Wieści znad Wisły 2013

Wieści znad Wisły 2013

Forum Wędkarskie · Sezon wędkarski 2013

Wieści znad Wisły 2013

Sezon wędkarski 2013

Odpowiedzi

1,392 odpowiedzi · 1,005,382 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
PO
27.08.2013 18:56 · Odpowiedź #48742
Coś tam da się złowić.. rapka z dzisiaj.
b 67.jpg
RU
27.08.2013 21:54 · Odpowiedź #48748

jak widać nie wszędzie kicha :D trzeba tylko wiedzieć gdzie i kiedy - @pieczywko gratki, 👏
U mnie też coś tam się dzieje, jakieś jaśki i klenie się trafiają, ale rozmiarowo nie powalają na kolana, ot takie "dobre czterdziestaki". Jaśki ostatnio baaardzo delikatnie skubią i niestety te większe często się spinają.
Bolenia i sandacza nie widać:bezradny:

PO
28.08.2013 03:38 · Odpowiedź #48749

jak widać nie wszędzie kicha :D trzeba tylko wiedzieć gdzie i kiedy - @pieczywko gratki, 👏
U mnie też coś tam się dzieje, jakieś jaśki i klenie się trafiają, ale rozmiarowo nie powalają na kolana, ot takie "dobre czterdziestaki". Jaśki ostatnio baaardzo delikatnie skubią i niestety te większe często się spinają.
Bolenia i sandacza nie widać:bezradny:

Za "dobrego jaśka czterdziestaka" w moich rejonach oddałbym bolenie. Jazi na Wiśle nie ma wogóle, co ciekawe nad Narwią jest ich całkiem sporo ale są nie łatwe do złowienia.

KK
28.08.2013 09:31 · Odpowiedź #48758

Za "dobrego jaśka czterdziestaka" w moich rejonach oddałbym bolenie. Jazi na Wiśle nie ma wogóle, co ciekawe nad Narwią jest ich całkiem sporo ale są nie łatwe do złowienia.

Naprawdę?

PO
28.08.2013 09:51 · Odpowiedź #48760

Naprawdę?

Tak, razem z kumplami od kilku ładnych lat nie złapaliśmy żadnego jazia nad Wisłą w okolicach Grochali czy Nowego Dworu. Może nie umiemy ich łapać, Ty Krystek masz jakieś na koncie?

MK
27.08.2013 19:15 · Odpowiedź #48744
w niedziele na Wiśle w Wyszogrodzie było słabo małe sandaczyki ,panowie z pontonu na trola sumka koło 1,50 m wyjeli to tyle co było w niedziele
MK
@morouk (edytowany 12 lat temu)
27.08.2013 19:59 · Odpowiedź #48746
Pieczywko, no po prostu chyba doktorat robiłeś z łowienia boleni ;)
HE
28.08.2013 07:15 · Odpowiedź #48751
Jak co roku - nie ta faza księżyca, wiatr nie z tej strony, niski stan wody, gorąco ...
Czasem te czynniki ułożą się tak, że ryba jest mega aktywna i ktoś złowi fajną rybę, wstawi na forum i od razu ludziom znowu włącza się motywacja. Magia internetu.
Panowie jest Was tu na forum wielu, każdy spędza dużo czasu nad wodą i każdy narzeka na rybostan od dawna.

To nie warunki nad wodą powodują, że wyniki są takie a nie inne.
Rybki w Wiśle po prostu nie ma :)
Można jedynie uganiać się za niedobitkami.
To że czasem ktoś złowi niepożartego ładnego sandacza, to zazwyczaj fart lub setki dni nad wodą. Taka ryba ląduje na forum i ludzie sobie myślą, że jednak nie ma tragedii. Jest tragedia !

Prowadzę sobie notatki od wielu lat i wiem ile łowiłem kiedyś i ile teraz.
Kiedyś pogoda miała takie znaczenie: łowiłem albo 1-2 sandacze albo 10-20.
To samo z jaziami, kleniami itd.

