Wieści znad Wisły 2013

Wieści znad Wisły 2013

Forum Wędkarskie · Sezon wędkarski 2013

Wieści znad Wisły 2013

Sezon wędkarski 2013

Odpowiedzi

1,392 odpowiedzi · 1,005,335 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
21.04.2013 17:54 · Odpowiedź #44484
Ja dziś na Wisełce dość daleko od głównego nurtu😄
Na pierwszej zmianie jakiegoś klenika niedużego na woblerka złapałem, a po obiadku usiadłem z pikerkiem i bacikiem i cieszyłem się płoteczkami, krąpikami, uklejkami i kilkoma leszczykami👋
Rybek nie fotografowałem, nie były duże, za to kilka widoczków bo pogoda cudna była:):):)

W_21_04_2013_1.jpg
W_21_04_2013_2.jpg
W_21_04_2013_3.jpg
W_21_04_2013_4.jpg
RG
21.04.2013 21:57 · Odpowiedź #44494
fajnie Pawle że odwiedziłes Wisełkę 👏
pierwsze wiosenne rybki cieszą chyba najbardziej :)

ja czekam jeszcze 3-4 dni i ruszam z wobkami w miejsce gdzie zeszłego roku udało mi się przechytrzyć swojego pierwszego a zarazem rekordowego jazia 😄
woda pomału ale systematycznie wraca do swojego "koryta" i dobrze bo po dłuuuugiej zimie, ogromnej ilości śniegu a teraz dużej wodzie przyjdzie czas na moczenie kija 🎉
czego nie mogę się już doczekać 😏

dzięki koledze @benten mieliśmy dzisiaj się wybrać na cypel czerniakowski celem pokazania się miejscowym wędkarzom że nad Wisłą istnieje taka formacja jak SSR 🎉
niestety pewien mało uprzejmy gość zatrzymał nas na dłużej nad jez.Kamionkowskim i dlatego wędkarzom znad Wisły daliśmy dzisiaj spokój :bezradny:
jak to się mówi: co się odwlecze to nie........
bysior
22.04.2013 06:19 · Odpowiedź #44499
Czekałem Pawełku na te zdjęcia 👏 Gratulacje za klenika :)

(...) dzięki koledze @benten mieliśmy dzisiaj się wybrać na cypel czerniakowski celem pokazania się miejscowym wędkarzom że nad Wisłą istnieje taka formacja jak SSR 🎉
niestety pewien mało uprzejmy gość zatrzymał nas na dłużej nad jez.Kamionkowskim i dlatego wędkarzom znad Wisły daliśmy dzisiaj spokój :bezradny:
jak to się mówi: co się odwlecze to nie........

👏

22.04.2013 06:27 · Odpowiedź #44500
Radek, fajnie, że działacie prewencyjnie na Wiśle👏

Bysiorku, jakbyś zobaczył jak wielki był ten klenik - powstrzymałbyś się od gratulacji😄
bysior
22.04.2013 06:35 · Odpowiedź #44502

(...) Bysiorku, jakbyś zobaczył jak wielki był ten klenik - powstrzymałbyś się od gratulacji😄

Za pierwszego wiosennego na spinning zawsze się należą gratulacje 🎉

RA
23.04.2013 10:36 · Odpowiedź #44538
Powitać kolegów
Mam takie pytanie, czy orientuje się ktoś przy jakim stanie wisły w Wyszogrodzie i Kępie Polskiej można wybrać sie na Wisłę w okolice Rakowa i Drwał.
Planuję Boleniowe manewry w maju i musze monitorować sytuację na wodą
Pozdrawiam
KK
@Krystek (edytowany 13 lat temu)
24.04.2013 09:48 · Odpowiedź #44540

Powitać kolegów
Mam takie pytanie, czy orientuje się ktoś przy jakim stanie wisły w Wyszogrodzie i Kępie Polskiej można wybrać sie na Wisłę w okolice Rakowa i Drwał.
Planuję Boleniowe manewry w maju i musze monitorować sytuację na wodą
Pozdrawiam

Rasta służę pomocą 👍

Obserwuj stan wody na pogodynce w Wyszogrodzie, a tu masz podgląd:

Pierwsza ostroga pod kablami bliżej Wyszogrodu, druga ostroga to jest przed "L" w Drwałach.

