Wieści znad Wisły 2013

Wieści znad Wisły 2013

Forum Wędkarskie · Sezon wędkarski 2013

Wieści znad Wisły 2013

Sezon wędkarski 2013

Odpowiedzi

1,392 odpowiedzi · 1,005,375 wyświetleń

Idź do ostatniej odpowiedzi
BN
06.06.2013 20:52 · Odpowiedź #46121
Niestety w Polsce jak na drodze, trzeba wcielać zasadę ograniczonego zaufania.
Ja nawet jak jestem w jakimś ośrodku wczasowym np. na mazurach to na noc ponton wyciągam z wody lub jak pożyczam łódkę to silnik na noc zdejmuję.
Zostawiłem już parę rzeczy na łódce na noc i o świcie już nie było. Drobne rzeczy tj. siatka, wiadro, a nawet kiedyś robaki 3 pudełka. Z robakami chyba najbardziej się wkurzyłem, bo przygotowany i załadowany na łódkę z nastawieniem na spławik wypłynąłem na jezioro, wszystko montuję sięgam po robaki i .... :krzyk: głośne kur.... rozległo się o świcie na jeziorze. :-)
SA
07.06.2013 13:29 · Odpowiedź #46182
Zostawiłem już parę rzeczy na łódce na noc i o świcie już nie było.

Temat chyba dobrze się skończy ale takie drobne przemyślenia.
Taką widocznie większość Polaków ma mentalność że jak coś leży, nie jest pilnowane, podłączone do prądu, zapięte na łańcuch to można w zasadzie zap.....ć bo albo się sprzeda albo się przyda.
Na kilku moich pobytach w Norwegii na łódce zostawały uzbrojone wędki, skrzynki z przynętami, jakieś polary albo kurtki przeciwdeszczowe, przecież nie będę tego targał jak rano wracam na łódkę.
Nie wiem jak jest w większych skupiskach ludzi ale tam gdzie jeździłem to były totalne zadupia (ostatnio wieś z niewiele ponad 40 mieszkańcami) i żadnego obywatela innych krajów niż Norwegia.
Nie zostawiłbym gratów na pokładzie w jakimś kompleksie kilku/kilkunastu domków dla wędkarzy. I nie mam na myśli wyłącznie Polaków bo sądzę że również korciłoby przywłaszczenie czegoś przez Czechów, Słowaków, Litwinów, Rosjan czy nawet Niemców (ale tych z NRD 😜).
GX
06.06.2013 20:55 · Odpowiedź #46124
To sobie chłopak spłynął :zly: ja nie wiem... jak można być takim @%#*&#!%!!! żeby drugiemu człowiekowi tak napsuć zdrowia i planów... jeszcze żeby to było jakieś drogie pływadło to mógł bym zrozumieć chociaż przyczyny takiej kradzieży ale że ktoś komuś taki numer potrafi wywinąć to chyba tylko w naszym kraju :nerwus: nogi z dupy powyrywać !!
KK
@Krystek (edytowany 12 lat temu)
06.06.2013 20:58 · Odpowiedź #46125
Kopara mi opadła :zly: Co za pier...ny kraj.

Robimy składkę na ponton? Nowy, ruski kosztuje 500zł, chyba że używkę dorwiemy.

Mało zarabiam ale od siebie dam 100zł, jeśli ktoś chętny to zapraszam na PW, możemy umieścić logo Drakersów i podarować chłopakowi.

Zadzwonię do gazety i poproszę o kontakt do niego, chyba że znajdę go na Facebooku.

KO
@kojoto (edytowany 12 lat temu)
06.06.2013 21:11 · Odpowiedź #46127

Mało zarabiam ale od siebie dam 100zł, jeśli ktoś chętny to zapraszam na PW, możemy umieścić logo Drakersów i podarować chłopakowi.

Zadzwonię do gazety i poproszę o kontakt do niego, chyba że znajdę go na Facebooku.

nie będę komentował zajścia bo szlag mnie trafia...

