Wieści znad Narwi 2012

Wieści znad Narwi 2012

Forum Wędkarskie · Sezon wędkarski 2012

Wieści znad Narwi 2012

Sezon wędkarski 2012

Odpowiedzi

851 odpowiedzi · 685,311 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
bysior
14.11.2012 14:35 · Odpowiedź #39839
Ja dzisiaj zalałem wachę pod korek (dzieki Grzesiek :)) i zaraz robię wypad na wodę :D 🎉 Może coś się trafi... bo na razie to same gluciaki w przedziale 50-60 :(

Wstyd się przyznać, zdjęcie tylko dla tego że aparat leżał obok. Może dziś się coś trafi, kupiłem nowe gumy u Adama - liczę na bez brania wieczór, lepiej się miło rozczarować... :)
sandazc.jpg
MJ
14.11.2012 15:19 · Odpowiedź #39840
Toż to nawet do standardowej trójki musi jeszcze sporo rosnąć 😂 ;P
bysior
14.11.2012 15:48 · Odpowiedź #39842
Musi i to sporo :) Uciekam nad Księżniczkę we mgle :D Jak wrócę dam znać :)
MN
14.11.2012 18:30 · Odpowiedź #39843

Gdzieś Ty tą mgłę dziś widział 😂.
Ja zjechałem nad wodę zjeść ale mgły nawet śladu.
bysior
14.11.2012 18:52 · Odpowiedź #39846

Gdzieś Ty tą mgłę dziś widział 😂.
Ja zjechałem nad wodę zjeść ale mgły nawet śladu.

dzisiaj nie było :)

przyjedź połapać a nie jeść :D
bysior
16.11.2012 07:39 · Odpowiedź #39892
Dzisiaj byłem z Piotrkiem, parę dołków zaliczonych, zimno jak nie wiem :) Piotrek złapał dwa małe - co mnie bardzo cieszy bo był ze mną pierwszy raz na rybach :D

piotrek.jpg
bysior
17.11.2012 19:51 · Odpowiedź #39932
Dzisiaj znowu wyprawa, tym razem w ciągu dnia. Nad Narwią przepięknie, późna jesień, widać jak wszystko przygotowuje się na zimę. Cisza i spokój - coś pięknego. Brań nie było, nawet dotknięcia, ale czas na wodzie zaliczony :) Jutro oczywiście powtórka :) Wrzucam kilka fotek z nad Księżniczki :D 📷

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
KK
17.11.2012 19:54 · Odpowiedź #39933
Miałem w planach jutro zawitać nad Twoją wodę z Hubertem i Danielem (kolega Huberta) ale plany sa inne.
bysior
17.11.2012 20:06 · Odpowiedź #39936
Wpadajcie! Tylko daj wcześniej znać :) Będę robić za przewodnika :D
KK
17.11.2012 20:44 · Odpowiedź #39941
My bez pływadła, tylko z brzegu. Z resztą jutro będą u mnie o 6:10 więc przy kawie na Orlenie będę proponował miejsca i coś wybiorą.
SU
20.11.2012 12:17 · Odpowiedź #40029
Na poczatek chciałbym się z wszystkimi przywitać, gdyż zdaje się że to mój debiut jeśli chodzi o posty na forum, mimo iż jestem jego "użytkownikiem" od jakiegoś czasu...
Następnie, sorry że piszę trochę off-topowo, ale wydaje mi się że sprawa którą chcę poruszyć w największym stopniu dotyczy właśnie losów wód i rybostanu rzeki Narwii.
Chodzi mi o pomoc w zastopowaniu lub przynajmniej w zweryfikowaniu poczynań niektórych pseudo-wędkarzy łowiących na wyrobisku pożwirowym w Gnojnie k. Pułtuska, które moim zdaniem jest jednym z największych zimowisk i skupisk "białej" ryby ( i nie tylko ... ) na całym biegu Narwii.
Presja wędkarska na zbiorniku, oraz sceny jakie się tam dzieją są wręcz nie do opisania i nie do zaszufladkowania w żadnym z rozdziałów RAPR. Mam tu na myśli zarówno 15 kilowe karpie łowione na kopyta " z opadu " jak i zatrważające ilości sandaczy ( w tym rekordowych ) łowionych w "różny sposób", ale beretowanych ile wlezie, nie wspominając już nawet o 215 cm sumie wyjętym "za bok" w ostatnią niedzielę. Miałem okazję łowić tam i obserwować co nieco w ostatni weekend, miałem też okazję skomentować kilka wyczynów, jednak bez skutku... ale moje wędkarskie sumienie i horyzont etyczny poprostu nie pozwala mi zostawić sprawy bez echa. Wiem też, że ubiegłoroczne starania kilku wędkarzy w tym redaktorów WŚ poskutkowały kilkunastoma mandatami o czym była mowa na łamach jednego z numerów pisma, ale obawiam się że to nie wystarczy...
Wiem też, że społeczność SD ma większy wpływ na różne instytucje, niż jednostki, stąd mój mały apel do kolegów po kiju...
Jeżeli chcecie aby w przyszłości na tym odcinku rzeki pływały jakiekolwiek sandacze, szczupaki czy sumy, prośba o wsparcie w wyegzekwowaniu częstszych kontroli na Gnojnie, a najlepiej o wprowadzenie całkowitego zakazu łowienia w obrębie zbiornika, podobnie jak udało się to zrobić na przymostowym odcinku ZZ. Wydaje mi się że "pojemnościowo", ale również jakościowo "zimowisko w Gnojnie" nie ustępuje wspomnianemu odcinkowi ZZ.
Pozdrawiam
SA
20.11.2012 15:14 · Odpowiedź #40033
Wiem też, że społeczność SD ma większy wpływ na różne instytucje, niż jednostki, stąd mój mały apel do kolegów po kiju...

