Oplaty na 2014r okręg mazowiecki

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo – ogólnie

Wędkarstwo – ogólnie

Odpowiedzi

429 odpowiedzi · 295,529 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
PM
04.12.2014 11:30 · Odpowiedź #61055
Potwierdzam: w tym roku nie będzie żadnych porozumień OM z innymi okręgami.

Ku*wa jak mnie te pier**lone PZW wku*wia, dopiero co uciekłem do OC i znów muszę wracać do zasranego OM.

:beczy::beczy::beczy:
NU
04.12.2014 12:53 · Odpowiedź #61058

Potwierdzam: w tym roku nie będzie żadnych porozumień OM z innymi okręgami.

Ku*wa jak mnie te pier**lone PZW wku*wia, dopiero co uciekłem do OC i znów muszę wracać do zasranego OM.

:beczy::beczy::beczy:

Rozumiem, że skoro przeniosłeś się do OC, to łowisz głównie na wodach OC. A skoro tak, to kto Ci każe się teraz przenosić do OM, jeśli OM tak Ci śmierdzi? Łów dalej na wodach okręgu, do którego opłacasz składki - proste. 😜

Chyba, że przeniosłeś się do OC, a łowisz głównie na wodach OM - może tak jest i stąd Twoja złość? Jeśli tak, to nieładnie eksploatować wody, na które nie dajesz kaski. ☝️

A tak poważniej, to skoro zdecydowałeś się na taką formę protestu (bez sensu moim zdaniem, jeśli łowisz na wodach OM, to trzeba było znaleźć koło w OM, które funkcjonuje normalnie - uwierz, są takie - i wspierać to koło swoją składką, a jeszcze lepiej działalnością), to ponoś teraz tego konsekwencje.

Z resztą nie musisz się przenosić z OC, możesz tam opłacić pełne składki, a w OM tylko dodatkowo zapłacić składkę za wędkowanie.

Ja jednak uważam, że powinno się płacić, tak gdzie się łowi, bo tylko wtedy jakakolwiek część Twoich pieniędzy ma szanse wspomóc wody, na których łowisz. A w OM, oczywiście są koła (te największe) - postsocjalistyczne betony (które wędkarzy mają w d*** a kasa idzie na wygody działaczy), ale są też koła, które działają na rzecz ochrony wód, ryb i wędkarstwa takim, jakim ono powinno być. I takie koła trzeba wspierać środkami i swoją osobą, jeśli w przyszłości chcesz mieć jeszcze co łowić.

SA
04.12.2014 14:06 · Odpowiedź #61061
A tak poważniej, to skoro zdecydowałeś się na taką formę protestu (bez sensu moim zdaniem, jeśli łowisz na wodach OM, to trzeba było znaleźć koło w OM, które funkcjonuje normalnie - uwierz, są takie - i wspierać to koło swoją składką, a jeszcze lepiej działalnością), to ponoś teraz tego konsekwencje.

Ale będąc nawet w najlepiej działającym kole w OM nie ma się możliwości wędkowania w żadnym innym okręgu.

NU
@niszczu (edytowany 11 lat temu)
04.12.2014 14:16 · Odpowiedź #61062

Ale będąc nawet w najlepiej działającym kole w OM nie ma się możliwości wędkowania w żadnym innym okręgu.

A to dlaczego? Przecież możesz opłacić składkę członkowską i okręgową w OM i dodatkowo zapłacić składkę okręgową w innym, interesującym Cię, okręgu.

I proszę mi tu nie walić argumentów o dodatkowych kosztach, bo nie wierzę, że większości nie stać na te dodatkowe ok. 120 pln za rok łowienia, bo podejrzewam, że na różne akcesoria (ot, choćby głupią pletkę) każdy bez wyjątku rocznie wydaje wielokrotność tej kwoty. Akurat w naszym hobby opłaty za wędkowanie to pikuś w porównaniu do tego, co wydajemy na sprzęt, akcesoria, przynęty, zanęty itd.

