Oplaty na 2014r okręg mazowiecki

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo – ogólnie

Wędkarstwo – ogólnie

← Poprzednia
Strona 1 z 10
SS
@STRUS Archiwum
22.11.2013 12:03
Witam. Czy wiecie coś na temat opłat na 2014rok w okręgu mazowieckim? Słyszałem że opłatę podnoszą o 19zł względem 2013roku. Podobno mamy spłacać dług , który jest w byłym (od nowego roku) płocko-włocławskim. Jeżeli to prawda to trzeba się będzie przepisać do ciechanowskiego (w moim przypadku). Nie mam zamiaru płacić za błędy jakichś "głąbów" . Pieniądze pójdą w błoto. Myślę że w okręgu ciechanowskim moje kilka pln zostanie lepiej wydane niż w mazowieckim.

Co Wy o tym sądzicie????

pozdrawiam Strus
295537 wyświetleń 429 odpowiedzi

Odpowiedzi

429 odpowiedzi · 295,537 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
NU
@niszczu (edytowany 12 lat temu)
22.11.2013 12:29 · Odpowiedź #51019
Moim zdaniem każdy powinien opłacać składki w okręgu, na wodach którego najczęściej łowi.
Wtedy pieniądze z naszych składek, jakby one nie były marnotrawione, częściowo posłużą na zarybienia i ochronę wód, w których łowimy.
Przepisywanie się do innego okręgu "po to, żeby nie opłacać głąbów" i tak nic nie da. Bo głąby i tak opłacą siebie, a najwyżej mniej kasy pójdzie pójdzie na istotne cele.
SS
22.11.2013 13:07 · Odpowiedź #51020

Moim zdaniem każdy powinien opłacać składki w okręgu, na wodach którego najczęściej łowi.
Wtedy pieniądze z naszych składek, jakby one nie były marnotrawione, częściowo posłużą na zarybienia i ochronę wód, w których łowimy.
Przepisywanie się do innego okręgu "po to, żeby nie opłacać głąbów" i tak nic nie da. Bo głąby i tak opłacą siebie, a najwyżej mniej kasy pójdzie pójdzie na istotne cele.

Wszystko się zgadza. Tylko nikt o zdrowych zmysłach nie pakuje się w dodatkowe długi, kłopoty. Na przykładzie firmy: nikt chyba nie chciał by przejąć firmy nierentownej , zadłużonej bo to nie ma sensu. Nie zarabia , nie ma z czego spłacić długu. Chyba że właśnie ma się ok 65000tyś ludzi którym narzuca się z góry zapłacić za błędy popełnione przez ludzi nieodpowiedzialnych. Nie wolał byś kolego aby te 19zł było przeznaczone na dodatkowe patrole straży rybackiej? Ja na pewno tak i nawet dał bym więcej. Nie wiem czy to prawda , ale słyszałem ze za porozumienia okręg mazowiecki od innych życzy sobie kasę. Jeżeli tak jest to BYSIOR łowi na mazowieckiej Narwi nie do końca za darmo. 😜
bysior
22.11.2013 16:34 · Odpowiedź #51022

(...) Jeżeli tak jest to BYSIOR łowi na mazowieckiej Narwi nie do końca za darmo. 😜

http://shrap-drakers.pl/forum/thread-3187-post-71497.html#pid71497
SS
22.11.2013 19:36 · Odpowiedź #51024
To co oni wyprawiaja to przechodzi ludzkie pojecie . Lobuzy I nic wiecej. Pamietam jak musialem doplacac 10zl na rok zeby mozna bylo lowic na Narwi od gnojna w dol. Oplacalo sie ! Te czasy nie wroca. Pamietam jak Tomek pisal arty z wypadow na glowke w Pultusku I od 19 do 21 lowil 2-3 ladne sandacze . Teraz marzenie... Widac ze OC ktory nie ma zadnego przebicia wzgledem "betonu" przynajmniej dba jak tylko moze o to co ma . A panowie z OM pierdola wszystko w dupe ...
BK
22.11.2013 19:40 · Odpowiedź #51025
Ja przyszły sezon chyba spędzę w takim razie nad Zalewem w Nowym Mieście 🤐
SS
22.11.2013 19:59 · Odpowiedź #51027
Nie wierze ze odpuscisz Wkre... 😏
DP
23.11.2013 05:50 · Odpowiedź #51033

Witam. Czy wiecie coś na temat opłat na 2014rok w okręgu mazowieckim? Słyszałem że opłatę podnoszą o 19zł względem 2013roku. Podobno mamy spłacać dług , który jest w byłym (od nowego roku) płocko-włocławskim. Jeżeli to prawda to trzeba się będzie przepisać do ciechanowskiego (w moim przypadku). Nie mam zamiaru płacić za błędy jakichś "głąbów" . Pieniądze pójdą w błoto. Myślę że w okręgu ciechanowskim moje kilka pln zostanie lepiej wydane niż w mazowieckim.