O tym samym od razu pomyślałem co Krystek.
Jutro zadzwonię do nas do sklepu ( bo niestety z powodu choroby nie idę ) do działu żeglarskiego bo ostatnio na sklep trafił jakiś chiński ponton nawet nieźle solidnie wyglądający tylko nie wiem ile kosztuje.
Krystek szukaj namiarów na chłopaka. Tylko telefon jakiś potrzebny bo jak w razie co umówimy się z nim na przekazanie? Jakieś miejsce potrzebne i kurierem czy coś :)

pozdro
R3
07.06.2013 21:09 · Odpowiedź #46196

Krystek kraj nie jest pier...ny jak to napisaleś, tylko ludzie wychowani na komunie są tacy. Komuna promowala gnidy i szumowiny i u wielu ludzi ta krew płynie dalej.
SA
07.06.2013 21:40 · Odpowiedź #46197
Krystek kraj nie jest pier...ny jak to napisaleś, tylko ludzie wychowani na komunie są tacy. Komuna promowala gnidy i szumowiny i u wielu ludzi ta krew płynie dalej.

To ja, to ja 🎉

QA
@qbanerra (edytowany 12 lat temu)
08.06.2013 06:27 · Odpowiedź #46199
[/quote]

[/quote]

Czy to jest Twoje oficjalne stanowisko? Zastanawiam się, czy wybrać moim rodzicom i w sumie sobie też, bo 10 lat komuna mnie promowała jako ucznia z b. dobrymi wynikami, pseudonim "Gnida", czy też może "Szumowina".... Hmmm... Znaczy tylko dzieci rodziców urodzonych po 89 roku są "czyści" i nigdy nie będą kradli. Ciekawy jestem, jak wytłumaczysz akty złodziejstwa w UK, Francji i innych krajach nieskażonych komuną?
Pozdrawiam,
Gnida vel Szumowina
SA
08.06.2013 07:49 · Odpowiedź #46202
Gnida vel Szumowina

A nie mogłeś do tego podejść tak jak ja z radością :dokuczacz:jest jeszcze Krzyko, Kaz, Novis i pewnie kilku innych z którymi moglibyśmy założyć ekskluzywny "Klub Gnid i Szumowin" i taki rychuper nawet nie jest godzien nam butów czyścić a tym bardziej wstąpić do Klubu 😄

KK
06.06.2013 21:13 · Odpowiedź #46128
Znalazłem go na FB, znalazłem też fajny ruski za 420zł (nowy) z wysyłką.

Ludzie robimy składkę 🎉
AW
06.06.2013 21:14 · Odpowiedź #46129
Komorka jest na koncu artykulu
KO
06.06.2013 21:16 · Odpowiedź #46130

o to gapy wszyscy poza Andrew :P
Jutro trzeba zadzwonić. Ale jak ogarnę temat pontonu w sklepie.
KK
06.06.2013 21:20 · Odpowiedź #46132

o to gapy wszyscy poza Andrew :P
Jutro trzeba zadzwonić. Ale jak ogarnę temat pontonu w sklepie.

ja zadzwonię 👍

mamy już 120zł 😄

Już wysłałem mu smsa, a jutro dzwonię.

Przenosimy rozmowę tutaj: http://shrap-drakers.pl/forum/thread-2951.html

nie zaśmiecajmy tego wątku :P

MN
06.06.2013 21:16 · Odpowiedź #46131
Robimy składkę.
RU
08.06.2013 07:58 · Odpowiedź #46203
Panowie, peace and love:buzki:!
Komuna zrobiła niestety sporo złego w świadomości społecznej i szacunku do tego, co "nie moje".
Złodziejstwo i buractwo w naszym pięknym kraju było, jest i jeszcze długo, długo będzie.
I wcale nie jest pewne, że za kilka, czy kilkadziesiąt lat będzie lepiej, bo ten "gen" jest przekazywany kolejnym pokoleniom.
Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego, co wyniesiemy z domu rodzinnego.

