma porozumienia takie jak w tym roku. Czyli mazowieckim, radomskim, ciechanowskim, chełmskim, Zamościem, kieleckim i jakimiś innymi. Są już ustalone i pewne - tak mi powiedział jakaś miła Pani, która się ciągle śmiała i która w moim odczuciu nie wiedziała o co chodzi😄

W 2011 Chelm byl za doplata. W 2012 mial byc chelmski Bug bez doplat, jesli caly okreg nizinny bylby w porozumieniu to klawo. Lublin tez chyba jest bez doplat nizinny w 2012?
@radekg (edytowany 14 lat temu)
20.12.2011 14:24 · Odpowiedź #25884
sacha - a nie można było napisać czegoś przyjemniejszego :yyyy:
i będzie trzeba opłacić BETON okręg :beczy:
a może by tak ciechanów zasilić 🤔
26.12.2011 11:07 · Odpowiedź #26238
Nie wiem czy to widzieliście.

Nowe zasady wędkowania!

Od 1 stycznia 2012 roku, zgodnie z uchwałą nr 109/ZO/2011 Zarządu Okręgu Mazowieckiego PZW, obowiązują nowe zasady wędkowania*. Oto najważniejsze z nich:

1. Wprowadzono Zakaz wędkowania ze środków pływających od 2 stycznia do 30 kwietnia na wszystkich wodach Okręgu Mazowieckiego PZW.

2. Rozszerzono zakaz połowu ryb na błystkę podlodową, który obejmuje teraz rejon Wisły od mostu drogowego w Górze Kalwarii do ujścia Narwi.

3. Wprowadzono wymiar ochronny dla okonia - 18 cm.

Ad. 1) Propozycję ograniczenia wędkowania z łodzi w okresie styczeń - kwiecień zgłosiło do Zarządu Okręgu kilka mazowieckich Kół PZW, motywując swoje wnioski tym, że wielu wędkujących z łodzi nie przestrzega przepisów dotyczących zakazu łowienia ryb będących w okresie ochronnym i nagminnie narusza spokój tarlisk. Zarząd Okręgu przychylił się do wprowadzenia proponowanych zmian.

* Zasady wędkowania w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW znajdziecie Państwo w nowych zezwoleniach na wędkowanie, które otrzymacie po uiszczeniu składek PZW na rok 2012.
26.12.2011 16:34 · Odpowiedź #26261

Nie wiem czy to widzieliście.

Nowe zasady wędkowania!

Od 1 stycznia 2012 roku, zgodnie z uchwałą nr 109/ZO/2011 Zarządu Okręgu Mazowieckiego PZW, obowiązują nowe zasady wędkowania*. Oto najważniejsze z nich:

1. Wprowadzono Zakaz wędkowania ze środków pływających od 2 stycznia do 30 kwietnia na wszystkich wodach Okręgu Mazowieckiego PZW.

2. Rozszerzono zakaz połowu ryb na błystkę podlodową, który obejmuje teraz rejon Wisły od mostu drogowego w Górze Kalwarii do ujścia Narwi.

3. Wprowadzono wymiar ochronny dla okonia - 18 cm.

Ad. 1) Propozycję ograniczenia wędkowania z łodzi w okresie styczeń - kwiecień zgłosiło do Zarządu Okręgu kilka mazowieckich Kół PZW, motywując swoje wnioski tym, że wielu wędkujących z łodzi nie przestrzega przepisów dotyczących zakazu łowienia ryb będących w okresie ochronnym i nagminnie narusza spokój tarlisk. Zarząd Okręgu przychylił się do wprowadzenia proponowanych zmian.

* Zasady wędkowania w wodach Okręgu Mazowieckiego PZW znajdziecie Państwo w nowych zezwoleniach na wędkowanie, które otrzymacie po uiszczeniu składek PZW na rok 2012.