Jak jestem nad wodą to pstrykam fotki charakterystycznych miejsc i sprawdzam tego samego dnia stan wody. Potem zdjęcie opisuje i mam się do czego odnieść w przyszłości :P

Polecam tą metodę, tel z aparatem to fajna rzecz 👍

Mam jeszcze inne fotki z miejsc z opisem stanu wody.

A ja mam takie pytanie:

Z którego mostu w Warszawie widać te budynki w tle?

drwały.jpg
4611092.jpg
KY
@kaczy (edytowany 13 lat temu)
24.04.2013 10:17 · Odpowiedź #44541

A ja mam takie pytanie:

Z którego mostu w Warszawie widać te budynki w tle?

Krystek, budynki w tle będzie widać z każdego mostu tylko pod różnym kątem, fotka któą wstawiłeś jest zrobiona z drugiej główki poniżej mostu Gdańskieg(lub jak wolisz pierwszej powyżej mostu Grota). Most w oddali, który tu widać to właśnie Gdański.

PS.
Po widocznej rafie w zeszłym roku brodziliśmy w lipcu z Andrzejem i Marcinem, a tydzień później archeolodzy znaleźli jakieś łupy z potopu szwedzkiego i niewybuchy, ale to nie my je tam podrzuciliśmy :P
W7
24.04.2013 11:00 · Odpowiedź #44542
Krystian - bardzo fajna metoda 👍👍

Ja mam zamiast zdjęc opisy ale w sumie - fotka lepsza i bardziej obrazująca niz opis więc swoją metode musze udoskonalić
dzięki za pomysł 😎
MO
24.04.2013 11:16 · Odpowiedź #44543
Tak jak napisał Grzesiek.Widok jest z nowo pobudowanej niby główki bo tak naprawdę jest tam odpływ wody..Zmienili to wszystko a było tak fajnie.Wzrok Twój skierowany był na Golędzinów gdzie bez wykrywacza lepiej nie wchodzić;)
PO
@pieczywko (edytowany 13 lat temu)
24.04.2013 14:47 · Odpowiedź #44546
Wczorajszy kleksik prawie z Wisły.36 cm, bonitko na agrafce.
kleks.jpg
RG
24.04.2013 20:19 · Odpowiedź #44549
@kaczy dobrze pisze 👍 👍 👍
fotka jest zrobiona nie z mostu :nie: ale z główki 👍

@pieczywko - fajniutki ten prawie wiślany klenik 👏
GX
24.04.2013 20:34 · Odpowiedź #44550
Krystek, mamy taką samą metodę ;)
Pieczywko graty za klenika, ja dopiero po majówce niestety odwiedzę Wisłę. W majówkę mam w planach Bug w okolicach "trojana", oczywiście o ile na to stan wody pozwoli :zly: Inaczej pozostanie stara kopalnia kredy z lazurowym kolorem wody i niespodziankami 😏
1.jpg
2.jpg
SB
25.04.2013 06:34 · Odpowiedź #44554
Widzę, że kolega @pieczywko nabiera nowosezonowego rozpędu w łowieniu 👍
Czy to z tego miejsca w okolicach Wisły o którym pisałeś, że się wybierasz?
KK
@Krystek (edytowany 13 lat temu)
26.04.2013 10:34 · Odpowiedź #44585
Panowie, przygotowani jesteście do boleniady ?

Już klika dni zostało, sprzęt wyczyszczony, kręcioł nasmarowany i przynęty wyselekjonowane. Oj, będzie grubo w tym roku 👍

DSC_0169-1.jpg
QA
26.04.2013 14:40 · Odpowiedź #44598

Panowie, przygotowani jesteście do boleniady ?