SA
@sacha (edytowany 11 lat temu)
04.12.2014 15:02 · Odpowiedź #61065

A to dlaczego? Przecież możesz opłacić składkę członkowską i okręgową w OM i dodatkowo zapłacić składkę okręgową w innym, interesującym Cię, okręgu.
I proszę mi tu nie walić argumentów o dodatkowych kosztach, bo nie wierzę, że większości nie stać na te dodatkowe ok. 120 pln za rok łowienia, bo podejrzewam, że na różne akcesoria (ot, choćby głupią pletkę) każdy bez wyjątku rocznie wydaje wielokrotność tej kwoty. Akurat w naszym hobby opłaty za wędkowanie to pikuś w porównaniu do tego, co wydajemy na sprzęt, akcesoria, przynęty, zanęty itd.

Nie zapłacę członkowskiej i okręgowej w OM bo nie robią tego od kilku lat bo mnie wq....a postępowanie działaczy. Będę miał kaprycho to zapłace 118 do OM ale z bardzo dużym obrzydzeniem.
A zastanawiam się czy nie płacić dniówek jak mi przyjdzie ochota. W tym roku za 118 byłem nad Wisłą w W-wie 2x na rybach więc dniówka będzie rozsądna bo i te 118 działacze OM rozpi....lą. Nie wiem tylko czy jak mi się zachce np. w sobotę czy niedzielę w południe pójść na ryby i zrobię przelew przez internet to kto w PSR czy SSR o tym będzie wiedział ? Inna rzecz że można odmówić mandatu a później do sądu wydrukować sobie w pracy i zanieść. Tak, to jest chyba dobre rozwiązanie.
Kopiuje odpowiedź rzecznika ZGPZW z portalu ZG:
Zarząd Okręgu Mazowieckiego PZW do tej pory nie podpisał żadnych porozumień międzyokręgowych na rok 2015. I raczej nie podpisze. Były prowadzone rozmowy z innymi okręgami, jednak propozycje związane ze wzajemnym udostępnieniem akwenów do wędkowania okazały się niekorzystne dla Okręgu Mazowieckiego, który jest w tej części Polski największym użytkownikiem wód śródlądowych - ponad 22 tys. ha (wraz 25 jeziorami w okolicach Szczytna).
Jeżeli ktoś zamierza wędkować również w innych wodach niż użytkowane przez Okręg Mazowiecki, powinien uzyskać stosowne zezwolenie u właściwego gospodarza wody.

a teraz post Bartka z Siedlec który wyjasnia jakie było podejście działaczy z OS:

Proszę zasięgnąć informacji w ZOM na temat propozycji porozumienia z Okręgiem w Ciechanowie, Siedlcach, Białymstoku. Może Pan Prezes ZOM zechce wypowiedzieć się osobiście?
Przykład 1: Okręg w Białymstoku zaproponował dostępność wszystkich swoich wód w zamian za dostęp do dwóch obwodów rybackich OM (nie do 22 tys. ha). Zapewne wielka szkoda stała by się wędkarzom mazowieckim.
Przykład 2: ZOM ma podpisaną umowę na czas określony z Okręgiem w Siedlcach na wspólne użytkowanie obwodu rybackiego Bug Nr 5, do roku 2019. Do tej pory podpisywane były dodatkowe porozumienia regulujące wkład finansowy w utrzymanie obwodu. W tym roku ZOM odmówił podpisania takowego i podważa zawartą umowę. Czy kilkadziesiąt tysięcy rocznie wpływające z Siedlec to niekorzystne warunki? Ochrona wody przez nasz PSR i SSR, zarybianie przez naszych wędkarzy, to wszystko niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie OM?

Uważasz że działacze OM są w porządku? że propozycje innych okręgów są nie fair? To jest do q...y-nędzy Polski Związek a nie Okręgowy.
MN
04.12.2014 11:39 · Odpowiedź #61056
Ja to Wam powiem szczerze że nie za bardzo nadążam o co w tym chodzi.
To znaczy że teraz co jak chcę łowić w Pułtusku na Narwi to gdzie muszę opłacić? w OM a nie w OC?.

bysior
04.12.2014 11:44 · Odpowiedź #61057

Ja to Wam powiem szczerze że nie za bardzo nadążam o co w tym chodzi.
To znaczy że teraz co jak chcę łowić w Pułtusku na Narwi to gdzie muszę opłacić? w OM a nie w OC?.

