Wieści znad Zalewu Zegrzyńskiego 2013

Forum Wędkarskie · Sezon wędkarski 2013

Sezon wędkarski 2013

Odpowiedzi

215 odpowiedzi · 188,531 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
M0
03.07.2013 20:18 · Odpowiedź #47167
wczorajszy dzień dał jedną rybkę ale było trochę zabawy
DSC_0054.JPG
SG
03.07.2013 22:55 · Odpowiedź #47174
Ładny Bolesław, gratulacje.
Na ZZ, jak już się Rapa trafi to konkretna z reguły.
Zapytam, wziął z rzutu czy z trola?
W7
04.07.2013 18:50 · Odpowiedź #47189
Mam pytanie do osób częściej niż ja wędkujących na Zalewie.
Jak jest z trolingiem? Dokąd - którego miejsca - można stosować tę metodę - chodzi mi o cofki Narwi i Bugu ( głównie Bugu)

Będę wdzięczny za info :kwiatek:
T6
04.07.2013 18:53 · Odpowiedź #47190
Zapora Dębe - Most Wierzbica, granice to ujście rzek Rządzy i Bugu. Tak to przynajmniej ja ogarniam bazując na materiałach PZW. Nie wiem czy wykupiłeś znaczek za 100 PLN za trolling. Warto o nim pamiętać.
W7
04.07.2013 18:55 · Odpowiedź #47191
Dzięki Tom. Znaczek wiem.
Czyli cofka Bugu ( okolice Kani) odpada ?
T6
04.07.2013 18:59 · Odpowiedź #47193

Dzięki Tom. Znaczek wiem.
Czyli cofka Bugu ( okolice Kani) odpada ?

Odpada, są podobno goście którzy sobie tą strefę rozciągają :-) ale granice jasno są opisane http://ompzw.pl/modulesData/files/2205_zasady_wedowania_2013_qfgn60q5.pdf

W7
04.07.2013 19:00 · Odpowiedź #47194
No i jasna sprawa. Dzięki za info Tom 👍
T6
04.07.2013 19:02 · Odpowiedź #47196

No i jasna sprawa. Dzięki za info Tom 👍

Nie ma problemu, z kolegą Pieczywkiem ostatnio byliśmy potrollować na ZZ. Coś tam się działo i nawet Pieczywko połapał :-)
MZ
04.07.2013 19:00 · Odpowiedź #47195
:nerwus: Wozik dopytaj kogoś kompetentnego:krzyk: ja nie trolinguję, ale opłata za troling w OM to opłata za troling na wodach całego okręgu, a nie wybiórcze miejsca. Płacisz raz na rok i możesz lecieć w górę zarówno Narwii (aż do granic okręgu) i Bugu tutaj aż po granicę państwa........ludzie nie siejcie zamętu. Kania jak najbardziej tak👍
T6
04.07.2013 19:03 · Odpowiedź #47197

:nerwus: Wozik dopytaj kogoś kompetentnego:krzyk: ja nie trolinguję, ale opłata za troling w OM to opłata za troling na wodach całego okręgu, a nie wybiórcze miejsca. Płacisz raz na rok i możesz lecieć w górę zarówno Narwii (aż do granic okręgu) i Bugu tutaj aż po granicę państwa........ludzie nie siejcie zamętu. Kania jak najbardziej tak👍

Malcz, dokument przeczytaj i styknie.
KK
@Killerek (edytowany 12 lat temu)
04.07.2013 19:13 · Odpowiedź #47200

malcz, kto tu sieje zamęt ?????? cytat z tegorocznego pozwolenia "połów metodą trollingową jest dozwolonypo uiszczeniu składki uzupełniającej w wys. 100 zł, tylko na wodach ZZ od zapory w debem do mostu w wierzbicy, do ujscia rzeki Bug, do ujscia rzeki Rządza, i ujscia kanału żerańskiego, a także na rzece Wisła od ujscia pilicy do ujscia mołtawy..... " Tak jest już od kilku lat. Jeśli chodzi o kontrole takich ludzi to w ramach swoich możliwości staramy się to ograniczać. Nie bardzo rozumiem o jakie zasady pytasz ?? Mamy lornetki przez które widać czy ktoś trolinguje czy spinninguje w tzw dryfie.
MT
05.07.2013 04:29 · Odpowiedź #47227

Mamy lornetki przez które widać czy ktoś trolinguje czy spinninguje w tzw dryfie.