A wracając do tematu - dzisiejszy bolek 60+ z wiślanej kawki z mlekiem i pianką :D
Woblerek własnej roboty, prowadzony na skraju warkocza i spokojnej wody.

bolek_64.jpg
SA
08.06.2013 08:08 · Odpowiedź #46204
Komuna zrobiła niestety sporo złego w świadomości społecznej i szacunku do tego, co "nie moje".Złodziejstwo i buractwo w naszym pięknym kraju było, jest i jeszcze długo, długo będzie.

Gratuluję bolka.
Złodziejstwo i buractwo tak jak piszesz było, jest i będzie ale w minimalnym stopniu jest to wina tzw. "komuny" bo prawdziwego komunizmu to u nas nie było.
Odnoszę wrażenie że złodziejstwo i buractwo koncentruje się w słowiańskiej i romańskiej część Europy a w anglosaskiej i skandynawskiej jest dużo mniejsze.

AW
@andrew (edytowany 12 lat temu)
08.06.2013 23:46 · Odpowiedź #46242

Komuna zrobiła niestety sporo złego w świadomości społecznej i szacunku do tego, co "nie moje".Złodziejstwo i buractwo w naszym pięknym kraju było, jest i jeszcze długo, długo będzie.

Gratuluję bolka.

Odnoszę wrażenie że złodziejstwo i buractwo koncentruje się w słowiańskiej i romańskiej część Europy a w anglosaskiej i skandynawskiej jest dużo mniejsze.

Tak Darku, a przyczyna jest wlasnie komuna poniewaz u nas, we Wloszech czy Grecji ciagle istnieja legalne partie komunistyczne. U nas komunistyczny elektorat PO zagospodarowal Ruch Palikota. Tak jak antykomunistyczny elektorat w 89 zagospodarowali Michnik, Kuron, Geremek i Walesa. Niby inni a z gruntu ci sami.

S9
@siwek219 (edytowany 12 lat temu)
08.06.2013 19:50 · Odpowiedź #46228

Dzisiaj byliśmy z braciakiem ,szału nie było ,ale jak na tak wysoką i mętną wodę to i tak że cokolwiek pukało. Dwie ryby na raptora i jedna na hermesa.

DSC_0229.JPG
DSC_0234.JPG
DSC_0238.JPG
DSC_0240.JPG
MN
08.06.2013 20:02 · Odpowiedź #46229
Co do gościa z pontonu:
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130608/WLOCLAWEK01/130609399
KF
08.06.2013 20:11 · Odpowiedź #46230
Młody tak ciepło było, aż fota się rozmazała,he he
RU
@rychu (edytowany 12 lat temu)
08.06.2013 21:48 · Odpowiedź #46234

No było parno i duszno, to fakt, ale na szczęście bolki jakoś pukały.
Chyba macie jakiś układ z Tommym, ze tak promujecie Jego zabawki...😜
Wyglądają oczywiście zacnie (przynajmniej wizualnie), ale nie tylko one rybki łowią 👍
Śmiem się pokusić o stwierdzenie, ze 90% sukcesu w połowie boleni, to namierzenie miejscówki w której aktualnie są i żerują, a 10% to przynęta. Potem pozostaje tylko mądre obławianie miejscówki, a na efekty nie trzeba długo czekać.
Przynajmniej ja tak miałem.
Moim skromnym zdaniem... wszystkie świecidełka, opalizacje, kosmiczne łuski w boleniowych woblerach są tylko po to by złowić...wędkarza.
Przy łowieniu boleni, zwłaszcza na odcinku, gdzie woda jest średnio klarowna, nie ma to znaczenia.
Liczy się przede wszystkim PRACA woblera.
No, chyba że się mylę...

