Oplaty na 2014r okręg mazowiecki

Forum Wędkarskie · Wędkarstwo – ogólnie

Wędkarstwo – ogólnie

Odpowiedzi

429 odpowiedzi · 295,536 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
MN
20.12.2014 16:13 · Odpowiedź #61540
Odechciało mi się kopanie z koniem.
Opłacam w OM, nie będę łowił na wodach OC i to jest jeden z powodów dla których nie opłacam w nim składki. Zróbcie, wyproście, wymuście porozumienie z OM to opłacę u Was.
Tyle w temacie, nie dogadamy się, mojsze jest mojsze i dupa blada :dokuczacz:.

Ja tam wybieram swoją bezrybną Narew, tak jak pisałem już nie raz nie muszę zawsze łowić, wystarczy że będę przebywał nad wodą nad którą się wychowałem, codziennie odwiedzam i nad którą pewnie zdechnę 👍.
SS
20.12.2014 16:13 · Odpowiedź #61541
Ja mam przykład rzeki Orzyc . Podobna wielkością do Wkry tylko na 10 wyjazdów trzy klenie wymiarowe ... Na pierwszym wyjeździe na Wkre z mucha 17 ryb... Różnica jest kolosalna....
MN
20.12.2014 16:24 · Odpowiedź #61543

Ja mam przykład rzeki Orzyc . Podobna wielkością do Wkry tylko na 10 wyjazdów trzy klenie wymiarowe ... Na pierwszym wyjeździe na Wkre z mucha 17 ryb... Różnica jest kolosalna....

Ja cały czas powtarzam, łowić to trza umić. Nie złowiłeś na Orzycu bo nie brały, ciśnienie nie teges musiało być 😄.

Oj tam 17ryb. U nas w skłusowanym przez kłusoli i kormorany Gnojnie to okonie reklamówkami nosili ;). Taki był rejwoch że w strefie ciszy na silnikach pływali aby już te ryby stamtąd wypłoszyć ale ciągle łapali.
I patrz, OM tak się stara nie pomagać, pozwala rybakom łowić podobno i kormorany sprowadza z Żuław a ryby tam nadal są 🤔

A co się co roku dzieje na wylocie kanałku, człowieku krąpi to już nikt na mieście nie chce, tyle tam tego.
Podobnie jak dużych sandaczy w tym roku, Niech CI SandeR i Pietryk3 napiszą ile takich jak noga w ciągu miesiąca wyjechało to niestety ale możesz z całą tą Wkrą wpaść w niekiepskie kompleksy 😜.
AR
20.12.2014 17:02 · Odpowiedź #61548

Oj tam 17ryb. U nas w skłusowanym przez kłusoli i kormorany Gnojnie to okonie reklamówkami nosili ;). Taki był rejwoch że w strefie ciszy na silnikach pływali aby już te ryby stamtąd wypłoszyć ale ciągle łapali.
I patrz, OM tak się stara nie pomagać, pozwala rybakom łowić podobno i kormorany sprowadza z Żuław a ryby tam nadal są 🤔

A co się co roku dzieje na wylocie kanałku, człowieku krąpi to już nikt na mieście nie chce, tyle tam tego.
Podobnie jak dużych sandaczy w tym roku, Niech CI SandeR i Pietryk3 napiszą ile takich jak noga w ciągu miesiąca wyjechało to niestety ale możesz z całą tą Wkrą wpaść w niekiepskie kompleksy 😜.

Na Kanale Żerańskim w Nieporęcie jak ryba wejdzie też można się wyłowić do bólu, na Wiśle przy Siekierkach też łowiłem kiedyś sandacze, nie mając większego pojęcia o tych rybach ich łowieniu a i leszcz ładnie za kapotę pochodził na nurcie. To żadna sztuka targać kilogramy ryb w takich miejscach, gdzie spłynęły się z długiego odcinka rzeki, a potem w sezonie płacz i lament, że ryb nie ma. M.in na tym właśnie polega problem na tych mazowieckich wodach, że jak gdzieś pojawia się ryba, to ją wszyscy do bólu tłuką a jak wchodzi zakaz jak na Siekierkach to w momencie, gdy wszyscy płaczą, że sandacza już nie ma na Wiśle.

PO
20.12.2014 17:22 · Odpowiedź #61549

Ja cały czas powtarzam, łowić to trza umić. Nie złowiłeś na Orzycu bo nie brały, ciśnienie nie teges musiało być 😄.

To cieszcie się, że jeszcze macie co łowić, że macie wodę z ogromnym potencjałem i tylko dzięki temu jeszcze coś tam pływa. Bo przy takiej polityce jak obecnie to za kilka lat będziecie łowić tylko żaby i ślimaki, jak my na Łydyni 😄😄😄 Ale z całego serca wierzę, że uda się Wam, nam coś z Narwią zrobić
,a żeby przywrócić jej dawne lata świetności, bo również mam do tej rzeki ogromny sentyment i darzę JĄ ogromnym szacunkiem.
KF
20.12.2014 23:23 · Odpowiedź #61557

Ty tak na poważnie? czy masz coś z oczami? Orzyc podobny wielkością do Wkry?
SS
21.12.2014 07:30 · Odpowiedź #61561

Tak... Górna Wkra właśnie taka jest. Nie mam problemu z oczami ale Ty je masz ... Muszę Cię rozczarować nie noszę okularów i nie są mi do niczego potrzebne ....
KF
21.12.2014 12:11 · Odpowiedź #61563