Co Wy o tym sądzicie????

pozdrawiam Strus

W pełni Cię popieram 👏👏👏
i zachęcam innych.
Żeby zobaczyć różnice między tymi okręgami wystarczy wejść na stronę PZW i porównać...
Tak na szybko powiem tylko,że od lat nie mamy na swoich wodach rybaków,mamy za to okręgową straż rybacką,wymiary widełkowe,zarybienia o których informacje są na stronie okręgu,NO KILL dla pstrągów i lipieni i mam nadzieję od nowego roku także widełki dla klenia i jazia 🎉🎉🎉
Po raz kolejny zachęcam wszystkich wędkujących min. we Wkrze do opłacania składek w Okręgu Ciechanów,gdzie prowadzona jest gospodarka wędkarska a nie rybacka czy tfu rybacko/wędkarska!

AR
23.11.2013 07:50 · Odpowiedź #51034

mam nadzieję od nowego roku także widełki dla klenia i jazia 🎉🎉🎉

Czyżby jakieś plotki lub przecieki? 😏 :)
DP
23.11.2013 13:58 · Odpowiedź #51046

🤐 ;)
BK
23.11.2013 18:18 · Odpowiedź #51059

[quote='DarekP' pid='71521' dateline='1385185836']

🤐 ;)

[/quote]

Będą wymiar ochronny do 30 i powyżej 45 👏🎉
SA
23.11.2013 11:03 · Odpowiedź #51042
Po raz kolejny zachęcam wszystkich wędkujących min. we Wkrze do opłacania składek w Okręgu Ciechanów,gdzie prowadzona jest gospodarka wędkarska a nie rybacka czy tfu rybacko/wędkarska!

Ja na Wkrze nie wędkuję ale z OM wyniosłem się do siedleckiego już kilka lat temu.
Będzie gorzej jeśli na 2014 OM nie podpisze z OS porozumienia :bezradny: wtedy zupełnie Wisła warszawska, ZZ, Narew i Bug mi bym odpadła więc byłbym zmuszony do powrotu do OM.
A gdzie zapłaciliby wędkarze z Pułtuska w przypadku braku porozumienia między OM i OC?
SA
23.11.2013 11:16 · Odpowiedź #51043
A gdzie zapłaciliby wędkarze z Pułtuska w przypadku braku porozumienia między OM i OC?

Problem nie istnieje bo będzie porozumienie.

DP
23.11.2013 14:00 · Odpowiedź #51045

Problem nie istnieje bo będzie porozumienie.

To ,że Narew w Pułtusku należy do Mazowieckiego to patologia jakaś.Właśnie dla tych wędkarzy z Pułtuska Okręg Ciechanowski płaci W-wie co roku haracz :bezradny:

TK
@turkućpodjadek (edytowany 12 lat temu)
07.04.2014 05:11 · Odpowiedź #55210

Ja na Wkrze nie wędkuję ale z OM wyniosłem się do siedleckiego już kilka lat temu.
Będzie gorzej jeśli na 2014 OM nie podpisze z OS porozumienia :bezradny: wtedy zupełnie Wisła warszawska, ZZ, Narew i Bug mi bym odpadła więc byłbym zmuszony do powrotu do OM.

Darku też jestem w Kole należącym do okręgu siedleckiego za wody mazowieckie musiałem dopłacić 120 czy 130 pln bo nie ma porozumienia
SA
07.04.2014 09:11 · Odpowiedź #55213
Darku też jestem w Kole należącym do okręgu siedleckiego za wody mazowieckie musiałem dopłacić 120 czy 130 pln bo nie ma porozumienia

118plz, zapłaciłem 2 tygodnie temu a wcześniej miałem zapłacony OS. Tym sposobem mogę łowić na wodach OM i w wodach OS + wszystkie porozumienia OS ale nie mam pewności czy te 118 zapłacone OM uprawnia mnie do łowienia w wodach OC?
Zresztą i tak mi zależało na Bugu na weekendy i urlopy a na dzień powszedni Wisła w W-wie.

SS
23.11.2013 19:15 · Odpowiedź #51063
I to jest kolejny argument zeby zmienic okreg. Brawo!!!
MN
23.11.2013 19:51 · Odpowiedź #51068
Proszę się nie śmiać, tylko łopatologicznie mi wytłumaczyć.

Czy mieszkając w Pułtusku i opłacając składkę też w tym mieście, odprowadzam składkę na wody Okręgu Mazowieckiego wspierając też jakąś sumą pieniędzy swoje Pułtuskie koło - dobrze rozumiem.

Teraz, czy opłacając składkę w Okręgu Ciechanowskim, bo o nim piszecie, też składka odprowadzana jest do Okręgu Mazowieckiego i do koła tyle że Ciechanowskiego? (które wprowadziło wymiary widełkowe). Ja jakoś tego nie ogarniam, nigdy się tym człowiek jakoś tak nie interesował i teraz wychodzi.