Już klika dni zostało, sprzęt wyczyszczony, kręcioł nasmarowany i przynęty wyselekjonowane. Oj, będzie grubo w tym roku 👍

Krytek, czyżbym widział też w pudełku toruński wyrób :)?
BK
26.04.2013 11:27 · Odpowiedź #44588
Można wiedzieć co się znalazło w tym wyselekcjonowanym pudełku? :)
PM
26.04.2013 12:06 · Odpowiedź #44591

Można wiedzieć co się znalazło w tym wyselekcjonowanym pudełku? :)

Podłączam się do pytania kolegi @bartolek :)
MZ
26.04.2013 14:38 · Odpowiedź #44597
Na pewno:

-Artury G.
-MaG-i
-Wobki Tommy'ego
-ukleje RH

no i na pewno wyroby samego Krystka:D
SL
27.04.2013 09:16 · Odpowiedź #44613
Niestety wczoraj na Wiśle w Warszawie niektórzy już zaczęli boleniowanie. Niewytrzymałem i zapytałem
się jednego czy to już 1 maja, on na to, że prawie, ja dalej pytam "czyli bolenia już moźna łowić?" on: " tak tylko sprawdzam". Po tej rozmowie odechciało mi się łowić, ręce opadają.
takich w tym tygodniu spotkałem ze czterech.
BN
27.04.2013 11:53 · Odpowiedź #44616
Przedwczoraj byłem zobaczyć jak wygląda sytuacja na jeziorku w jednym z Warszawskich parków(nie jest to woda PZW). Niestety żywcówki zostały już uruchomione, ale na całe szczęście nie widziałem, aby ktokolwiek miał branie.
@Paweł (edytowany 13 lat temu)
27.04.2013 12:18 · Odpowiedź #44617
@sajdol, @benten - Taka to nasza smutna rzeczywistość jest…:bezradny:

Za to ja dziś zostałem bardzo mile zaskoczony na swoich rewirach🎉

Po pierwsze główki jeszcze pozalewane więc corocznych kwietniowych boleniarzy w tym roku nie stwierdziłem. Po za tym nawet jak odkryje te główki to jakiś czas i tak nie każdy będzie chciał sobie buciki pobrudzić😄

Ale po drugie, jeszcze istotniejsze. Feederki miałem postawione dziś w sąsiedztwie podobnych mi, dojeżdżających rowerkami nad wodę, autochtonów - tyle, że z ćwierć wieku starszych ode mnie. Pamiętam Ich jak zaczynałem wieki temu wędkować – Oni byli już doświadczonymi Wiślakami. Obecne młode pokolenie często o takich mówi z przekąsem „gumofilce” (choć teraz raczej już wszyscy przerzucili się na kalosze z pianki😄). Fajnie sobie z nimi pogadałem. Załamani są obecnym stanem ryb w Wiśle. Że tak ich mało. Ale wiecie kogo głównie winią? Jasne, rybaków i kormorany też. Ale głównie winią WĘDKARZY, tych wędkarzy z ciemnej strony mocy👋. Czyli szarpakowców czy biorących wszystko co się uczepi haczyka. Z jakim oburzeniem mówili o tych co zabierają trzydziestocentymetrowe sumki… Jak potrafią postraszyć takiego delikwenta, że zaraz zadzwonią gdzie trzeba i cieszą się, że ten podstęp skutkuje. Miło było posłuchać tych starszych (pod siedemdziesiątkę) wędkarzy jak sensownie oceniali naszą rzeczywistość:kwiatek:. Na rejestry kręcą nosami, ale wypełniają sumiennie. Dziś wszystkie ich ryby wróciły do wody. Oczywiście zabierają dość często leszcze, sapy czy płotki, jak się trafi sandacz to też. Ale tyle ile im potrzeba. Jeden z nich chwalił się, że wczoraj złowił płoć ponad 35 cm i też wypuścił, miał już kilka ryb w siatce:).
Muszę przyznać, że to strasznie pozytywnie tak pogadać ze starszymi, świadomymi wędkarzami, o których potocznie się mówi, że tacy zacofani są…:)

A wracając do rybek. Mnóstwo ich dziś było, ale raczej drobne. Liczyłem na więcej bo dzisiejszym łowieniem zakończyłem wiosenny, bardzo krótki w tym roku, sezon gruntowy.