I tu się mylisz, na okręg mazowiecki w temacie Gnojna (i innych też) NIC NIA MA WPŁYWU :bezradny:
Pojutrze zacznie się TRZECI rok jak czekam na odpowiedź:
http://www.pzw.org.pl/home/forum/13/475/gnojno/#11

SU
20.11.2012 19:39 · Odpowiedź #40045

I tu się mylisz, na okręg mazowiecki w temacie Gnojna (i innych też) NIC NIA MA WPŁYWU :bezradny:
Pojutrze zacznie się TRZECI rok jak czekam na odpowiedź:
http://www.pzw.org.pl/home/forum/13/475/gnojno/#11

Ręce opadają...Niemniej jednak, ponieważ swoją przyszłość wiążę z tą okolicą i tym odcinkiem rzeki mam zamiar powalczyć trochę w temacie, a im więcej będzie takich inicjatyw, tym lepsze będą efekty.Mam przynajmniej taką nadzieję... A ponieważ jestem jak wielu z Was ojcem 2 letniego "prawie wędkarza" fajnie byłoby gdyby on też miał okazję poczuć kiedyś magiczne pstryknięcie, które obecnie na Narwii dane jest nielicznym i wyłącznie nocą...
CK
@colednik (edytowany 13 lat temu)
23.11.2012 22:10 · Odpowiedź #40205

Mam tu na myśli zarówno 15 kilowe karpie łowione na kopyta " z opadu " jak i zatrważające ilości sandaczy ( w tym rekordowych ) łowionych w "różny sposób", ale beretowanych ile wlezie, nie wspominając już nawet o 215 cm sumie wyjętym "za bok" w ostatnią niedzielę.

Wiem tylko ze słyszenia co się tam dzieje ponieważ wcale tam nie łowie ale chyba Cię fantazja poniosła z deczka z tym co napisałeś... :bezradny::bezradny::boisie::boisie: Z tego co wiem od miejscowych którzy tam łowią to sandacza od kilku lat nikt tam nie widział, no chyba, że mam złe informacje?? Co do okazów okonia to jestem w stanie się zgodzić ale też nie do końca bo i z tym już jest problem... Jeśli się mylę to przepraszam!!! NIe mam na myśli kłusowania w tym miejscu ale tych okazów tam wykłusowanych... 15kg karpie??? omg!!!!!!!!!!!!!!!!:stres::stres::stres:😲😲😲 Może myślimy o 2 różnych gnojnach?? XX lat temy byłbym w stanie w to uwierzyć ale nie na dzisiejszy dzień:P
SS
24.11.2012 00:44 · Odpowiedź #40207

Mam tu na myśli zarówno 15 kilowe karpie łowione na kopyta " z opadu " jak i zatrważające ilości sandaczy ( w tym rekordowych ) łowionych w "różny sposób", ale beretowanych ile wlezie, nie wspominając już nawet o 215 cm sumie wyjętym "za bok" w ostatnią niedzielę.

Wiem tylko ze słyszenia co się tam dzieje ponieważ wcale tam nie łowie ale chyba Cię fantazja poniosła z deczka z tym co napisałeś... :bezradny::bezradny::boisie::boisie: Z tego co wiem od miejscowych którzy tam łowią to sandacza od kilku lat nikt tam nie widział, no chyba, że mam złe informacje?? Co do okazów okonia to jestem w stanie się zgodzić ale też nie do końca bo i z tym już jest problem... Jeśli się mylę to przepraszam!!! NIe mam na myśli kłusowania w tym miejscu ale tych okazów tam wykłusowanych... 15kg karpie??? omg!!!!!!!!!!!!!!!!:stres::stres::stres:😲😲😲 Może myślimy o 2 różnych gnojnach?? XX lat temy byłbym w stanie w to uwierzyć ale nie na dzisiejszy dzień:P

