Można się zastanawiać, czy priorytetem dla Nas powinna być Nasza satysfakcja ze złowienia sandacza, czy też troska o to, by nasze sandaczowanie nie zaszkodziło przypadkiem innym, równie cennym rybom, np. szczupakom, które, jak wiadomo, nie posiadają enzymów trawiennych radzących sobie z ołowiem, silikonem oraz żelazem :) Ale to już temat na dłuższą dyskusję. Ja popieram spojrzenie Kaczego na tę kwestię. Nie sądzę, aby negatywny wpływ przyponu na opad (jeśli w ogóle przypon może mieć wpływ na opad) był aż tak wielki, żeby taktycznie eliminować go z zestawu. Nie sądzę również, aby miał wpływ na przekazywanie brań, tym, bardziej, że sam przypon jest co najmniej tak samo (o ile nie bardziej) nierozciągliwy co plecionka. A zatem już nawet biorąc pod uwagę zasady fizyki - winien dokładnie tak samo transmitować branie jak plecionka. Dodatkowo przypon niekiedy grubszy od plecionki wpływać może korzystnie na opad, spowalniając go dodatkowo (co jest pożądane najczęściej ;) ). No a kwestie osłabiania zestawu dodatkowymi węzłami - cóż - wydaje się że liczba węzłów przy zastosowaniu przyponu i bez jego zastosowania pozostaje dokładnie taka sama :) ;) Co najwyżej dochodzi dodatkowy element w postaci najczęściej krętlika, no ale w dzisiejszych czasach są już produkowane tak doskonałe krętliki, że ryzyko osłabienie w ten sposób zestawu jest żadne.
No ale to taka moja teoria tylko i dywagacje. Summa summarum - ja tam przypony stosuję. Nawet jak jeszcze kleniowałem spinningowo, to często najcieńsze zakładałem właśnie w trosce o los ewentualnego zbłąkanego szczupaka.
Oczywiste, że w przypadku łowienia na muchę już przyponów szczupaczych nie stosuję, no chyba że wybieram się z muchą na szczupaka ;)
No ale to taka moja teoria tylko i dywagacje. Summa summarum - ja tam przypony stosuję. Nawet jak jeszcze kleniowałem spinningowo, to często najcieńsze zakładałem właśnie w trosce o los ewentualnego zbłąkanego szczupaka.
Oczywiste, że w przypadku łowienia na muchę już przyponów szczupaczych nie stosuję, no chyba że wybieram się z muchą na szczupaka ;)