SL
08.06.2013 22:11 · Odpowiedź #46235

No było parno i duszno, to fakt, ale na szczęście bolki jakoś pukały.
Chyba macie jakiś układ z Tommym, ze tak promujecie Jego zabawki...😜
Wyglądają oczywiście zacnie (przynajmniej wizualnie), ale nie tylko one rybki łowią 👍
Śmiem się pokusić o stwierdzenie, ze 90% sukcesu w połowie boleni, to namierzenie miejscówki w której aktualnie są i żerują, a 10% to przynęta. Potem pozostaje tylko mądre obławianie miejscówki, a na efekty nie trzeba długo czekać.
Przynajmniej ja tak miałem.
Moim skromnym zdaniem... wszystkie świecidełka, opalizacje, kosmiczne łuski w boleniowych woblerach są tylko po to by złowić...wędkarza.
Przy łowieniu boleni, zwłaszcza na odcinku, gdzie woda jest średnio klarowna, nie ma to znaczenia.
Liczy się przede wszystkim PRACA woblera.
No, chyba że się mylę...

Nie jestem fachowcem ale w 100% się z tobą zgodzę. może jeszcze bym dodał
...i sposób prowadzenia.

KF
08.06.2013 22:41 · Odpowiedź #46237
Praca to podstawa,nie ma innej opcji.Co do designu wobka ....jak to się mówi na tą rybkę jaką jest Bolo,od pasa w dół najważniejszy ,reszta to wymysł wędkarza i tego kto je robi.Jeżeli chodzi o promowanie,to jeżeli coś jest dobre a tak jest w przypadku woblerów Tomka,to piszemy bo na nie łowimy i nie ma tu żadnej ściemy,czy czegoś podobnego.Tak samo jeżeli chodzi o inne przynęty jak np. hermes,praca bardzo fajna i łowne,jeżeli chodzi o ryby wielkości od 50 do 75 cm powiedzmy to jest ok. Łowimy też na inne wobki ,ale w większości jest to hand made,jeżeli coś się sprawdza to piszę że tak jest bez wypisywania głupot.
Na koniec żeby było jasne......to że znam Tomy-ego nie znaczy że mam z tego jakieś wyjątkowe gratyfikacje, w postaci jakiś gratisów czy innych giftów.Wdzięczny jestem że facet jest konkretny,i potrafił zrobić przynętę o jaką prosiłem (unikalna praca i design)jeżeli chodzi o przynętę boleniową.Większości wędkarzy łowienie bolenia kojarzy się prawie zawsze z tzw.speedem,a to nie do końca i nie zawsze jest to co działa na bolenie ,tym bardziej te większe.To że ten sezon jest słabiutki to inna sprawa ,trochę jest to wina ciągle zmieniającego się poziomu wody(naprawdę wysokich wahań) jeżeli chodzi o nasz zbiornik przynajmniej,dlatego też te wyniki nie są takie jak były co roku w mniejszym lub większym stopniu.
Miejmy nadzieję ,że w końcu to wszystko się unormuje,i będzie można,połowić te ryby na które się poluje,szczególnie jeżeli chodzi o wielkość .
Jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś pytania,to proszę priv co by nie zaśmiecać wątku.
MO
@Mariano (edytowany 12 lat temu)
08.06.2013 23:12 · Odpowiedź #46240
Brawo Tomku za bolka:).Na podniesionej i mleczno-kawowej wodzie ryby są wypłoszone,no chyba,że mają dobrą stołówkę to tam się gromadzą.Dodatkowa piątka za to,że na swojaka.Chyba po cichu i podstępnie poproszę Cie o jednego wobasa ;)
U mnie narazie pauzaaaaaaaaaaa........:(
KO
09.06.2013 08:24 · Odpowiedź #46245

Dodatkowa piątka za to,że na swojaka.Chyba po cichu i podstępnie poproszę Cie o jednego wobasa ;)

Zrobiłbym to samo ale skoro Twoje wobasy nie posiadają unikalnego designu, opalizacji i łuseczki To pewnie nie są łowne :P:P:P