Chodzi o Gnojno 7 km od Pułtuska w stronę Różana. Byłem tam w tym roku raz jakieś 2 tygodnie temu.Więcej tam nie pojade.Jeżeli tam nie łowisz to z kąd możesz wiedzieć co tam pływa.Chcesz to podeślę Ci fotke karpia wyszarpanego tam w tym roku.Podejrzewam że Twoji "miejscowi" tak samo tam kłusują jak inni to co Ci mają mówić?
SU
24.11.2012 10:39 · Odpowiedź #40218

Kolego, dlatego właśnie napisałem prośbę o zweryfikowanie i częstsze kontrole, gdyż niewielu zdaje sobie sprawę z potencjału tej wody i krzywdy jaką się jej wyrządza, a to co piszę to nie są fantazje tylko fakty.
MN
28.11.2012 14:26 · Odpowiedź #40383

Mylisz się troszeczkę, i Ci których pytasz z deczka Cię okłamują.

Widziałem, jak i mam "namacalne" (w postaci zdjęć) dowody że jak i sandacza, dużego sandacza, tak i okonia jest tam w pewnych okresach czasu do oporu.

Teraz już tam na Gnojnie tak nie przebywam bo po paliwo jeżdżę teraz gdzie indziej, ale pisałem co nieco że bywałem tam po nocach. Czasami i nad ranem, wiele widziałem i jeszcze więcej pewnie przed moimi oczyma ukryto. Nie chcę się rozpisywać na temat tego zbiornika bo może mi się coś wymknąć i będzie awantura 😂.

Osobiście unikam tego zbiornika do połowów, czasami się zdarza ale tylko czasami.
@Paweł (edytowany 13 lat temu)
20.11.2012 19:08 · Odpowiedź #40044
Zawsze kiedy jestem na Gnojnie –podziwiam urok tego miejsca! Dawałem tego dowody kilka razy na Shrapie, ot choćby rok temu:
http://shrap-drakers.pl/artykul/gnojno-nad-narwia-piekne-miejsce/

Ale… ktoś chyba uznał, że to miejsce trzeba zniszczyć! Oczywiście – w pierwszej kolejności są to wędkarze, nie , tfu, co ja mówię – nadzwyczaj podłej jakości ludzie – MIĘSIARZE! Część (podkreślam CZĘŚĆ) tych ludzi to najgorsza z możliwych hołota, nie boję się w tym przypadku używać takich słów. Czy to stojący na dołku biczujący ciężkimi przynętami za sandaczem i… za cokolwiek (kapotę itd.), czy nie posiadający łódki szarpiący z betonu. A już wkurw (sorry za słownictwo) mnie bierze na maxa patrząc jak trzy czwarte albo i więcej wpływających na żwirownię łódek z Narwi nic sobie nie robi z żadnych zakazów i gazuje na spalinie po całym zbiorniku… Wszelkiego rodzaju uwagi nic naprawdę nie dają – kilka razy usłyszałem w przeszłości: „a co cię to człowieku obchodzi, wiem, że nie wolno ale pływam, najwyżej zapłacę mandat…” To samo tyczy trollingu…

Owszem, kilka razy byłem kontrolowany kiedyś na Gnojnie, ale w pewne rzeczy i tak wątpię. Kiedyś kolega zadzwonił, że szarpią z murka. Nie wiem czy to przypadek, ale przyjechał jakiś patrol i… przedefilował transparentnie, posprawdzał wędkarzy łowiących z brzegu, ale na murek dotarli jak już nikogo nie było…

W tym roku na Gnojnie byłem chyba ze 4-5 razy, wydaje mi się, że jest coraz gorzej (mam na myśli zachowanie wędkarzy), a kontroli, które jeszcze kilka lat temu dawały (mimo wszystko) jakąś nadzieję, że kogoś ta woda interesuje już brak! Zresztą Darka „upartość”, która na forum PZW nie odnosi żadnego odzewu – chyba potwierdza, że ta woda skazana została na zatracenie.

