Ehh nie tylko Ty...już tak niewiele brakuje żeby było idealnie, ale zaczynam wątpić czy się doczekam...i czy będzie mi dane dobrać się do tyłka kleniom na moich miejscach🤔 Myślałem, że może gdzieś "puścili" wodę i stąd ten przyborek....:stres:
Wieści znad Wisły 2013
Sezon wędkarski 2013
Nawigacja
Mnie również o klenie chodzi. W tamtym roku było za mało wody, ale dawało się łowić. W tym ciągle wahania między 2.5, a ponad 3 i guzik z łowienia. Minął maj, czerwiec, a teraz okaże się, że i w lipcu będzie kicha...
Jak spadnie jeszcze 40-50 centów to trzeba ruszać i nie wracać z nad wody😄
@Patryk30, piękne brzany. Zakasowałeś mnie :-) Zapraszamy do działu "Witam się".
Uffff, Patryk, teraz fotki widoczne:)
Przepiękne te brzany👏
Łowców brzan poprosiłbym o napisanie kilku słów o sprzęcie bo to już konretne zestawy muszą być🥺
Przepiękne te brzany👏
Łowców brzan poprosiłbym o napisanie kilku słów o sprzęcie bo to już konretne zestawy muszą być🥺
Przepiękne te brzany👏
Paweł, ja kiedyś często łowiłem brzany na grunt (jak olewały moje woblerki).
Nie było wielkiej filozofii - stosowałem plecionkę jako główną, przypon z żyłki 0,3mm, duży hak co by kawał sera się dobrze trzymał, przypon długi na 0.7-1m aby podczas holu brzana nie przetarła plecionki. Wędka mocna z głebokim ugięciem o c.w. 150+ g aby machnąć ciężkim ciężarkiem.
Wsjo.
Przepiękne te brzany👏
Paweł, ja kiedyś często łowiłem brzany na grunt (jak olewały moje woblerki).
Nie było wielkiej filozofii - stosowałem plecionkę jako główną, przypon z żyłki 0,3mm, duży hak co by kawał sera się dobrze trzymał, przypon długi na 0.7-1m aby podczas holu brzana nie przetarła plecionki. Wędka mocna z głebokim ugięciem o c.w. 150+ g aby machnąć ciężkim ciężarkiem.
Wsjo.
Moje doświadczenia może nie są miarodajne, bo tylko kilka razy byłem "za brzaną" i dopiero jedną złowiłem, ale łowię tak:
Tak jak hlehle napisał - mam dwa heavy feedery c.w. do 150g. Pletka na kołowrotku i przypon z żyłki 0,27mm. Duży hak. Łowię na 3 kostki sera o boku 1-1,5cm - dwie przewlekam na żyłkę, trzecia na haku. Na taką "pecynę" to już byle co nie weźmie. Ołów daję 125-150g bo w rynnach gdzie szukam brzan dobrze ciągnie.
A, jeszcze dodam, że moje feedery nie mają zbyt szybkiej akcji. Dzięki temu dobrze trzymają rybę i świetnie amortyzują każdy zryw. Polecam Daiwa Aqualite.
Ja swego czasu troszkę brzan też złowiłem, ale było to w czasach bambusa głównie...:dokuczacz:, później spinning zabrał zbyt dużo czasu, żeby nastawiać się na grunt na brzany. Pamiętam, nęciłem grochem i na to łowiłem najczęściej...
Pytanko co do sera żółtego, bo tu doświadczeń brak. Jakis konkretny model😄, jakieś preparowanie (np w mleku)?
Dopytuję, bo kusi mnie trochę więcej tego lata "pogruntować" :)
Sprzęt posiadam, mam i Aqualite'a i mocniejszego sporo i dłuższego Cormorana Black Mastera:)
Pytanko co do sera żółtego, bo tu doświadczeń brak. Jakis konkretny model😄, jakieś preparowanie (np w mleku)?