Generalnie w OM :P Ale się wstrzymajcie Panowie z tym przenoszeniem jeszcze z OC do OM, zwłaszcza jeśli jesteście u nas w kole ;)
MN
04.12.2014 14:19 · Odpowiedź #61063
Ja w ogóle tego nie rozumiem.
Mieszkam w Pułtusku jadę w Pułtusku opłacam kartę i chcę łowić w Pułtusku. Nie wiem po co te okręgi, koła, kółka i kwadraciki :bezradny:. To jak kupujecie bilet miesięczny na autobus to też na nim chcecie jeździć i metrem i pociągiem i wszystkim innym we wszystkich miastach?
Zrobić jeden region o nazwie Polska, ustalić jedną obowiązującą w całym kraju stawkę, wywalić w piździec wszystkie koła i zarządy a w zamian nich stworzyć stowarzyszenia na wzór kół jakie teraz są. Odejdzie w ten sposób problem finansowania takich kół które utrzymają się same i nie będą potrzebowały składek a te co sobie rady nie kopsną same się zweryfikują. Na zarybienia i strażników zostanie dużo więcej pieniędzy bo odejdą palacze w kotłowniach, asystentki sekretarek, sekretarki, sekretarki sekretarek, doradcy doradców kierowników, sami kierownicy i ich zastępcy, prezesi i ich zastępcy a za nimi dyrektorzy z zastępcami a tu jeszcze dojdą tabuny poddanych że na samym końcu o ministrach i całej pozostałej szajce wspominać nie będę.
Ja naprawę tego nie rozumiem. Coś działa dobrze jak np. OC tak?, ale już sam okręg Mazowiecki tak dobrze nie działa. To gdzie są Ci co mają władzę taki okrąg zamknąć/zlikwidować bo skoro coś działa źle to się to reformuje/zamyka/likwiduje. Wszystkie grupy społeczne mają jakiś swój zawór bezpieczeństwa i jak coś się koło dupy dzieje to potrafią się zebrać i reagować walcząc o swoje. Tak było z górnikami, lekarzami, pielęgniarkami, nauczycielami a nawet ostatnio z pedałami a wędkarze co? nic.

W szoku jestem na to co się dzieje.
SA
04.12.2014 14:49 · Odpowiedź #61064
Ja naprawę tego nie rozumiem. Coś działa dobrze jak np. OC tak?, ale już sam okręg Mazowiecki tak dobrze nie działa. To gdzie są Ci co mają władzę taki okrąg zamknąć/zlikwidować bo skoro coś działa źle to się to reformuje/zamyka/likwiduje. Wszystkie grupy społeczne mają jakiś swój zawór bezpieczeństwa i jak coś się koło dupy dzieje to potrafią się zebrać i reagować walcząc o swoje. Tak było z górnikami, lekarzami, pielęgniarkami, nauczycielami a nawet ostatnio z pedałami a wędkarze co? nic.W szoku jestem na to co się dzieje.

Widzisz Marcinie, władze to właśnie mają działacze z OM więc chyba nie myślisz że sami siebie zamkną czy zlikwidują 😜 nawet jak ich działania wq....ją Ciebie i tysiące innych. Przecież nie są od tego żeby wędkarzom coś ułatwić, bardziej od tego żeby utrudnić bo widać z tego mają satysfakcję.

PM
04.12.2014 16:32 · Odpowiedź #61066
Rozumiem, że skoro przeniosłeś się do OC, to łowisz głównie na wodach OC. A skoro tak, to kto Ci każe się teraz przenosić do OM, jeśli OM tak Ci śmierdzi? Łów dalej na wodach okręgu, do którego opłacasz składki - proste

Chyba, że przeniosłeś się do OC, a łowisz głównie na wodach OM - może tak jest i stąd Twoja złość? Jeśli tak, to nieładnie eksploatować wody, na które nie dajesz kaski.

Łowię na wodach OM i OC, choć mieszkam w WWA więc wiadomo że najczęściej wpadam nad Wisełkę. Ale ile by się nie płaciło to wiadomo że człowiek wolałby za jedną opłatą wędkować i tu i tu niż dodatkowo bulić. To w skali roku gówniane pieniądze ale nie o to mi chodzi, tylko o to że to ewidentne walenie w ch... Jak wyrobiłem sobie kartę to było chyba z 10 porozumień z różnymi okręgami a potem powolutku, powolutku, systematycznie coraz mniej i mniej, aż doszliśmy do momentu kiedy porozumień nie ma wcale. No co jest w mordę, kiedyś można było a teraz nie ??? :bezradny: Żeby chociaż było 50/50, tak jak mieliśmy 2 lata temu ze skierniewicami, a tu dupa.
UY
04.12.2014 18:24 · Odpowiedź #61068
https://www.youtube.com/watch?v=SOJvs1X1XAE

Dymają nas na każdym kroku jak chcą. :nerwus: " grubo ponad 100mln złotych"

Dalszy komentarz zbędny !
MN
@michaln (edytowany 11 lat temu)
04.12.2014 18:30 · Odpowiedź #61069
Już kiedyś widziałem. Szkoda gadać bo nóż się w kieszeni otwiera.