Zgadzam się całkowicie z Tobą, kolego @szweju. I to nie jest żaden off-top. Ta woda dla Narwi jest baaaardzo ważna!!!
To powinna być woda objęta czasowym zakazem połowu. Według mnie od początku listopada (jako zimowisko) aż do końca maja (tarlisko). A przynajmniej wyeliminować z możliwość połowu w tym czasie z łódki, a na wiosnę ze wschodniej (od Narwi) strony, płytszej, tarliskowej. Skoro dało się zakazać połowu kwiecień-maj to czemu nie przedłużyć tego o zimę?Bo normalna organizacja (taka jak PZW – tylko normalna) o taką wodę ma psi obowiązek walczyć i taką wodę chronić!
J7
20.11.2012 19:44 · Odpowiedź #40046
Ja popieram was chciałbym bardzo żeby był właśnie tam zakaz łowienia od 1 listopada do 31maja bo wtedy dużo ryb jest tam na tarle np: sandacze a dużo ryb przebywa tam na zimowisku kiedyś jeszcze ze 3 lata temu były trochę wyniki a teraz z lodu praktycznie nic tak samo z lądu. Chociaż ostatnio tam byłem to znajomy złowił kilka duży okoń wszystkie powyżej 25 tak do 45cm ale to tylko przypadek tylko raz trafił na takie eldorado okoni:dobani: I np: ostatnio policzyłem około 100 łódek i 200 samochodów na gnojnie więc jak mogą być ryby
W7
20.11.2012 20:42 · Odpowiedź #40053
Mam pytanie do kolegów, którzy są troszkę w temacie wędkarskich uwarunkowań prawnych w kołach i okręgach.

Czy petycja wnosząca prośbę o ustanowienie czasowego zakazu połowu (listopad-maj)- ot powiedzmy 500 wędkarzy, nie anonimowych tylko normalnie spisanych z imion, nazwisk i numerów kart wędkarskich, złożona na ręce - w tym przypadku- okręgu mazowieckiego miałaby jakąkolwiek moc sprawczą??? W końcu PZW jest dla wędkarzy a wędkarze w takim przypadku (i to przyjmijmy mazowieccy) chcieliby takim pismem sami z siebie, aby połowów w tym określonym czasie tam zakazać...

Czy to ma sens czy w ogóle taką formą dialogu/nacisku nie ma sobie co zawracać głowy bo to nic nie da i .... zakończy się na lakonicznej odpowiedzi pisemnej???
SA
21.11.2012 07:36 · Odpowiedź #40062
Czy to ma sens czy w ogóle taką formą dialogu/nacisku nie ma sobie co zawracać głowy bo to nic nie da i .... zakończy się na lakonicznej odpowiedzi pisemnej???

Przykład jak może odpowiedzieć OM masz zalinkowany. Pomysł niezły ale skąd weźmiesz 500 wędkarzy? Myślę że dużo łatwiej znaleźć 500 którzy będą chcieli tam łowić w w/w okresie.

HE
21.11.2012 11:00 · Odpowiedź #40072
Szweju, jeśli naprawdę jesteś zdeterminowany i jesteś w stanie poświecić sprawie trochę czasu to pisz do mnie na priv.
Pomogę.
bysior
21.11.2012 11:41 · Odpowiedź #40075
Jeśli chodzi o Gnojno to niestety wiem doskonale co się tam dzieje.... wydrukuję posty i dam do przeczytania pułtuskiemu PSR. Może wezmą sobie to do serca.... :bezradny:

Kilka fotek z porannej listopadowej Narwi 📷

5.jpg
6.jpg
3.jpg
4.jpg
1.jpg
KF
21.11.2012 15:35 · Odpowiedź #40080

Jeśli chodzi o Gnojno to niestety wiem doskonale co się tam dzieje.... wydrukuję posty i dam do przeczytania pułtuskiemu PSR. Może wezmą sobie to do serca.... :bezradny:

Kilka fotek z porannej listopadowej Narwi 📷

a gdzie ryby :)
W7
21.11.2012 19:38 · Odpowiedź #40094
Bysior- listopadowego spokoju nad poranna wodą - POZAZDROŚCIĆ !!!
A2
21.11.2012 20:42 · Odpowiedź #40096
Bysior, nic się nie martw, ryby będą;)

GU
21.11.2012 21:06 · Odpowiedź #40098
Ryby są są😄
PR
21.11.2012 21:19 · Odpowiedź #40099
trzecie zdjęcie ( z pychówką na pierwszym planie) zajebiste!!!

bysior
24.11.2012 07:11 · Odpowiedź #40210
Po 5 dniowej przerwie dzisiaj w końcu na ryby :D

Ps. Colednik, ta czerwona plecionka to właśnie Momoi - tak informacyjnie jakbyś nie wiedział jak wygląda :)

A co do Gnojna to niestety prawda...
lodka.jpg
momi.jpg
CK
24.11.2012 09:09 · Odpowiedź #40214

Ps. Colednik, ta czerwona plecionka to właśnie Momoi - tak informacyjnie jakbyś nie wiedział jak wygląda :)

Wiem jak wygląda momoi:P Tak mi się przypomniało bo zobaczyłem na fotce... Mój Xenodon to jeszcze żyje??:P

KA
24.11.2012 12:55 · Odpowiedź #40221
Ja pierniczę Salmo jaki Ty jesteś problemowy :D

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.