Okręg Ciechanowski wprowadził w zeszłym roku widełki i to jest zgodnie z moją że tak to nazwę "drogą wędkarską" więc chciałbym to jakoś wynagrodzić i wesprzeć w działaniach choćby opłacając u nich składkę, czyli rezygnując z wspierania swojego rodzimego koła, z którym prawdę mówiąc nic prócz miejsca zamieszkania mnie nie łączy - bo ktoś wspominał że zarybień i tak w Pułtusku nie było.

Czy dobrze to rozumuję?.
bysior
23.11.2013 19:59 · Odpowiedź #51070

Proszę się nie śmiać, tylko łopatologicznie mi wytłumaczyć.

Czy mieszkając w Pułtusku i opłacając składkę też w tym mieście, odprowadzam składkę na wody Okręgu Mazowieckiego wspierając też jakąś sumą pieniędzy swoje Pułtuskie koło - dobrze rozumiem.

Teraz, czy opłacając składkę w Okręgu Ciechanowskim, bo o nim piszecie, też składka odprowadzana jest do Okręgu Mazowieckiego i do koła tyle że Ciechanowskiego? (które wprowadziło wymiary widełkowe). Ja jakoś tego nie ogarniam, nigdy się tym człowiek jakoś tak nie interesował i teraz wychodzi.

Okręg Ciechanowski wprowadził w zeszłym roku widełki i to jest zgodnie z moją że tak to nazwę "drogą wędkarską" więc chciałbym to jakoś wynagrodzić i wesprzeć w działaniach choćby opłacając u nich składkę, czyli rezygnując z wspierania swojego rodzimego koła, z którym prawdę mówiąc nic prócz miejsca zamieszkania mnie nie łączy - bo ktoś wspominał że zarybień i tak w Pułtusku nie było.

Czy dobrze to rozumuję?.

Składkę opłacasz w kole, nie w mieście ;P

Nasze koło jest okręgu ciechanowskiego. I jak płacisz u nasz to kasa idzie na OC - tylko OC musi zapłacić OM za porozumienie, za to że możemy łapać na Narwi, bodajże do Orzyca bo tam się bynajmniej kończy obwód. Więc na pewno część Twojej kasy leci do OM :)

MN
23.11.2013 20:08 · Odpowiedź #51073

Nasze koło jest okręgu ciechanowskiego. I jak płacisz u nasz to kasa idzie na OC - tylko OC musi zapłacić OM za porozumienie, za to że możemy łapać na Narwi, bodajże do Orzyca bo tam się bynajmniej kończy obwód. Więc na pewno część Twojej kasy leci do OM :)

No i o taką odpowiedź mi chodziło - czyli zostaję tu gdzie byłem mając świadomość że część pieniędzy idzie tu gdzie powinno.

bysior
23.11.2013 20:18 · Odpowiedź #51076

No i o taką odpowiedź mi chodziło - czyli zostaję tu gdzie byłem mając świadomość że część pieniędzy idzie tu gdzie powinno.

Zdecydowanie jak płacić to do OC, bo Dyrektor wymiata :)
MN
23.11.2013 20:46 · Odpowiedź #51080

Zdecydowanie jak płacić to do OC, bo Dyrektor wymiata :)

Ja mogę razem z babcią przelewy i Rydzykowi robić, aby tylko więcej takich inicjatyw jak te wymiary było 👍.

MN
03.12.2013 13:06 · Odpowiedź #51379
Opłaty i zasady w 2014:
http://ompzw.pl/modulesData/files/2877_zasady_wdkowania_2014_r_s7g4qkfc.pdf
WB
07.04.2014 10:58 · Odpowiedź #55217

118plz, zapłaciłem 2 tygodnie temu a wcześniej miałem zapłacony OS. Tym sposobem mogę łowić na wodach OM i w wodach OS + wszystkie porozumienia OS ale nie mam pewności czy te 118 zapłacone OM uprawnia mnie do łowienia w wodach OC?
Zresztą i tak mi zależało na Bugu na weekendy i urlopy a na dzień powszedni Wisła w W-wie.

Niestety, ale nie możesz:bezradny:.

W.
SA
07.04.2014 14:10 · Odpowiedź #55220

Pozostaje mi więc kibicować działaniom OC który jako chyba jeden z nielicznych stara się wprowadzić jakieś rozsądne zasady. Obawiam się jednak że czy to w 2015 czy w 16 zostanie wchłoniety przez OM i wszystko wróci do normy z której przechodząc do OS się wypisałem.

DP
07.04.2014 19:25 · Odpowiedź #55235

Pozostaje mi więc kibicować działaniom OC który jako chyba jeden z nielicznych stara się wprowadzić jakieś rozsądne zasady. Obawiam się jednak że czy to w 2015 czy w 16 zostanie wchłoniety przez OM i wszystko wróci do normy z której przechodząc do OS się wypisałem.

Czarno widzisz Darku.Jeśli się tak stanie to ja się wypiszę z takiego związku...
bysior
07.04.2014 19:29 · Odpowiedź #55236

[quote='wojtek_b' pid='75959' dateline='1396868317']Niestety, ale nie możesz:bezradny:.

Czarno widzisz Darku.Jeśli się tak stanie to ja się wypiszę z takiego związku...