[quote='STRUS' pid='82765' dateline='1419092035']

Tak... Górna Wkra właśnie taka jest. Nie mam problemu z oczami ale Ty je masz ... Muszę Cię rozczarować nie noszę okularów i nie są mi do niczego potrzebne ....
[/quote]

Górna Wkra i dolny Orzyc to może i są podobne, ale wystarczy porównać średnie przepływy roczne obu rzek
SS
20.12.2014 16:29 · Odpowiedź #61544
Nie ... Mylisz się ... TAM NIE MA RYB !!! Też myślałem że nie umiem że pogoda i inne głupoty . Jest ich poprostu bez przesady ale 100 razy mniej ... To widać gołym okiem potrzebne tylko okulary polaryzujace ...
SS
20.12.2014 16:49 · Odpowiedź #61545
Podziel te wyjechane sandacze na ilość wedkujacych w i około Pultuska a wyjdzie Ci jaka to rybna ta Narew .
S7
20.12.2014 16:59 · Odpowiedź #61546

Podziel te wyjechane sandacze na ilość wedkujacych w i około Pultuska a wyjdzie Ci jaka to rybna ta Narew .

Bardzo ciekawa metoda oceny, gratuluję.
20.12.2014 17:02 · Odpowiedź #61547
Panowie, nie zapętlajmy się...

Oczywistością jest, że chłopaki z OC troszczą się o swoją wodę 100 razy lepiej niż włodarze OM!
Oczywistością jest, że mimo, iż potencjał wód (wielkość, możliwości itd) jest tak różny, na korzyść mazowieckiego oczywiście - dużo łatwiej jest o złowienie ryby w ciechanowskiem.

Problemem jest czy uciekać wędkarsko (i opłatowo) z Mazowsza i na zawsze skazać te piękne wody na zatracenie czy też zostać i próbować, nawet na początek tylko lokalnie, coś poprawiać, walczyć...

Ja wybrałem tę drugą opcję, drogę taką samą jak @niszczu bo inaczej nie umiem. Bo jednak mam w pamięci Wisłę sprzed 40-tu, 30-tu, 20-tu, 10-ciu czy nawet sprzed 5-ciu lat. I za tą wodą już tęsknię...
AR
20.12.2014 17:29 · Odpowiedź #61550
Nieco z innej beczki, tak z ciekawości - ilu członków ma koło PZW w Pułtusku?
MN
20.12.2014 19:38 · Odpowiedź #61554
A o lasach słyszeli czy tylko na forumie siedzą.
O to to:

http://miziaforum.wordpress.com/2014/12/17/pilne-dzis-w-nocy-sejm-podejmie-decyzje-o-sprzedazy-lasow-panstwowych-info-pap-i-zrodla-sejmowe/

Mieli zakus na sprywatyzowanie lasów ale nie przeszło, teraz jeszcze nie przeszło.

Poczekamy, sprywatyzują i PZW tak jak i inne jeszcze państwowe dobytki i wtedy będzie dobrze. Weźmie prywatny w łapy to z kłusownikiem nie będzie rozmawiał że ten kłusuje jego ryby - wystawi zza szyby dwururkę i z dupska tarcze zrobi bo okrada Prywatne a nie Państwowe, bo te przecież można.

Wspomnicie moje słowa bo możemy doczekać czegoś takiego jak jest już na jeziorach - brak dostępu teren prywatny.
KF
20.12.2014 23:37 · Odpowiedź #61558
Adam znaczków nie ma na razie żadnych, mała jest tez szansa, że będzie można na miejscu kupić znaczki okręgowe OM.

Koła Pułtuskie (są 2) liczą w sumie pewnie 1200-1300 członków, sporo już wcześniej opłacało w OM.

Zakaz darmowego korzystania od tego roku ze slipu to zarządzenie Dyrektora Okręgu, można korzystać ze slipu po dokonaniu w kasie Okręgu opłaty. Tak wiec jeśli ktoś z Koła nie zezwolił na slipowanie, to nie było jego widzimisię.

W podobnej sytuacji do wędkarzy z Pułtuska, którzy łowią na Narwi, znaleźli się członkowie Koła z Pomiechówka (ok. 1000 członków), wędkujący w dużej mierze na Wkrze.
MN
21.12.2014 20:04 · Odpowiedź #61574

Adam znaczków nie ma na razie żadnych, mała jest tez szansa, że będzie można na miejscu kupić znaczki okręgowe OM.

Koła Pułtuskie (są 2) liczą w sumie pewnie 1200-1300 członków, sporo już wcześniej opłacało w OM.

Zakaz darmowego korzystania od tego roku ze slipu to zarządzenie Dyrektora Okręgu, można korzystać ze slipu po dokonaniu w kasie Okręgu opłaty. Tak wiec jeśli ktoś z Koła nie zezwolił na slipowanie, to nie było jego widzimisię.

W podobnej sytuacji do wędkarzy z Pułtuska, którzy łowią na Narwi, znaleźli się członkowie Koła z Pomiechówka (ok. 1000 członków), wędkujący w dużej mierze na Wkrze.

To lipa trochę dla OC. Takim sposobem, dostępu do znaczków OM w Pułtusku, pozostało by więcej osób jako członków w OC a tak najprawdopodobniej sporo ludzi opłaci obie opłaty już w OM.

A z zarządu koła OC nikt nie może takich znaczków przywieść?.
KF
22.12.2014 01:08 · Odpowiedź #61581

A z zarządu koła OC nikt nie może takich znaczków przywieść?.