Edyta: nie ma w sumie co się nakręcać bo i tak zrobią po swojemu, a nam maluczkim pozostanie się dostosować.
Chyba, że tak jak @Niszczu pisał, znaleźć dobre koło i tam działać. Ja jestem w 7-ce ale muszę przyznać bez bicia, że ani razu na zebraniu nie byłem.
BK
04.12.2014 18:59 · Odpowiedź #61070
I dlatego przyszły sezon spędzam nad Zalewem w Nowym Mieście.
MN
04.12.2014 19:11 · Odpowiedź #61071
A ja na żwirowni w Grabówcu 😄.
S7
@silurus47 (edytowany 11 lat temu)
04.12.2014 22:54 · Odpowiedź #61076
Nie wiem co tak radykalnie fajnego może się dziać w OC. Słyszę tylko puste peany. To jest i będzie PZW. A jedyną skuteczną metodę na tę zarazę już odkryto, co nie było trudne w czasach rządów kapitału. Jednakże, jest mały problem z zastosowaniem "kuracji", jej powszechność. Mówią, że należy odizolować źródło choroby i nie wykupywać recept przez pewien czas.
MK
05.12.2014 06:48 · Odpowiedź #61077

Nie wiem co tak radykalnie fajnego może się dziać w OC. Słyszę tylko puste peany. To jest i będzie PZW. A jedyną skuteczną metodę na tę zarazę już odkryto, co nie było trudne w czasach rządów kapitału. Jednakże, jest mały problem z zastosowaniem "kuracji", jej powszechność. Mówią, że należy odizolować źródło choroby i nie wykupywać recept przez pewien czas.

Skąd wiesz, że "peany" są "puste"? I co masz konkretnie na myśli?
Sądzę, że internet internetem, jednak tu, tak jak w życiu - należy jasno i konkretnie pisać, a nie rzucać nie wiadomo jakie (bo niesprecyzowane) zarzuty. Chętnie dowiem się więcej szczegółów na temat tego co masz na myśli tak twierdząc.
Jeśli "nie wiesz co tak radykalnie fajnego może dziać się w OC" to zapraszam Cię - najpierw się dowiedz, a potem oceniaj czy to "puste peany" czy nie.
Nie trzeba wielkiej filozofii, żeby bez trudu dowiedzieć się o różnych aspektach działalności OC i porównać np. do OM. Polecam Ci najłatwiejszą drogę do pogłębienia Twojej wiedzy i zapraszam Cię na stronę tego Okręgu, poczytaj sobie co się robi, ile się zarybia, czym się zarybia, jak walczy się z kłusolami, jak chętnie ludzie angażują się w pomoc przy akcjach tego okręgu etc. Następnie poczytaj sobie o wymiarach widełkowych, zakazach zabierania ryb niektórych gatunków, zakazach łowienia na niektóre przynęty w okresach ochronnych różnych ryb, o braku rybaków etc.
Kolejnym etapem pogłębiania Twojej wiedzy może być wertowanie forów internetowych w poszukiwaniu informacji na temat rybostanu wód OC. Porównaj sobie jak to jest gdzie indziej i wówczas wysnuwaj wnioski.
Jeśli zadasz sobie nieco więcej trudu, sądzę, że bez problemu dowiesz się więcej także bezpośrednio w siedzibie OC.
Moim zdaniem największy problem tkwi w ludziach. Jeśli w kierownictwie okręgu siedzą leśne dziadki z postkomuny przyspawane do stołków, to okręg jest chory, jeśli zaś młodzi, aktywni i kierunkowo wykształceni ludzie z nowoczesną wizją wędkarstwa - będzie znacznie lepiej.
QA
@qbanerra (edytowany 11 lat temu)
05.12.2014 18:11 · Odpowiedź #61121
Michał, wyluzuj... Wiadomo, że OM jest the best of the best and is a champion... Ja tam uciekam do OC i tyle w temacie. Nie lubię s...ów i ie będę im płaciła jako ich członek (w szerokim tego słowa znaczeniu, a najbardziej tym pejoratywnym).
Pozdro,
K
S7
@silurus47 (edytowany 11 lat temu)
05.12.2014 21:31 · Odpowiedź #61127
Zastanawia mnie, czemu tak rzadko przesłanie moich wypowiedzi jest trafnie odczytywane. Chyba jestem jakiś "inny".
Chciałbym tylko wyjaśnić, że całym sercem i rozumem stoję po stronie przyrody, żadnej organizacji. To dla niej poświęcam wiele godzin swojego wolnego czasu. To dla niej staram się wychowywać młodych wędkarzy, poświęcając nie tylko czas, ale też pieniądze własne.
Nie zajmuję się jednak rozwiązywaniem problemów nie posiadających rozwiązania.