[/quote]

Myślę że może nie tak szybko, ale może się tak stać.... A wtedy wypisuję się z razem Darkiem z tego związku....

SA
07.04.2014 19:56 · Odpowiedź #55238
Myślę że może nie tak szybko, ale może się tak stać.... A wtedy wypisuję się z razem Darkiem z tego związku....

Należałoby się zastanowić ile OC zapłacił dla OM w 2014 a ile będzie musiał zapłacić w 2015 i 16.
Nie wiem czy moje informacje są dokładne ale słyszałem o 80 w tym roku, 120 w 2015 a 160 w 2016, oczywiście tysięcy. 80 tys. dla małego okręgu jakim jest ciechanowski to dużo a 120 czy 160 to już zdecydowanie więcej. Jakie jest wyjście? połączyć się z większym i mającym kasę okręgiem.

bysior
07.04.2014 20:02 · Odpowiedź #55239

Należałoby się zastanowić ile OC zapłacił dla OM w 2014 a ile będzie musiał zapłacić w 2015 i 16.
Nie wiem czy moje informacje są dokładne ale słyszałem o 80 w tym roku, 120 w 2015 a 160 w 2016, oczywiście tysięcy. 80 tys. dla małego okręgu jakim jest ciechanowski to dużo a 120 czy 160 to już zdecydowanie więcej. Jakie jest wyjście? połączyć się z większym i mającym kasę okręgiem.

80 to było Darek dawno temu..... W tym roku nawet nie pytaj....
MN
07.04.2014 22:11 · Odpowiedź #55244

[quote='sacha' pid='75962' dateline='1396879831']
[quote='wojtek_b' pid='75959' dateline='1396868317']Niestety, ale nie możesz:bezradny:.

[/quote]

[/quote]

Tylko gdzie :bezradny:. Trzymajmy kciuki oby trwało tak jak jest z ciechanowskim jak najdłużej.
bysior
08.04.2014 06:08 · Odpowiedź #55246

[quote='DarekP' pid='75978' dateline='1396898734']
[quote='sacha' pid='75962' dateline='1396879831']

[/quote]

[/quote]

Tylko gdzie :bezradny:. Trzymajmy kciuki oby trwało tak jak jest z ciechanowskim jak najdłużej.
[/quote]

Do niezrzeszonych :D Żarty żartami ale tak jak piszesz, trzymajmy kciuki za OC żeby dało radę jak najdłużej! 🥺
PO
08.04.2014 17:52 · Odpowiedź #55258
Da radę OC, nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby mogło być wchłonięte przez OM. Tyle pracy i zaangażowania co chłopaki włożyli żeby stworzyć to co już jest i to co będzie na wodach
OC, nie można pozwolić na to. Jeśli tak by się stało przy obecnej polityce OM to na pewno nie zapłacę nawet grosza do takiego okręgu. TYLKO OC Z OBECNĄ POLITYKĄ OKRĘGU 👍👍👍 !!!!!
SA
08.04.2014 18:33 · Odpowiedź #55259

Da radę OC, nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby mogło być wchłonięte przez OM. Tyle pracy i zaangażowania co chłopaki włożyli żeby stworzyć to co już jest i to co będzie na wodach
OC, nie można pozwolić na to. Jeśli tak by się stało przy obecnej polityce OM to na pewno nie zapłacę nawet grosza do takiego okręgu. TYLKO OC Z OBECNĄ POLITYKĄ OKRĘGU 👍👍👍 !!!!!

Łomżyński sam się wyłożył w 2004, Ostrołęka się oddała pod skrzydła OM, płocko-włocławski też to OC nie ma co podskakiwać bo nie bardzo ma z czym. Jeśli tak jak wcześniej pisałem opłaty będą rosły to w końcu kasa się skończy-prawda? A wędkarzy w okręgu raczej przybywać nie będzie , raczej odwrotnie.
Nie będę zdziwiony jak wędkarze z północnej i płn-zach części okręgu przeniosą się do Torunia czy Olsztyna.
Już się coś słyszy o kołach z okręgu siedleckiego które od przyszłego roku myślą o poproszenie OM o przyjęcie ich do OM bo mają zdecydowanie bliżej i do centrali w W-wie i do wód OM.

S7
@silurus47 (edytowany 11 lat temu)
03.12.2014 20:22 · Odpowiedź #61029

Da radę OC, nawet przez myśl mi nie przechodzi żeby mogło być wchłonięte przez OM.

No nie wiem, nie wiem, ale co wiem, to powiem. Otóż, wiarygodne źródła donoszą, iż w 2015r, OM nie zamierza podpisywać żadnych porozumień z innymi okręgami. Czyżby plan wrogich przejęć został odpalony?

P.s. uwaga na księgowych.
MN
09.04.2014 05:31 · Odpowiedź #55263
Jednolitej opłaty krajowej to nie chcą wprowadzić, ale jak tak dalej pójdzie, to jeszcze się okaże, że będzie jeden wielki okręg..... Mazowiecki.
UY
@urasenty (edytowany 11 lat temu)
02.12.2014 16:57 · Odpowiedź #60964
http://ompzw.pl/skladki_i_oplaty_na_2015_rok,news,566.html

Składki na 2015 r OM. Trolling ze 100 zł na 250 zł :spadaj: PZW
MN
02.12.2014 18:17 · Odpowiedź #60968

👏👏👏👏.