Takich znaczków nie można sobie wziąć i przywieźć :oczko:
z tego co mi wiadomo to nie Chcą dać...
SS
22.12.2014 07:14 · Odpowiedź #61582
OC przesłał pismo o wzajemnym udostępnieniu sobie znaczków żeby właśnie ludzie nie mieli problemu z opłatami
... Oczywiście OM odmówił ... A dlaczego ???? Bo ma NAS WSZYSTKICH W DUPIE !!!!!
NU
22.12.2014 07:44 · Odpowiedź #61583

OC przesłał pismo o wzajemnym udostępnieniu sobie znaczków żeby właśnie ludzie nie mieli problemu z opłatami
... Oczywiście OM odmówił ... A dlaczego ???? Bo ma NAS WSZYSTKICH W DUPIE !!!!!

Można psioczyć na OM i wyzywać zarząd OM, ale dlaczego OM miałby sobie strzelać w stopę i ułatwiać kupowanie członkowskiej w OC a okręgowej w OM? Żeby wędkarz, który chce łowić na wodach OM, w łatwy sposób z częścią kasy uciekał do OC?
Skoro nie ma porozumienia, to udostępnienie znaczków byłoby nielogiczne, przecież w ten sposób OM pozbywałby się potencjalnych członków.
Ekonomia... :bezradny:

AR
@anguiler (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 08:06 · Odpowiedź #61584

Można psioczyć na OM i wyzywać zarząd OM, ale dlaczego OM miałby sobie strzelać w stopę i ułatwiać kupowanie członkowskiej w OC a okręgowej w OM? Żeby wędkarz, który chce łowić na wodach OM, w łatwy sposób z częścią kasy uciekał do OC?
Skoro nie ma porozumienia, to udostępnienie znaczków byłoby nielogiczne, przecież w ten sposób OM pozbywałby się potencjalnych członków.

Może choćby dlatego, aby na tej samej zasadzie wędkarze z Pomiechówka u siebie na miejscu mogli opłacić za łowienia na Wkrze?

Słuchajcie, czy może ktoś coś słyszał i się orientuje czy na ten rok można spodziewać się jeszcze jakiś zmian w regulaminie na wodach OC? ;)
QA
22.12.2014 08:11 · Odpowiedź #61585

Niszczu nie bardzo rozumiem... Pułtusk leży w OC, więc i tak z założenia wszyscy powinni zapłacić OC. OM zyskałoby na tym, bo ludzie mieliby łatwiejszy dostęp do znaczków OM... Czy naprawdę myślisz, że ludzie pozmieniają koła na OM? Przecież będą musieli dodatkowo zapłacić 25 czy 35 wpisowego przy przenosinach do OM plus koszty paliwa - wyjdzie tyle co zapłaciliby OC członkowską plus wody... Żeby zmienić koło musisz stawić się osobiście, żeby zapłacić dodatkowo OM wystarczy, że kolega przyjedzie z kartą i legitą. OM według mnie zyskałby tylko udostępniając znaczki w takim kole jak choćby Pułtusk.
A teraz odwracając sytuację, jaki zysk z tego mają wędkarze z Pomiechówka leżącego nad Wkrą a będącego w OM?
NU
22.12.2014 08:30 · Odpowiedź #61587
Kuba, nie wiem jak sobie kalkulują włodarze OM...

Ale skoro nie chcą udostępnić znaczków to muszą myśleć sobie tak:

Ktoś z Pułtuska, jeśli chce łowić na Narwi (a taka jest większość), musi wykupić okręgową OM.
Taki ktoś musi pojechać dajmy na to do Zegrza wykupić składkę OM. Większość ludzi jest leniwych, więc będzie chciało dokonać jednej opłaty w jednym miejscu, a nie jeździć do dwóch różnych punktów po znaczki i dodatkowo zastanawiać się, czy na pewno odpowiednie znaczki kupili, żeby łowić tam gdzie chcą, co zrobić z rejestrem połowów (do którego okręgu) itd.
Z tego względu jak ktoś wejdzie do sklepu do Zegrza kupić "pozwolenie na Narew" to zapłaci wszystko, a że przy okazji zmieni koło na OM, to pewnie nawet go nie będzie specjalnie obchodziło.

QA
22.12.2014 08:38 · Odpowiedź #61588

Kuba, nie wiem jak sobie kalkulują włodarze OM...

Ale skoro nie chcą udostępnić znaczków to muszą myśleć sobie tak:

Ktoś z Pułtuska, jeśli chce łowić na Narwi (a taka jest większość), musi wykupić okręgową OM.
Taki ktoś musi pojechać dajmy na to do Zegrza wykupić składkę OM. Większość ludzi jest leniwych, więc będzie chciało dokonać jednej opłaty w jednym miejscu, a nie jeździć do dwóch różnych punktów po znaczki i dodatkowo zastanawiać się, czy na pewno odpowiednie znaczki kupili, żeby łowić tam gdzie chcą, co zrobić z rejestrem połowów (do którego okręgu) itd.
Z tego względu jak ktoś wejdzie do sklepu do Zegrza kupić "pozwolenie na Narew" to zapłaci wszystko, a że przy okazji zmieni koło na OM, to pewnie nawet go nie będzie specjalnie obchodziło.

