Szczupaki i bolenie łowimy od 1 maja

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo – ogólnie

Wędkarstwo – ogólnie

Odpowiedzi

90 odpowiedzi · 84,994 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
21.04.2011 11:51 · Odpowiedź #16153
Ale generalnie to niedobrze, że takie coś ma miejsce...

JAK KOMENDANT PSR MOŻE NIE WIEDZIEĆ TAK PODSTAWOWEJ RZECZY, tak jak pisze Radek?
bysior
21.04.2011 11:57 · Odpowiedź #16154
To fakt, dość dziwna sytuacja....
W4
21.04.2011 12:15 · Odpowiedź #16155
A jakim dniem był pierwszy dzień
ochrony szczupaka? Czy nie dzień
ustawowo wolny od pracy?:bezradny:

pozdro waldi-54:papa2:
HK
@hapnik (edytowany 15 lat temu)
21.04.2011 12:27 · Odpowiedź #16156
Był, zatem jeszcze 1 stycznia mogłeś łowić szczupaki i bolenie :D
W4
21.04.2011 12:35 · Odpowiedź #16157
Ja nigdy nie zaczynam łowić szczupaka,
przed dniem 1 maja, tak jak nie łowię
nigdy w dniu 1 stycznia.
ale tak mogli rozumieć Ci, którzy informowali
Radka kolegę.

pozdro waldi-54:papa2:
RG
21.04.2011 13:05 · Odpowiedź #16160
tak żeby było ciekawiej to kolega dzwonił przy mnie :yyyy:
i jak to określił komendant PSR (postaram się przybliżyć słowa):

"...że jeśli 1 maja wypada w dzień ustawowo wolny od pracy to okres ochronny skraca się o ten właśnie dzień..."

i jeszcze jeden cytat:
"...ja właśnie tak to interpretuje..." - słowa komendanta PSR :yyyy:
21.04.2011 13:15 · Odpowiedź #16161
:Yyyy::Yyyy::Yyyy::Yyyy::Yyyy:
HK
21.04.2011 13:26 · Odpowiedź #16162
O TEN dzień, czyli że 1 stycznia nie ma okresu ochronnego. Nie jest napisane, że okres ochronny ulega skróceniu o JEDEN dzień!

Reasumując - 1 stycznia można było łowić szczupaki, ale 30 kwietnia nie można. Koniec kropka.
21.04.2011 13:28 · Odpowiedź #16163
To jest oczywiste😄!
Tylko dlaczego PSR tego nie wie:nerwus::boisie::krzyk:?
HK
21.04.2011 13:44 · Odpowiedź #16166
Dodam tylko jako ciekawostkę, że taka sytuacja będzie miała miejsce za 6 lat. 1 maja 2017 wypada w poniedziałek, więc 30 kwietnia (niedziela) będzie można już łowić :D
GO
21.04.2011 18:04 · Odpowiedź #16176
U mnie jest ta sama sytuacja ,rozmowa z komendantem PSR przebiegała identycznie:boisie: jak u kolegi Radekg.
Ja sam jestem zaskoczony interpretacją :bezradny:tego przepisu,nawet osoby nie związane z wędkarstwem(kadrowiec w pracy) twierdzą🤔 ,że okres połowu rozpoczyna się w niedzielę.
MO
22.04.2011 05:22 · Odpowiedź #16187
Wiem, że wszyscy mają ciśnienie i ja zresztą też, ale 1 maja to 1 maja i po co z tym przepisem walczyć, jeden dzień to nie miesiąc można wytrzymać.
W7
22.04.2011 20:06 · Odpowiedź #16213
Widać Kochani Drakersi po Waszych postach, że tegoroczna aura sprawiła, że z jeszcze wiekszą ochotą wędkarze ruszyli nad kwietniową wodę. Zimowy post od wędki spowodował, że już chce nam się poprostu pomachać kijem, dodatkowo w tak piekną pogodę.
Jak widać przygrzewające słońce i rybkom dało się we znaki, bo ochoczo zaczęły żerować już bolenie i szczupaki ( będące tylko i wyłącznie - jak śmiem szczerze w to wierzyć - jedynie PRZYŁOWEM).

Proszę Was tylko o jedno i wiem że zrozumiecie to we właściwy sposób, wszak komu jak komu ale Wszystkim znanym mi Drakersom ( a i tym aktywnym których osobiście jeszcze nie miałem przyjemności poznać) tego tematu tłumaczyć nie trzeba, a i zrozumienie intencji mojego postu wiem że będzie w 100% celne.
Otóż chodzi mi tylko o jedną rzecz. Jeśli już przypadkiem znajdziecie się w strefie intensywnego żerowania ryb chronionych poprostu opuśćcie to miejsce. Te nasze bolenie, szczupaki i tak mają 8 miesięcy intensywnego "bombardowania" ich głów wszelakimi imitacjami ich pokarmu, dlatego powstrzymajmy się jeszcze tych kilka dni przed oszukiwaniem ich w chronionym dla nich czasie.
Absolutnie nie neguję spinningu jako takiego w kwietniu ( sam choć jeszcze tego sezonu osobiście nie otworzyłem zamierzam zrobić to przed 1 maja) i ryby będące przyłowem w pełni rozumiem, ale chodzi mi o wpadanie w hura optymizm ( i nawet złudną satysfakcje) z powodu intesywnego żerowania tych gatunków. Wierzę, że takie potraktowanie sprawy przez naszą postawę ( czyli przeniesienie się w inne miejsce) Matka Natura nam obficie wynagrodzi już po 1 maja czego sobie i Wam wszystkim życzę!!!
Póki co połamania kijaszków przez Kleniska i Jaziory !!!! 😎
bysior
22.04.2011 20:17 · Odpowiedź #16217
Nic dodać, nic ująć Piotruś!!! 👏
RG
22.04.2011 21:39 · Odpowiedź #16226
PIOTREK za to że tak ładnie to ująłeś 👏👏👏👏👏👏👏
BM
26.03.2013 21:08 · Odpowiedź #43643
2 pkt ostrzeżenia dla usera
LZ
26.03.2013 21:29 · Odpowiedź #43648