Wymieniane typy działalności są raczej znane, normalne i zwyczajne, nie zaś RADYKALNE( wiem, wiem, wszyscy mi mówią, że jestem zbyt wymagający, wobec siebie przede wszystkim).
Sztucznych hodowli i zarybień na masową skalę nigdy nie poprę, i tu możemy długo dyskutować. Wolę nie wędkować przez pięć lat.
Mam świadomość, że dla wszystkich chętnych ryb nie wystarczy i dlatego nadejdzie taki dzień, w którym wędkarz będzie łowił same "złote rybki"(gdyż będzie musiał je uwolnić), a życzenia to sobie sami spełniajcie, jakeście tacy mądrzy i bogaci. Amen.
MN
05.12.2014 22:10 · Odpowiedź #61133
Dobra to żeśmy się już pośmieli, pożartowali a co i jak wyszło w końcu z porozumieniami?.
SA
05.12.2014 22:16 · Odpowiedź #61136
Dobra to żeśmy się już pośmieli, pożartowali a co i jak wyszło w końcu z porozumieniami?.

Ja nie jestem ani w OM ani w OC ale fama głosi że w poniedziałek ZO Ciechanów będzie miał "burze mózgów" co zrobić. No i może się podłączyć pod OM ale równie dobrze może ich olać i podpisać porozumineia z Siedlcami, B-stokiem i kimkolwiek zechcą. Jeśli jednak zdecydują się na OM to będzie to jakiś koszt (raczej spory) i zero porozumień z kimkolwiek.

MN
05.12.2014 22:35 · Odpowiedź #61139

Ja nie jestem ani w OM ani w OC ale fama głosi że w poniedziałek ZO Ciechanów będzie miał "burze mózgów" co zrobić. No i może się podłączyć pod OM ale równie dobrze może ich olać i podpisać porozumineia z Siedlcami, B-stokiem i kimkolwiek zechcą. Jeśli jednak zdecydują się na OM to będzie to jakiś koszt (raczej spory) i zero porozumień z kimkolwiek.

No ale wtedy jak ja jestem teraz w OC i tak opłacę w 2015 a OC podpisze porozumienie z Siedlcami i tym Białymstokiem to co mnie z tego jak w Pułtusku nie będę mógł łowić bo to będzie nadal OM.
SA
06.12.2014 10:38 · Odpowiedź #61151
No ale wtedy jak ja jestem teraz w OC i tak opłacę w 2015 a OC podpisze porozumienie z Siedlcami i tym Białymstokiem to co mnie z tego jak w Pułtusku nie będę mógł łowić bo to będzie nadal OM.

No nie będziesz, nic z tego nie będziesz miał ale OC będzie miało 120 tys (inna wersja to 180) których nie zapłaci do OM.

S7
05.12.2014 22:13 · Odpowiedź #61134
Do końca grudnia mają czas, Ty też.
MN
05.12.2014 22:15 · Odpowiedź #61135

Do końca grudnia mają czas, Ty też.

Do choinki muszę mieć opłaconą tak jak w zeszłym roku 👍.
MK
06.12.2014 11:03 · Odpowiedź #61152
Marcin, możesz zapłacić okręgową w OC i nizinną w OM.
SA
06.12.2014 11:46 · Odpowiedź #61158

Ja w tym roku tak zrobiłem tyle że w OS, kosztowało mnie to dodatkowe 118plz za nizinne w OM. Wykorzystałem do bólu, poszedłem 2x nad Wisłę i nic nie złapałem :bezradny:. W wypadku osób z Pułtuska będzie to konieczne bo inaczej nie może łowić w Narwi. Zastanawiam się ilu wq.....nych wędkarzy z OM będzię nad Wkrą 😜.