W końcu 👏. Coś słyszałem w tym temacie w zeszłym roku, i przyznaję że nie myślałem że ten zakaz połowu z łodzi przejdzie. Czy mnie to cieszy, niezbyt choć z drugiej strony wiem że to lepiej dla ryb, chyba najbardziej szczupaków które w miarę spokojnie będą mogły się wytrzeć no ale wychodzi na to że z pływania pod kisony za kleniami będzie lipa.
A wiecie coś może o łowieniu nocnym, słyszałem że od 1.X ma być zakaz połowu ze środków pływających od zmierzchu do świtu, tylko nie wiem w jakim dokładnie rejonie.
26.12.2011 11:07 · Odpowiedź #26239
a ja w dalszym ciągu nie wiem gdzie składkę wykupować żeby bylo dla mnie najkorzystniej łowić w mazowieckim i na pilicy...

pogubiłem się już w tym wszystkim
26.12.2011 11:12 · Odpowiedź #26241
Swoją drogą zakaz wędkowania ze srodków pływających ciekawy wg mnie 🤔🤔
Tylko tak sobie myślę. Czy taki kłusownik w kwietniu na wodzie to nie obejdzie tego mówiąc że on nie wędkuje tylko sobie rekreacyjnie pływa ??? 🤔🤔
26.12.2011 11:15 · Odpowiedź #26242
zawsze to już coś a to kłusownik będzie musiał udowodnić ,że sobie pływa rekreacyjnie:)
26.12.2011 11:27 · Odpowiedź #26243
W sumie racja.
Mi się to podoba 👍👍
26.12.2011 13:03 · Odpowiedź #26249
no różnie to jest interpretowane.

a co do opłat to jak dobrze pójdzie to najkorzystniej opłacić składkę w Białej Podlaskiej :) Podobno mają się utrzymać tam te porozumienia co sa teraz.:) czyli mnie interesujące: radomskie i mazowieckie a także białostockie gdybym ruszył na Czarną Hańczę, Szlamicę itp :)

jutro będzie potwierdzone na 100% :)
26.12.2011 13:17 · Odpowiedź #26251

no różnie to jest interpretowane.

a co do opłat to jak dobrze pójdzie to najkorzystniej opłacić składkę w Białej Podlaskiej :) Podobno mają się utrzymać tam te porozumienia co sa teraz.:) czyli mnie interesujące: radomskie i mazowieckie a także białostockie gdybym ruszył na Czarną Hańczę, Szlamicę itp :)

jutro będzie potwierdzone na 100% :)

to mi sie podoba, tylko trzeba by było osobiście jechać i opłacić a to już spory kawałek jest :yyyy:
mieli na ten rok Ciechanów, Warszawę, Radom a jak utrzymają to będę bardzo zadowolony 🎉
zostanie jeszcze okręg skierniewicki ale tutaj też bym sobie poradził 🎉
26.12.2011 13:06 · Odpowiedź #26250
wprowadzenie zakazu wędkowanie ze środków pływających w okręgu mazowieckim to według mnie bardzo dobry pomysł 👍
przypomniały mi się dwie historie:
- pierwsza, jak w 2009r, na innym portalu wędkarskim (KANAŁ ŻERAŃ KŁUSOWNIK), osobiście się wybrałem a później to sfilmowałem jak dwóch gości pływa po kanale żerańskim pontonem i trolują w miesiącu kwietniu :krzyk::krzyk::krzyk::krzyk::krzyk:
-druga, jak nie pracujący ze mną gościu, wybrał się (o zgrozo też w kwietniu) nad ZZ i jak to sam stwierdził "pokaleczyć towarzystwo" 🤪 a celem jego wyprawy były szczypaki :krzyk:
26.12.2011 13:21 · Odpowiedź #26252
:):):) no to chyba już wiem gdzie opłacić:)

kwota za znaczki wygląda na to,że podobna do tej mazowieckiej:)

a mając opłacone tam to wszystko to na górskie mazowieckie wystarczy,że dopłacę 25zł tu u siebie?
26.12.2011 13:32 · Odpowiedź #26254
chyba tak KOJOTO 🤔
ale raczej będziesz mógł tam dopłacić do wód górskich okręgu mazowieckiego :)
jak to się potwierdzi to dałbyś znać kiedy będziesz chciał opłacać tam składki to może byśmy razem się wybrali i opłacili :)
26.12.2011 14:12 · Odpowiedź #26256

chyba tak KOJOTO 🤔
ale raczej będziesz mógł tam dopłacić do wód górskich okręgu mazowieckiego :)
jak to się potwierdzi to dałbyś znać kiedy będziesz chciał opłacać tam składki to może byśmy razem się wybrali i opłacili :)