Mam takie pytanko bo kiedyś słyszałem że łowienie w dryfie na spin jest podciągane pod troling 🤔
więc jak jest mogę na Bugu spinningować z nie zacumowanej łódki????
MZ
04.07.2013 19:08 · Odpowiedź #47198
Spoko styknie. To znaczy że od mostu w wierzbicy w górę.....i od ujścia Bugu w górę nie można trollingować? W ogóle czy jest jakaś dodatkowa dopłata o której nikt nie wie?

Czemu w weekend po narwii nie da się normalnie pływać bo jest 28832921907829 trollingowców? Wszyscy są nielegalnie? I jak są kontrole to co, na jakich zasadach pływają? Powiedz proszę.
T6
@tom76 (edytowany 12 lat temu)
04.07.2013 19:12 · Odpowiedź #47199

Spoko styknie. To znaczy że od mostu w wierzbicy w górę.....i od ujścia Bugu w górę nie można trollingować? W ogóle czy jest jakaś dodatkowa dopłata o której nikt nie wie?

Czemu w weekend po narwii nie da się normalnie pływać bo jest 28832921907829 trollingowców? Wszyscy są nielegalnie? I jak są kontrole to co, na jakich zasadach pływają? Powiedz proszę.

Dokładnie tak, niestety wygląda na to, że kłusują. Zalew tak jak napisałem od zapory do Wierzbicy do mostu plus granica rzek na wpływie. Na forum są strażnicy PSR i SSR , którzy działają na ZZ i to pytanie do nich raczej.

Opłata to 100 PLN za trolling http://ompzw.pl/skladki_2013_r_,63.html
W7
04.07.2013 19:15 · Odpowiedź #47201
Malcz dałeś mi do myślenia i zmusiłem się by wziąć do ręki tę książeczkę "Zezwolenie na amatorski połów ryb wędką" . Wg mnie Tom ma rację. Jest tam dość jasno napisane że tylko do mostu w Wierzbicy , ujścia rz Bug i Rządzy oraz zapory Dębę i ujścia kanału Żerańskiego. Połów możliwy też w wisle.
Pod tym jest zdanie : NA POZOSTAŁYCH WODACH OM TROLLING JEST ZABRONIONY

Więc tak - reszta to osoby łamiące te przepisy.
Dla mnie sprawa jasna, ale jeszcze raz dzięki Panowie 😎
T6
04.07.2013 19:19 · Odpowiedź #47203
No to Malcz byłyby jaja jakby Cię pod granicą gdzieś z trollem zdjęli :-) A tak poważnie to dziwnie z tym trollingiem jest. Moim zdaniem metoda jak każda inna. I na pewno nie taka prosta jakby się wydawało.
MZ
04.07.2013 19:20 · Odpowiedź #47204
@Killerek i Tom zwracam honor i biję się w pierś w takim razie. Ok macie rację, tylko w takim razie to co się dzieje na narwii i na świętej rzece woła o pomstę do Nieba. Czemu strażnicy są na forum a nie na wodzie? Ludzie mają 100% pewności, że troling tam jest dozwolony...a spiningiści się męczą.....przynajmniej mnie nie trolingującego z błędu wyprowadziliście:P

pozdrawiam

p.s. nie sieję zamętu tylko dyskutuję:P
T6
04.07.2013 19:24 · Odpowiedź #47207

@Killerek i Tom zwracam honor i biję się w pierś w takim razie. Ok macie rację, tylko w takim razie to co się dzieje na narwii i na świętej rzece woła o pomstę do Nieba. Czemu strażnicy są na forum a nie na wodzie? Ludzie mają 100% pewności, że troling tam jest dozwolony...a spiningiści się męczą.....przynajmniej mnie nie trolingującego z błędu wyprowadziliście:P

pozdrawiam

Mało tego, obstawiam, że większość nie ma wykupionych znaczków na trolling.
KK
04.07.2013 19:26 · Odpowiedź #47208

pozdrawiam

jestem na forum bo tak mi się chce... ludzie dobrze wiedzą w jakich granicach jest dozwolony trolling, ale palą głupa.
SA
04.07.2013 19:30 · Odpowiedź #47210
Czemu strażnicy są na forum a nie na wodzie?