MN
06.12.2014 13:48 · Odpowiedź #61161

Mogę, no pewnie że mogę jak i zapłacić we wszystkich innych okręgach, tylko się pytam po co :bezradny:.
W tym roku na wodach OC łowiłem trzy razy, z czego raz rzuciłem dwukrotnie i urwałem przynętę a nie miałem nic innego by przywiązać - byłem tylko przejazdem (wędki mam zawsze w samochodzie). Ja wiem i doskonale rozumiem że ludzie z OC robią bardzo dużo dla tych wód, ale czy to przekona innych by dublować opłaty 🤔.
Nie łatwiej, prościej i przejrzyściej byłoby założyć, zarejestrować stowarzyszenie dajmy na to Wód Okręgu Ciechanowskiego i wtedy pozyskiwać środki od osób prywatnych z dobrowolnych składek i darowizn, jako stowarzyszenie można byłoby przekazać 1% podatku corocznie jak i od najróżniejszych sponsorów pozyskiwać środki. Założenie stowarzyszenia nie jest jakąś strasznie ciężką sprawą, inne podobne stowarzyszenia bardzo chętnie pomogą i poprowadzą przez całą procedurę a później już tylko praca, praca i praca, której jak widać nie brak w OC.

To tylko takie moje wolne myślenie, bo ja naprawdę nie widzę co OC trzyma przy OM. Jeśli naprawdę chcą działać i robić coś dla wód, ryb i wędkarzy to jest tyle innych dróg i co najważniejsze nie trzeba płacić myta do OM. Bo ile ze składek zostaje w OC a ile idzie do OM?.
SA
06.12.2014 16:31 · Odpowiedź #61163
Założenie stowarzyszenia nie jest jakąś strasznie ciężką sprawą, inne podobne stowarzyszenia bardzo chętnie pomogą i poprowadzą przez całą procedurę a później już tylko praca, praca i praca, której jak widać nie brak w OC.

Założenie czegokolwiek nie zmieni tego że Narew będzie w dzierżawie OM.

MN
06.12.2014 16:49 · Odpowiedź #61165

Założenie stowarzyszenia nie jest jakąś strasznie ciężką sprawą, inne podobne stowarzyszenia bardzo chętnie pomogą i poprowadzą przez całą procedurę a później już tylko praca, praca i praca, której jak widać nie brak w OC.

Założenie czegokolwiek nie zmieni tego że Narew będzie w dzierżawie OM.

W takim razie jaki jest sens dopłacania w OC łowiąc praktycznie wyłącznie w Narwi skoro mi i wszystkim mieszkającym nad Narwią bardziej opłaca się opłacić w OM.
Tu jest właśnie pies pogrzebany i jedynym sensownym (przynajmniej moim zdaniem) rozwiązaniem jest założenie stowarzyszenia i robienie dalej swojej roboty (skoro ktoś chce naprawdę działać) a nie ciągłe pisanie w stylu: opłaćcie w OC my będziemy robić dużo dla rzek i ryb. Stowarzyszenie da możliwość wspierania przez Wszystkich chętnych a nie tylko i wyłącznie tych co opłacą składkę w OC.
MN
06.12.2014 17:20 · Odpowiedź #61170
Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi.
Co stanie się z naszym kołem Pułtuskim jeśli faktycznie OM nie podpisze z OC porozumienia i 99% wędkarzy z naszego miasta opłaci składkę w OM ze względu finansowych bo szczerze wątpię by ludzie dublowali opłaty. Czy siedziba PZW na ul.Solnej zostanie przeniesiona/zamknięta do Ciechanowa skoro nie będzie miała porozumienia z OM. I czy w takim wypadku zajmą ją władze innego koła z OM?.
Jak to jest, wytłumaczy ktoś.
SS
06.12.2014 18:10 · Odpowiedź #61172
Możesz oplacic nawet w szczecinie kartę . Jak będziesz chętny do pomocy lub będziesz chciał coś zrobic społecznie dla OC to na pewno nikt Ci nie odmówi .