Jedynie sumy latem od kilku lat dopisywały, ale według mnie to chyba był ostatni sezon. Presja jaka wytworzyła się na tę rybę szybko wyrówna liczebność wąsatych z innymi gatunkami ;)
GA
28.08.2013 07:24 · Odpowiedź #48753
Myślę kolego @hlehle, że to nie tylko problem Wisły :( Niestety wędkarstwo to dość modny sposób na spędzanie wolnego czasu miastowych czyt. najebka nad wodą, grill, łowienie i beretowanie w siatę. Co roku jakiś czas spędzam nad najbliższą sercu mi rzeką, z roku na rok zapuszczam się w coraz większy sajgon ... W tym roku to już była ekstrema. Jak już wytrzepią i te dołki to w przyszłe wakacje nie będę miał już "moich" met bo nie będzie w nich ryb :bezradny:
HE
28.08.2013 07:32 · Odpowiedź #48754

Myślę kolego @hlehle, że to nie tylko problem Wisły :( Niestety wędkarstwo to dość modny sposób na spędzanie wolnego czasu miastowych czyt. najebka nad wodą, grill, łowienie i beretowanie w siatę. Co roku jakiś czas spędzam nad najbliższą sercu mi rzeką, z roku na rok zapuszczam się w coraz większy sajgon ... W tym roku to już była ekstrema. Jak już wytrzepią i te dołki to w przyszłe wakacje nie będę miał już "moich" met bo nie będzie w nich ryb :bezradny:

Oczywiście masz rację - to nie tylko problem Wisły, ale większości naszych łowisk.
Akurat Twoja rzeka miała już chyba gorsze lata nawet w przeszłości. Presja wędkarska i kłusownicza zmalała na chwilę i rybki się pojawiły.
Pewnie znowu "znikną" ...

P2
@pszem022 (edytowany 12 lat temu)
28.08.2013 08:02 · Odpowiedź #48755
Smutne ale prawdziwe

Bolenia mimo, że jest niesmaczny coraz mniej z roku na rok.

Zauważyłem, że jak nie mogą złapać leszcza większego niż 30 cm, o sandaczu nie wspominam bo nie ma już sandaczy w Wiśle poza niedobitkami to zaczynają beretować bolenie niezależnie od rozmiaru.

Może nie spininguje na Wiśle długo bo tylko 5 lat ale mimo to, w porównaniu z tym ile ryb było 5 lat temu muszę przyznać, że w roku ubiegłym była tragedia a w tym to już jest totalna pustynia :(
Niestety znajomi łowiący na feedera czy wyczynówką też potwierdzają taki stan rzeczy :)

Trzeba będzie niedługo zmienić hobby. Ja już szukam alternatywy. Kupiłem muchówkę ale też dupy nie urywa coraz trudniej znaleźć sensowną wodę. Często trzeba jechać min 250 km :(

Pozostaje chyba odłożyć kasę i jechać na ryby zagranicę na 2 tygodnie i będzie to musiało wystarczyć na cały rok

PO
28.08.2013 08:09 · Odpowiedź #48756
Smutne to ale prawdziwe, zabijanie wszystkiego co żywe przyniosło efekty. Jakiś czas temu byłem świadkiem totalnej głupoty jednego z wędkarzy. Wybrałem się o "chorej" godzinie 3:00 rano nad Wisłę rozejrzeć się za sandałem. Po dojściu na główkę stwierdziłem że jest zajęta - 3 gości było na noc i łowili na grunt. Po retorycznym pytaniu czy coś się dzieje, usłyszałem że jeden z nich wyjął szczupaka 105 cm na spinning. Myślę sobie niezła bajka ale nie ciągnąłem dalej tematu bo sandały czekały. Oczywiście kilka godzin biczowania wody nie przyniosło żadnego efektu i tak ok 6:00 tknęło mnie żeby pogadać o tym zębaczu - jeszcze nigdy nie widziałem tak dużego szczupaka, tym bardziej z Wisły. No i rzeczywiście gościu wyciągnął siatę ze szczupakiem, piękna sztuka - realne 105 cm niestety widok był przygnębiający. Po rozmowie okazało się że złowił go o 17:00 dnia poprzedniego, zębaty już dawno zdechł, był sztywny i wygięty w kształcie litery S - po prostu nie mieścił się w siacie. Do tego zrobił się jakiś taki siny i blady, nie dziwne, 12 h kiszenia się w ciepłej wodzie zrobiło swoje. Ostatni tekst szczęśliwego łowcy rozwalił mnie totalnie, typ stwierdził że chyba będzie musiał go wyrzucić, bo i tak nie dowiezie go do domu. Zamierzali zostać jeszcze do południa a przed nimi sporo drogi bo aż do Skierniewic.
Taki oto smutny obraz się przedstawia.
B9
29.08.2013 11:46 · Odpowiedź #48787

... Po rozmowie okazało się że złowił go o 17:00 dnia poprzedniego, zębaty już dawno zdechł, był sztywny i wygięty w kształcie litery S - po prostu nie mieścił się w siacie. Do tego zrobił się jakiś taki siny i blady, nie dziwne, 12 h kiszenia się w ciepłej wodzie zrobiło swoje. Ostatni tekst szczęśliwego łowcy rozwalił mnie totalnie, typ stwierdził że chyba będzie musiał go wyrzucić, bo i tak nie dowiezie go do domu. Zamierzali zostać jeszcze do południa a przed nimi sporo drogi bo aż do Skierniewic.
Taki oto smutny obraz się przedstawia.

ręce opadają :krzyk: skąd takich gamoni biorą?
KK
28.08.2013 10:04 · Odpowiedź #48761
Mam :P ale one są nie dostępne z brzegu
S9
@siwek219 (edytowany 12 lat temu)
28.08.2013 13:22 · Odpowiedź #48767
Pieczywko graty dajesz radę👍 U nas wczoraj szybki wyjazd pod wieczór i 2 ryby może nie okazy ,ale są i każda cieszy bo z rybami tak jak piszecie coraz gorzej.