Może i masz rację, Krzysiek. Niezbadane są wyroki włodarzy OM...
PR
22.12.2014 14:30 · Odpowiedź #61599

[/quote]
Niszczu nie bardzo rozumiem... Pułtusk leży w OC, więc i tak z założenia wszyscy powinni zapłacić OC.
[/quote]

Tak, tylko, ze 95% lowi na Narwi wiec nie jest to takie oczywiste. Sam zaplace w OC ale mysle ze wiskszosc ma w d... czy na wkrze sa widelki czy nie i jak sie rzadzi jedno lub drugie kolo. Ba, pokusilbym sie nawet o stwierdzenie ze polowa wedkarzy nie ma pojecia o istnieniu okregow, kół itp.

Swoja droga moze byc tak ze woda plynaca przez jeden okreg est wlasnoscia drugiego? Prawo jakos tego nie reguluje?
NU
22.12.2014 15:03 · Odpowiedź #61600

Niszczu nie bardzo rozumiem... Pułtusk leży w OC, więc i tak z założenia wszyscy powinni zapłacić OC.
[/quote]

Tak, tylko, ze 95% lowi na Narwi wiec nie jest to takie oczywiste. Sam zaplace w OC ale mysle ze wiskszosc ma w d... czy na wkrze sa widelki czy nie i jak sie rzadzi jedno lub drugie kolo. Ba, pokusilbym sie nawet o stwierdzenie ze polowa wedkarzy nie ma pojecia o istnieniu okregow, kół itp.

Swoja droga moze byc tak ze woda plynaca przez jeden okreg est wlasnoscia drugiego? Prawo jakos tego nie reguluje?
[/quote]

OM nie jest właścicielem Narwi a skarb państwa w imieniu którego zarząd sprawuje RZGW.
RZGW oddaje wodę w dzierżawę.

Chyba jest tak, że do przetargu/konkursu o dzierżawę może stanąć każdy podmiot - okręg PZW, gospodarstwo rybackie czy inna osoba prawna lub fizyczna. Kiedyś taki przetarg/konkurs wygrał OM PZW i to on użytkuje obwód rybacki ZZ na rzece Narew 7.

MK
@morouk (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 15:37 · Odpowiedź #61603
Krzysztof, napisz kogo masz na myśli.
KF
@Krzysztof (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 15:58 · Odpowiedź #61604

A po co ? i co to znaczy masz na myśli?
SS
22.12.2014 16:36 · Odpowiedź #61610

Po to że to bardzo ciekawa informacja ... Może by ten ktoś odwołał by ich teraz ??
KF
22.12.2014 16:48 · Odpowiedź #61612

[quote='morouk' pid='82827' dateline='1419262677']

Po to że to bardzo ciekawa informacja ... Może by ten ktoś odwołał by ich teraz ??
[/quote]

Kogo miałby odwołać? na pułtuskim odcinku (od Kacic do Zambsk) nie ma rybaków i nie było nawet po zmianie dzierżawcy z OC na OM.
SS
22.12.2014 16:53 · Odpowiedź #61614

[quote='Krzysztof' pid='82828' dateline='1419263886']
[quote='morouk' pid='82827' dateline='1419262677']

[/quote]

Kogo miałby odwołać? na pułtuskim odcinku (od Kacic do Zambsk) nie ma rybaków i nie było nawet po zmianie dzierżawcy z OC na OM.
[/quote]
Ale niżej są i jest ich 7 ...

@Paweł (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 08:39 · Odpowiedź #61589
Narew w okolicach Pułtuska leży w OM, dlatego z założenia wszyscy chcący łowić w tej Rzece MUSZĄ opłacić okręgową w OM. W jakim celu OM miałby pomagać w opłaceniu członkowskiej w OC, a tylko okręgowej w OM? Nie lepiej wymusić „kurs” do jakiegoś koła OM, wtedy większość zapłaci od razu obie opłaty na rzecz OM… Pewnie z 90% wędkujących ma głęboko gdzieś komu płaci… I jestem przekonany, że nikt w kołach OM nie będzie pilnował aby stawić się osobiście (nawet jeżeli taki jest wymóg)… Biznes to biznes… Nowy członek koła – bezcenny…😜

Chore to do bólu, ale chyba tak właśnie jest...
SS
22.12.2014 08:43 · Odpowiedź #61590
A czy ktoś brał pod uwagę wędkarzy starszych bądź takich którzy nie mają jak jechać np do Zegrza ? Takie udostepnienie znaków ułatwiło by sprawę i jednym i drugim ...
NU
@niszczu (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 08:47 · Odpowiedź #61591

A czy ktoś brał pod uwagę wędkarzy starszych bądź takich którzy nie mają jak jechać np do Zegrza ? Takie udostepnienie znaków ułatwiło by sprawę i jednym i drugim ...

Zapewne nie brał pod uwagę. Już od dawna jest jasne, że PZW nie jest dla wędkarzy i nie wędkarzom ma ułatwiać życie. PZW jest od ściągania kaski z wędkarzy i taki jest jego główny cel.