Sprzęt posiadam, mam i Aqualite'a i mocniejszego sporo i dłuższego Cormorana Black Mastera:)
Według mnie za dużo wagi przykłada się do przynęty w przypadku brzan. Takie same efekty miałem na kukurydzę, a jeszcze lepsze na białe robaki.
Jednak te ostatnie przyciągają drobne ryby, które przeszkadzają w łowieniu.
Brzany jak żerują to płyną w górę rzeki i wciągają wszystko co im się nasunie :)
Według mnie za dużo wagi przykłada się do przynęty w przypadku brzan. Takie same efekty miałem na kukurydzę, a jeszcze lepsze na białe robaki.
Jednak te ostatnie przyciągają drobne ryby, które przeszkadzają w łowieniu.
Brzany jak żerują to płyną w górę rzeki i wciągają wszystko co im się nasunie :)
Znowu muszę się zgodzić z hlehle. Z tego co znalazłem to Brzany łowi się na żółty ser, na rosówki (podobno bardzo skuteczne na przyborku), podobno uwielbiają białe robaki i płatki owsiane (to akurat mojego teścia doświadczenia z przed lat kilkudziesięciu).
Przewaga żółtego sera jest taka, że jest przynętą selektywną (szczególnie jak się założy go dużo na hak).
Przyłowem powinny być w zasadzie tylko duże klenie i sumki.
Ja swego czasu troszkę brzan też złowiłem, ale było to w czasach bambusa głównie...:dokuczacz:, później spinning zabrał zbyt dużo czasu, żeby nastawiać się na grunt na brzany. Pamiętam, nęciłem grochem i na to łowiłem najczęściej...
Ja zakładam taki prosto ze sklepu - nic z nim specjalnego nie robię. Na taki złowiłem klenia 47cm, prawie wymiarowego sumka i ostatnio brzanę. Nie mam ulubionej marki sera - raczej lepiej żeby był w miarę twardy - nie będzie spadał z haka. I lepiej, żeby nie był z dużymi dziurami, bo ciężko kostki wykrawać :-). Chociaż akurat brzana wzięła mi na "królewski" z dużymi dziurami (kupiłem taki z braku innego paczkowanego).
Ja się nie znam bo nigdy Brzany z gruntu nie złowiłem, na ser również nigdy nie łowiłem, natomiast czytałem kiedyś super artykuł w WP o brzanach łowionych na przelewie w centrum Wawy, właśnie na ser. Myk był taki że im bardziej śmierdzący ser tym lepiej, gość pisał, że duży kawał sera zakopuje na jakiś czas w ziemi i to daje super efekt...ale szczegółów nie znam:bezradny:
Dzięki panowie,ja zazwyczaj śmigam ze spinem ale wysoka woda zmusiła mnie do łowienia z gruntu:)
Zestaw bez żadnej finezji żyłka główna 0,35 przypon 0,30 ciężarek 150g i dobry karpiowy hak,ja dodatkowo używam telewizorka zanętowego taki stary wiślany zestaw i sypię do niego suchą zanętę (taki mój mix)
Powiem szczerze że jeszcze żadna rybka nie dała mi takich emocji podczas holu jak te brzanki a parę rybek na spina w Wiśle już wyjąłem :))
Najlepsze jest to że dwa dni później zabrałem kolegę w moje miejsce bo też nigdy nie złapał brzanki i trafił dokładnie tę samą rybkę co ja 73cm z charakterystycznie poszarpaną płetwą grzbietową :))
Zestaw bez żadnej finezji żyłka główna 0,35 przypon 0,30 ciężarek 150g i dobry karpiowy hak,ja dodatkowo używam telewizorka zanętowego taki stary wiślany zestaw i sypię do niego suchą zanętę (taki mój mix)
Powiem szczerze że jeszcze żadna rybka nie dała mi takich emocji podczas holu jak te brzanki a parę rybek na spina w Wiśle już wyjąłem :))
Najlepsze jest to że dwa dni później zabrałem kolegę w moje miejsce bo też nigdy nie złapał brzanki i trafił dokładnie tę samą rybkę co ja 73cm z charakterystycznie poszarpaną płetwą grzbietową :))
😄 👍
...