I z niecierpliwością odliczam dni do rozpoczęcia sezonu boleniowego.
Wczoraj nawinąłem nową żyłeczkę na nowy kołowrotek. Od tego sezonu (począwszy od styczniowych troci) przerzucam się na HM80. Nawijając, z ciekawości policzyłem ile potrzeba Daiwce obrotów do nawinięcia 150-ciu metrów żyłki. 147!!! Czyli rzeczywiście nawija ponad metr na obrót!!! Nie jestem boleniowym speedowcem, ale… od przybytku głowa nie boli…🤪
W_27_04_2013_1.jpg
W_27_04_2013_2.jpg
W_27_04_2013_3.jpg
W_27_04_2013_4.jpg
W_27_04_2013_5.jpg
MN
27.04.2013 13:33 · Odpowiedź #44618
Potwierdzam, główki jeszcze pod wodą. Byłem na przeszpiegach od strony Siekierek, trochę ludzi było przy zrzucie wody z elektrociepłowni, nad rzekę zjechałem z wału przy "techno" (druty wysokiego napięcia z kulkami):

jest tu wysoki brzeg więc nie utaplałem sobie tak rowerku jak Ty ;)

natomiast im bliżej mostu siekierkowskiego i piaskarni to łęgi totalnie zalane.
27.04.2013 17:58 · Odpowiedź #44623

nad rzekę zjechałem z wału przy "techno" (druty wysokiego napięcia z kulkami):

Widzisz Michale, jakie to różne nazewnictwo.
Po Twojej stronie Wisły mówi się "techno" (od kulek?), a u mnie - "na wysokim" (od napięcia)😄
Ale grunt, żeby ryby były tu i tu👋
KO
27.04.2013 18:37 · Odpowiedź #44626

nad rzekę zjechałem z wału przy "techno" (druty wysokiego napięcia z kulkami):

Widzisz Michale, jakie to różne nazewnictwo.
Po Twojej stronie Wisły mówi się "techno" (od kulek?), a u mnie - "na wysokim" (od napięcia)😄
Ale grunt, żeby ryby były tu i tu👋

Pawełku nazwę "techno" pewnikiem wymyślił kolega Michał bo to zawsze było i będzie "wysokie napięcie". Jak tyle lat łowię w tych okolicach nigdy takiego określenia nie słyszałem.
MN
27.04.2013 18:08 · Odpowiedź #44624
Wszak łowię po obu stronach, więc chyba muszę obie nazwy adoptować👍
W poniedziałek bym się wybrał, ale jeszcze nie wiem gdzie. Może przy MPWiK.
27.04.2013 18:45 · Odpowiedź #44627
Cóż, Krzysiu, świat idzie do przodu, siedemdziesięciolatkowie latają w kaloszach lemigo, "wysokie" to teraz "techno", kiedyś pierwszego maja był pochód, teraz rozpoczęcie sezonu na bolenia, itd., itp.😄🎉👋
MN
27.04.2013 18:46 · Odpowiedź #44628
Kiedyś mi i kumplowi tak się skojarzyło podczas jednej z nocek na główkach. O dziwo nawet w Google Eatrh, ktoś tak nazwał jedno zdjęcie :) Co by nie mieszać, będę w przyszłości używał ogólnej nazwy ;)
27.04.2013 18:47 · Odpowiedź #44629

Kiedyś mi i kumplowi tak się skojarzyło podczas jednej z nocek na główkach. O dziwo nawet w Google Eatrh, ktoś tak nazwał jedno zdjęcie :) Co by nie mieszać, będę w przyszłości używał ogólnej nazwy ;)

Co by tradycja w narodzie nie ginęła:)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.