Napewno naraże się większości forumowiczów. Generalnie sezon boleniowy zaczynam juz w okolicach 20-25 kwietnia, wiem że to niezgodne z regulaminem. Mam miejsce gdzie bolenie w wyzej podanym terminie dobrze żerują i są napewno wytarte. Wszystkie ryby wypuszczam. Wiadomo mam satysfakcję ze złowienia ryb. Wszystko zalezy od warunków pogodowych. Stan wody, temperatura i inne czynniki wpływaja na tarło. Ryby nie znaja innego kalendarza poza biologicznym, a ten bardzo często jest inny niz ten którego uzywaja ludzie i przepisy PZW. Pojawią się głosy krytyki i wiem o tym o tym ale mogę podjąć merytoryczna dyskusję na ten temat opartą nie na przepisach lecz na zwykłej etyce wędkarza wypuszczającego wszystkie ryby.
Podam jeszcze taki przykład. W lipcu ubiegłem roku zabrałem suma 68 cm wiem nie miał wymiaru, lecz w tym samym dniu wypuściłem suma 147 cm. Postąpiłem tak dlatego że sum 147 cm zmarnowął by sie u mnie w rodzinie a suma 68 cm zjadłem z chęcią i nic się nie zmarnowało. Po prostu miałem ochote zjeść swieżą rybę, ale tez nie miałem ochoty zabijac wiekszej ryby która może dać zycie wiekszej ilosci narybku. Forumowa brać może nawac mnie i moje postępowanie jak tylko chce jednak ja robię to co uwazam za zgodne z moją etyką.
Pozdrawiam

A jak koleś sobie jedzie samochodem i jest ograniczenie do 50 km/h i obok szkoła podstawowa a on zapier... 120 bo według niego to jest zgodne z "Jego etyką" bo równy asfalt i ma dobrą furę to jest to według Ciebie w porządku??

KK
26.03.2013 21:15 · Odpowiedź #43646
doprawdy "gratuluję" ....
BM
@banan_ndm (edytowany 13 lat temu)
26.03.2013 21:30 · Odpowiedź #43649
Mógłbyś odnieść się merytotycznie do mojej wypowiedzi ? Poza tym że regulamin to regulamin i trzeba go przestrzegać. Łamię(świadomie) regulamin który nie zawsze uwzględnia kalendarz biologiczny ryb. Wspomniany sum był JEDYNĄ ryba którą zabiłem w poprzednim sezonie. Myślę że ekosystem mniej stracił gdy zabiłem jedną rybę niż gdybym miał zabić wszystkie ryby które złapałem zgodnie z regulaminem.

PS Dodam tylko że w którymś ze starszych numerów WŚ Marek Szymański również podważał sens regulaminu odnośnie boleni i magicznej daty 1 maja.

Edit Co do sytuacji z samochodem oczywiście że nie popieram tego typu działania, tylko nie rozumiem porównania do sytuacji przytoczonej przeze mnie. Sytuacje te łączy tylko to że obie sa naruszeniem prawa polskiego.
ML
26.03.2013 23:03 · Odpowiedź #43663

PS Dodam tylko że w którymś ze starszych numerów WŚ Marek Szymański również podważał sens regulaminu odnośnie boleni i magicznej daty 1 maja.

Własnie dlatego nasze społeczenstwo wyglada, jak wyglada. Regulamin powinien byc zaostrzony.
Sam nie jestem Swiety, ale moge tylko napisac Tobie tyle, ze poprostu jest to nie fair.
Wobec tej malej garstki ludzi co przestezegaja regulamin i 1 maja mają ,, pozamiatane ,,
boleniowe miejscowki. W czerwcu sandaczowe, a w lato - wypłoszone sumy.
PM
27.03.2013 12:26 · Odpowiedź #43673

Własnie dlatego nasze społeczenstwo wyglada, jak wyglada. Regulamin powinien byc zaostrzony.
Sam nie jestem Swiety, ale moge tylko napisac Tobie tyle, ze poprostu jest to nie fair.
Wobec tej malej garstki ludzi co przestezegaja regulamin i 1 maja mają ,, pozamiatane ,,
boleniowe miejscowki. W czerwcu sandaczowe, a w lato - wypłoszone sumy.

Zgadzam się,
To po prostu nie fair w stosunku do regulaminowych wędkarzy
KK
26.03.2013 21:32 · Odpowiedź #43650
będzie merytorycznie. 200zł czy wniosek do sądu ??
BM
26.03.2013 21:39 · Odpowiedź #43652
Oczywiscie wybrałbym, 200 zł gdyż doskonale zdaje sobie sprawe że złamałem regulamin. Rozumiem tez jakie konsekwencje mogą z tego wynikać. To że nie akceptuje tego regulaminu to odrębna kwestia.
KK
26.03.2013 21:41 · Odpowiedź #43653

Oczywiscie wybrałbym, 200 zł gdyż doskonale zdaje sobie sprawe że złamałem regulamin. Rozumiem tez jakie konsekwencje mogą z tego wynikać. To że nie akceptuje tego regulaminu to odrębna kwestia.

to zmień hobby. Nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj większość ludzi sama sobie zaostrza regulamin a nie dopuszcza się jego łamania

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.