Stać Was na paliwo do trollingu??? 😂😂😂.

Wiecznie tylko mlaskanie że to za drogo a tamto źle, mogli by jeszcze spinning podnieść choć o stówkę w górę 👍.
MN
02.12.2014 18:35 · Odpowiedź #60970

👏👏👏👏.

Wiecznie tylko mlaskanie że to za drogo a tamto źle, mogli by jeszcze spinning podnieść choć o stówkę w górę 👍.

Eee tam, ogólnie przywalić pińćset i łapać tych co nie zapłacili.
MN
02.12.2014 19:49 · Odpowiedź #60975

O to to to, dobrze prawi 👍, polać mu. (załapałem ironię ;P)

Ze wszystkim tak mamy. Ktoś kłusuje dostanie 100zł mandatu, ktoś po pijaku zabija samochodem kogoś innego dostaje zawiasy, ksiądz jedzie na ciepłe wyspy gwałcić dzieci i przenoszą go do innej parafii 👍.
Zajebiście 😄.

Powinno być tak:

Kłusujesz dostajesz 5000zł mandatu i zakaz łowienia do końca życia - recydywa 50000tys i za każdym następnym wielokrotność a jak nie spłacasz do kopalni kilofem machać.

Zabijasz po pijaku samochodem - na stadion w południe i czapa tak żeby inni widzieli.

Pedofil - chcecie abym napisał 🤔.

Nie ma kary nie ma miary i przez to większość ma gdzieś nakazy, zakazy i później strach dzieciaka puścić gdziekolwiek co by jakaś ... .
Zdenerwuję się znowu :(.
bysior
02.12.2014 20:16 · Odpowiedź #60985

Ze wszystkim tak mamy. Ktoś kłusuje dostanie 100zł mandatu, ktoś po pijaku zabija samochodem kogoś innego dostaje zawiasy, ksiądz jedzie na ciepłe wyspy gwałcić dzieci i przenoszą go do innej parafii 👍.
Zajebiście 😄.

Powinno być tak:

Kłusujesz dostajesz 5000zł mandatu i zakaz łowienia do końca życia - recydywa 50000tys i za każdym następnym wielokrotność a jak nie spłacasz do kopalni kilofem machać.

Zabijasz po pijaku samochodem - na stadion w południe i czapa tak żeby inni widzieli.

Nie ma kary nie ma miary i przez to większość ma gdzieś nakazy, zakazy i później strach dzieciaka puścić gdziekolwiek co by jakaś ... .

Aż mnie kusi, żeby puścić to gdzieś dalej.... I się podpiszę pod tym imieniem i nazwiskiem a nawet jak będą chcieli to i PESELEM.
MN
02.12.2014 20:31 · Odpowiedź #60988

[quote='michaln' pid='82169' dateline='1417545327']

Zajebiście 😄.

Powinno być tak:

Aż mnie kusi, żeby puścić to gdzieś dalej.... I się podpiszę pod tym imieniem i nazwiskiem a nawet jak będą chcieli to i PESELEM.
[/quote]

Nic nie zrobisz, nie przepchniesz - kolejny raz powtórzę - potrzeba pokoleń :(.

Masz dobry ostatni przykład z łosiem - ten potracony. Nie wiem jak dobrze znacie sprawę, ale mniej więcej było tak jak we telewizorze powiadali. Łoś leżał cztery dni i konał bo sołtys/wójt nie był władny, bo leśniczy nie ma nic do zwierzyny prawnie chronionej w Polsce a łowczy nie chciał na swoją dupę wziąć odpowiedzialności bo:
- z jednej strony ekozjeby darli dupy aby zostawić zwierze i albo się wykaraska albo i nie, a z drugiej strony presja opinii publicznej że jak to tak zwierzęciu w cierpieniach nie pomóc.
Koło się zamyka, myślisz że nikogo tam nie było co miał samochód, przyczepkę i czas aby zwierzaka przewieść?, oczywiście że byli ale czy sam zaryzykowałbyś wiedząc że nie daj Boże w czasie transportu łoś by zdechł to jako kozioł ofiarny byłbyś Ty bo jak to przecież można zabrać zwierzaka na przyczepkę bez pierdyliarda odpowiednich zezwoleń i homologacji. W tym kraju każdy na stanowisku boi się kiwnąc palcem bez odpowiedniego dupochronu w postaci papierka podpisanego przez najlepiej kilku ministrów - i tak byłoby z podpisywaniem kar śmierci za zabójstwa po pijaku samochodami. Niby 99% ludzi byłaby za różne ciężkie przestępstwa zgodna na karę śmierci, ale zawsze znajdzie się ten 1% etycznopopierdoleńców co powiedzą NIE i uj, bo każdy ma prawo do życia nawet takie gnidy co zabijają i gwałcą.
Znów się nakręcam 😂.
SL
@sajdol (edytowany 11 lat temu)
03.12.2014 09:45 · Odpowiedź #60993

Zajebiście 😄.