Jeśli z perspektywy tego celu popatrzy się na decyzje PZW, to stają się on proste i logiczne, co nie?
;P

Edit: I jeszcze jedno, czy jakby się tak głębiej zastanowić to czy taka postawa PZW nie jest czasem uzasadniona? Czy 90% wędkarzy nie podchodzi w analogiczny sposób do uprawiania wędkarstwa? Czy notoryczne łamanie zapisów RAPR (limity ilościowe, okresy ochronne, wymiary ochronne, walenie w łeb wszystkiego co wyjedzie na brzeg, zostawianie śmieci na łowisku itd.) nie jest takim samym podejściem? 90% wędkarzy ma w d*** regulamin PZW, to i PZW ma w d*** wędkarzy. Ot, taki smutny wniosek przyszedł mi do głowy.
QA
22.12.2014 09:04 · Odpowiedź #61593

Edit: I jeszcze jedno, czy jakby się tak głębiej zastanowić to czy taka postawa PZW nie jest czasem uzasadniona? Czy 90% wędkarzy nie podchodzi w analogiczny sposób do uprawiania wędkarstwa? Czy notoryczne łamanie zapisów RAPR (limity ilościowe, okresy ochronne, wymiary ochronne, walenie w łeb wszystkiego co wyjedzie na brzeg, zostawianie śmieci na łowisku itd.) nie jest takim samym podejściem? 90% wędkarzy ma w d*** regulamin PZW, to i PZW ma w d*** wędkarzy. Ot, taki smutny wniosek przyszedł mi do głowy.

Smutne to co piszesz...
MN
22.12.2014 09:00 · Odpowiedź #61592
Mam niewielki przeciek że (całe) jedno Pułtuskie koło - Polam - przenosi się do OM. Zna się ktoś z kimś z tego koła (głupie pytanie 🤪), weźcie dopytajcie czy to prawda czy tylko jakieś pogłoski.

A co z zawodami w 2015r?, wszystkie zostaną przeniesione na wody OC, oczywiście chodzi mi o tych co z Pułtuska co opłacą wszystko w OC.

PS: jeśli chodzi o opłatę i związany z tym "problem" w dotarciu do miejsca gdzie są znaczki w OM to wiem że nie tylko ja się organizuję aby po takie znaczki podjechać. Jeśli chodzi o opłatę to nie ma żadnego problemu i jedna osoba, która przybędzie z kilkoma kartami do opłacenia nie zostanie wygoniona - mam potwierdzone info tylko trzeba jeszcze dopytać czy konieczny jest dobry znajomy dilującego znaczkami czy to jednak normalna praktyka.
Zegrze czy Serock nie Las Vegas i w niecałe 20min jest się na miejscu, zresztą tłum ludzi jeździ w tamtym kierunku do pracy więc 👍.
bysior
22.12.2014 12:41 · Odpowiedź #61596
Tak informacyjnie dla wędkarzy z Pułtuska, którzy są zainteresowani możliwościami opłacenia składek w różnych konfiguracjach - http://shrap-drakers.pl/forum/thread-2886-post-82819.html#pid82819
MN
22.12.2014 13:43 · Odpowiedź #61597

Tak informacyjnie dla wędkarzy z Pułtuska, którzy są zainteresowani możliwościami opłacenia składek w różnych konfiguracjach - http://shrap-drakers.pl/forum/thread-2886-post-82819.html#pid82819

Bardzo mnie to cieszy, nie dlatego że nie muszę specjalnie jechać (Marta smutna - McDonald 😄), ale dlatego że jednak pewnie większość wędkarzy opłaci członkowskie w OC a okręgowe na OM by móc łowić wiadomo gdzie.

Takie posunięcie ze znaczkami 👍.
PR
@Peter (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 15:08 · Odpowiedź #61601
Wie ktoś jakiego rzędu sa/ były to pieniądze? To informacja jawna?

Czemu po tym jak opiekę sprawował OC ktory przegnal rybakow woda powróciła pod władanie OM. Skończyła sie dzierżawa?
KF
@Krzysztof (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 15:37 · Odpowiedź #61602

Czemu po tym jak opiekę sprawował OC ktory przegnal rybakow woda powróciła pod władanie OM. Skończyła sie dzierżawa?

Okręg Ciechanowski nie wystartował w przetargu... czyli sam zrezygnował w tej wody.

A że nie było wtedy rybaków na Narwi, to nie dzięki OC, zupełnie kto inny się wtedy do tego przyczynił!
P3
22.12.2014 20:37 · Odpowiedź #61637

Okręg Ciechanowski nie wystartował w przetargu... czyli sam zrezygnował w tej wody.

A że nie było wtedy rybaków na Narwi, to nie dzięki OC, zupełnie kto inny się wtedy do tego przyczynił!

Doszly mnie słuchy ze to Tadek zadzialal. Prawda czy nie potwierdz Krzysztof.
KF
22.12.2014 23:33 · Odpowiedź #61666

[quote='Peter' pid='82825' dateline='1419260885']

Doszly mnie słuchy ze to Tadek zadzialal. Prawda czy nie potwierdz Krzysztof.
[/quote]

Jak już ktoś tu wcześniej napisał nie wszystko można i należy wyciągać na publicznym forum, pewne rzeczy należy pominąć...
NU
04.01.2015 21:48 · Odpowiedź #61915

Ktoś wie jak to w końcu z tą Narwią było?
Komentarze pod jednym z newsów na stronie OC sugerują, że niegdysiejsze władze OC za coś przehandlowały Narew do OM. Prawda li to?

http://www.pzw.org.pl/18/wiadomosci/105991/63/skladki_czlonkowskie_na_2015_rok
(komentarze pod newsem)
MN
22.12.2014 16:03 · Odpowiedź #61605
Coraz lepiej 😂, zaraz wyjdzie że OC zarybiał bo musiał a nie że chciał poprawić sytuację na wodach.
Zresztą ktoś tu chyba nawet pisał że zarybienia ustala nie okręg tylko coś tam innego (ichtiolog bada czym, gdzie i w jakiej ilości zarybić i koło musi to zrobić - pomieszałem 🤔).
AR
22.12.2014 16:30 · Odpowiedź #61608

Coraz lepiej 😂, zaraz wyjdzie że OC zarybiał bo musiał a nie że chciał poprawić sytuację na wodach.
Zresztą ktoś tu chyba nawet pisał że zarybienia ustala nie okręg tylko coś tam innego (ichtiolog bada czym, gdzie i w jakiej ilości zarybić i koło musi to zrobić - pomieszałem 🤔).