I niech ktoś mi powie/napisze, że wypuszczanie ryb nie ma sensu :P
A co do przynęt to w ostatnim WŚ jest opis złowienia dwóch medalowych Brzan na styropian, także rzeczywiści chyba przynęta nie jest zbyt istotna.
...
I niech ktoś mi powie/napisze, że wypuszczanie ryb nie ma sensu :P
A co do przynęt to w ostatnim WŚ jest opis złowienia dwóch medalowych Brzan na styropian, także rzeczywiści chyba przynęta nie jest zbyt istotna.
Jeszcze apropos żółtego sera. To taki warszawski spec od brzan - Sebastian Kowalczyk (pisuje do WW) - mówił mi, że swego czasu próbował i na świeży żółty ser, i na taki lekko już śmierdzący, i na moczony w mleku - i wyniki miał podobne.
Co prawda na grunt nie łowię, ale serce się cieszy jak się Was czyta :) 👏
Dzisiejszy wypad nad wisełkę w centrum Warszawy i zameldował się piękny bolenik.
Taki 66cm.
Rapka wzięła na tapsikową Osę2.
Poza tym zameldowały się jeszcze dwa okonki takie po 15cm na Hermesa.
Wieczorkiem ruszam na łowy ;P
Taki 66cm.
Rapka wzięła na tapsikową Osę2.
Poza tym zameldowały się jeszcze dwa okonki takie po 15cm na Hermesa.
Wieczorkiem ruszam na łowy ;P
PO
09.07.2013 19:40 · Odpowiedź #47465
@usx dobra robota:okok
Ja dzisiaj też trochę powalczyłem, dwie rybki udało się złowić, obydwie na spirita 9 dociążonego lametą.
Ja dzisiaj też trochę powalczyłem, dwie rybki udało się złowić, obydwie na spirita 9 dociążonego lametą.
Dzisiaj przy sprawdzeniu/ustawianiu woblerów też trafiłem parę.Mniej więcej w tym przedziale więc szału nie ma jakieś 65-67cm.Fotki na szybko w wodzie bo trochę za ciepło żeby je katować sesją.Grzało jak cholera.
@pieczywko, @tomo gratki za ładne rybki.👏
Ja zaraz ruszam nad wisełkę, dziś mam wolne i chcę wykorzystać maksymalnie.
Dam znać jak wyniki.😄
Ja zaraz ruszam nad wisełkę, dziś mam wolne i chcę wykorzystać maksymalnie.
Dam znać jak wyniki.😄
Gratulację dla wszystkich łowców - gratulację Panowie👏
Ja mam ostatnio fatalną passę, zero kontaktu z jakimkolwiek większym zwierzem. Niezależnie od wody od dłuższego czasu ciągle dostaję od rybek lekcję pokory:bezradny:
Ja mam ostatnio fatalną passę, zero kontaktu z jakimkolwiek większym zwierzem. Niezależnie od wody od dłuższego czasu ciągle dostaję od rybek lekcję pokory:bezradny:
Gratulację dla wszystkich łowców - gratulację Panowie👏
Spoko, mi z kolei siada na kiju zawsze nie to na co się nastawiam i przeważnie niewymiarowe 😄 Dlatego żeby tradycji stało się za dość wczorajszy wieczorowy wypad zakończony z sumkiem +-40cm.
A koledzy z forum trzaskają bolenie aż miło... :)
@PRZEM złapał sumika a ja chwilę wcześniej sandacza 55 :D

Wieczór i foto z telefonu więc jakość nie porywa...
:D 😄 A miał być boleń :)

Wieczór i foto z telefonu więc jakość nie porywa...
:D 😄 A miał być boleń :)
Zaloguj się aby dodać odpowiedź.