oki jak coś to dam znać
26.12.2011 14:14 · Odpowiedź #26257
Bedziesz musial calosc skladki gorskiej mazowieckiej oplacic tak bylo w 2011. Biala bedzie tez miala porozumienie z Chelmem bez doplat w tym roku. Tak slyszalem od prezesa mojego kola.
26.12.2011 14:27 · Odpowiedź #26258
no to 25zł. Jakbym normalnie tu w mazowieckim opłacił kartę. Dobrze myślę?
W mijającym roku opłaciłem u nas i dopłata do górskich to 20zł było czy tam 25... już nie chce mi się o tym bajzlu myśleć:P
@andrew (edytowany 14 lat temu)
27.12.2011 16:14 · Odpowiedź #26299

W mijającym roku opłaciłem u nas i dopłata do górskich to 20zł było czy tam 25... już nie chce mi się o tym bajzlu myśleć:P

Az tak dobrze nie jest. Ja w 2011 oplacajac skladke podstawowa w BP placilem za gorskie wody Mazowieckiego pelna oplate tzn 117 zlotych. Kosmos za praktycznie bezpstragowa Rzadze i Jeziorke ale w tym byl gorski Ciechanow na ktorym mi zalezalo. Zobaczymy jak w tym roku bedzie.

27.12.2011 19:37 · Odpowiedź #26308

Az tak dobrze nie jest. Ja w 2011 oplacajac skladke podstawowa w BP placilem za gorskie wody Mazowieckiego pelna oplate tzn 117 zlotych. Kosmos za praktycznie bezpstragowa Rzadze i Jeziorke ale w tym byl gorski Ciechanow na ktorym mi zalezalo. Zobaczymy jak w tym roku bedzie.

jak dziś stwierdziła pani z Twardej jak zadzwoniłem to jak tam nie będzie dopłata za górskie mazowieckie kosztowała 25zł to mam tam nie kupować a w mazowieckim dokupić sobie dopłatę na wody górskie mazowieckie za 25zł.

ogólnie bajzel na całego każdy mówi co innego...

ha! jak mi się nawet zrymowało :P

@radekg (edytowany 14 lat temu)
27.12.2011 14:21 · Odpowiedź #26296
na stronie PZW RADOM znalazłem taką oto informację:

POROZUMIENIA MIĘDZYOKREGOWE

w sprawie wzajemnego honorowania składek na ochronę i zagospodarowanie wód

OBOWIĄZUJĄCE W 2012 R.

1. Białystok, Tarnobrzeg, Rzeszów, Chełm, Biała Podlaska, Siedlce, Skierniewice, Kielce, Częstochowa, Legnica, Sieradz - honorowane na zasadzie wzajemności są składki na wody nizinne ogólnodostępne. Obowiązuje uzyskanie zezwolenia na amatorski połów ryb.
27.12.2011 17:45 · Odpowiedź #26300
dzwoniłem dzisiaj także do siedziby okręgu skierniewickiego żeby dowiedzieć się o porozumienia oraz o mozliwość dokonywania przelewów bankowo-pocztowych celem jednodniowego łowienia przez wędkarzy spoza okręgu i bez porozumień międzyokręgowych :)
bardzo miły PAN z którym nie mogłem się dogadać, najpierw stwierdził żeby łowić w okręgu skierniewickim trzeba wykupić składkę członkowską (roczną, bo tam jest hologram - a bez niego to nic nie jest ważne), a później na moje pytanie o jednodniowe łowienie, odpowiedział że wystarczy przelew bankowo-pocztowy z datą połowu 🎉
ale po tym co usłyszałem to jestem jeszcze bardziej 🤪
jeśli tak będzie to pewnie opłacę w mazowieckim :nie: a może jednak w ciechanowskim 👍👍👍 a jak będę chciał pojechać nad Bzurę to poproszę kogoś z pracy (jeden mieszka w Skierniwicach a drugi w Sochaczewie) o opłatę albo sam w dniu połowy pojadę pociągiem do Sochaczewa i wtedy opłaci sie jednodnodniowe zezwolenie :D:
jeśli by to faktycznie przeszło w okręgu skierniwickim i ewentualnie radomskim 🎉 to wtedy chętnie bym się przejechał nad Bzurę i Pilicę jakoś tak marzec-kwiecień 😄 (o ile pogoda na to zezwoli) 🥺

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.