Wczorajsze wieczorowe

DSC_0431.JPG
DSC_0408.JPG
PO
28.08.2013 18:54 · Odpowiedź #48771
Fajne ryby Panowie Siwki👍👍
Moja dzisiejsza wiślana klasyka.
b.jpg
NU
28.08.2013 19:41 · Odpowiedź #48772
Klasyka, klasyką, ale gdzie Twój kapelutek i okulary? Bez tego to już nie jest klasyka. 😄

Gratki Pieczywko - razem z Siwkami jesteście ekipą Rapa Busters.

K2
28.08.2013 19:50 · Odpowiedź #48773
Pieczywko, może zostaniesz przewodnikiem wędkarskim po Wiśle? 👍 Mogę być pierwszym klientem 😄 Pozdrawiam :papa2:
MO
28.08.2013 20:01 · Odpowiedź #48775
Graty Wojtek za bolenie.Ćwiczysz je regularnie aż miło👏
Wpis @pavello ukazał idiotyzm,debilizm,głupote..🤔 Jakich jeszcze słów użyć by to opisać.Lać kijem to chyba za mało:nerwus:
PO
29.08.2013 17:23 · Odpowiedź #48789
Rapka z dzisiaj, klasyki ciąg dalszy.
b60.jpg
SK
29.08.2013 18:41 · Odpowiedź #48792
@pieczywko jesteś mistrzem i robisz rześ przez "si", kosisz stary, pozdro
HP
29.08.2013 20:49 · Odpowiedź #48796
Pieczywko obserwowałem kiedy coś wyjmiesz. No i udało się. Byliśmy z rodzinką i znajomymi na spacerze.
PO
30.08.2013 06:40 · Odpowiedź #48800

Pieczywko obserwowałem kiedy coś wyjmiesz. No i udało się. Byliśmy z rodzinką i znajomymi na spacerze.

To dobrze , że nie dałem plamy pod profesorskim okiem:oczko::oczko. Tak podejrzewałem że to Pan. Swoją drogą niezłe bolki tam gdzie Państwo stali biją, warto tam z wędką uderzyć:) Tylko weekendów nie polecam bo na tej miejscówce szał pyt...wtedy.
HP
30.08.2013 12:42 · Odpowiedź #48804
Pieczywko trochę korci by iść na bolenie. W tym roku nie byłem ani razu. Szukam jednak innych rybek ostatnio.
I proszę nie pisać do mnie Pan. Wiem że czas leci jednak odwleczmy to jeszcze. Tu jesteśmy kolegami z forum. :)
BK
30.08.2013 13:03 · Odpowiedź #48805
No Pieczywko pociskasz bolki aż miło patrzeć. Szacunek 👍
TO
30.08.2013 13:05 · Odpowiedź #48806
Dzisiaj trochę Kleni i Boleni.Tak na zmianę.Przynęta Raptor8 BS i ZZ'Rap9.

P1120920.JPG
P1120926.JPG
P1120932.JPG
P1120938.JPG
P1120941.JPG
P1120942.JPG
MO
30.08.2013 18:24 · Odpowiedź #48814
Wojtek nie będę gratulował Ci kolejnej 65-tki,liczę,że połowisz gruube 80-tki;) i wtedy dorzucę gratulacje😛

@Tomo
Graty za rybki.
Czy masz filmik z pracą tego bezstera???
TO
30.08.2013 22:02 · Odpowiedź #48824

Wojtek nie będę gratulował Ci kolejnej 65-tki,liczę,że połowisz gruube 80-tki;) i wtedy dorzucę gratulacje😛

@Tomo
Graty za rybki.
Czy masz filmik z pracą tego bezstera???

Tarcho u mnie z tymi bezsterami to już jest obsesja.Lubię wymyślać nowe rozwiązania.Gapię się godzinami na ukleje i staram się to przenieść na pracę woblera.Filmiki będą jak znajdę czas.Tzn.muszą być ale wiesz doba jest dla mnie stanowczo za krótka.

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.