Powinno być tak:

Marcin, dobrze prawisz 👍
UY
03.12.2014 10:52 · Odpowiedź #60998

👏👏👏👏.

Kolego @Marcin tu naprawdę nie ma sie z czego smiać. Chyb żę z tego że jesteśmy dy..... na każdym kroku.
Podnieśli nam składką ze 100 zł na 250 zł tylko co dostaniemy w zamian?? Czy zarybią mi mój ulubiony kawalek rzeki,czy wprowadzą górny wymiar ochronny,czy dalej będzie mi wolno zabrać rybę 2m+,czy przybędzie kontroli itp. Otóż nie!!! Więc dlaczego mam płacić więcej?? BO TAK jAK PISZESZ " STAĆ WAS NA PALIWO"!!! To przyniesie odwrotny skutek,jedna część osób wogóle nie zapłaci bo i tak nie ma kontroli.A jeszcze inni zapłacą i będę napieprzać pałą wszystko co sie rusza bo karta musi się zwrócić.
Moja ulubiona metoda połowu to spinning,ale nie ukrywam że w wolnej chwili i przelotach między miejscówkami wypuszcze wobler. A twoje podejście do trollingu miałem okazję wcześniej już poznać: laska na pokładzie , papierosek,muzyczka itp.

Pozdrawiam
Daniel "urasenty"
MN
03.12.2014 11:28 · Odpowiedź #61006

[quote='urasenty' pid='82162' dateline='1417539454']

👏👏👏👏.

Kolego @Marcin tu naprawdę nie ma sie z czego smiać. Chyb żę z tego że jesteśmy dy..... na każdym kroku.
Podnieśli nam składką ze 100 zł na 250 zł tylko co dostaniemy w zamian?? Czy zarybią mi mój ulubiony kawalek rzeki,czy wprowadzą górny wymiar ochronny,czy dalej będzie mi wolno zabrać rybę 2m+,czy przybędzie kontroli itp. Otóż nie!!! Więc dlaczego mam płacić więcej?? BO TAK jAK PISZESZ " STAĆ WAS NA PALIWO"!!! To przyniesie odwrotny skutek,jedna część osób wogóle nie zapłaci bo i tak nie ma kontroli.A jeszcze inni zapłacą i będę napieprzać pałą wszystko co sie rusza bo karta musi się zwrócić.
Moja ulubiona metoda połowu to spinning,ale nie ukrywam że w wolnej chwili i przelotach między miejscówkami wypuszcze wobler. A twoje podejście do trollingu miałem okazję wcześniej już poznać: laska na pokładzie , papierosek,muzyczka itp.

Pozdrawiam
Daniel "urasenty"
[/quote]

Ale ja naprawdę nie widzę w tym nic dziwnego. Czym jest dla Ciebie wędkarstwo?, jeśli hobby to takie pierdoły jak te 100, 200 czy nawet 1000zł rocznie to chyba nie jest jakaś duża suma. Popatrz na osoby trollingujące, są to często dość zamożni jegomoście bardzo często w wypaśnych łódkach gdzie sama echosonda kosztuje niekiedy więcej niż takiego byle gumofilca cały posiadany sprzęt włącznie z Cinqueczento którym to nad wodę dojeżdża. Stać na wypaśne łódki z jeszcze bardziej wypaśnymi silnikami i osprzętem to trzeba becelować. A jak nie to spławiczek czy gruntóweczka i w ten sposób korzystać z tańszej opcji karty. Nikt nikogo nie zmusza, są inne o wiele tańsze hobby jak np. origami 😲.

Co Ty chcesz w zamian za opłacenie składek?, zarybienia za wszystko to co wpłynie do kasy 😁. Oszalałeś chyba. Trzeba by było całość zreformować od podstaw, najlepiej zacząć od podstaw bo to co teraz jest jeszcze długo się nie zmieni. Zacząć trzeba od samych wędkarzy i dopiero piąć się w górę. Co z tego że dajmy na to do jednego zbiornika nawalą po kilka tysięcy ton ryb jak "ci" pseudo wędkarze będą dotąd siedzieć aż wszystko wytną do cna. Co z tego że dziennie będą znosić do domów po kilka czy kilkanaście kilogramów ryb. Co z tego że lodówki już pełne tak u nich jak i u ich znajomych. Co z tego że nikt już odkupić ryb nie chce bo każdy ma nawet kot na widok ryb już z domu spierdziela ale ważne jest to że biorą i jak biorą to łowić i zabierać trzeba. I tą mentalność ludzi jeśli kiedyś uda się zmienić to ryb będziemy mieli bardzo dużo.

@DarekP, sporo przemierzam Nadnarwiańskie brzegi za równo za dnia jak i nocami i ani sieci ani rybaków nie widzę. Nawet jak słyszę gdzieś o jakiś siatkach to najczęściej są to sieci lokalnych kłusowników. Ja nie wiem, nie wiem gdzie teraz w naszych rejonach stawiają jakieś sieci rybackie.