MN
06.12.2014 18:14 · Odpowiedź #61173

Możesz oplacic nawet w szczecinie kartę . Jak będziesz chętny do pomocy lub będziesz chciał coś zrobic społecznie dla OC to na pewno nikt Ci nie odmówi .

Szczecin ma porozumienie z OM?.

Nie zrozumiałeś mnie. Ja swoje ręce zawsze do pacy przy wędkarstwie dam, podobnie i pieniądze i nie chodzi mi o te parę groszy tylko szukam jakiegoś sensownego rozwiązania na przyszłość a nie coroczne włażenie w dupę OM przez OC i przyjmowanie jego warunków. Jeśli faktycznie chcą działać tak prężnie do tej pory to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań aby tego nie robić tyle że inaczej.
SS
06.12.2014 18:21 · Odpowiedź #61175
No właśnie w tym przyszym roku OC nie chce wejść w dupe OM . A jaka cenę zapłaci za to OC ? Nie wiadomo . Może zarząd OC wykombonuje coś żeby utrzymać członków w kole w Pultusku .
MN
06.12.2014 18:30 · Odpowiedź #61176

No właśnie w tym przyszym roku OC nie chce wejść w dupe OM . A jaka cenę zapłaci za to OC ? Nie wiadomo . Może zarząd OC wykombonuje coś żeby utrzymać członków w kole w Pultusku .

Dopłaci do nich z własnej kieszeni?. To jaki to interes, co najmniej nieekonomiczny.
I co ma koło Pułtusk do utrzymywania członków jak z tego co się tu pisało to i tak większość ludzi przeszła do OC z większych miast niż Pułtusk w tym Warszawa. Jakim cudem zarząd chce ich zatrzymać?.
SS
06.12.2014 18:37 · Odpowiedź #61177
Takie pytanie to już chyba do zarządu .
MN
06.12.2014 18:59 · Odpowiedź #61178

Takie pytanie to już chyba do zarządu .

Chcesz powiedzieć że jest taka możliwość aby zarząd OC dopłacał z własnych pieniędzy z kół tylko po to by obniżyć różnicę w ogólnym rachunku do zapłaty za dwie składki dajmy na to jakiegoś mieszkańca Pułtuska?.

SA
06.12.2014 19:48 · Odpowiedź #61183
Chcesz powiedzieć że jest taka możliwość aby zarząd OC dopłacał z własnych pieniędzy z kół tylko po to by obniżyć różnicę w ogólnym rachunku do zapłaty za dwie składki dajmy na to jakiegoś mieszkańca Pułtuska?.

Nie odprowadzając 120 (lub 180tys) do OM może o mniej więcej taką kwotę zebrać mniej od wędkarzy czyli np. zamiast brać za okręgową 100plz będzie brał 50 a różnicę dopłaci z tego co zostanie. I taki wędkarz z Pułtuska zapłaci do OC 50plz a do OM 118, czy ile tam potrzeba.

MN
06.12.2014 20:15 · Odpowiedź #61187

Nie odprowadzając 120 (lub 180tys) do OM może o mniej więcej taką kwotę zebrać mniej od wędkarzy czyli np. zamiast brać za okręgową 100plz będzie brał 50 a różnicę dopłaci z tego co zostanie. I taki wędkarz z Pułtuska zapłaci do OC 50plz a do OM 118, czy ile tam potrzeba.

Czyli na logikę biorąc to "poszkodowani" są wędkarze płacący w OC ale i łowiący tylko i wyłącznie na swoich wodach bo zamiast iść pełna suma z ich składek na zarybienia itp. to są one źle dysponowane. Z jakiej racji ma np. mieszkaniec Ciechanowa łowiący na Łydyni ma dopłacać do mnie mieszkańca Pułtuska łowiącego tylko w Pułtusku i opłacającego też składkę w OC zamiast w OM. Jaki tu jest sens, gdzie logika i kto faktycznie na tym korzysta?.
Ja tego nie ogarniam.
SS
06.12.2014 19:05 · Odpowiedź #61179
Z kad mam to wiedzieć ? Nie ma pojęcia co oni tam wymyśla . Jak tylko bedzie coś wiadomo to bedzie informacja na stronie okręgu .
MN
06.12.2014 19:23 · Odpowiedź #61180
No to w takim razie czekamy na dym z komina i wieści czy OC podpisał czy nie podpisał porozumienia.

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.