MO
@Mariano (edytowany 12 lat temu)
09.06.2013 13:00 · Odpowiedź #46248
Pewnie i tak jest @Krzyko ale mimo wszystko lubię takie niepozorne killerki;) Tak czy siak jednego postaram się wycyganić;)
Bo @Kojoto coś się leni na robocie,wymyśla jakies zawiania,pokręcenia żeby tylko nie strugac takiego jak sam posiada:oczko:
MN
09.06.2013 15:25 · Odpowiedź #46254
Trasa Toruńska - nowy dopływ Wisły. Można spinningować z dachów samochodów:
http://dcs-193-111-38-248.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p3/i/4671aeaf49c792689533b00664a5c3ef/2c4083b4-d10f-11e2-9e0f-0025b511226e.jpg?type=1&quality=85&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=800&srch=600&dstw=800&dsth=600
😄
BR
09.06.2013 16:32 · Odpowiedź #46259
nie wiem co cię tak śmieszy...ciekawe gdyby Twój samochód tam stal to też byś się tak śmiał? Współczuję...
09.06.2013 17:14 · Odpowiedź #46260

nie wiem co cię tak śmieszy...ciekawe gdyby Twój samochód tam stal to też byś się tak śmiał? Współczuję...

Przemek, gorszy dzień masz?
Nie chciałbym się czepiać, ale jeżeli już - to bądź chociaż konsekwentny i "pojedź" też po Maćku, który napisał z uśmiechami na gadalnicy:
Dzisiaj o 16:38:21 kojoto: "siemka:) ale fajnie:) mieliśmy falę powodziową w sklepie:) A u Gasparda na osiedlu było miejsce ,że samochody po okna miały wodę a gościu po pas w wodzie szedł chodnikiem"
Ale przede wszystkim wyluzuj, mamy pogodę jaką mamy, wpływu na nią żadnego👋

Sorry za OT, ale też mi się nudzi - na Wiśle kawa z mlekiem a za oknem burze:):):)
KO
09.06.2013 17:25 · Odpowiedź #46261

Przemek, gorszy dzień masz?
Nie chciałbym się czepiać, ale jeżeli już - to bądź chociaż konsekwentny i "pojedź" też po Maćku, który napisał z uśmiechami na gadalnicy:
Dzisiaj o 16:38:21 kojoto: "siemka:) ale fajnie:) mieliśmy falę powodziową w sklepie:) A u Gasparda na osiedlu było miejsce ,że samochody po okna miały wodę a gościu po pas w wodzie szedł chodnikiem"
Ale przede wszystkim wyluzuj, mamy pogodę jaką mamy, wpływu na nią żadnego👋

Sorry za OT, ale też mi się nudzi - na Wiśle kawa z mlekiem a za oknem burze:):):)

Otóż to. Rozumiem sytuację ludzi z tych samochodów ale podejrzewam, że pomyśleli sobie " a ja przejadę" albo właśnie nie pomyśleli nic i wjechali w taką wodę. Nie było na pewno tak,że jechali i nagle mega fala ich zalała. Ja dziś też jechałem po wielkiej kałuży ale czułem dokąd mam wodę i wiedziałem,że nie jest ta kałuża długa co na pewno zaowocowałoby zalaniem silnika itp i w konsekwencji jego wyłączeniem.
Także to co napisałem na gadalnicy i to co pokazałem w OT jako nowy basen to jest z dystansem takim jaki zachowali ci pływacy :) Trudno, zalało się, padało...nie nasza wina. A życie toczy się dalej, samochód to tylko rzecz jak się postarają to sobie wysuszą chociaż nie zawsze się da.