To jest chyba w operacie na dany obwód, wygrywając przetarg użytkownik jest zobowiązany go wypełnić. Choć pewnie nic nie stoi na przeszkodzie, by wpuścić więcej, ale nie mniej.
MN
22.12.2014 16:46 · Odpowiedź #61611

To jest chyba w operacie na dany obwód, wygrywając przetarg użytkownik jest zobowiązany go wypełnić. Choć pewnie nic nie stoi na przeszkodzie, by wpuścić więcej, ale nie mniej.

To w takim razie po co operat skoro koło może wpuścić więcej 🤔, trochę to nielogiczne. Nikt nie ma prawa wpuścić do wody ryb pochodzących z poza danego akwenu prócz tych co zarybienia prowadzą, ale skoro ktoś na taki operat poświęca czas i pieniądze to ktoś inny wpuszczając więcej zaburza to nad czym ktoś inny pracował i takie naddatkowe zarybienie danym gatunkiem może przecież zrobić więcej złego niż dobrego. Jak to jest, Czesiek z Jospehem siedzą sobie za biurkami i jeden do drugiego mówi, weź no zadzwoń do Zdziśka niech kupi ze trzy tony sandacza i żuci tu i tam.
Zresztą ja już bardzo dawno nie spotkałem nikogo aby robił coś ponad normę nie mając z tego żadnych korzyści.

Narwi w okolicach Pułtuska OM nie zarybia bo pewnie takie ma wytyczne od ludzi co tą wodę badają, w końcu żyjemy nad rybnym odcinkiem 🤪, to i po co zarybiać.

Idąc dalej, gdzie mogę odnaleźć taki operat na wody OC na 2014r, bo ilość zarybień z 2014r w OC znajdę pewnie dopiero w 2015r.
AR
22.12.2014 17:48 · Odpowiedź #61626

[quote='Marcin' pid='82829' dateline='1419264195']

To w takim razie po co operat skoro koło może wpuścić więcej 🤔, trochę to nielogiczne. Nikt nie ma prawa wpuścić do wody ryb pochodzących z poza danego akwenu prócz tych co zarybienia prowadzą, ale skoro ktoś na taki operat poświęca czas i pieniądze to ktoś inny wpuszczając więcej zaburza to nad czym ktoś inny pracował i takie naddatkowe zarybienie danym gatunkiem może przecież zrobić więcej złego niż dobrego. Jak to jest, Czesiek z Jospehem siedzą sobie za biurkami i jeden do drugiego mówi, weź no zadzwoń do Zdziśka niech kupi ze trzy tony sandacza i żuci tu i tam.
Zresztą ja już bardzo dawno nie spotkałem nikogo aby robił coś ponad normę nie mając z tego żadnych korzyści.

Narwi w okolicach Pułtuska OM nie zarybia bo pewnie takie ma wytyczne od ludzi co tą wodę badają, w końcu żyjemy nad rybnym odcinkiem 🤪, to i po co zarybiać.

Idąc dalej, gdzie mogę odnaleźć taki operat na wody OC na 2014r, bo ilość zarybień z 2014r w OC znajdę pewnie dopiero w 2015r.
[/quote]

Na zasadzie domyślania się strzeliłem, że operat jest na minimalne ilości zarybień, które użytkownik musi spełnić, a nie określa maksymalnej ilości zarybień.

Trochę szukałem w necie i niby tu jest w paragrafie 5 pkt. 5 i chyba trzeba interpretować że jest ustalone to na sztywno.

http://prawo.ekologia.pl/Prawo_ochrony_srodowiska/doc/WDU20020440414/Rozporzadzenie_w_sprawie_operatu_rybackiego.html
PR
22.12.2014 16:06 · Odpowiedź #61606
A to nie jest tak ze Pultusk jest w OC i dzieki temu jest ponad tysiąc członków x opłata i nikt nie łowi na tej wodzie co zapłaci tym samym OCma "w gratisie" tyle kasy na swoja wodę? I dlatego Narew w pultusku jest olewana przez OM?

Tak pytam bo nie wiem, ale cos takiego przyszło mi do głowy

PS uprzedzajac - nie jestem sympatykiem OM, duzo bliższe sa mi poczynania OC
KF
22.12.2014 16:17 · Odpowiedź #61607

A to nie jest tak ze Pultusk jest w OC i dzieki temu jest ponad tysiąc członków x opłata i nikt nie łowi na tej wodzie co zapłaci tym samym OCma "w gratisie" tyle kasy na swoja wodę? I dlatego Narew w pultusku jest olewana przez OM?