Nie jestem strażnikiem ale spróbuję rozgryźć temat:
Może dlatego że pracują . Zauważ że są SPOŁECZNI więc mają jakieś zajęcia zawodowe. A po robocie im się nie chce? Musi? I tak dobrze że od czasu do czasu są.
A' propos trollingu: zupełnie nie kumam tematu bo zakaz jest wymyślono bo co? jakieś wyjaśnienie ma ktoś?
I niech mi nikt nie pisze że zabójcza metoda, że ryby się kaleczy, że śmo czy owo.
Ładnych kilka lat łowiłem na wodach trochę bardzie zasobniejszych w ryby i wiele godzin spędziłem na trollowaniu aż zorientowałem się że "z ręki" mam duuuużo lepsze wyniki 🎉 a wierzyłem właśnie w potęgę trolla.

KK
04.07.2013 19:37 · Odpowiedź #47213

Czemu strażnicy są na forum a nie na wodzie?

Nie jestem strażnikiem ale spróbuję rozgryźć temat:
Może dlatego że pracują . Zauważ że są SPOŁECZNI więc mają jakieś zajęcia zawodowe. A po robocie im się nie chce? Musi? I tak dobrze że od czasu do czasu są.
A' propos trollingu: zupełnie nie kumam tematu bo zakaz jest wymyślono bo co? jakieś wyjaśnienie ma ktoś?
I niech mi nikt nie pisze że zabójcza metoda, że ryby się kaleczy, że śmo czy owo.
Ładnych kilka lat łowiłem na wodach trochę bardzie zasobniejszych w ryby i wiele godzin spędziłem na trollowaniu aż zorientowałem się że "z ręki" mam duuuużo lepsze wyniki 🎉 a wierzyłem właśnie w potęgę trolla.

pewnie chodzi o dziadków którym można w ten sposób sciągnąć gruntowy zestaw :) takie tłumaczenie kiedyś usłyszałem w betonie na Twardej :) a co do reszty Twojego posta. Chcieć to nam się zawsze chce, nie zawsze są po prostu możliwości :)
MZ
04.07.2013 19:49 · Odpowiedź #47215
Panowie to nie chodzi o to, że ja mam jakiekolwiek pretensje do kogoś.....po prostu widzę co się dzieje na rzekach....Narew, Bug w weekend - nie da się pływać bo wszędzie ludzie trolują, więc widać jest to przyzwolenie. Nie wierzę, że raz czy dwa policyjna łódka z ZZ nie może wpaść na narew w górę chociaż do Karniewka...i ogarnąć to co się dzieje....sporo by to zmieniło....
T6
04.07.2013 19:55 · Odpowiedź #47217

Panowie to nie chodzi o to, że ja mam jakiekolwiek pretensje do kogoś.....po prostu widzę co się dzieje na rzekach....Narew, Bug w weekend - nie da się pływać bo wszędzie ludzie trolują, więc widać jest to przyzwolenie. Nie wierzę, że raz czy dwa policyjna łódka z ZZ nie może wpaść na narew w górę chociaż do Karniewka...i ogarnąć to co się dzieje....sporo by to zmieniło....

Obawiam się, że to walka z wiatrakami. Chyba musi się mentalność w narodzie zmienić (ale to raczej nieprędko)..
SA
04.07.2013 20:04 · Odpowiedź #47219

Nie wierzę, że raz czy dwa policyjna łódka z ZZ nie może wpaść na narew w górę chociaż do Karniewka...i ogarnąć to co się dzieje....sporo by to zmieniło....

Wpaść to może i może ale policyjna łódka i jej załoga wcale nie musi znać przepisów OM PZW bo po co jej to do wiadomości? Nawet jak podpłyną do trollujących to se mogą karty sprawdzić i jak silnik większy to patent zobaczyć. Nie są od tego chociaż Tobie może się wydawać inaczej.

RG
@radekg (edytowany 12 lat temu)
04.07.2013 20:15 · Odpowiedź #47220
kolego @malcz :)
sprawa z Policją jest bardziej skomplikowana niż się Tobie lub innym uczestnikom forum może wydawać
a znając sprawę od strony "służbowej" powiem tak:
Policja ma pilnować ZZ co zresztą robi i wydaje mi się że dobrze - gdzie jest największe skupienie "pseudo ludzi" ale i też normalnych ludzi
od kontrolowania wędkarzy na rzekach Narew, Bug, Rządza czy też kanału żerańskiego jest PSR i SSR - a to co się tam dzieje wiedzą na pewno, ale uwierz mi złapanie "na gorącym" nie jest wcale takie proste