A na Wiśle mleko. Byłem przed chwilą zobaczyć. Żadnej weny do łowienia nie ma :)
BK
09.06.2013 18:04 · Odpowiedź #46268
Przemek wydaje mi sie że lekko przesadzasz. Niestety trzeba śmiać się z głupoty ludzi i wytykać im to palcami i Twoja uwaga jest raczej mało na miejscu. Także miej to na uwadze na kolejny raz
TN
@tymon (edytowany 12 lat temu)
09.06.2013 19:56 · Odpowiedź #46277

Przemek wydaje mi sie że lekko przesadzasz. Niestety trzeba śmiać się z głupoty ludzi i wytykać im to palcami i Twoja uwaga jest raczej mało na miejscu. Także miej to na uwadze na kolejny raz

Nie rozumiem Pawle. Co mam rozumieć, że z głupoty ludzi trzeba się śmiać ?
Jeżeli już, to można jedynie posłać parę ch... pod adresem władz, że takie sytuacje mają miejsce.
Wyobraź sobie sytuację, że stawiasz w podobnym miejscu swojego landka, nieświadomy, że za chwilę idzie potężna pompa. Jesteś w centrum handlowy, wychodzisz, a tu wystaje tylko dach samochodu.
Nazwałbyś się wtedy głupkiem ?
Czy osoba idąca chodnikiem, która patrzy na Twój samochód zwyczajnie się śmieje, mrucząc sobie pod nosem, że co za głupek zostawił samochód w wodzie miałaby Twoje zrozumienie za stwierdzenie ?

Pytam z ciekawości.
KO
09.06.2013 20:27 · Odpowiedź #46282

Nie rozumiem Pawle. Co mam rozumieć, że z głupoty ludzi trzeba się śmiać ?
Jeżeli już, to można jedynie posłać parę ch... pod adresem władz, że takie sytuacje mają miejsce.
Wyobraź sobie sytuację, że stawiasz w podobnym miejscu swojego landka, nieświadomy, że za chwilę idzie potężna pompa. Jesteś w centrum handlowy, wychodzisz, a tu wystaje tylko dach samochodu.
Nazwałbyś się wtedy głupkiem ?
Czy osoba idąca chodnikiem, która patrzy na Twój samochód zwyczajnie się śmieje, mrucząc sobie pod nosem, że co za głupek zostawił samochód w wodzie miałaby Twoje zrozumienie za stwierdzenie ?

Pytam z ciekawości.

a czy zostawiasz samochód na środku trasy 3 pasmowej przelotowej?? Nie o to tu chodzi. Chodzi o to,że oni tam sami na własną odpowiedzialność wjechali...nie zostawili samochodów na środku trasy...

lekki OT więc może niech Moderatorzy przeniosą to do odpowiedniego działu :):):):)
BR
09.06.2013 19:37 · Odpowiedź #46276
Pozostawię to bez komentarza...
PR
09.06.2013 19:58 · Odpowiedź #46279
a kiedy taka pompa była?
MO
09.06.2013 22:05 · Odpowiedź #46293
Niema co sie spinać bo każdy z Nas patrzy na sytuacje z innej perspektywy,chodz ja podtrzymuje swoje zdanie w tej kwesti.Lepiej te emocje przenieś na dłubanie mega skutecznych wobków albo przerzucic trochę żelastwa na siłowni co by ciśnienie zeszło.
Niech mod wykasuje to z wątku bo mało to wędkarskie i tyle:papa2:
SA
10.06.2013 06:57 · Odpowiedź #46298
Niech mod wykasuje to z wątku bo mało to wędkarskie i tyle:papa2:

Woda jest?jest. Czyli coś tam wspólnego z wędkarstwem ma.
Ludzie którzy potopili auta na trasie toruńskiej pomyśleli sobie że auto da radę przejechać i spróbowali, jednym pewnie się udało innym niekoniecznie i takie są efekty. Osobiście przy ponad 30 latach za kierownicą nie pchałbym się widząc co się dzieje bo takich sytuacji już w życiu trochę widziałem.

MO
10.06.2013 09:37 · Odpowiedź #46307
Racja @sacha,jak mogłem nie zauwazyć tej wody🤪😄 Z resztą też się zgadzam;)

Zaloguj się aby dodać odpowiedź.