Tak pytam bo nie wiem, ale cos takiego przyszło mi do głowy

PS uprzedzajac - nie jestem sympatykiem OM, duzo bliższe sa mi poczynania OC

chyba musisz to przetłumaczyć co napisałeś, bo ja nie rozumiem...

ja ostatnio zacząłem podejrzewać, że OM "olewa" Narew wokół Pułtuska i tu nie zarybia, bo tu nie ma rybaków... jeszcze by wędkarze ryby wybrali...
PR
@Peter (edytowany 11 lat temu)
22.12.2014 16:30 · Odpowiedź #61609
Chodzi mi o to ze płacimy do OC a lowimy na Narwi czyli w OM. Wlasciwie to nie znam nikogo kto łowi na wodach OC (a wszyscy tam płaca, przynajmniej do tej pory). Zle napisałem powyżej ze "w gratisie" bo rozumiem ze tej kasy z gratisa to nie było za duzo a pewnie nie raz trzeba było dołożyć bo do tej pory to OC musiał - w ramach porozumienia - przekazać pieniądze za dostęp swoich wędkarzy (z OC) do wód OM. Rozumiem ze dalej kasa ginela...

Z tymi rybakami to rzeczywiście dobre - wlasciwie ten związek to sie powinien nazywać nie Wędkarski a Rybacki.

Wogole wymyślić cos takiego jak PZW to majstersztyk: płaca wędkarze, łowią rybacy, nie ma ryb - zarybienia (pranie kasy publicznej na swoja / znajomego), sa ryby - to rybacy i smazalnie itd itp.
KF
22.12.2014 16:55 · Odpowiedź #61615

OC musiał - w ramach porozumienia - przekazać pieniądze za dostęp swoich wędkarzy (z OC) do wód OM. Rozumiem ze dalej kasa ginela...

od lat OC za "porozumienie" płacił sporą kasę (w ubr. 180tys) - swoją drogą co to za porozumienie! - teoretycznie zgodnie z porozumieniem ta kasa miała wracać w postaci zarybień na ten odcinek Narwi - a może wg papierów wracała? faktycznie zarybienia były śladowe...

operaty rybackie na pewno mają Dyr. Okręgów - przecież muszą je co roku wypełniać!
SS
22.12.2014 16:51 · Odpowiedź #61613
A czemu pytasz o OC skoro tam nie lowisz... Poszperaj w OM ile w 2014 wpuścili ryb na obwód nr 7 rzeki Narew ...
MN
22.12.2014 16:58 · Odpowiedź #61616

A czemu pytasz o OC skoro tam nie lowisz... Poszperaj w OM ile w 2014 wpuścili ryb na obwód nr 7 rzeki Narew ...

Czyli jak beceluję kasę na OC to OC jest z tego zadowolony. Jak chcę odnaleźć informacje ile operat określił OC zarybić i ile faktycznie OC zarybił to już mam tego nie niuchać?. A co okaże się że OC nie zrobił niczego niż operat nakazywał, a może nie zarybił tyle ile miał zarybić.
Zabawne podejście 😄.

Jak w przyszłym roku opłacę w OM to w 2016r dokładnie takich danych będę szukał w zarybieniach OM 👍. Do tej pory przez kilka lat płaciłem w OC dlatego też szukam tych danych a nie np. danych zarybienia waleniem w morskim oku 👍.
SS
22.12.2014 17:06 · Odpowiedź #61618

Czyli jak beceluję kasę na OC to OC jest z tego zadowolony. Jak chcę odnaleźć informacje ile operat określił OC zarybić i ile faktycznie OC zarybił to już mam tego nie niuchać?. A co okaże się że OC nie zrobił niczego niż operat nakazywał, a może nie zarybił tyle ile miał zarybić.
Zabawne podejście 😄.

Jak w przyszłym roku opłacę w OM to w 2016r dokładnie takich danych będę szukał w zarybieniach OM 👍. Do tej pory przez kilka lat płaciłem w OC dlatego też szukam tych danych a nie np. danych zarybienia waleniem w morskim oku 👍.

No to życzę powodzenia z pytaniami do OM ... Sacha ich pyta od 8 lat i nie usłyszał żadnej odpowiedzi ... Myślisz że Tobie się uda ?
SA
22.12.2014 17:44 · Odpowiedź #61624
No to życzę powodzenia z pytaniami do OM ... Sacha ich pyta od 8 lat i nie usłyszał żadnej odpowiedzi ... Myślisz że Tobie się uda ?

To prawda :bezradny: Marcin, ja pisząc maile do OM, pytajac na ich stronie i na stronie ZG nie otrzymałem odpowiedzi. No dobra otrzymałem 🤪załóżmy że pytam o odłowy gospodarcze a odpowiedź brzmi:
"są to dane wrażliwe i nie ma możliwości ich publikacji".
wygooglaj sobie co to są "dane wrażliwe" i spróbuj dopasować do definicji rybaków , życzę powodzenia.
Któryś zapytał dlaczego OC nie zarybia Narwi w Pułtusku?
Bo nie może zarybiać obcej wody. Płacił 180tys. do OM bo część tej kwoty miała wrócić w postaci zarybień.
Było pytanie czy można więcej zarybić?
Nie. Ma być tyle ile w operacie.
Było też dlaczego okręg ma wodę w innym okręgu?
Bo wygrał dzierżawę. OC mógłby np. złożyć operat na Parsętę albo jakieś jezioro pod Szczecinem - wolno im.
Atu zarybienia z 2013 w OM:
http://ompzw.pl/zarybienia,285.html
Gdzie znaleźć w jakim obwodzie nie mam pojęcia.

PR
22.12.2014 18:25 · Odpowiedź #61629

Było też dlaczego okręg ma wodę w innym okręgu?
Bo wygrał dzierżawę. OC mógłby np. złożyć operat na Parsętę albo jakieś jezioro pod Szczecinem - wolno im.