DP
03.12.2014 11:05 · Odpowiedź #61000
Nie ma co się kłócić Panowie.
Czy może ktoś wie dokładnie ilu rybaków łowi na wodach "gospodarowanych" przez Okręg Mazowiecki?
bysior
03.12.2014 11:24 · Odpowiedź #61005
Nie mam pojęcia. Na pewno za dużo.

A twoje podejście do trollingu miałem okazję wcześniej już poznać: laska na pokładzie , papierosek,muzyczka itp.

Niestety w naszych okolicach tak wygląda "statystyczny trollingowiec" - który nie ma nic wspólnego z wędkarstwem, ot wędka w burtę, jakiś wobler w kilwater i "może się coś zaczepi" - najlepiej za kapotę. Nie wspominając już nawet że u nas jest zakaz. :bezradny:
MN
03.12.2014 11:31 · Odpowiedź #61007

Nie mam pojęcia. Na pewno za dużo.

A twoje podejście do trollingu miałem okazję wcześniej już poznać: laska na pokładzie , papierosek,muzyczka itp.

Niestety w naszych okolicach tak wygląda "statystyczny trollingowiec" - który nie ma nic wspólnego z wędkarstwem, ot wędka w burtę, jakiś wobler w kilwater i "może się coś zaczepi" - najlepiej za kapotę. Nie wspominając już nawet że u nas jest zakaz. :bezradny:

Mam kilka filmów z Narwi w okolicach Pułtuska gdzie widać jak ładnie trollingują.
Rekordzistę którego widziałem miał na łódce trzy wędki i na wszystkie trolował.
Mało tego, siedzimy w lato na "gaiku" a z góry od mostu wyszkowskiego w dół napiernicza dwóch na pontonie na trolling 😂.
CK
03.12.2014 14:57 · Odpowiedź #61013
Za łowienie na żywca by się dopłata przydała, ale na to nie ma co liczyć.
MN
03.12.2014 16:32 · Odpowiedź #61016

Za łowienie na żywca by się dopłata przydała, ale na to nie ma co liczyć.

Dopłata dopłatą, ale ktoś mógłby się zastanowić nad ilością żywcówek na jednego wędkarza. Nie wiem gdzie tam bywacie i czy w ogóle zwracacie uwagę ale mnie czasami krew zalewa jak wjeżdżam na jakąś niedużą zatoczkę a tam kilka czy czasami kilkanaście żywcówek. Nie chodzi mi też o to że jest to jakaś superskutecznasuper metoda na drapieżniki, ale o to że bardzo często podczas "popuszczania" przy braniu ryba połyka głęboko przynętę często z dozbrojoną kotwicą i pół biedy kiedy to jest ryba wymiarowa i do zabrania, ale często te złowione niewymiarki są odhaczane ze sporą ilością wnętrzności.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kiedyś był chyba większy podział na metody połowu. Poprawcie mnie jeśli się mylę - "na żywca" była dopłata.
PS
03.12.2014 19:15 · Odpowiedź #61021
O dopłatach za żywca to nie słyszałem ale przez jakiś czas był zakaz używania żywcówek z powodów humanitarnych.
DP
03.12.2014 21:16 · Odpowiedź #61038
Z tego co mi wiadomo nic takiego jak wrogie przejęcie dobrze zarządzanego okręgu nie ma prawa się wydarzyć.Padła kiedyś propozycja zmniejszenia liczby okręgów ale została ona odrzucona przez większość.Na razie wszyscy musimy poczekać na ostateczne decyzje...
SA
04.12.2014 07:14 · Odpowiedź #61046

Z tego co mi wiadomo nic takiego jak wrogie przejęcie dobrze zarządzanego okręgu nie ma prawa się wydarzyć.

W tym roku z OS odeszło ok. 1000 wędkarzy a w 2015 pewnie jeszcze trochę. Tak pewnie postapią wędkarze z koła w Sobieniach a nie wiem jak z innymi kołami położonymi nad Wisłą czy Bugiem OM.
Może nie tyle wrogie przejęcie ile spadek członków w okręgu spowoduje spadek ilości kasy.
Mam nadzieję że tak się nie stanie i w końcu OM da dupy przy takim postępowaniu.
MN
@michaln (edytowany 11 lat temu)
04.12.2014 08:51 · Odpowiedź #61049

Z tego co mi wiadomo nic takiego jak wrogie przejęcie dobrze zarządzanego okręgu nie ma prawa się wydarzyć.

W tym roku z OS odeszło ok. 1000 wędkarzy a w 2015 pewnie jeszcze trochę. Tak pewnie postapią wędkarze z koła w Sobieniach a nie wiem jak z innymi kołami położonymi nad Wisłą czy Bugiem OM.
Może nie tyle wrogie przejęcie ile spadek członków w okręgu spowoduje spadek ilości kasy.
Mam nadzieję że tak się nie stanie i w końcu OM da dupy przy takim postępowaniu.