MZ
04.07.2013 20:17 · Odpowiedź #47221
Ku..wa to chyba jednak walka z wiatrakami....a brat dostaje mandat 100pln za brak wpisu w rejestrze:bezradny: długopis wypisał się na moim wpisie i biedak nie miał czym wypełnić. Jaka była szansa na kontrolę? Żadna....a jednak.....

hehehe czyli jak dobrze pokombinować to sporo można obejść...:nerwus:

Skończmy OT bo to w końcu wieści (rybne) z ZZ........

malcz
RG
@radekg (edytowany 12 lat temu)
04.07.2013 20:22 · Odpowiedź #47222
powiem tak miał PECHA :bezradny:
a kto mu wypisał ?
MZ
05.07.2013 07:41 · Odpowiedź #47241

powiem tak miał PECHA :bezradny:
a kto mu wypisał ?

PSR z Ciechanowa. Skubańcy linderem pływali po Wkrze:)
BK
05.07.2013 03:52 · Odpowiedź #47226
Nie nie miał pecha tylko łatwiej jest ukarać wędkarza za brak wpisu niż ścigać kolesia za trolingowanie na Narwi czy Bugu to prawie jak ze strażą miejska i babciami z koperkiem
Ale mandat to mandat i liczy się do statystyk
BK
05.07.2013 06:09 · Odpowiedź #47230
trollingowanie a spiningowanie w dryfie to dwie niezależne metody

trolling to metoda holowania przynęty za jednostką pływającą napędzana silą wiatru, mięśni lub silnikiem
AR
05.07.2013 20:17 · Odpowiedź #47261
Panowie, z policją temat jest bardzo trudny . Ustawodawca zabrał im podstawowe narzędzie jakim jest mandat. Każde naruszenie ustawy o rybactwie musi skończyć się w sądzie a każda sprawa to 2-3 wezwania. Jeszcze gorzej sprawa wygląda jeśli chodzi o RAPR, Jest to nasz wewnętrzny regulamin i wszelkie sprawy związane z jego naruszeniem może rozstrzygać tylko PSR lub SSR . Policjant w zatrzymując trolingowców na narwi w jedną sobotę załatwił by sobie ciurkiem dwa miesiące w sądzie, więc myślę , że nie chodzi o to czy im się chce czy nie. Po prostu nie mają czasu na takie pierdoły.
SG
@spining (edytowany 12 lat temu)
08.07.2013 19:14 · Odpowiedź #47388

Panowie, z policją temat jest bardzo trudny . Ustawodawca zabrał im podstawowe narzędzie jakim jest mandat. Każde naruszenie ustawy o rybactwie musi skończyć się w sądzie a każda sprawa to 2-3 wezwania. Jeszcze gorzej sprawa wygląda jeśli chodzi o RAPR, Jest to nasz wewnętrzny regulamin i wszelkie sprawy związane z jego naruszeniem może rozstrzygać tylko PSR lub SSR . Policjant w zatrzymując trolingowców na narwi w jedną sobotę załatwił by sobie ciurkiem dwa miesiące w sądzie, więc myślę , że nie chodzi o to czy im się chce czy nie. Po prostu nie mają czasu na takie pierdoły.

To mi rozjaśniłeś czemu policja sprawdza teraz u łowiących z łódki na ZZ przede wszystkim kapoki. Karty oraz opłaty sprawdzają czasem i tak raczej pro forma. Szkoda...

KO
11.07.2013 19:55 · Odpowiedź #47548
Wczoraj dzionek nad wodą ale niestety lipa. Na łódce się nie dało więc ogarniamy z Gaspardem brzeg. Niestety zaowocowało to krótkimi sumkami, jakimiś leszczykami i tyle. Zawsze trafiamy na to COŚ co powoduje,że ryb "nima" :P

Ale za to kilka fotek fajnych :) Niestety nie zauważyłem,że w lustrzance nie przełączyłem trybu small foto na normalny :P Ale coś tam jest :) Pięknościowe pocieszne stworzonka. I niech tylko mi ktoś napisze,że to szkodniki...:zly:

A w innym dziale Gaspard wstawił filmik :)
P7106882.JPG
P7106887.JPG
P7106888.JPG
P7106883.JPG
P7106880.JPG
P7106879.JPG
P7106876.JPG
P7106872.JPG
P7106871.JPG
P7106869.JPG
AO
11.07.2013 20:39 · Odpowiedź #47551
To szkodniki :P Ten jeszcze w dodatku bezczelny ;)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.