No właśnie - to tylko świadczy i to dobitnie jakiego charakteru jest ta organizacja. Po kiego wędkarzom powiedzmy z centralnej Polski woda w Parsęcie? Czy inne jezioro??
Dlaczego? bo jest rybne.
To raczej potrzebne jest tej chorej organizacji aby zrobić tam operat wpuścić rybaków lub odłowy kontrolne bo wszystko jedno skąd idzie kasa.
Dlatego cały czas jestem zdania że koła powinny być małe / okręgowe.
SS
22.12.2014 17:04 · Odpowiedź #61617
Powtarzam Ci drugi raz ... Idź do siedziby OC zapytaj o operaty i będziesz wiedział ... Po co klepac w klawiaturę niepotrzebne przypuszczenia jak można zapytać u źródła... Masz blisko
PO
22.12.2014 17:32 · Odpowiedź #61619
OC to nie tylko zarybienia musi nie musi zarybić, zarybia i te ryby są w wodzie, ale również ochrona wody strażnicy są i nie tylko na papierze( zapraszam na stronę okręgu można poczytać o wynikach działalności strażników) jak już wpadnie na kłusownictwie to jest odpowiednio karany, a nie jak w OM zarząd staję po stronie rybaków którzy tłuką Wam rybę. OC to też dbanie o rzeki, odnowa tarlisk, nasadzanie drzew krzaków nad brzegami rzek i inne tego typu prace. Chłopaki poświęcają swój prywatny czas pieniądze by było co łowić i z każdym rokiem widać tego efekty. Czasami jak czytam te posty to myślę sobie że większość ma w dupie to co dzieje się nad Waszymi wodami, czy OM coś robi czy nie jest to tylko takie klepanie w klawiaturę na forum(podajcie przykłady co zrobiliście w Waszym OM by było lepiej, oprócz klapania w klawiaturę) . Ja jestem dumny z tego że w OC że maję pieniądze pływają w rzece w postać ryb, a nie nabijam ich jakimś działaczom w kieszeń.
MN
22.12.2014 17:38 · Odpowiedź #61621

OC to nie tylko zarybienia musi nie musi zarybić, zarybia i te ryby są w wodzie, ale również ochrona wody strażnicy są i nie tylko na papierze( zapraszam na stronę okręgu można poczytać o wynikach działalności strażników) jak już wpadnie na kłusownictwie to jest odpowiednio karany, a nie jak w OM zarząd staję po stronie rybaków którzy tłuką Wam rybę. OC to też dbanie o rzeki, odnowa tarlisk, nasadzanie drzew krzaków nad brzegami rzek i inne tego typu prace. Chłopaki poświęcają swój prywatny czas pieniądze by było co łowić i z każdym rokiem widać tego efekty. Czasami jak czytam te posty to myślę sobie że większość ma w dupie to co dzieje się nad Waszymi wodami, czy OM coś robi czy nie jest to tylko takie klepanie w klawiaturę na forum(podajcie przykłady co zrobiliście w Waszym OM by było lepiej, oprócz klapania w klawiaturę) . Ja jestem dumny z tego że w OC że maję pieniądze pływają w rzece w postać ryb, a nie nabijam ich jakimś działaczom w kieszeń.

Zarybia bo tak określa to operat i koło musi się do tego dostosować.

Strażnik pilnuje bo jest od tego jak przysłowiowa...., nie będę kończył.
Od kiedy strażnik PSR podlega pod koło?. Druga sprawa to że strażnicy OC patrolują też i wody OM i co jak zobaczą kłusownika to powiedzą: uj mu w dupę, kłusuje nie nasze ryby". No to masz kozackie rozumowanie.

Co ja robię dla koła - pompuję 😄, jak to w koło, pompuję ale pieniądze i nikt na publicznym forum nie chce mi napisać ile nakazywał operat a ile zostało wpuszone - no bo w sumie to i po co 😄.
PO
22.12.2014 17:44 · Odpowiedź #61625

Zarybia bo tak określa to operat i koło musi się do tego dostosować.

Strażnik pilnuje bo jest od tego jak przysłowiowa...., nie będę kończył.
Od kiedy strażnik PSR podlega pod koło?. Druga sprawa to że strażnicy OC patrolują też i wody OM i co jak zobaczą kłusownika to powiedzą: uj mu w dupę, kłusuje nie nasze ryby". No to masz kozackie rozumowanie.

Co ja robię dla koła - pompuję 😄, jak to w koło, pompuję ale pieniądze i nikt na publicznym forum nie chce mi napisać ile nakazywał operat a ile zostało wpuszone - no bo w sumie to i po co 😄.

Oj Marcin, albo to Ty tak rozumujesz, albo jaja sobie robisz. Twoja kasa Twój wybór.
MN
22.12.2014 17:54 · Odpowiedź #61627

Oj Marcin, albo to Ty tak rozumujesz, albo jaja sobie robisz. Twoja kasa Twój wybór.

Nie.
Część osób rozumie mnie inaczej niż ja chcę by mnie zrozumiano.
Moim celem nie jest całkowite odejście od OC ani szukanie dziury w całym.
Zostaję zaproszony do siedziby koła że uzyskam tam odpowiedzi - ciężko jest napisać" słuchaj, jutro zerknę, wkleję jakieś liczby bądź zrobię foto i wkleję", byłoby po temacie.

Spadam, jadę się pyrgnąć trochę nad wodę, i nie łapać - przejechać się 👍.

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.