A ilu z Mazowieckiego poszło do Ciechanowskiego. Ilu jeszcze odejdzie, jak OM nie podpisze porozumienia.
UY
04.12.2014 09:13 · Odpowiedź #61051
Jak na razie wszystkie znaki na niebie wskazują że nie będzie porozumienia OC z OM . 🤔
SA
04.12.2014 11:13 · Odpowiedź #61053

Jak na razie wszystkie znaki na niebie wskazują że nie będzie porozumienia OC z OM . 🤔

http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?PHPSESSID=d2frcu6pcugadke3ed9o8bvvl2&topic=3813.msg26234;topicseen#new

RW
04.12.2014 11:22 · Odpowiedź #61054
Potwierdzam: w tym roku nie będzie żadnych porozumień OM z innymi okręgami.
Powody są dwa:
1. Wszystkie okręgi, które chciały porozumieć się z OM chciały to zrobić na tzw zasadzie 50/50, czyli pomimo porozumienia wędkarz i tak dopłaca 50% składki ze swojej kieszeni. Takie propozycje padały pomimo, ze OM jasno proponował, że daje swoje wszystkie wody bez żadnych dopłat. Z ciekawostek to nawet zgłosił się do OM z propozycją porozumienia 50/50 Okręg Wrocławski PZW.
2. Okręg Ciechanowski sam stwierdził, że w tym roku daruje sobie porozumienie z OM PZW. W poprzednich latach płacił do kasy OM sporą kwotę za wędkarzy, którzy masowo łowili na Narwi. W tym roku stwierdzili, że jest to zbyt duże obciążenie budżetu OC PZW i cyt. "spróbują poradzić sobie sami".

W kwestii "wrogich przejęć": nie widzę w nich nic wrogiego. Niedawno OM połączył się z Okręgiem Płocko-Włocławskim po tym jak władze tego okręgu same zgłosiły się do OM z taką prośbą. Po prostu mieli gigantyczny spadek liczby członków i stali na skraju bankructwa. Po roku od połączenia efekt jest taki, że na tamtym terenie obserwowany jest stały "powrót" wędkarzy do już połączonych w jeden okręgów. Pozmieniano pewne archaiczne kwestie związane z zarządzaniem i funkcjonowaniem niektórych kół i zaczyna to wyglądać nieźle.

Podobne propozycje odnośnie połączenia padły ostatnio ze strony okręgu Łódzkiego ale na razie nie ma konkretów. Głównie dlatego, że mają troszkę mało wody do zaoferowania.....
DP
04.12.2014 13:31 · Odpowiedź #61059

Potwierdzam: w tym roku nie będzie żadnych porozumień OM z innymi okręgami.
Powody są dwa:
1. Wszystkie okręgi, które chciały porozumieć się z OM chciały to zrobić na tzw zasadzie 50/50, czyli pomimo porozumienia wędkarz i tak dopłaca 50% składki ze swojej kieszeni. Takie propozycje padały pomimo, ze OM jasno proponował, że daje swoje wszystkie wody bez żadnych dopłat. Z ciekawostek to nawet zgłosił się do OM z propozycją porozumienia 50/50 Okręg Wrocławski PZW.
2. Okręg Ciechanowski sam stwierdził, że w tym roku daruje sobie porozumienie z OM PZW. W poprzednich latach płacił do kasy OM sporą kwotę za wędkarzy, którzy masowo łowili na Narwi. W tym roku stwierdzili, że jest to zbyt duże obciążenie budżetu OC PZW i cyt. "spróbują poradzić sobie sami".

W kwestii "wrogich przejęć": nie widzę w nich nic wrogiego. Niedawno OM połączył się z Okręgiem Płocko-Włocławskim po tym jak władze tego okręgu same zgłosiły się do OM z taką prośbą. Po prostu mieli gigantyczny spadek liczby członków i stali na skraju bankructwa. Po roku od połączenia efekt jest taki, że na tamtym terenie obserwowany jest stały "powrót" wędkarzy do już połączonych w jeden okręgów. Pozmieniano pewne archaiczne kwestie związane z zarządzaniem i funkcjonowaniem niektórych kół i zaczyna to wyglądać nieźle.

Podobne propozycje odnośnie połączenia padły ostatnio ze strony okręgu Łódzkiego ale na razie nie ma konkretów. Głównie dlatego, że mają troszkę mało wody do zaoferowania.....

Ciekawe masz informacje, szczególnie te dotyczące OC.
Co do byłego Okręgu Płocko-włocławskiego to ciekawe czemu obserwowali spadek liczby wędkarzy?
Może jednym z powodów było to ,że na ich wodach w swoim czasie grasowało 27 rybaków???
Ponowię swoje pytanie:
ILU RYBAKÓW OPERUJE NA WODACH OKRĘGU MAZOWIECKIEGO?

NA WODACH OKRĘGU CIECHANOWSKIEGO NIE MA RYBAKÓW!

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.

← Poprzednia
Strona 1 z 10